Glasbewerking voor bedrijven

Glasbewerking voor bedrijven

Glasbewerking voor bedrijvenGlas is een belangrijk materiaal in de bouw en de industrie. In Nederland wordt glas op grote schaal gebruikt in zowel de woning- als de utiliteitsbouw. Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten glas op de markt, en elk type heeft zijn eigen unieke eigenschappen die het ideaal maken voor specifieke toepassingen. Benieuwd naar de verschillende soorten glasbewerking voor jouw bedrijf? Lees dan zeker verder.

Glasbewerking in Nederland

Glasbewerking is een belangrijke industrie in Nederland. De Nederlanders hebben een lange geschiedenis van glasproductie en het land is al sinds de 17e eeuw een belangrijke producent van glas. Tegenwoordig is Nederland de thuisbasis van een aantal grote glasbedrijven, maar ook van veel kleinere bedrijven die gespecialiseerd zijn in specifieke aspecten van de glasproductie.
De Nederlandse glasindustrie produceert een grote verscheidenheid aan producten, waaronder ramen, flessen en andere verpakkingen. Het grootste deel van het in Nederland geproduceerde glas wordt gebruikt voor de verpakking van voedsel en dranken. Naast het gebruik in verpakkingen wordt glas uit Nederland ook gebruikt in een groot aantal andere toepassingen, zoals in de bouw en de automobielindustrie. Enkele van de populairste Nederlandse glasproducten zijn tafelgerei, steelgerei en vazen. Tafelgerei zoals kommen, borden en kopjes worden vaak gemaakt van helder of gekleurd glas, terwijl steelgerei meestal wordt gemaakt van loodkristal.
De Nederlandse glasindustrie biedt werk aan een aanzienlijk aantal mensen. Naast de werknemers die direct werkzaam zijn in de glasproductie, zijn er ook veel mensen werkzaam in aanverwante sectoren, zoals transport en logistiek.

Wat is glasbewerking en hoe werkt het?

Glasbewerking is de kunst en wetenschap om glas te verwerken tot allerlei nuttige producten. Het gaat erom glas in gesmolten toestand te bewerken, het in verschillende vormen te manipuleren en het vervolgens af te koelen zodat het zijn nieuwe vorm behoudt. Glasbewerking wordt al eeuwenlang gebruikt om van alles te maken, van glas-in-loodramen tot bierflesjes. Vandaag de dag wordt glasbewerking nog steeds gebruikt om een breed scala aan producten te maken, waaronder brillenglazen, computerschermen en zelfs kogelvrij glas.
Glasbewerking omvat een aantal verschillende stappen, waaronder het snijden, vormen en polijsten van glas. De glasverwerkende industrie maakt gebruik van verschillende technologieën om deze producten te produceren, waaronder computergestuurde machines en lasers.
De eerste stap in de glasbewerking is het verzamelen van de grondstoffen. Zand, natriumcarbonaat en kalksteen worden bij extreem hoge temperaturen samengesmolten tot gesmolten glas. Als het glas eenmaal vloeibaar is, kan het in allerlei vormen worden gegoten. De meest gebruikelijke methode om glas te vormen is door het in een mal te blazen. Glas kan echter ook in vormen worden geperst, tot platen worden gerold of tot dunne vezels worden getrokken.
Nadat het glas in de gewenste vorm is gebracht, moet het worden afgekoeld zodat het die vorm behoudt. Afhankelijk van het soort glas dat wordt verwerkt, kan dit afkoelingsproces enkele uren tot enkele dagen duren. Zodra het glas is afgekoeld en gehard, kan het naar behoefte worden gesneden, geboord, geslepen of gepolijst. Glasbewerking wordt gebruikt om een grote verscheidenheid aan producten te maken die we in ons dagelijks leven gebruiken. Dankzij de vooruitgang in de glasbewerking hebben we nu toegang tot sterkere, duurzamere en geavanceerdere glasproducten dan ooit tevoren.

Soorten glasbewerking: Facet, RPP of vlak mat slijpen

De mogelijkheden voor het bewerken van glas zijn immens en vereist de nodige deskundigheid. Door middel van glasbewerking kun je voor je onderneming glas laten snijden, randen laten polijsten of afbeeldingen of teksten in glas laten graven. Het laten bewerken van glas is een geschikte methode voor diverse doeleinden. Denk aan vitrinekasten, glazen vloeren of kantoorruimtes gemaakt van glas. Met glasbewerking creëer je objecten met een unieke uitstraling voor je bedrijf.
Er zijn diverse soorten glasbewerking waarmee dit kan worden gedaan, enkele voorbeelden zijn facet, RPP of scherp af laten slijpen.






