Op zoek naar de juiste vloer?

Op zoek naar de juiste vloer?

Op zoek naar de juiste vloer?Vloeren zijn vaak het visitekaartje van het interieur. Van industrieel woonbeton tot knus tapijt, er zijn ontzettend veel mogelijkheden. Lees hier alle voor- en nadelen van diverse soorten vloeren zoals hout, pvc, laminaat, beton en meer.

Creatief met vloeren

Vloeren kunnen op verschillende manier gelegd worden. Brede planken in de juiste richting geven optisch een ruimtelijk effect. Wanneer een vloer doorgetrokken wordt naar verschillende ruimtes, lijkt het oppervlak groter. Met een bepaald design of patroon kunnen vloeren eindeloos variëren en de kleur van de vloer heeft invloed op de sfeer in huis. Een lichte vloer geeft een fris en ruimtelijk gevoel en een donkere vloer zorgt voor een warme sfeer. Een (houten) vloer die zwevend gelegd wordt, ligt los van de ondervloer en kan later meeverhuisd worden. Wanneer een vloer verlijmd wordt aan de ondervloer, is deze niet meer verwijderbaar.

Soorten vloeren

Zoveel mensen, zoveel wensen en zoveel keus als het gaat om vloeren.

Houten vloeren

Massief houten vloeren bestaan uit volledig houten planken. Een houten vloer is er in verschillende diktes en breedtes en in verschillende soorten hout, zoals grenen en eikenhout. Parket bestaat vaak uit kleinere stukjes hout die verlijmd zijn op een ondervloer. Een parketvloer kan in allerlei motieven gelegd worden, bijvoorbeeld in een visgraat of mozaïek.

PVC/vinylvloeren

PVC vloeren zijn gemaakt van een veerkrachtige kunststof. Deze vloeren worden ook wel vinylvloeren genoemd en zijn een alternatief voor laminaat en parket. PVC vloeren zijn onderhoudsarm en slijtvast. Ze bestaan in veel designs en zijn nauwelijks van echt houten vloeren te onderscheiden.

Laminaat

Ook een laminaatvloer is gemaakt van kunststof. Er zijn meerdere lagen over elkaar heen gelegd. Door de verschillende printen en de v-groef die laminaat heeft, lijkt laminaat qua uiterlijk op een houten vloer. Laminaat heeft vaak een papieren onderlaag en daarom zijn niet alle soorten geschikt voor vochtige ruimtes.

Tegelvloeren

Een tegelvloer kan gelegd worden met keramische tegels (de plavuizen vloer) of tegels van natuursteen. Natuurstenen zijn, zoals de naam al zegt, een natuurproduct en dus is er geen steen gelijk. Keramische tegels zijn bewerkt en zeer gemakkelijk in onderhoud. Beide vloeren zijn koud en daarom is vloerverwarming bij een tegelvloer aan te raden.Tapijt

Natuurlijk is het ook mogelijk om een lekker warm en wollig tapijt te leggen. Vooral op slaapkamers wordt deze vloer gewaardeerd. Er bestaan ook tapijten van jute of polyester.

Overige vloeren

Een vloer die steeds vaker gelegd wordt, is een gietvloer. Deze vloer wordt ambachtelijk met de hand over de ondervloer gegoten. Ze zijn er met en zonder coating. Woonbeton lijkt op een gietvloer, maar is sterker en geeft het huis een strakke en moderne uitstraling. Siergrind is ook een mogelijkheid en wordt wel natuursteentapijt genoemd. Het bestaat uit een korrelige grindlaag en kan in verschillende kleuren gelegd worden. Een vloer van kurk is een natuurlijk product en eenvoudig in het onderhoud. De vloer is lekker warm en isoleert goed, ook als het gaat om akoestiek. Ook een vloer van linoleum is een natuurproduct en vooral populair omdat deze vloer in verschillende kleuren en patronen gelegd kan worden. Een bamboevloer is gemaakt van verhout gras, is zeer slijtvast en heeft een hele eigen uitstraling.

Een vloer voor iedere ruimte

De keuze voor een vloer is afhankelijk van de ruimte waar de vloer gelegd wordt. Alle vloeren zijn geschikt voor de woonkamer, hal en slaapkamer. In vochtige ruimtes, zoals de badkamer, het toilet en de (bij)keuken, is het beter te kiezen voor een vloer die niet werkt en gemakkelijk schoon te houden is. PVC/vinylvloeren, tegels, gietvloeren, woonbeton en linoleum zijn hiervoor het meest geschikt.

Wel of geen vloerverwarming

De keuze voor vloerverwarming is heel persoonlijk. De meeste vloeren zijn hier geschikt voor. Toch is het belangrijk goed naar het systeem voor vloerverwarming te kijken als het toegepast wordt bij een houten vloer of een laminaatvloer. Deze vloeren gaan werken bij koud en warm weer en ook de luchtvochtigheid heeft er invloed op.

De juiste ondervloer

Bij de keuze voor een vloer is het belangrijk ook een goede ondervloer te kiezen. Ondervloeren egaliseren de basisvloer en absorberen geluid. Ze werken vocht regulerend en een warmte-isolerende ondervloer bespaart op de stookkosten.

Onderhoud van de vloer

Vloeren zijn een kostbaar bezit en met het juiste onderhoud gaan ze het langst mee. Houten vloeren die bewerkt zijn met olie of lak hebben andere onderhoudsmiddelen nodig dan bijvoorbeeld een PVC- of laminaatvloer.

Of het nu gaat om een vloer voor een nieuwe woning, een verbouwing of omdat de oude vloer aan vervanging toe is, er is keus genoeg. Vloeren kunnen ook makkelijk online besteld worden.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: JIBD
Aantal keer gelezen: 7062x
Toegevoegd: 26-01-2016 15:51
Gewijzigd: 27-01-2016 12:19

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3776 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!