Maltezer over het ras

Maltezer over het ras

Maltezer over het ras Wil je graag een kleine gezelschapshond aanschaffen? De Maltezer kan een goed hondenras voor je zijn. In dit artikel lees je meer over de Maltezer, zijn karakter en wat je allemaal kunt doen met dit ras. Je kunt deze kleine hond namelijk veel leren!

Maltezer, het hondenras

De populaire Maltezer is een actieve en aanhankelijke hond die een bescheiden formaat heeft. Ook al heb je geen ervaring met honden dan is deze hond nog geschikt voor je. Je moet alleen niet vergeten de Maltezer goed op te voeden, dan alleen kun je hem overal mee naar toe nemen. Een Maltezer vindt het niet leuk als je hem lang alleen laat, een Maltezer kun je snel iets leren waardoor je van alles met hem kunt ondernemen. Veel oudere mensen nemen een Maltezer, ze willen graag wat gezelschap in huis en een doel hebben om naar buiten te gaan. Als je een hond hebt, dan zorgt dat voor ritme en regelmaat. De hond vraagt om beweging, moet er op tijd uit, eten, drinken, etc. Je hebt een fijn hondje om voor te zorgen en je bent veel samen bezig. Als je de hele dag thuis bent zal de Maltezer ook veel bij je in de buurt zijn. Ze wennen er snel aan wanneer je veel met ze doet en bij ze bent, leer ze daarom toch wel dat ze wel eens alleen moeten zijn. Ook al ben je er in het begin altijd, je kunt altijd even weg moeten, dan is het fijn om te weten dat je hondje ook alleen kan zijn. Als de hond zich netjes gedraagt, kan hij gewoon in huis maar wanneer hij nog klein is en veel kapot maakt, dan is een bench de meest veilige plek, voor jouw spullen en ook voor de veiligheid van de hond zelf.

Maltezer als gezelschapshond

Je kunt wel zeggen dat de Maltezer en kleine gezelschapshond is. De Maltezer behoort met nog vijf andere kleine rassen tot de bichons, van oorsprong kon je hen vinden in de kustplaatsen rondom de Middellandse zee. Hier jaagt de Maltezer op muizen en ratten. Met een Maltezer heb je een populaire en een actieve vrolijke hond. Je kunt gerust stellen een gezelschapshond die ook nog eens graag bij het baasje is. Wat betreft de leeftijd van de Maltezer kun je er gemiddeld toch wel een jaar of twaalf plezier van hebben.

Maltezer lichaamsbouw

De Maltezer is een kleine hond met een lichaam dat je relatief laag kunt noemen. De vacht van een Maltezer bestaat uit witte, lange en zijdezachte haren, je mag er geen krullen of golven in zien. Ook op de kop van een Maltezer zie je lang haar. Je moet goed op de kop letten bij een Maltezer, deze moet een rechte snuit hebben die iets korter moet zijn dan de helft van de schedel en moet een hoek van 90 graden maken met het voorhoofd. Kijk je in de ogen van een Maltezer dan moeten deze donker, okerkleurig zijn, en de neus moet zwart zijn. De rug van een Maltezer moet recht en lang zijn, kijk je naar de staart dan moet die gebogen over het lichaam gedragen worden. De poten moeten recht zijn en aan de voeten moet je nagels zien die zwart of donker zijn. De schouderhoogte van een Maltezer reu moet rond de 24 centimeter liggen, meet je de hoogte van een Maltezer teef dan zal de hoogte hiervan ongeveer 22 centimeter zijn.

Maltezer karakter

Maltezers zijn echte gezelschapshonden, ze zijn vrolijk, zachtaardig en als baas zul je merken dat hij zich snel aan je hecht. Een Maltezer is het liefst bij het baasje, je moet een Maltezer ook nooit te lang alleen laten. Een Maltezer is een gevoelige hond, je moet dan ook niet gaan schreeuwen tegen het hondje. Een Maltezer is ook erg waaks als je bezoek krijgt of hij ruikt onraad zal de Maltezer beginnen te blaffen. Ga je een Maltezer uitlaten dan zul je merken dat hij erg goed kan omgaan met andere honden. Als je kinderen hebt en je wilt graag een Maltezer aanschaffen dan is dat helemaal geen probleem, zorg er wel voor dat de hond met respect wordt behandeld. Ook tegenover vreemden zijn ze vriendelijk. Je ziet wel eens dat kinderen een hond als speelgoed gebruiken daarom doe je er goed aan om de hond nooit alleen met kinderen achter te laten.

