Border Collie, over het ras

Border Collie, over het ras

Border Collie, over het ras Een Border Collie is een fijne gezinshond en een fijne hond om mee te werken. Het zijn echte werkhonden en ook heel baasgericht. Wanneer je overweegt een Border Collie te nemen, lees hier dan meer over het uiterlijk, het karakter en de opvoeding van de Border Collie.

Border Collie

De Border Collie is een atletische hond. De rug moet daarbij breed zijn en ook sterk zijn. Ze hebben een schofthoogte van ongeveer 53,5cm (reuen) bij de teefjes is deze wat lager.

Rasstandaard Border Collie

Een raszuivere Border Collie dient te voldoen aan de rasstandaard. Daarbij dient de schedel tamelijk breed te zijn en hij mag geen uitstekende achterhoofdsknobbel hebben. De wangen van de Border Collie mogen niet zwaar of bolvormig zijn. De ogen van de Border Collie hebben een ovale vorm. Ze zijn middelgroot en ze staan ver uit elkaar. De ogen dienen een zachte, levendige, alerte en verstandige uitdrukking te hebben. De meeste Border Collies hebben bruine ogen, alleen bij Blue Merle is dat niet zo. Daarbij is één van de ogen geheel of gedeeltelijk blauw van kleur (althans dat mag). De oren van de Border Collie zijn middelmatig groot. Ze zijn matig dik en ze worden uit elkaar gedragen. Soms ook dicht bij elkaar. De oren zijn ook erg beweeglijk. De tanden van de Border Collies moeten sterk zijn, compleet scharen en de boven snijtanden moeten vlak onder de ondertanden staan. De hals van de Border Collie moet van goede lengte zijn, maar ook krachtig en gespierd zijn zonder overdrijving. De hals moet iets gebogen zijn bij de Border Collie en ook wat breder worden naar de schouders toe. De voeten van de Border Collie zijn ovaal en hebben dikke, sterke en goed gevormde voetkussens.

Border Collie vacht

De Border Collie heeft een kortharige, halflangharige of langharige vacht. Daarbij moet de bovenvacht dicht en middelmatig dik zijn. De ondervacht is kort. De vacht heeft een goede weerbestendigheid. Als je een langharige Border Collie hebt dan is er sprake van een overvloedige beharing bij de hals, broek en de staart. Er zijn veel kleuren toegestaan, maar de kleur wit mag niet overheersen.

Border Collie karakter

De Border Collie staat bekend om het schapen drijven. Ze hebben een fijn karakter en willen graag samenwerken met de baas. Ook kunnen de meeste Border Collies goed overweg met kinderen. Het is een fijne hond, ze leren snel en er zit wel temperament in. Het zijn oplettende honden, ze zijn scherp en reageren snel, ze zijn erg levendig. Het zijn geen zenuwachtige of agressieve honden. Het zijn erg volgzame honden, ze hebben graag een consequentie liefdevolle leider.

De Border Collie lijnen

Er zijn drie verschillende foklijnen bij de Border Collie.

  • Werklijn, deze zijn erg geschikt voor het schapen drijven.
  • Werk en showlijn, diverse hondensporten kunnen gekozen worden zoals behendigheid, dog frisbee en shows, maar ook schapen drijven is voor deze lijn erg geschikt.
  • Show lijn, geschikt voor diverse hondensporten en om shows mee te lopen.

Border Collie bewegen

Een Border Collie heeft veel beweging nodig. Ze bouwen ook veel conditie op als je er veel mee wandelt. Het is belangrijk dat je een goede balans hebt tussen de lichamelijke en de geestelijke uitdaging. Je hoeft niet perse uren te wandelen, je kunt ze ook moe maken met apporteren en andere spelletjes. Kijk goed naar het temperament van je Border Collie. Veel Border Collies hebben behoefte aan veel training en hondensport. Soms kan een keer in de week voldoende zijn, maar sommige Border Collies hebben meer nodig, maar dit kun je het beste per hond bekijken. Zet een Border Collie niet in een flat!

