Bij het kopen van de ideale afvalemmer is het handig om te letten op de volgende onderdelen:
1. Waar je de prullenbak plaatst
2. Het formaat
3. Afval scheiden
4. Hoe je de afvalemmer opent
5. Het materiaal
6. Het design
Als je kijkt naar de afvalemmer in de keuken, dan heb je eigenlijk twee mogelijkheden. De ene optie is dat je deze kunt inbouwen in je keukenkastje, zodat het netjes weggewerkt en uit het zicht is. Bijna al deze modellen hebben ook meteen de optie om het afval te scheiden. Het nadeel is echter dat ze vaak niet zo groot zijn en dat je een keukenkastje minder kunt gebruiken voor keukenartikelen!
De andere optie om een vrijstaande afvalemmer te kiezen. Ondanks dat deze in het zicht is, zijn er tegenwoordig zoveel kleuren en designs beschikbaar. Het hoeft dus niet lelijk te zijn, maar kan juist een eye-catcher zijn!
Een andere plek in huis waar de meeste mensen een afvalemmer hebben, is in de badkamer. Hier wordt er vaak voor een pedaalemmer gekozen die makkelijk met de voet te openen is. Ook hoeft deze niet zo groot te zijn, want maximaal 10 liter is ruim voldoende voor wattenstaafjes, tissues etc.
In de rest van dit blog focussen we op een vrijstaande afvalbakken voor in de keuken.
De grootte van de afvalemmer is waarschijnlijk de belangrijkste beslissing die je moet nemen. Het aantal personen in het huishouden speelt hierbij een belangrijke rol, want hoe meer mensen in huis, hoe meer afval er geproduceerd wordt. Als je in je eentje woont heb je logischerwijs een kleinere afvalemmer nodig. Zijn er kleine kinderen in het huishouden? Houd er dan rekening mee dat er extra afval is!
Natuurlijk is het een persoonlijke keuze en heeft het er ook mee te maken hoe vaak je de afvalemmer van een nieuwe zak wilt voorzien. Standaard kun je de volgende uitgangspunten aanhouden:
Tegenwoordig wordt er steeds meer afval gescheiden. Wil jij je afval ook makkelijk kunnen scheiden? Kies dan voor een afvalemmer met meerdere emmers. Dit kunnen twee, drie of zelfs vier emmers zijn. Zo kun je bijvoorbeeld makkelijk je gft-afval, papier of plastic apart kunt houden. Wil je dit niet? Kies dan gewoon voor een afvalemmer die slechts uit één emmer bestaat.
Vaak heb je je handen vol of vies als je in de keuken aan het koken bent of als je de tafel aan het afruimen bent. Daarom is het handig om even stil te staan bij de manier waarop je je afvalemmer het liefst wilt openen. Wij hebben hieronder de verschillende mogelijkheden voor je op een rijtje gezet.
Met de voet – pedaalemmer
De pedaalemmer is misschien wel de meest bekende afvalemmer. Je opent deze makkelijk met je voet door op het pedaal te trappen. Het voordeel hierbij is dat je beide handen niet nodig hebt. Het is dus makkelijk als je deze vol hebt en toch iets wilt weggooien! Bovendien is dit ook hygiënischer!
Bij een pedaalemmer zit de klep aan de bovenkant waardoor het makkelijk is om je afval te deponeren. Daarnaast kun je meteen kijken hoe vol de zak al is.
Push prullenbak
Een ander systeem is de push prullenbak Hierbij druk je de klep van de afvalemmer met je hand naar binnen en kun je het afval er zo in laten glijden. De klep veert meestal automatisch weer terug en sluit goed.
De variant is echter minder hygiënisch omdat je je handen moet gebruiken. Je kan de klep ook openduwen met je afval, maar dan heb je de kans dat de klep vies wordt. Bovendien is het hierbij lastiger om te zien hoe vol de afvalemmer al is.
Touch it!
De zogenaamde touch afvalbakken open je door er licht op te drukken. Vervolgens opent de afvalemmer zich vanzelf. Deze blijft ook openstaan totdat je hem zelf weer dicht doet. Zo kun je verschillende items tegelijkertijd weggooien. Veel deksels openen en sluiten trouwens geruisloos, zodat je geen last hebt van een klepperende deksel.
