Hoe kies je geschikte motorcrosskleding?

Hoe kies je geschikte motorcrosskleding?

Hoe kies je geschikte motorcrosskleding?Motorcross is een avontuurlijke sport die draait om snelheid, behendigheid en veiligheid. Bij het betreden van de wereld van motorcross is het dragen van passende motorcrosskleding van uiterst belang. Deze kleding beschermt je niet alleen tegen letsel, maar zorgt er ook voor dat je comfortabel en zelfverzekerd op je crossmotor kunt stappen. In deze informatieve handleiding bespreken we welke motorcrosskleding verplicht is en welke aanbevolen, en geven we tips voor het selecteren van je outfit.

Verplichte motorcrosskleding

Veiligheid staat bovenaan de lijst bij motorcrossen, en er zijn kledingstukken die je te allen tijde dient te dragen om jezelf te beschermen tegen verwondingen. Hieronder volgt een opsomming van de essentiële verplichte motorcrosskleding:

 1. Crosshelm en bijbehorende bril: Een degelijke crosshelm is van cruciaal belang om je hoofd te beschermen tegen mogelijke impact en schade. De bijpassende bril beschermt je ogen tegen stof, modder en vuil, terwijl je tegelijkertijd helder zicht behoudt tijdens het rijden.
 2. Crossshirt en crossbroek: Zowel het crossshirt als de crossbroek zijn speciaal ontworpen voor comfortabele draagbaarheid tijdens het motorcrossen. Ze bieden bescherming tegen schaafwonden en mogelijke letsel bij een val. Het is essentieel dat deze kleding goed past om bewegingsvrijheid te waarborgen.
 3. Crosshandschoenen: Crosshandschoenen zorgen voor een goede grip op de handvatten en bieden bescherming voor je handen tegen schaafwonden en blaren. Het is van groot belang dat deze handschoenen goed passen en de juiste maat hebben voor optimale controle over je motor.
 4. Crosslaarzen: Crosslaarzen zijn ontwikkeld om je voeten, enkels en kuiten te beschermen tegen impact en mogelijke blessures. Ze verschaffen stabiliteit en ondersteuning, vooral wanneer je je voeten op de grond moet zetten om een val te voorkomen. Het type crosslaars, met of zonder scharnier, hangt af van je persoonlijke voorkeur en comfort.
 5. Bodyprotector: Een bodyprotector fungeert als een extra beschermingslaag die je onder je crossshirt draagt. Hiermee bescherm je je borst, rug en schouders tegen impact en letsel. Zorg ervoor dat de bodyprotector goed past, want dit is cruciaal voor je veiligheid op het circuit.

Aanbevolen motorcrosskleding

Naast de verplichte kledingstukken zijn er aanbevolen motorcrosskledingopties die extra comfort en bescherming bieden. Hoewel ze niet verplicht zijn, kiezen veel motorcrossers ervoor om deze items te dragen om hun rijervaring te verbeteren:

 1. Elleboog- en kniebeschermers: Elleboog- en kniebeschermers zijn vooral aan te raden als je extra bescherming voor je ellebogen en knieën wenst tegen schaafwonden en verwondingen. Ze zijn verplicht voor jonge rijders, maar volwassenen kunnen er ook baat bij hebben.
 2. Nekbeschermer (nekbrace): Een nekbeschermer, ook wel nekbrace genoemd, voorkomt nekletsel en biedt extra ondersteuning voor je nek tijdens het rijden. Dit is vooral belangrijk in het geval van een val, wanneer het risico op bijvoorbeeld een whiplash of zelfs het breken van de nek aanwezig is.
 3. Crosssokken: Crosssokken dragen vooral bij aan je algehele comfort tijdens het rijden en zorgen ervoor dat je beschermende kleding op zijn plaats blijft. Ze voorkomen tevens schuren op je huid. Omdat comfort belangrijk is voor je oplettendheid tijdens het rijden en je niet wilt dat je laarzen wegslippen, wordt het dragen van crosssokken zeker wel aangeraden.
 4. Zweetabsorberende onderkleding: Zweetabsorberende onderkleding houdt je droog en comfortabel tijdens het rijden door zweet van je lichaam af te voeren en oververhitting te voorkomen.

Complete motorcrosspakken versus losse kledingstukken

Nu je op de hoogte bent van de verplichte en aanbevolen motorcrosskleding, laten we eens kijken naar het verschil tussen het dragen van een compleet motorcrosspak en het combineren van individuele kledingstukken.


