De mopshond, over het ras

De mopshond, over het ras

De mopshond, over het rasWil je graag een mopshond als huisdier? Dit kan heel gezellig zijn. Maar zorg er dan wel voor dat je veel over het ras weet en het karakter van de mopshond kent, voordat jij een mopshond aanschaft. In dit artikel lees je meer over het karakter en meer over het ras, de mopshond.

Mopshond, het ras

Als je een mopshond goed bekijkt dan zie je een hond met een zeer opvallend uiterlijk en een enthousiaste uitdrukking, je ziet een hond met een rond zwaar lichaam en een zwaar hoofd met rimpels. Heb je nog nooit een Mopshond gezien dan geven al deze uiterlijkheden je toch nog een aandoenlijk aanzicht. De mopshond is als ras een gezonde en vitale hond, je kunt er tot op hoge leeftijd veel plezier van hebben. Heb je een mopshond dan kan deze gemakkelijk de leeftijd van 13 jaar halen, je hebt zelfs mopshonden die 18 jaar geworden zijn.

Mopshond, aparte hond

De mopshond die je hebt hoort multum in parvo te zijn, dit wil zeggen dat je veel hebt in een klein beetje. Met een mopshond heb je een aparte hond, hij is compact, de beenlengte is net zo lang als de ruglengte en hij moet een krulstaart hebben die vlak op de rug ligt. Als eerste heb je met de mopshond een echte huishond, hij bevind zich graag onder de mensen en vindt het heerlijk als hij overal mee naar toe mag. Als je een mopshond wilt benaderen moet je dat vooral rustig doen, doe dit zeker niet te hard. De opvoeding van een mopshond is hetzelfde als bij andere honden, je moet ook met deze hond consequent zijn tijdens de opvoeding. Je zult merken als je een mopshond hebt dat hoe ouder de hond wordt hoe rustiger deze wordt.

Mopshond, karakter

Voor een mopshond geldt dat je een bepaald streefgewicht hebt. Voor een teef is dit gewicht ongeveer 8 kilo en voor een reu is dat ongeveer 10 kilo. Nu moet je dit allemaal niet zo nauw zien bij een mopshond, je moet op de eerste plaats kijken waar de mopshond zichzelf het beste bij voelt. Een mopshond zul je regelmatig horen knorren, de mops is zeer moedig en hij kan zeer oud worden. Heb je kinderen dan kun je er op rekenen dat een mopshond vriendelijk is voor kinderen, deze hond is niet agressief tegen mensen of soortgenoten. Een mopshond is altijd blij als je bezoek krijgt en zal dit bezoek dan ook vriendelijk onthalen. De mopshond is een leuke, karakteristieke en zeer enthousiaste hond. Er wordt vaak van dit ras gezegd dat je ervan houdt of dat je de hond vreselijk lelijk vindt, een tussenweg lijkt er niet te zijn. Denk nou niet dat dit de hond wat kan schelen!

Mopshond, functie

Ga je naar de functie en het gebruik van een mopshond kijken dan kun je die omschrijven als huishond of gezelschapshond. De mopshond is een flinke vierkante hond, kijk je naar hem dan lijkt hij erg dik te zijn maar dit is hij zeker niet. Als je een mopshond in je bezit hebt moet je deze niet vergeten op tijd uit te laten, door een mopshond veel te laten bewegen krijg je een mopshond die goed is ontwikkeld, dit zie je aan zijn stevig botwerk en de goed ontwikkelde spieren. Maak van je mopshond nooit een luie hond, hij vindt het heerlijk om een flinke wandeling te maken, laat hem maar lekker rondrennen.

Mopshond, uiterlijk

Je weet dat een mopshond een neusrimpel heeft, dit is een huidplooi die over de neus heen valt. Dit is een plaats waar je huidcontact krijgt, de plooi kan dus een heerlijke broedplaats zijn voor bacteriën. Deze plaats moet je goed in de gaten houden en als het nodig is schoonmaken met een vochtig doekje. Je ziet dat de ogen van een mopshond groot zijn en oppervlakkig in het hoofd liggen. Kijk je hierbij naar de korte snuit en weet je dat de mopshond erg nieuwsgierig is dan weet je dat de mopshond een grotere kans heeft op oogbeschadigingen. Als je merkt dat de mopshond meer met zijn ogen knippert dan normaal kan het zijn dat er iets niet in orde is met zijn ogen. Je kunt dit het beste laten beoordelen door een dierenarts. Zie je dat er veel vuil of slijm in de ogen van de mopshond zit dan kun je dit het beste uitwassen met wat afgekoeld gekookt water.

Als je goed naar de mopshond kijkt dan zie je dat de kaakspieren anders zijn ontwikkeld dan bij andere honden, dit komt omdat de kaakspieren van een mopshond ervoor moeten zorgen dat het overtollig oorsmeer wordt verwijderd. Het is daarom dat je de oren van een mopshond regelmatig goed moet controleren op oorsmeer, nu is het niet zo dat alle mopshonden hier last van hebben. Als je de oren schoon wilt maken dan kun je hiervoor het best een oogcleaner gebruiken. Ga je merken dat het oor begint te stinken, of het gaat rood zien of de hond krabt regelmatig aan het oor ga dan naar een dierenarts, de mopshond heeft dan misschien wel een oorontsteking. Verwaarloos een oorontsteking bij een hond nooit. Een hond met pijn kan fel reageren ook al doet hij dat anders nooit.

