Hond ontwormen, hoe doe je dat?

Hond ontwormen, hoe doe je dat?

Hond ontwormen, hoe doe je dat?Je bent eigenaar van een hond en dan is het jouw taak te zorgen voor een optimale verzorging. Jij hebt de verantwoording voor het welzijn van het dier. Daar hoort bijvoorbeeld ontwormen bij, zodat de hond niet ziek wordt van verschillende soorten wormen die hij bij zich kan dragen. Honden kunnen wormen hebben zonder dat je het weet. Lees hier meer over het ontwormen van honden.

Wormen bij een pup

Een pup moet je optimaal beschermen tegen wormen en daarbij hoort ook preventie. Het ontwormen van de pup vindt plaats met de twee, vier, zes, acht, tien en twaalf weken en dan met de vier, vijf en zes maanden. Vervolgens wordt de hond om de drie maanden ontwormd. Het is belangrijk dat je een pup op tijd gaat ontwormen want ze zijn erg vatbaar voor wormen.

Waarom ontwormen?

Pups hebben allemaal wormen. Ze zijn nog klein en hebben de wormen van de moeder gekregen tijdens de dracht en via de moedermelk. Het is alleen niet altijd te zien aan de hond dat deze wormen heeft en je hond hoeft er ook niet altijd ziek van te worden. Maar de wormen scheiden larven uit en deze kunnen gevaarlijk zijn voor mens en dier. Kinderen kunnen erg gevoelig zijn voor de larven.

 

Hoe vaak ontwormen?

Er wordt vaak gezegd dat een hond vanaf één jaar vier keer per jaar ontwormd moet worden. Soms krijg je het advies om het vaker te doen of juist minder vaak. Sommige mensen moeten de hond eens per maand ontwormen, dat is alleen zo wanneer de hond regelmatig losloopt in Zuid Limburg of wanneer ze in contact komen met knaagdierkadavers. Ook jachthonden die met wilde knaagdieren in contact komen moeten vaker ontwormd worden.

Meest voorkomende wormsoorten

Wormen zijn er in verschillende soorten. De wormen die honden kunnen krijgen zijn:

  • Spoelwormen, deze wormen zie je vaak bij honden. Een fokker moet ervoor zorgen dat een pup al drie keer is ontwormd voordat hij met je mee naar huis gaat. 
  • Lintwormen, komen vaker voor wanneer de pup vlooien heeft gehad. De vlo is namelijk een tussengastheer van de lintworm. Deze leven in het darmkanaal en houden zich aan de wand van de darmen van je hond vast. Als je hond besmet is kan het zijn dat je segmenten van de worm ziet bij de ontlasting, deze lijken op rijstkorrels. Je kunt ze ook op de staart van de hond zien of in de vacht en op het achterwerk.
  • Hartwormen, deze komen in Nederland niet zoveel voor. De larven worden overgebracht door muggen.
  • Haakwormen, de hond kan hiermee besmet raken als hij larven uit de omgeving opneemt of via een prooi, maar een pup krijgt het ook via de baarmoeder en later door de moedermelk. Als er sprake is van ernstige besmetting kan er sprake zijn van bloedarmoede en diarree.
  • Mensen kunnen een huidontsteking krijgen op de plaats waar de worm binnen is gedrongen.
  • Zweepwormen komen bij goede hygiëne maar zelden voor. Als de zweepworm aanwezig is, dan is hij lastig te behandelen.
 

Sommige soorten wormen komen in Nederland wel veel voor, met name de spoelwormen. Let daarom goed op dat je je hond op tijd gaat ontwormen!

Preventie van wormen

De preventie van wormen zorgt er voor dat de hond geen wormeitjes in zijn omgeving uit kan scheiden. Hierdoor wordt de kans  dat andere huisdieren of mensen besmet raken minder groot. Om de verspreiding van wormen te voorkomen is ontwormen erg belangrijk, maar er zijn nog meer manieren om je hond en de omgeving te beschermen:

  • Ontworm een hond minimaal vier keer per jaar (tenzij je een ander advies krijgt van de dierenarts).
  • Het beste kun je de hond behandelen volgens de levensstijl van je hond. Je kunt met de dierenarts overleggen wat het beste bij je hond past, daarbij wordt er ook gekeken naar de omgeving waar je woont.
  • Uitwerpselen dien je op te ruimen. Als er namelijk wormeitjes in de ontlasting zitten kunnen deze weer verspreid worden, opruimen dus!
  • Vlooien bestrijden, een vlo is de tussengastheer van de lintworm.
  • Honden niet laten jagen of in afval laten snuffelen.
  • Goede hygiëne is van belang, de slaapplaats van de hond moet je extra schoonhouden en ook de voerbakken. Was je handen vaak en laat de hond niet in je gezicht likken.
  • Leer de kinderen dat hygiëne belangrijk is en houd toezicht dat zij hun handen goed wassen, zodat bij hen de kans op een besmetting ook kleiner is. 

 

Bescherming van de pup

De pups zijn erg vatbaar voor wormen, ze spelen met elkaar, onderzoeken alles en daarom is het risico bij hen groter. Als een pup een worminfectie heeft kun je dat soms zien aan:

  • Doffe vacht
  • Opgezette buik
  • Lusteloos, bloedarmoede, ziek voelen of diarree hebben
  • Afname in gewicht
  • Ze kunnen over de grond schuren of wormsegmenten hebben bij de anus


Koop jij een hond op een markt of bij een zo genaamde broodfokker dan heeft uw puppy zeer waarschijnlijk wormen. Dat mooie ronde buikje kan duiden op een worminfectie. Een fokker met liefde voor de dieren zal altijd zijn of haar puppies ontwormd hebben.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Ellen ten Lange
Aantal keer gelezen: 5274x
Toegevoegd: 10-07-2015 16:29
Gewijzigd: 22-08-2015 13:10

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3895 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!