Facet slijpen

Facet slijpen wordt gebruikt om aan weerszijden van een voorwerp verschillende randen te maken, meestal onder een bepaalde hoek. Dit proces wordt gebruikt om vlakke, gladde oppervlakken te creëren op verschillende materialen, waaronder silicium wafers, saffieren en glas. Een methode die voornamelijk toegepast wordt in interieur, hierbij kun je denken aan spiegel maar ook aan binnendeuren of tafelbladen.

RPP slijpen

RPP Slijpen is een manier om het uiterlijk van glas te beheren. Dit wordt toegepast in bijvoorbeeld tafelbladen en spiegels, waarbij de rand gepolijst kan worden met behulp van RPP-slissende handeling. Deze manier van glasbewerking wordt veelal toegepast bij glasplaten waar het uiterlijk van de glasplaat het uitgangspunt vormt. Bijvoorbeeld bij meubelbeglazing en interieurbeglazing. Denk aan tafelbladen of spiegels.

Vlak mat slijpen

Bij het vlakslijpen van glas wordt het broze glas machinaal met diamantschijven veilig geslepen. Vervolgens wordt het fijn geslepen, waardoor een duurzame en gladde afwerking ontstaat die meer weerstand biedt tegen krassen of spaanders in vergelijking met traditionele saffraan randen (45 graden). Deze vorm van glasbewerking wordt voornamelijk toegepast in meubelbeglazing, dus voor bijvoorbeeld een tafelblad.

Scherp afslijpen

Deze techniek wordt gebruikt om de randen van gesneden stukken minder scherp te maken, zodat ze veiliger zijn, dit wordt gedaan met een schuurband. Deze methode wordt vaak toegepast bij het plaatsen van ruiten of andere soortgelijke producten, omdat er voor veiligheidsredenen een glad oppervlak rond deze gebieden nodig is.
Naast bovenstaande soorten glasbewerking zijn er nog vele andere manieren om glas te laten bewerken voor je bedrijf. Denk aan glas stralen, gaten & sparingen boren en fresen, UV verlijmen, lamineren en meer. De toepassingen voor glasbewerking zijn eindeloos. Het kan toegepast worden in de badkamers, keukens, kantoorpanden maar ook voor gebruiksobjecten of bijvoorbeeld naambordjes.

Glasbewerking voor jouw onderneming

De glasindustrie maakt een snelle groei door dankzij haar milieuvriendelijkheid en esthetische aantrekkingskracht. Bedrijven gebruiken het meer dan ooit tevoren voor zowel geveltoepassingen als anti reflecterende coatings op ramen, deuren of andere oppervlakken van gebouwen die helderheid vereisen.
Glas is een veelzijdig materiaal met vele toepassingen. Het kan worden gesneden, geslepen en gepolijst om het een extra functie te geven voor exterieur of interieur, maar wordt ook gebruikt om bescherming te bieden tegen brandgevaar tijdens bouwprocessen wanneer het wordt gebruikt in bouwtoepassingen. Wat dacht je van een glasplaat als kantoordeur? Een aanrechtblad met een geslepen glasplaat? Of misschien wel gestraald tafelblad of trap voor in het kantoorpand. Er is enorm veel mogelijk met glas in of rondom een bedrijf.
Er zijn veel verschillende bedrijven die glasbewerkingsdiensten aanbieden in Nederland. Deze bedrijven kunnen een breed scala aan diensten leveren, waaronder het op maat snijden van glas, het harden van glas en het kleuren van glas. Voor een specifiek type glas of een oplossing op maat kun je contact opnemen met een glashandel in jouw regio om je behoeften te bespreken. Samen gaan jullie op zoek naar het gewenste glas en formaten voor een project. Geef hierin duidelijk aan of het glas een functie moet hebben. Brandwerend glas maar ook gehard glas worden vaak in gebruikt in kantoorpanden of winkels.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Monica
Aantal keer gelezen: 754x
Toegevoegd: 26-09-2022 15:46
Gewijzigd: 28-09-2022 12:18

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3735 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!