Mopshond, vacht

Wil je graag de mopshond een keertje wassen dan moet je dit doen met een goede honden shampoo. De mopshond hoef je niet zoveel te wassen, als je dit twee keer per jaar doet is meer dan voldoende, meestal doe je het dan na de zomer en na de winter. Alleen als de mopshond erg vies is geworden, als hij bijvoorbeeld is wezen zwemmen in een vieze sloot mag je hem wel een extra wasbeurt geven. Als je de mopshond te vaak wast is dit ook niet goed, je kunt hierdoor de huid en de vacht beschadigen, omdat je dan het vet allemaal weg wast. Je kunt de vacht verzorgen door deze regelmatig te borstelen of te kammen.

Mopshond, gebit

Als je bij een mopshond een mooi gebit verwacht dan heb je het mis, mopshonden hebben een rommelig gebit, de tanden staan meestal scheef en het gebit is bijna nooit compleet. Het is dus wel belangrijk dat je het gebit van een mopshond goed verzorgt, je kunt dit doen door hem kauwbotten te geven en af en toe de tanden te poetsen. Als je de tanden goed verzorgt, voorkom je dat er tandsteen op de tanden komt en gaat de hond ook niet stinken uit zijn bek. Als je de mopshond te harde botten geeft loop je de kans dat de tanden los gaan zitten, dit gebeurt dan vooral bij de onderkaak omdat deze erg ondiep is. Ook als je aan een touw gaat trekken tijdens het spelen met een touw kunnen de tanden los gaan zitten, je moet de mops zelf laten trekken. Wanneer je merkt dat na 9 maanden de hoektanden nog niet zijn uitgevallen zou je in overleg met een dierenarts de tanden kunnen laten verwijderen. Doe je dit niet dan loopt de mopshond de kans dat hij dubbele hoektanden krijgt.

Mopshond, de nagels

Laat je een mopshond teveel op tapijt en gras lopen dan zul je zien dat de nagels erg snel te lang worden, laat hem daarom regelmatig ook op stenen lopen. Als je de nagels te lang laat worden heb je kans dat ze inscheuren wat erg pijnlijk voor de hond is. Ook zou je iedere week een stukje van de nagels af kunnen knippen en ze met een vijltje wat glad kunnen maken, je moet hierbij vooral de vijfde nagel aan de voorpoten niet vergeten. Pas wel op dat je niet in het leven knipt, dit is een klein bloedadertje dat tot in de nagel doorloopt, doe je dit wel dan is dit erg pijnlijk voor de mops. Durf je het knippen van de nagels niet zelf te doen (en dat is echt niet raar, want het is moeilijk te zien tot hoever jij mag knippen), maak dan een afspraak bij de dierenarts, de hond is een goede verzorging waard.

Mopshond en bewegen

Laat je een mopshond teveel en te lang lopen, zodat hij zich teveel in moet spannen kan het zijn dat deze in de problemen komt wat betreft de ademhaling, dit komt omdat hij een korte snuit heeft. Je kunt een mopshond kopen in de kleuren zwart, zilver abrikoos en beige, elke kleur moet zuiver zijn, zodat ook de aftekenen goed tot zijn recht komen. Onder de aftekeningen kun je verstaan dat een mopshond een zwart masker heeft, een duimafdruk op het voorhoofd heeft en dan nog het karakteristieke punt van een mopshond de zwarte streep, deze loopt van de achterhoofdknobbel tot aan de staartpunt. De schofthoogte van een mopshond moet je houden op ongeveer 35 centimeter. De ogen zijn groot en donker, je kunt wel zeggen dat een mops zacht vragende ogen heeft. De vacht kun je wel fijn, glad, kort, zacht maar niet wollig of hard noemen. De staart van een mopshond is enkel, dubbel of met een losse krul, de staart moet zo vast mogelijk over de rug gekruld liggen, een dubbele krul heeft de voorkeur.

Mopshond pup kopen

Als je een mopshond wilt, kun je deze van pup af aan kopen of wanneer hij wat ouder is. Let daarbij goed op waar je de hond gaat halen, is het een erkende fokker en geen broodfokker? Zijn de pups en volwassen honden gezond? Het advies is om altijd een keer te gaan kijken voordat je zomaar een mopshond gaat halen, maar eigenlijk geldt dat bij alle hondenrassen. Je weet hierdoor hoe de ouderdieren zijn, je kent het karakter en de leefomstandigheden en daardoor kun je beter een keuze maken wat je graag zou willen. Is het de hond die je zoekt? Spreekt het karakter je aan? Wil je graag een kleine hond als gezelschapsdier? Denk er dan ook over na of je een reutje of teefje wilt. Als je goed bent voorbereid kun je de spullen aanschaffen voor een pup en kun je je nieuwe huisgenoot een warm welkom geven. Je kunt een mooie band met elkaar opbouwen als je veel tijd doorbrengt met elkaar, samen speelt en duidelijk bent in wat je van de hond accepteert en wat niet. De mopshond is een leuk gezelschapsdier wat ook gemakkelijk overal mee naar toe kan. Het diertje kan namelijk ook gemakkelijk op schoot in de bus en in de trein.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Ellen ten Lange
Aantal keer gelezen: 18243x
Toegevoegd: 12-06-2015 05:42
Gewijzigd: 22-08-2015 12:47

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3776 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!