Border Collie verzorging

Je kunt de vacht van de Border Collie het beste verzorgen door deze eens in de week goed te borstelen. Wanneer de Border Collies gaan ruien dan is het beter om de vacht te kammen. Hierdoor kun je ook de ondervacht verwijderen. Let op dan ga je dus niet borstelen, maar echt kammen vanwege de ondervacht.

Border Collie en kinderen

De Border Collie kan goed overweg met kinderen. Kinderen moeten wennen aan de Border Collie en andersom. Als ze er van jongs af aan mee opgroeien gaat het goed, maar blijf er wel altijd bij zodat je kind en hond in de gaten kunt houden. Bij alle hondenrassen geldt dat ze vaak samen kunnen met kinderen, maar let er altijd goed op dat je ze niet alleen laat. Kinderen kunnen de hond ongewild pijn doen of laten schrikken als de hond slaapt. Honden moeten met rust gelaten worden en kinderen moeten de rust respecteren. Laat hond en kind daarom niet samen, maar houd altijd toezicht bij alle rassen en bij alle kinderen.

Border Collie en schapen drijven

De Border Collie is erg geschikt om schapen te drijven. Of je zelf schapen houdt of niet, misschien is jouw Border Collie er wel erg geschikt voor. Je kunt dit een keer proberen en wanneer het goed gaat kun je altijd een training volgen en kijken of je eens in de zoveel tijd samen met je Border Collie kunt schapen drijven. Wanneer je twee Border Collies hebt kun je ze ook samen meenemen en samen laten werken. Je kunt de jongste Border Collie dan meenemen wanneer je met de oudere Border Collie gaat trainen. Hier leert de jongste erg veel van!

Border Collie trainen

Het trainen van de Border Collie gaat vanzelf. Het zijn namelijk erg leergierige honden en ze hebben snel in de gaten wat je van hem of haar verwacht. Doordat ze ook uitdaging nodig hebben is het leuk om samen op cursus te gaan en dan kun je wanneer je er samen veel plezier in hebt doorgaan met gehoorzaamheid en later bijvoorbeeld de hondensport in. Behendigheid of frisbeeën misschien? Het is echt afhankelijk van wat jouw hond leuk vindt en waar je samen plezier aan beleeft. Neem daarom de tijd om te ontdekken wat je Border Collie leuk vindt en bezoek verschillende trainingen, zodat je kunt bekijken wat er bij jullie past. Als je op cursus gaat is het belangrijk ook thuis de oefeningen te herhalen in diverse situaties. Als je dat met regelmaat doet, heeft de Border Collie het zo onder de knie.

Border Collie pups

De Border Collies pups zijn er in verschillende kleuren: zwart-wit, zwart-driekleur, rood-wit, rood-driekleur, blue-merle, blue-merle & tan, red-merle, red-merle & tan, blauw-wit, blauw-driekleur, slate-merle, lilac-wit, lilac-driekleur, lilac-merle, seal, seal-driekleur. Er zijn erg veel kleuren toegestaan en daarbij geldt dat wit niet mag overheersen. Maar bij de Border Collie pups kijk je verder dan alleen de kleur. Je kunt het karakter vaak al snel zien en het ligt er ook aan wat de ouders doen en uit welke lijn zij komen. Als je een Border Collie pup wilt aanschaffen voor het drijven van schapen dan zou je als eerste naar de werklijn kunnen kijken, maar ook andere lijnen kunnen geschikt zijn voor het schapen drijven. Het ligt echt aan het karakter van de hond of het schapen drijven de juiste keuze is. Er zijn zoveel mogelijkheden met een Border Collie, je hebt in het begin veel tijd en geduld nodig en dan kun je ze veel leren. Dit geldt eigenlijk voor iedere pup, maar als je veel tijd besteedt aan de Border Collie pup, dan krijg je er veel moois voor terug. Ze luisteren goed naar je, zijn trouw en willen graag met je en voor je werken. Een fijne hond waar je veel mee kunt bereiken dus ontdek nu wat de Border Collie pup met je doet als je samen gaat spelen en werken!


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: E.
Aantal keer gelezen: 7639x
Toegevoegd: 16-04-2015 05:20
Gewijzigd: 21-08-2015 15:03

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3421 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!