kat in tuin

Ik wil geen katten in mijn tuin!

kat in tuinOf je nu een dierenliefhebber bent of niet, katten van vreemden wil je niet in je tuin. Je zit niet te wachten op katten van anderen die in je tuin graven of hun behoeften doen, daar heb je je eigen tuin te mooi voor aangelegd. Maar hoe kom je van die katten af?

Dol op dieren

Voor veel mensen is hun huisdier meer dan gewoon een dier, het is hun persoonlijke vriend en metgezel. Huisdieren kunnen kleur geven aan je leven, ze kunnen je helpen je thuis te voelen, gewaardeerd onder de aandacht van je gevleugelde, gevinde of vierpotige huisvrienden. Sommige mensen kiezen voor vogeltjes, anderen willen een aquarium en weer anderen kunnen niet zonder hun cavia, hond of kat.

Een vaste woonplek

Veel huisdieren hebben een vastomlijnde leefwereld. Voor vogels is dat de volière, vissen blijven in de vijver of in het aquarium, en konijnen en cavia’s hebben hun eigen hokken. Ontlasting komt dan ook in die vaste leefwereld terecht, en de dierverblijven dienen regelmatig te worden verschoond. Voor honden ligt het al een beetje anders. Hun woonruimte is niet beperkt tot het mandje of de bench, maar strekt zich vaak uit door een groot deel van de woning. Voor het doen van hun behoefte zijn ze aangewezen op het baasje, die ze mee naar buiten neemt. Op de wandeling kan de hond zijn behoefte doen en die wordt door dat baasje uiteraard keurig opgeschept, in een zakje gedaan en vervolgens in een vuilnisemmer gedaan. Voor katten ligt het weer anders. Hoewel veel katten hun leven binnenshuis doorbrengen en voor hun behoefte keurig gebruik maken van de kattenbak, hebben andere katten een ruime mate van vrijheid, en zijn ze regelmatig buitenshuis te vinden.

Waar blijven die katten?

Bleven de katten buitenshuis nu maar gewoon in de tuin van het baasje, dan was er niet zo’n probleem. Maar, katten zijn sterk, slim en lenig. Een muur is geen beletsel en daardoor kan de kat heel gemakkelijk ook de verdere omgeving verkennen. Ofwel, ze komen op de balkons of in de tuinen van directe of net iets minder directe buren terecht. En komen die katten op hun ontdekkingstochten ook in jouw tuin, dan wordt het minder leuk en soms zelfs een regelrecht probleem. Je komt steeds graafsporen tegen, planten die beschadigd worden en misschien het ergste: katten die in jouw tuin hun behoefte doen. En dat is iets waar je kwaad om kunt worden en bezorgd. Kattenpoep kan de ziekte toxoplasmose overbrengen. Dat is een ziekte die wordt veroorzaakt door een de toxoplasa gondii, een ééncellige parasiet. Ook al iets waar je niet op zit te wachten. Bovendien is er nog een groep mensen die niets van katten in hun leefomgeving moet hebben, mensen die angstig worden van de aanwezigheid van katten. Een groep waarbij het helemaal niets helpt als de katteneigenaar zegt: ‘het is een lief beestje hoor, hij doet niets’.

Katten uit je tuin

Wie geen katten in zijn tuin wil heeft het volste recht op een katvrije tuin. Het is niet onredelijk van hen om te vragen de katten bij hen weg te houden. Helaas hebben sommige kateigenaren hier geen oren naar en kunnen ze voor dat standpunt geen begrip opbrengen. Het binnenhouden van katten is voor deze mensen blijkbaar geen optie. Dan is het begrijpelijk dat je zelf maatregelen neemt om de katten bij jou uit de tuin weg te houden.

Wat kun je doen?

