planten

Heesters, welke zijn er?

plantenAls je op zoek bent naar een mooie heester, is het goed om te weten welke soorten er allemaal zijn. In dit artikel kom je meer over heesters en de verschillende soorten te weten.

Heesters, algemeen

Heesters of struiken is een aanduiding voor planten die zich vanuit de grond vertakken, geen stam vormen en waarvan sommige soorten een behoorlijke hoogte kunnen halen. Er zijn echter ook kleine planten die tot heesters behoren waarvan je dat niet meteen zult veronderstellen. Een goed voorbeeld daarvan is lavendel (lavandula). Er wordt ook wel over sierstruiken of sierheesters gesproken, maar daar wordt dan precies hetzelfde mee bedoeld. Bij heesters kun je een onderscheid maken in groenblijvende en bladverliezende planten. Er is een groot aanbod van heesters, waardoor jij in de tuin een mooie variatie kunt aanplanten.

Heesters bloeien het hele jaar rond. Je kunt vroegbloeiende heesters planten, zomerbloeiende, herfstbloeiende en er zijn ook winterbloeiende heesters te koop (soms met bessen) in het tuincentrum. Het is een hele leuke bezigheid om heesters uit te zoeken op bladvorm, grootte, bloei en bloeitijd, groenblijvend of bladverliezend, de beste standplaats schaduw of zon bijvoorbeeld. Je kunt online veel heesters bekijken en de productinformatie lezen, zodat jij weet op welke plaats in de tuin deze heester zich optimaal kan ontwikkelen. Tuinboeken en magazines zijn ook erg interessant en mooi om te bekijken. Ook daaruit kun je veel inspiratie halen als je heesters wilt aanschaffen. Door het planten van grote heesters krijgt je tuin body!! Daartussen of daarvoor kun je eenjarige planten zetten, vaste planten of knollen en bollen planten.

Struiken voor de schaduw

Groenblijvende struiken kun je als achtergrond gebruiken, fraai gekleurde bloemen komen mooier uit tegen een groene achtergrond. Plant jij heesters die een behoorlijke hoogte kunnen bereiken dan kunnen struiken dienen tegen inkijk. De keuze van heesters is groot, daarom is het belangrijk dat je eerst een tuinplan maakt. Je dient te weten waar de zon het langst schijnt en waar het altijd schaduw is in je tuin. Houd daar rekening mee bij het aanplanten, zodat je optimaal plezier hebt van de heesters. Een hortensia bijvoorbeeld zal de hele zomer slap hangen als deze constant in de zon staat, zorg voor een plaats met schaduw, voldoende water in droge en warme tijden. Andere grote, middelgrote en kleine heesters/struiken voor de schaduw zijn: astilbe, aucuba, bergenia, camellia, campanula, helleborus, hosta, hypericum, mahonia, pachysandra, pieris, rhododendron, skimmia, taxus, trollius, vinca enz.

Groenblijvende heesters

Enkele groenblijvende en populaire heesters zijn: aucuba, berberis, buxus, camellia, ceanothus, cotoneaster, elaeagnus, erica, euonymus, gaultheria, hebe, hedera, hypericum, ilex, jasminum, juniperus, lavandula, lonicera, magnolia, mahonia, pachysandra, pieris, rhododendron, skimmia, taxus, viburnum. Groenblijvende heesters zorgen ervoor dat de tuin ook in de winter kleur heeft, met prachtig groen en soms ook rode of gele bessen. Oude heesters zijn bijvoorbeeld aucuba, hulst, kardinaalshoed en liguster. Ze zorgen voor kleur in de winter, kunnen in de schaduw staan, variëren in bladvorm en in grootte. Bladverliezende heesters met hun mooie vertakkingen tekenen mooi af tegen of tussen de groenblijvende heesters. Groenblijvende heesters kunnen gesnoeid worden, maar de snoei beperkt zich meestal tot verkeerd groeiende takken en verouderde takken. Een flinke verjongings snoeibeurt kan soms nodig zijn. Het voordeel van groenblijvende heesters is dat zij het hele jaar door groen zijn en dus kleur geven, ook in de winter. Bladverliezende heesters daarentegen veranderen elk seizoen van kleur en geven daarom telkens een ander aanzicht. Wat de ene persoon als nadeel ziet (bladverliezend), is voor de ander een voordeel (veel variatie in aanzicht).