Maltezer verzorging

Als je een Maltezer in je bezit hebt, heb jij de verantwoording voor een goede verzorging. Je moet vooral de vacht van de Maltezer veel verzorging geven. De vacht van een Maltezer moet je minsten eenmaal per dag goed doorkammen, dit moet om te voorkomen dat de vacht vol met klitten komt te zitten. Het is een stuk gemakkelijker als je de vacht van de Maltezer kort houdt, dan is hij een stuk gemakkelijker te kammen. Ook moet je niet vergeten om de lastige plaatsen te kammen, zoals onder de oksels. Als je er een hekel aan hebt om voor de dagelijkse vachtverzorging te zorgen dan kun je beter niet aan dit ras beginnen. Wel heeft de vacht van een Maltezer het voordeel dat je nergens in huis losse haren zult vinden. Om de vacht van de Maltezer mooi wit te houden moet je hem af en toe in bad doen, je moet hiervoor wel hondenshampoo gebruiken. De haren die op zijn kop groeien kun je het beste met een strikje omhoog binden, zodat de haren niet in de ogen hangen. Als je wilt voorkomen dat je hond een oorontsteking krijgt moet de oren regelmatig controleren op teveel haren in de oren. Ook in de ogen van een Maltezer kunnen haren groeien, ook deze moet je proberen te verwijderen. Zie je dat de Maltezer last heeft van traanstreepjes dan moet je ook deze goed schoonmaken. Ook het gebit van de Maltezer moet je regelmatig controleren, als je ziet dat de nagels te lang worden moet je ze indien nodig knippen. Zoals je leest heeft deze kleine hond behoorlijk wat verzorging nodig.

Maltezer en bewegen

Lange wandelingen maken als je de Maltezer uit wilt laten is niet nodig, wel houdt een Maltezer van rennen en spelen. Als je regelmatig naar buiten gaat met je Maltezer zal hij actief blijven en kan hij zijn energie kwijt. Je kunt met een Maltezer best naar een gehoorzaamheidstraining, maar ook een behendigheidstraining of doggy dance zal de Maltezer leuk vinden. Ook als je georganiseerde activiteiten met je Maltezer wilt gaan doen is het leuk om hem wat oefeningen en trucjes te leren. De Maltezer is hier slim genoeg voor en vindt het leuk als je met hem bezig bent.

Maltezer en socialiseren

Natuurlijk is het bij een Maltezer niet anders dan bij andere honden, je moet ook een Maltezer goed socialiseren. Koop je een Maltezer bij een goede fokker dan kan het zijn dat deze er al mee bezig is geweest, je kunt de fokker dan ook vragen wat hij al heeft gedaan. Je moet de Maltezer pup laten wennen aan mensen, dieren en andere belangrijke zaken. Je moet er tevens ook voor zorgen dat de pup genoeg rust krijgt, zodat hij al de nieuwe ervaringen kan verwerken. Omdat je weet dat een Maltezer een gevoelige hond is moet je ervoor zorgen dat de kennismaking met nieuwe dingen ook rustig verloopt. Een Maltezer opvoeden is helemaal niet moeilijk, maar het is wel belangrijk dat je regels stelt en consequent blijft. Wil je het goed doen met de Maltezer dan kun je het beste met hem naar een puppycursus gaan, hier leer je hoe je op een leuke manier de hond dingen kunt leren. Als je een Maltezer op gaat voeden moet je veel aandacht schenken aan het alleen blijven.

Maltezer ziekten

Zoals je bij meer kleine hondenrassen hebt is ook de Maltezer gevoelig voor het ontwikkelen van PL. Je moet bij PL denken aan het verschuiven van de knieschijf van het gewricht, de Maltezer kan hierdoor mank gaan lopen. Deze aandoening is erfelijk, je kunt de hond hieraan laten opereren, maar het succes hiervan is afhankelijk van de ernst van de situatie.

Maltezer pup

Als je een Maltezer pup aan wilt schaffen moet je dit altijd doen via een rasvereniging, op deze manier weet je zeker dat de pup is gefokt volgens het fokreglement van deze vereniging. Je hebt geen verplichte gezondheidstests voor dit ras, wel worden er welzijnsregels gesteld aan de fokdieren en mag er alleen worden gefokt met gezonde dieren. Koop je een Maltezer pup met een stamboom dan heb je zekerheid over de afkomst van deze pup. Je moet nooit een goedkope pup kopen via internet of bij een handelaar die meerdere soorten rassen verkopen. Ook moet je weten dat de naam Maltezer leeuwtje niet bestaat maar is verzonnen door handelaren, ook de mini en miniatuur Maltezer bestaat niet. Als je een Maltezer pup aan wilt schaffen met een stamboom en je koopt hem bij een rasvereniging ben je gemiddeld tussen de 1250 en 1500 euro kwijt. Daarna krijg je nog het volgende aan onkosten: je moet voor een mandje, een riem, een drink- en etensbak en wat speeltjes zorgen. Als je moeite hebt om de Maltezer zelf goed te verzorgen, dan kun je daarvoor ook naar een trimsalon gaan. Ook dat kost geld en deze kostenpost komt regelmatig terug. Dan moet je natuurlijk ook nog rekening houden met de kosten voor goed voer en kosten bij de dierenarts. Je moet de Maltezer regelmatig ontwormen, behandelen tegen teken en vlooien en allerlei andere dingen die voor kunnen komen bij honden. Kortom: een goede verzorging van elke hond kost geld, dit geldt ook voor de Maltezer.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: E.
Aantal keer gelezen: 8335x
Toegevoegd: 04-06-2015 05:41
Gewijzigd: 22-08-2015 11:45

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3132 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!