Het probleem van de katten die door je tuin lopen is, dat dit dieren zijn die gewend zijn aan mensen. Ze zullen niet zo gemakkelijk schrikken als je voor je raam staat of je tuin inloopt. Heel hard ‘boe’ roepen heeft meestal ook niet veel effect, hooguit heel tijdelijk. De inhoud van een beker water in de richting van de kat gooien helpt ook maar weinig, aangezien het grootste deel van de inhoud van die beker de kat niet zal bereiken. De hele dag met emmers water in je tuin paraat zitten is al evenmin erg zinvol. Daar heb je gewoon de tijd niet voor, en bovendien zul je toch ook moeten slapen. En juist ’s nachts zullen die beestjes hun graafwerk komen doen, met achterlating van hun behoeften. Voor het inzetten van zwaardere en illegale middelen, zoals gif en luchtbuksen, ben je gelukkig te beschaafd en teveel dierenliefhebber. Wat kun je nog doen om die beesten weg te houden?

Middeltjes tegen kattenoverlast

Katten hebben een sterke reuk en het is dan logisch dat veel middeltjes tegen kattenoverlast hiervan gebruik maken. Met voor katten vieze luchtjes kun je proberen de katten op afstand te houden. Middelen die hiervan gebruik maken kun je meestal komen in tuincentra of in dierenwinkels. Wie iets minder wil investeren kan ook met huismiddeltjes hetzelfde doel proberen te bereiken. Bijvoorbeeld met

  • Gemalen koffie
  • Knoflook
  • Mottenballen
  • Azijn

 

Waarom het soms niet werkt

Het is een goed idee om met geurmiddeltjes de katten uit je tuin te houden. Maar helaas werkt ons klimaat niet altijd mee. Na een flinke regenbui zal het effect van het geurmiddel sterk verminderen, het middel is grotendeels weggespoeld. Om het effect te houden zul je dus steeds opnieuw met die geurmiddelen in de weer moeten. En er is nog een nadeeltje aan de geurmiddelen: als je zelf in de tuin zit kun je zelf ook overlast van de vieze geurtjes kunnen hebben.

De techniek te hulp

Behalve aan vieze luchtjes hebben katten ook een hekel aan bepaalde scherpe geluiden. Voor de kattenbestrijding kun je daarom ook apparaten inzetten die een hoogfrequent geluidssignaal afgeven. Katten, maar ook andere dieren zoals honden, marters of konijnen hebben zo’n hekel aan dat geluid dat ze graag wegblijven. Om te voorkomen dat je een permanente stoorzender bent voor je buurt werken dit soort apparaten met een bewegingssensor, alleen als een te verjagen dier voorbij komt gaat-ie aan. Houdt er wel rekening mee dat vooral jonge mensen het signaal ook kunnen horen en dat heel vervelend kunnen vinden. Heb je kleine kinderen, dan is zo’n apparaat dus niet zo’n goed idee. Naast kinderen heb je ook volwassenen die hinder van het geluid kunnen hebben. Het zijn dingen waar je dus wel rekening mee moet houden als je van plan bent de hoogfrequente techniek in te zetten als kattenbestrijding.

Een ander hulpmiddel

Er zijn heel wat hulpmiddeltjes die je kunt gebruiken om katten te bestrijden. Van huismiddeltjes tot commerciële producten, van boe-geluiden tot bekers water en van de apparaten met hoogfrequent geluid. Elk hulpmiddel heeft zijn sterke en zijn zwakke kanten, een ideale oplossing is erg afhankelijk van jou, je omgeving en je situatie. Je kunt natuurlijk altijd het meest logische hulpmiddel inzetten: een goed gesprek met de eigenaren van de katten. Dan kun je ze duidelijk maken hoeveel overlast je ervaart en erop aandringen dat de eigenaren, omdat ze nu eenmaal verantwoordelijkheid dragen voor hun huisdier, maatregelen nemen.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: JvG
Aantal keer gelezen: 3707x
Toegevoegd: 10-10-2016 11:01
Gewijzigd: 10-10-2016 23:28

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3849 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!