hond kijkt naar buiten

Hond verlatingsangst wat nu?

hond kijkt naar buitenAls je een hond hebt, dan is het fijn wanneer je toch even weg kunt, zonder dat dit voor de hond problemen oplevert. Het kan echter gebeuren dat je hond verlatingsangst heeft. Wat houdt verlatingsangst bij de hond precies in en wat kun je er aan doen? In dit artikel krijg je daar meer informatie over.

Verlatingsangst, wat is dat?

Je hebt een hond en je wil graag dat je hond ook alleen thuis kan blijven als je bijvoorbeeld ergens op bezoek gaat of boodschappen wilt gaan doen. Maar het kan zijn dat de hond niet alleen kan zijn. Dit kan verschillende oorzaken hebben. De hond is bang dat je hem verlaat. De hond zal gaan blaffen en huilen om te proberen de baas zo snel mogelijk terug te krijgen. Er zijn honden die het blaffen en janken uren vol kunnen houden. Het is dan vaak ook een groot probleem wanneer de hond niet alleen kan zijn, voor de hond zelf, voor de baasjes, maar ook voor de buren wanneer de hond blijft janken en blaffen. De hond is bang, onzeker als je hem verlaat, vandaar de naam verlatingsangst.

Honden met verlatingsangst zijn vaak bang om alleen te zijn, bang dat een baasje weggaat en dat ze alleen achter blijven.

  • Alleen zijn is voor de hond een aparte belevenis. De hond wordt geboren en is vanaf dat moment niet alleen, er zijn broertjes en zusjes aanwezig en de moeder is er bij. Ook de fokker is er en vaak ook nog het hele gezin van de fokker en er komt bezoek (gewoon bezoek of kraamvisite, speciaal voor het nestje puppy's). Ook kunnen er nog andere honden zijn in het gezin waar hond aan went en mee kan spelen en als het ware de eerste weken mee opgroeit.
  • De hond gaat na een tijdje naar de nieuwe baasjes en zal in het begin veel aandacht krijgen. Mensen vinden een puppy lief, willen even kijken en aaien. Veel baasjes nemen de eerste weken vrij om voor de pup te zorgen en hem overal aan te laten wennen, voordat ze het "normale" leven weer oppakken en gaan werken, vaak buitenshuis.
  • Sommige honden kunnen goed alleen zijn, maar het kan zijn dat die tijd opeens voorbij is. Ze kunnen ergens van geschrokken zijn en daardoor is het mogelijk dat een hond verlatingsangst gaat ontwikkelen.
  • Honden die herplaatst zijn kunnen verlatingsangst ontwikkelen, omdat ze bang zijn hun nieuwe baasje kwijt te raken.

Verlatingsangst voorkomen

Soms denk je als baasje dat je niets aan verlatingsangst kunt doen of je denkt dat jouw hond het niet kan krijgen. Maar iedere hond kan verlatingsangst ontwikkelen, dat kun je niet altijd voorkomen. Haal je een hond uit het asiel, dan kan die hond al verlatingsangst hebben ontwikkeld. De verzorgers zullen niet alles over de hond weten als je vorige eigenaar dat niet heeft verteld. De start van de hond bij de nieuwe eigenaar begint dan al met een probleem. Er zijn echter wel zaken die je kunt doen om verlatingsangst bij een puppy bijna geen kans te geven (uitsluiten kun je het niet), daar geven we je nu de volgende tips over:

  • Het beste kun je er voor zorgen dat er geen verlatingsangst kan ontstaan bij de hond. Wanneer je net een hond hebt gekocht, is het goed om eens te kijken hoe de hond het doet in de bench. Het is een fijne plaats waar de hond tot rust kan komen, zijn eigen plekje. Je zou er een kleedje in kunnen leggen en de hond aan de bench kunnen laten wennen door hem eten te geven in de bench.
  • De hond kun je het beste laten wennen aan de bench, zodat het een veilige plek is voor hem of haar. Een paar keer per dag kun je het deurtje even dicht doen, zodat ook daaraan de hond kan wennen. Op dat moment geef je de hond even geen aandacht als hij gaat piepen of janken. Je kunt de hond laten wennen dat je er bent, maar troost de hond niet! Als de hond stil en rustig is, dan kun je het deurtje open doen. Doe de deur niet open wanneer de hond piept of onrustig is.
  • Laat de hond steeds iedere keer eventjes alleen, dat is echt opbouwen met minutenwerk. Daardoor kun je het alleen blijven zonder problemen de hond wel aanleren. 