Het planten van heesters

Wanneer je heesters in je tuin gaat planten dan kun je een heester hebben gekocht met potkluit, zonder potkluit of een heester in een container. Heesters die minder gemakkelijk aanslaan wat de groei betreft worden verkocht met potkluit. Heesters gekocht in een container hebben het voordeel dat ze op elk moment van het jaar kunnen worden geplant. Blijf wel goed water geven. Groenblijvende heesters met en zonder potkluit kunnen worden geplant tussen oktober en april. Bladverliezende heesters plant je het beste tussen oktober en maart. Maak de grond waar jij de heesters wilt planten onkruidvrij, maak een gat waar de heester met gemak in kan. De onderkant van de stam komt juist boven de grond. Spit wat tuinturf in het gat. Zit de heester in een container dan verwijder je deze. Een goede plant heeft veel wortels. De dode takresten knip je netjes af, dat wil zeggen snoeien vlak langs de stam, zodat er geen uitstekels te zien zijn. Maak een nette wond! Zet de plant in het plantgat en zet de plant rechtop. Schep er zand bij en geef royaal water. Is het de komende dagen droog? Geef pas geplante heesters dan voldoende en elke dag water.

Heesters voor jouw tuin

Heb je een fijne tuin? Dan zul je wat tijd besteden aan de aanplant om het hele jaar door bloeiende planten en heesters te hebben.

  • Je zult kijken naar de grootte van het blad, de kleur, de vorm, naar de kleur van de bloem, de grootte van bloem, de tijd van bloei, groenblijvend of bladverliezend, met of zonder bessen, giftig!!, de uiteindelijke hoogte van de heesters en de breedte (dit laatste is ook niet onbelangrijk).
  • Maak een tuinplan zet de plantnamen erin, met hun hoogte en breedte.
  • Plant niet te dicht bij elkaar, maar ook niet te ver uit elkaar, zeker niet als er heesters worden geplant die inkijk moeten wegnemen.
  • Wanneer je bij het tuincentrum heesters en andere planten koopt vraag dan meteen naar de verzorging als dat niet op het kaartje bij de plant staat. Je kunt ook de naam onthouden en noteren en de plant online opzoeken.
  • Je vindt dan de verzorging, de plantwijze, de beste plaats (zon, halfschaduw, schaduw, beschut) om te plant te zetten, de uiteindelijke hoogte en alle verdere bijzonderheden. Weet je de naam van de heester of andere plant dan hoef je verder niets te onthouden, want dan kun je alles omtrent de heester en of plant opzoeken.

Hieronder volgt een opsomming van heesters die allemaal de moeite waard zijn. Maar dat bepaal je zelf! Heesters: Aardbeiboom (arbutus), amelanchier, aucuba, buddleia, buxus, callicarpa, brem, bruidssluier (klimplant), boerejasmijn, camellia, ceanothus, clematis (klimmer), convolvulus (winde, klimmer), cornus, cotoneaster, deutzia, fuchsia, ganzerik, hamamelis (toverhazelaar), hebe, hibiscus, hulst, hydrangea, jasmijn, kornoelje, lavandula, maagdenpalm, magnolia, skimmia, syringa, viburnum, vuurdoorn, weigelia.

Er zijn nog veel meer heesters die in jouw tuin tot zijn recht zullen komen. Voordat je overgaat tot aankoop is kijken naar heesters, heel veel kijken belangrijk en pas dan kom je te weten wat je smaak is. Houd de tuincentra in de gaten, loop er met enige regelmaat binnen. Zo blijf je op de hoogte welke nieuwe heesters er op de markt komen en welke condities er nodig zijn voor een optimale groei.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Sassie
Aantal keer gelezen: 5008x
Toegevoegd: 22-08-2016 19:59
Gewijzigd: 04-09-2016 00:53

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3867 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!