Compleet motorcrosspak

Een compleet motorcrosspak is een outfit die als één geheel is ontworpen en bestaat uit een crossshirt en crossbroek in één stijl. Het grote voordeel van een compleet pak is dat het er professioneel uitziet en perfect op elkaar is afgestemd qua kleuren. Hierdoor krijg je de uitstraling van een ware motorcrossprofessional.
Wat veel complete motorcrosspakken aantrekkelijk maakt, is dat je de maten voor het shirt en de broek afzonderlijk kunt kiezen, wat betekent dat je een pak kunt samenstellen dat perfect past bij jouw lichaamsvorm en comfortbehoeften. Als je bijvoorbeeld een shirt in maat L en een broek in maat M wilt dragen, kun je deze maten afzonderlijk bestellen voor de ideale pasvorm.

Losse kledingstukken

Aan de andere kant heb je ook de mogelijkheid om losse kledingstukken te selecteren en deze te combineren. Dit biedt meer flexibiliteit bij het kiezen van verschillende merken en stijlen. Dit kan handig zijn als je specifieke voorkeuren hebt, zoals het dragen van een crossshirt van één merk en een crossbroek van een ander merk.
Het is echter van groot belang dat de individuele kledingstukken goed passen en comfortabel zijn om te dragen. Raadpleeg altijd de maattabellen van verschillende fabrikanten om ervoor te zorgen dat je de juiste maten selecteert.

Tips voor het kiezen van motorcrosskleding

Nu je begrijpt welke motorcrosskleding verplicht is en het verschil tussen complete motorcrosspakken en losse kledingstukken, zijn hier enkele handige tips om geschikte motorcrosskleding te selecteren:

 1. Denk aan seizoensgebondenheid en omgevingsfactoren: Houd rekening met het seizoen en de omstandigheden waarin je gaat rijden. In de winter heb je bijvoorbeeld dikkere handschoenen en warmere kleding nodig, terwijl lichtere kleding in de zomer volstaat. Zorg ervoor dat je kleding geschikt is voor de heersende weersomstandigheden.
 2. Overweeg de rijomgeving: Denk na over de omgeving waarin je gaat rijden. Als je op zanderige terreinen rijdt, is nauwsluitende kleding vaak comfortabeler, terwijl offroad-rijden meer bescherming kan vereisen. Pas je kledingkeuze aan op de specifieke eisen van je rijomgeving.
 3. Neem nauwkeurige metingen op: Meet je handen, armen, benen en torso zorgvuldig om de juiste maat voor je motorcrosskleding te bepalen. Houd er rekening mee dat maten kunnen variëren tussen verschillende fabrikanten, dus raadpleeg de maattabellen om de ideale maat te vinden.
 4. Kies voor comfort en bewegingsvrijheid: Selecteer motorcrosskleding die comfortabel zit en voldoende bewegingsvrijheid biedt. Het is van groot belang dat de kleding niet te strak of te los zit, omdat dit je kan belemmeren tijdens het rijden.
 5. Vergeet alle innovatieve nieuwe functies niet: Houd rekening met de nieuwste innovaties in motorcrosskleding. Sommige merken bieden bijvoorbeeld handschoenen met geavanceerde technologieën, zoals touchscreen-compatibiliteit, waarmee je je smartphone of mp3-speler kunt bedienen zonder je handschoenen uit te doen.

Conclusie

Het kiezen van geschikte motorcrosskleding is essentieel voor je veiligheid, comfort en prestaties op de baan. Zorg ervoor dat je de verplichte kledingstukken draagt om jezelf te beschermen tegen blessures. Je hebt de optie om complete motorcrosspakken te dragen of losse kledingstukken te combineren, afhankelijk van je persoonlijke voorkeur en behoeften. Meet je maten nauwkeurig op en zoek naar kleding die comfort biedt en voldoende bewegingsvrijheid garandeert. Blijf op de hoogte van de laatste innovaties in motorcrosskleding om je rijervaring te verbeteren. Met de juiste motorcrosskleding ben je klaar om te schitteren op de baan en veilig te genieten van de adrenaline die met deze opwindende sport vrijkomt.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: JeffOnDigital
Aantal keer gelezen: 83x
Toegevoegd: 12-09-2023 09:21
Gewijzigd: 18-09-2023 09:39

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3529 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!