Behandeling verlatingsangst

Wanneer er bij een hond sprake is van verlatingsangst, is het vaak zo dat je er hard aan moet werken om dat er uit te krijgen, maar je kunt het wel oplossen! Consequent zijn, geduld hebben en tijd investeren horen daar bij!

  • Zorg dat de hond niet altijd overal mee naar toe kan in huis. Als je naar de wc gaat doe de deur in de gang dan dicht. De hond hoort je, ziet je gaan en terugkomen.
  • Gebruik de bench wanneer de hond niet meer piept wanneer je naar bijvoorbeeld de wc gaat. De bench kan een veilige plaats worden voor de hond. Een favoriet dekentje, eten en een botje kunnen ervoor zorgen dat de hond het als een plezierige plaats gaat ervaren. Dit ga je ook oefenen en dan zorg je dat je soms ook uit zicht bent als de deur van de bench dicht is (maar eerst laten wennen met deur open en dan langzaam de deur even dicht wanneer je in de kamer rondloopt).

Verlatingsangst volwassen honden

Het kan zijn dat een volwassen hond niet goed alleen thuis kan blijven. Dit kan verschillende oorzaken hebben:

  • De hond heeft nooit geleerd om alleen te zijn.
  • De hond is een keer te lang alleen gebleven en gaat de boel slopen, omdat hij zich verveelt.
  • Een hond kon vroeger goed alleen zijn. Vervolgens is hij een tijdlang niet meer alleen thuis gebleven. Toen het wel weer nodig was, is het 'alleen zijn' niet opgebouwd. Het gaat mis en de hond zal zich verlaten en eenzaam voelen.
  • De hond kan, in de tijd dat hij alleen was, wat engs mee hebben gemaakt, onweer of knallen van vuurwerk bijvoorbeeld, waardoor alleen zijn niet meer lukt.  
  • De hond is herplaatst of je bent verhuisd en de hond moet overal aan wennen.
  • De gezinssituatie is veranderd, ook dat kan er voor zorgen dat de hond overal mee naar toe wil en niet meer alleen wil zijn. Denk aan een scheiding of een kind dat zelfstandig is gaan wonen. De roedel is niet meer intact!

Slimme honden

Honden die niet alleen thuis kunnen zijn, weten wat er gaat gebeuren. Hij merkt aan je wanneer je kijkt of de deuren dicht zijn, je de kachel lager zet, je schoenen aan doet, je jas pakt en de sleutels pakt. Dit zijn voor de hond al signalen om extra alert te zijn, omdat de hond weet dat hij nu alleen moet blijven. Hij zal zielig kijken of bij je gaan liggen of tegen de deur aan, omdat hij met je mee wil. Zorg dat de hond het gaat leren, leer hem het commando "blijf", bouw het langzaam op, zodat de hond het wel kan! Dit hoort bij de opvoeding en jij en de hond zullen er veel plezier van hebben als weggaan geen drama is. Maak er zelf ook geen langdurig afscheid van als je gaat, ook al vind jij het zielig om hem alleen te laten. De hond voelt je namelijk goed aan. Voel je niet bezwaard, jij hebt ook je afspraken en dagelijkse bezigheden. Zorg er echter wel voor dat de hond geen hele dagen alleen thuis hoeft te zijn. Neem geen hond als je hele dagen van huis bent en moet je toch eens te lang van huis zorg dan voor een lieve en bekende oppas voor de hond, die hem uitlaat en vooral iemand die hem aandacht geeft. 






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Hans
Aantal keer gelezen: 3317x
Toegevoegd: 10-05-2016 07:04
Gewijzigd: 02-06-2016 01:04

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3740 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!