Het nadeel is dus dat je wel een hand vrij moet hebben om de afvalemmer even te openen. Dit kan er dus ook voor zorgen dat de deksel sneller vies wordt. De klep zit wel bijna altijd bovenop de afvalemmer, waardoor je meteen even kunt checken hoe vol de emmer is wanneer die nog open is.
Sensor
Wil jij nog een stapje extra? Kies dan voor een sensor prullenbak Als je bij de afvalemmer staat dan houd je kort je hand voor de klep/ sensor. De klep opent dan automatisch, zodat je je afval kunt weggooien. Ben je klaar? Ook dan sluit de klep zich weer automatisch!
Dit is dus een zeer hygiënische vorm van afval weggooien. Bovendien zit de klep bijna altijd bovenop waardoor je, als de klep open is, meteen even kunt kijken hoe vol de zak al is! Door het stukje techniek zijn dit wel vaak de wat duurdere afvalemmers. Bovendien werken ze op batterijen die je een keer in de zoveel tijd moet vervangen.
Zowel de buitenkant als de binnenkant van de afvalbak kan van verschillende materialen gemaakt worden.
Kunststof
Het voordeel van een kunststof afvalemmer is dat het vaak lichter is dan een metalen. Vooral een afvalemmer van plaatstaal kan best zwaar zijn. Daarnaast gaat kunststof natuurlijk nooit roesten en is het makkelijker schoon te maken. Je kunt het namelijk makkelijk even afspuiten of afwassen.
Metaal
Metaal heeft als voordeel dan het mooi kan glimmen. Als je dus op zoek bent naar een afvalemmer in de kleur zilver kom je meestal uit bij een metalen afvalemmer. RVS is dan vaak heel mooi. Ook in matte kleuren kan een metalen afvalemmer een net wat stijlvoller gevoel geven. Helaas kan het wel voorkomen dat bij een harde klap of trap metaal kan deuken.
Fingerprint proof
Als je kiest voor bijvoorbeeld een RVS afvalemmer, is het handig om voor een finger print proof model te gaan. Hierbij zie je niet alle vingerafdrukken en blijft de RVS afvalemmer mooi shiny! Zelfs als je kiest voor een afvalemmer met de klep aan de bovenkant , zal je namelijk toch nog versteld staan hoeveel vingerafdrukken erop komen. Zeker als je (kleine) kinderen hebt.
Het design
Waarschijnlijk zijn we nu bij het leukste onderdeel uitgekomen, het uiterlijk! Ook hierbij heb je weer vele verschillende opties om uit te kiezen. De belangrijkste vraag is waarschijnlijk of je kiest voor een afvalemmer die wegvalt in het design van je keuken of eentje die er juist uitspringt.
De vorm
De meest voorkomende keuze qua vorm is de keuze tussen een meer hoekige of meer ronde afvalemmer. Daarnaast kun je ook kiezen tussen de wat strakkere, moderne vormen of juist wat meer klassiek of retro. Ook het combineren van vormen is leuk; is jouw keuken super strak? Kies dan eens voor een designer klassieker zoals de Pushboy of Kickboy van Wesco.
Denk van tevoren trouwens wel goed na over de plek waar je de afvalemmer gaat neerzetten. Deze moet makkelijk te bereiken zijn, maar ook niet in de weg staan. Vaak neemt een ronde bijvoorbeeld meer ruimte in beslag dan een hoekig exemplaar.
De kleur van je afvalemmer
Afvalemmers zijn verkrijgbaar in heel veel verschillende kleuren. Je kunt kiezen voor een wat minder opvallende kleur zoals zwart, grijs of zilver. Maar je kunt er ook voor kiezen om jouw afvalbak er juist uit te laten springen. Kies bijvoorbeeld voor knalgeel of zelfs goud. De meeste afvalemmers bestaan uit één kleur en zijn effen. Er zijn echter ook een paar modellen met een patroon of die verschillende kleuren hebben.
Hopelijk helpen deze tips je met het vinden van de perfecte prullenbak!