houten-jaloezieen

Zelf inmeten en monteren: houten jaloezieën

houten-jaloezieenHouten jaloezieën zorgen voor een zacht licht in je huis en combineren mooi met zowel een klassiek als modern interieur. Hoe fijn als je deze zelf kunt ophangen?

Het ophangen en inmeten zullen we hieronder stap voor stap uitleggen. Maar het is ook fijn te vermelden dat houten jaloezieën een aantal grote voordelen hebben. Doordat je de lichtinval makkelijk kunt reguleren kun je ook de zon en daardoor dus de warmte bepalen. Tijdens warme en zonnige dagen is het fijn om de warmte buiten de slaapkamer en woonkamer te houden. Dit kan uiteraard ook met andere raamdecoratie maar het is met houten jaloezieën echt zeer makkelijk en bovendien ziet het er nog steeds decoratief uit.
En dan nu de stap naar zelf inmeten en monteren. Dit is een enorm kostenbesparend en ben je dus veel goedkoper uit. Met een beetje inzicht en een goede instructie zal je zien dat het best eenvoudig is. Met de overzichtelijke handelingen die we hierna voor je op een rijtje hebben gezet, heb je in no time jouw houten jaloezieën ingemeten en gemonteerd.

Aandachtspunten bij het inmeten

Het inmeten van jaloezieën is waarschijnlijk niet iets wat je heel vaak doet. En waarschijnlijk ben je bang dat het helemaal misgaat. Toch is het veel eenvoudige dan je denkt. Daarom deze instructies in eenvoudige stappen zodat je het makkelijk kunt volgen. Het is belangrijk om er rekening mee te houden dat de maten die je meet en vervolgens opschrijft, de netto productiematen zijn. Het vraagt nauwkeurigheid en je kunt het ook eventueel met z’n tweeën doen. Bel gerust de leverancier van de houten jaloezieën bij vragen of twijfels!

Inmeetinstructies van houten jaloezieën

Hieronder de stappen voor het goed inmeten van de houten jaloezieën. Goed inmeten is het halve werk. Aan de hand van deze gegevens kan je je jaloezieën exact op maat laten maken zoals jij dat stijlvol en praktisch vindt. Omdat er verschillende manieren zijn om houten jaloezieën te monteren, beschrijven we de verschillende methodes:

 1. Inmeten voor het monteren van jaloezieën tussen de muur
 2. Inmeten voor het monteren van jaloezieën op het kozijn
 3. Inmeten voor het monteren van jaloezieën op de muur

Deze drie methodes zijn in een paar stappen uit te voeren en verschillen onderling nauwelijks in tijd.

Inmeten van houten jaloezieën voor montage tussen de muur of op het kozijn

Het inmeten voor montage tussen de muur of op het kozijn gebeurt in twee of drie stappen.

 1. Je meet de breedte aan de binnenkant van muur tot muur, en voor van de hoogte van de muur tot de vensterbank
 2. Als er nog een binnenafwerking aanwezig is, meet je deze ook op.
 3. Indien de binnenafwerking aanwezig is, breng dan bij de breedte 1cm mindering aan. Zo past jouw jaloezie binnen de binnenafwerking.

Het inmeten van houten jaloezieën op de muur

Houten jaloezieën inmeten voor montage op de muur doe je in vijf stappen:

 1. Meet de breedte aan de binnenzijde van muur tot muur en voor de hoogte van je muur tot je vensterbank.
 2. Een cassette van een houten jaloezie is 51 mm hoog. Als je 51 mm bij je gemeten hoogte optelt, is de onderzijde van de cassette van de jaloezie, gelijk aan de onderzijde van het stuk muur boven het raam.
 3. Als je graag wil dat de cassette nog iets verder naar boven komt, kan je de hoogte nog verder vergroten.
 4. Tel bij de breedte links 51 mm op en doe hetzelfde bij de breedte rechts. In totaal telt je dan 102 mm op bij de breedte, zodat de jaloezie links en rechts iets overlapt.
 5. Je kan de breedte ook smaller of breder maken dan er aangeraden wordt. Indien je de breedte smaller maakt, let er dan op dat de breedte niet smaller wordt dan de opening van je raam. Als de breedte te smal is, zal er licht zichtbaar zijn tussen de jaloezie en de muur.

Monteren van houten jaloezieën

Voor het monteren van jaloezieën heb je alleen een boormachine nodig. Houd daarnaast ook een rolmaat, potlood en waterpas bij de hand. Zoals je bij het inmeten al zag, zijn er twee manieren om de jaloezieën te monteren:

 • ‘In de dag’ (tussen de muur)
 • ‘Op de dag’ (op de muur)

Tot slot geven we instructies hoe je de afwerklijst op de houten jaloezie kan plaatsen.

Houten jaloezieën monteren in de dag

In vier stappen zijn je jaloezieën perfect in de dag gemonteerd.

 1. Plaats met de hand de montagebeugels tegen de muur en markeer met potlood de schroefpunten. Begin daarbij met de montagebeugels dicht in de hoek, maar wel zodanig dat deze niet ter hoogte zijn van het bedieningsmechanisme en de band. De rest van de montagebeugels verdeel je met gelijke afstand over de breedte. Let erop dat de montagebeugels niet geplaatst worden ter hoogte van de band of het koord.
 2. Met je waterpas controleer je of de stippen die je hebt gezet, waterpas staan ten opzichte van elkaar.
 3. Afhankelijk van de ondergrond kan je alvast voorboren en een plug plaatsen waar de schroef in zal komen.
 4. Schroef nu de montageclip vast.
 5. Klik de houten jaloezie vast in de montageclips en schuif de beugels om.

Houten jaloezieën monteren op de dag
Jaloezieën monteren op de dag betekent niets anders dan jaloezieën monteren tegen de muur. Je werkt tijdens deze montage op dezelfde manier als wanneer je de houten jaloezieën tussen/in de muur monteert.

De afwerkplaat monteren op de houten jaloezie

Wanneer je de houten jaloezieën hebt gemonteerd kan je tot slot de afwerklijst monteren. Daarvoor heb je de kunststof houder nodig, een schroefje van 12 mm en één magneet. Daarna volgen er twee stappen:

 1. Druk de magneet in de kunststof houder en zet het schroefje van 12 mm vast in de afwerklijst.
 2. Druk de afwerkplaat met de magneetjes op de houten jaloezie.


Met deze handleiding en de weinige materialen die je verder nodig hebt, ben je klaar om je jaloezieën probleemloos te monteren. En dan nu eerst het leukste onderdeel; het uitzoeken van de kleur. Houten jaloezieën zijn in heel veel verschillende kleuren verkrijgbaar. Zo heb je lichte tinten als ‘dune’ en ‘sand’ tot donkere diepe kleuren zoals ‘dark walnut’ en ‘charcoal’.  Voor iedere sfeer is er wel een geschikte jaloezie te vinden. Tijdens warme en zonnige dagen is het echt fijn om de warmte buiten de slaapkamer en woonkamer te houden. Dit kan uiteraard ook met andere raamdecoratie maar het is met houten jaloezieën echt zeer makkelijk en bovendien ziet het er nog steeds decoratief uit. Succes.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: JIBD
Aantal keer gelezen: 5734x
Toegevoegd: 09-06-2016 11:16
Gewijzigd: 09-06-2016 14:36

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3776 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!