Kunstkerstboom

Waarom een kunstkerstboom kopen? Wij vertellen het je!

KunstkerstboomVoor je het weet, is het zover en zit je gezellig met je familie rondom een fraai versierde kerstboom. Maar wat voor boom wordt het dit jaar? Kies je voor een echte boom of een kunstboom? Meteen kiezen voor een kunstkerstboom betekent dat je over die vraag niet meer hoeft na te denken, maar een kunstkerstboom kopen heeft nog veel meer voordelen.

Geen uitvallende naalden

Een echte kerstboom blijft een echte kerstboom. Zo’n boom ruikt heerlijk, maar geeft wel altijd wat rotzooi. En zeg nou zelf: jij wil toch ook vooral van je boom kunnen genieten en niet steeds de stofzuiger hoeven pakken om uitgevallen naalden op te ruimen? De tijd die je overhoudt, kun je besteden aan het doen van veel leukere dingen!

Geen verschil met echt, bijna geen dan!

Veel mensen kopen nog steeds een echte kerstboom, omdat ze vinden dat die er beter uitziet. Tegenwoordig zijn kunstkerstbomen echter zo natuurgetrouw nagemaakt, dat ze met het blote oog nauwelijks van echte bomen te onderscheiden zijn. Ga dus voor gemak en bestel een mooi nepexemplaar!

Geen last van allergieën

Heb je er weleens bij stilgestaan dat al het echte kerstgroen dat iedereen in december in huis heeft een van de belangrijkste allergie-triggers is? Van de takken, het zaagsel, de hars en de naalden van een Pinus-boom kunnen mensen met een contactallergie tijdens het optuigen een jeukende rode huid of eczeem krijgen. De stuifmeel sporen van sparren blijven aan de kleverige hars van deze bomen plakken. Zet je zo’n boom in je woonkamer, dan komt de hars op kamertemperatuur en droogt deze uit. De stuifmeel sporen laten daardoor los en gaan ‘stuiven’. Dat ‘stuiven’ kan bij sommige mensen een allergische reactie oproepen en daar zit natuurlijk niemand op te wachten. Alweer een reden om een kunstboom te kopen!

Geen gedoe

Een kunstkerstboom is duurder dan een echte kerstboom, maar gaat veel langer mee. Je hoeft dus niet elk jaar opnieuw op pad om op zoek te gaan naar een andere boom. Ook is een kunstkerstboom meestal heel eenvoudig op te bouwen. Je hebt dus in no time een mooi opgetuigde kerstboom in je woonkamer staan. En zitten de feestdagen er weer op? Dan heb je hem zo weer afgebroken en terug in de doos gestopt! Ideaal, want nu hoef je alleen nog maar te stressen om alle cadeautjes die je nog moet kopen en om wat je met kerst gaat klaarmaken.


Geen interesse van je huisdier

Je hebt net al kunnen lezen dat kunstkerstbomen niet ruiken als een echte. Dat is jammer, maar heeft een belangrijk voordeel: je kat ruikt de boom ook niet en heeft daardoor minder de neiging eraan te gaan hangen. Wel raden we je aan de boom voor alle zekerheid zoveel mogelijk te versieren met onbreekbare decoraties. Wordt het beestje dan toch nog iets te nieuwsgierig, dan liggen er niet meteen een hoop scherven op de grond.
En o, ja, hang geen engelenhaar in je boom, want daar kan je kat kan in verstrikt raken. Je kat kan het engelenhaar ook per ongeluk opeten en dat is niet slim, want het spul is giftig. Spuit ook geen nepsneeuw op de takken van de boom, want ook nepsneeuw is giftig voor je kat.
Staat jouw kerstboom in een bak met water? Scherm dat water dan af. In het water zitten namelijk stoffen uit de boom en uit de uitgevallen naalden. Deze stoffen zijn niet goed voor je kat. Mocht alleen afschermen alleen niet helpen, pak de onderkant dan in met aluminiumfolie. Veel katten hebben een hekel aan aluminiumfolie en zullen de onderkant mijden.
Ben je verder van plan kerstkransjes, zuurstokjes of iets anders eetbaars in de boom te hangen? Hang die dan lekker hoog, zodat je kat er niet bij kan.

Geen gevaar voor je zoontje of dochtertje

Als je zoontje of dochtertje vrolijk begint rond te kruipen is het ook altijd even oppassen geblazen wanneer je een kerstboom in huis haalt. Kleintjes willen nog weleens op ontdekkingstocht gaan en een twinkelende kerstboom is dan natuurlijk reuze-interessant. Kiezen voor een kunstkerstboom is dan net iets veiliger, onder andere omdat deze net iets stabieler staat. Verder is het slim om onderin de boom plastic ballen te hangen en zachte figuurtjes. Op die manier kan er niets kapot vallen en zal je kleintje zich minder snel bezeren.  Zorg ervoor dat deze ballen en figuurtjes niet volgeplakt zijn met glitters. Het is namelijk niet echt een prettig idee dat je kleintje straks een mond (of oog) vol glitters heeft. Zet de boom als het even kan ook nog in een hoek van je woonkamer neer en bindt hem voor nog wat extra zekerheid eventueel met een touwtje aan een verwarmingsbuis vast. Zo kan er niets gebeuren en is het alleen maar genieten geblazen!

Geen belasting voor het milieu, bijna geen dan!

Besluit je een kunstkerstboom te kopen, dan moet dat er wel een zijn die je meteen helemaal te gek vindt. In tegenstelling tot een echte boom – die meestal maar een kerstperiode meegaat – moet je tegen een kunstkerstboom een aantal kerstperiodes aan willen kijken. Een tijdje met dezelfde boom doen, heeft wel een belangrijk voordeel: dit is minder belastend voor het milieu.
Bij het produceren en het transporteren van een kunstboom wordt ongeveer 27 kilo CO2 uitgestoten. Bij het kweken van een echte boom wordt er tijdens het kweken, het transporteren en – na de feestdagen – het verbranden ongeveer 3 kilo CO2 uitgestoten. Dit is heel wat minder dan het aantal kilo’s bij een kunstkerstboom, maar omdat je ieder jaar opnieuw een boom koopt, uiteindelijk toch meer.
Verder is het zo dat je een echte boom meestal ieder jaar met de auto gaat halen en autorijden is ook belastend voor het milieu. Een kunstkerstboom kun je eenvoudig online bestellen, waarvoor je de deur niet eens uit hoeft. Natuurlijk is het autorijden van de bezorger van het pakket met daarin de kunstkerstboom ook belastend voor het milieu, maar hij of zij hoeft niet elk jaar een nieuw exemplaar bij je af te leveren, dus dat scheelt.
Daarnaast veroorzaakt het verbranden van een echte boom heel wat milieubelastende luchtvervuiling. Het milieu wordt heel wat minder belast bij het afvoeren van een kunstkerstboom, die dan een proces van afvalverwerking (AVI) doorloopt. Bij kunstkerstbomen die in de afvalverbrandingsinstallatie terechtkomen,  komt wel CO2  vrij, maar komen er geen luchtvervuilende stoffen vrij. Bovendien wordt bij ieder proces van afvalverwerking een deel van de verbrandingsenergie teruggewonnen.  Kiezen voor een kunstkerstboom in plaats van een echte boom is dus een stuk milieuvriendelijker.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Art80
Aantal keer gelezen: 4365x
Toegevoegd: 27-11-2017 19:28
Gewijzigd: 28-11-2017 10:22

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3867 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!