EfficiŽntie verhoog de werkprestaties met deze tips

EfficiŽntie: verhoog de werkprestaties met deze tips

EfficiŽntie verhoog de werkprestaties met deze tipsMerk je dat je laatste tijd wat lichamelijke klachten door je werk? Of dat je heel erg moe bent? Waarschijnlijk heb je geen idee waar dat aan kan liggen, maar de oorzaak kan met je werkplek te maken hebben. Een goede, ergonomische werkplek bevordert namelijk de werkprestaties. Daarbij is het belangrijk dat deze is afgestemd op de medewerker. Wanneer je deze 10 tips navolgt, zorg je ervoor dat de werkprestaties drastisch worden verbeterd.

1. Rechtop zitten

Het medicijn om niet in te storten tijdens je werk is door middel van een actieve werkhouding. Zit rechtop in je stoel en zorg ervoor dat je rug tegen de leuning gepositioneerd is. Om te achterhalen of je recht genoeg zit, moet je kijken of je voeten plat op de grond terechtkomen. Is dit niet het geval, dan schuif je waarschijnlijk wat meer naar voren. Je zit dan niet rechtop genoeg in je stoel. En hoe meer je naar voren zit, des te meer je rug wordt belast. Mocht dit dusdanige vormen aannemen, dan is de kans op rugklachten erg groot. Zorg er dus altijd voor dat je rechtop zit om het lichaam zo min mogelijk te belasten.

2. Plaats de monitor op ooghoogte

Doordat je rechtop zit in je stoel kan je de monitor op ooghoogte afstellen. Daarbij is het de bedoeling dat de ogen in het midden van het scherm op precies de goede hoogte wordt afgestemd. Dit heeft namelijk invloed op je nekspieren. Door te hoog of te laag te kijken belast je de nek onnodig en kan je dus ook daar klachten ervaren. Mocht de het bureau te laag zijn voor de monitor, dan kan je overwegen om een speciale verhoging aan te schaffen zodat deze alsnog goed wordt afgesteld.

3. Plat toetsenbord           

Wist je dat je ook armklachten kan krijgen doordat je toetsenbord niet goed is ingesteld? De meeste mensen vinden het fijn om met die speciale toetsenbordklipjes te werken waardoor deze wat hoger komt staan. Door de schuine stand kan je namelijk makkelijker typen. Maar wist je dat je juist klachten voorkomt door een plat toetsenbord? Je armen hebben dan een rechte houding doordat je meer moeite moet doen om bij de toetsen te komen. Tevens is het dan raadzaam om je toetsenbord wat meer naar voren te leggen zodat je meer moeite hoeft te doen om erbij te komen. Hoe minder je hoeft te strekken, hoe beter dat is voor je armspieren. Leg deze dus op de rand van je bureau, wat meer naar je buik toe, zodat je makkelijk bij je toetsenbord kan komen.

4. Probeer een verticale muis

Steeds meer bedrijven stappen over op een verticale muis, maar nog lang niet iedereen is ermee bekend. Het zorgt er namelijk voor dat je arm veel minder gespannen hoeft te zijn. Met de zogeheten horizontale muis draait je ellenboog naar buiten en houd je de duim juist naar binnen gebogen. Dit zijn twee onnodige houdingen die je met een verticale muis niet hoeft te maken. Indien je dit heel vaak en lang moet doen, kan het zo zijn dat je hand op een gegeven moment zeer gaat doen. Je hebt deze dan te lang gespannen gehouden waardoor je klachten ervaart. Door dit te voorkomen is het raadzaam een ander type muis te proberen.

5. Wissel van zitcomfort

Wist je dat het ook goed is voor het lichaam om af en toe op een andere stoel of zelfs een bal te gaan zitten? Je lichaam moet dan weer moeite doen omdat je een andere houding aanneemt. De bloedcirculatie kan anders niet voldoende vetten afbreken en daarbij bestaat de kans dat je in gewicht toeneemt als dit te vaak gebeurt. Wissel dus regelmatig van zitcomfort zodat je lichaam ook af en toe in beweging komt.6. Sta af en toe op

Langdurig zitten is hoe dan ook niet goed voor het lichaam. Wanneer je te lang blijft zitten, bestaat de kans dat je lichamelijke klachten krijgt omdat je niet genoeg beweegt. Het siert veelvuldig op te staan zodat je lichaam in beweging komt. Ga zo nu en dan drinken halen, ga naar het toilet of loop eens langs bij een collega zodat je ook efficiënt bezig bent. Hierdoor blijft je lichaam actief en houd je niet steeds dezelfde houding aan.

7. Neem een zit-sta bureau

Tegenwoordig passen veel bedrijven ook het staand werken of staand vergaderen toe. Door regelmatig ook tijdens je werk de benen te strekken, wordt er meer een beroep gedaan op je lichaam en wordt deze in gang gezet. Het gevolg is dat je beweegt, dat je bloedsomloop in actie komt en dat er dus activiteit ontstaat. En dit kan heel gemakkelijk worden geregeld door een zit-sta bureau aan te schaffen. Dit zijn verstelbare bureaus die je door middel van een druk op de knop omhoog en omlaag kan verstellen. Op die manier kan je zo nu en dan ook staand werken zodat je lichamelijke klachten zoveel beperkt.

8. Voldoende water drinken

De algemene raad voor ieder persoon is dat ze minimaal twee liter water per dag moeten drinken. Dit is niet alleen gezond voor je lichaam, het houdt je ook fit en actief. Zeker op de werkvloer is het aan te raden voldoende water te drinken. Als je niet genoeg vocht binnenkrijgt, dan kan je lichaam ook niet alle afvalstoffen snel en correct wegvoeren. Probeer dus regelmatig een glas water voor jezelf te halen zodat je voldoende drinkt. Dit is dan niet alleen gezond, maar ook nog zeer efficiënt.

9. Zorg voor een goede lichtinval

Een factor waar veel werkgevers weinig rekening mee houden is dat er soms onvoldoende licht aanwezig is op de werkvloer. Het is namelijk bewezen dat de efficiëntie wordt verhoogd wanneer er een goede lichtinval is. En dan met name met natuurlijk licht die vanuit buiten naar binnen wordt geschenen. Wanneer er voldoende ramen aanwezig zijn is dat geen probleem, maar in de herfst en winter is dit niet mogelijk. Dan moet dit worden gecompenseerd met kunstmatig licht waarbij iedereen voldoende kan ziet en daardoor ook prettig kan werken.

10. Fleur de ruimte op met groen

Wist je dat het ook slecht was als de ruimte alleen maar is gevuld met kantoorartikelen? Daarom is het noodzakelijk om ook groen toe te voegen aan een werkruimte. Planten en andere voorzieningen zorgen ervoor dat er meer zuurstof in de ruimte ontstaat. Zodoende wordt de lucht ook gezuiverd en is deze fris en hygiënisch. Ook dit bevordert de werkprestaties van een personeelslid. Bovendien creëren planten ook een vrolijke sfeer waardoor iedereen met een goed humeur kan blijven werken.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Linsey89
Aantal keer gelezen: 515x
Toegevoegd: 27-11-2018 10:56
Gewijzigd: 29-11-2018 09:43

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 2794 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!