Minivarken als huisdier

Minivarken als huisdier

Minivarken als huisdierMinivarkens zijn steeds populairder om te houden als huisdier. De dieren zien er leuk en schattig uit, maar toch is het een heel ander verhaal om minivarkens in plaats van een hond of kat te houden.

Varkens zijn in principe dieren die soortgenoten om zich heen nodig hebben. Mensen kunnen niet volledig vervangen wat een soortgenoot geeft, maar toch is het mogelijk om een minivarken als huisdier te houden. Het is belangrijk om een minivarken genoeg aandacht en liefde te geven, maar besef dat de dieren alsnog agressief kunnen worden. Het blijven varkens!

Minivarkens zijn een stuk kleiner dan gewone varkens en kunnen maximaal een gewicht van 120 kilo bereiken. Je weet nooit hoe zwaar een minivarken wordt en in de meeste gevallen is dit een kwestie van het vertrouwen van de fokker. Sommige soorten worden niet zwaarder dan 50 kilo.
 

Minivarkens zijn een stuk intelligenter en liefdevoller dan honden of katten. Een minivarken zal nooit iets vergeten en lijkt meer op een mens dan je op het eerste gezicht zou verwachten. Een veearts is niet altijd instaat om een minivarken op de juiste manier te helpen en daarom kun je het best terecht bij een normale dierenarts. Als je een minivarken streng en liefdevol opvoedt krijg je er veel voor terug! Een minivarken vindt het heerlijk om bij je in de buurt te zijn en is absoluut een trouwe vriend.

Een minivarken is niet voor iedereen het ideale huisdier

Minivarkens hebben minimaal 100 vierkante meter nodig om op te leven. Woon je in een appartement of flat? Dan is het in de meeste gevallen te klein en heeft het varken te weinig ruimte om een gelukkig leven te leiden. Het houden van een varken is prettig wanneer de woonkamer in contact staat met een buitenruimte. Een volwassen varken is niet instaat om handig de trap op en af te lopen.

Het opvoeden van een minivarken kost veel tijd en geduld. Een minivarken is niet te vergelijken met een hond of kat en je moet er dan ook echt de tijd voor nemen. De varkens maken een schreeuwend geluid als je ze niet goed opvoedt en uiteraard is dat niet prettig. Minivarkens hebben een vrij sterke drang en kunnen dwingend zijn. Kies voor een consequente aanpak en begrijp dat je aan een minivarken meer tijd moet besteden dan aan elk ander huisdier. Wil je dat een varken iets niet of wel doet? Dan moet je extreem duidelijk zijn. Een varken begrijpt het niet als de ene keer iets wel mag en de andere keer iets niet.

Het leven van een minivarken

Ben je niet thuis? Dan is het belangrijk om een minivarken in de buitenomgeving los te laten. In een kooi opsluiten is eigenlijk geen optie! Het is noodzakelijk om een ruimte te maken met een hek met de mogelijkheid om lekker rond te scharrelen. Een varken heeft gedurende dag veel water nodig en daarom is het belangrijk om een minivarken altijd de kans te geven om te drinken.



Varkens kunnen niet zo goed tegen de zon en zweten behoorlijk. In de zomer is de kans op een zonnesteek groot en moet je uitkijken met het beestje!

Minivarken aanschaffen

Heb je het idee dat een minvarkens het ideale huisdier is? Dan is het tijd om een minivarken aan te schaffen. Minivarkens bestaan er in verschillende rassen. Het is belangrijk om na te denken over het soort minivarken om het huisdier binnen de juiste proporties te houden. Sommige minivarkens worden meer dan 100 kilo en dat is nu eenmaal te groot om thuis te houden. Het is voor de aanschaf van een minivarken belangrijk om de volgende zaken in de gaten te houden:

  • Het is belangrijk dat er vaak iemand thuis is
  • Minivarkens hebben een uitgekiend dieet nodig
  • Hygiëne is belangrijk
  • Genoeg ruimte voor binnen en buiten
  • En nog veel meer!

Minivarkens kunnen gemakkelijk 15 tot 25 jaar oud worden en dat is dan ook zeker iets om rekening mee te houden. De meeste honden en katten sterven net iets eerder dan een minivarken en je kunt het beest niet zomaar achterlaten.

Vraag bij de aanschaf van een minivarken altijd of je de ouders mag zien. Je kunt op deze manier zien hoe groot het minivarken ongeveer wordt. Het kopen van een minivarken is echter nooit waterdicht! De hype rondom minivarkens heeft veel ongure fokkers in de markt gebracht en daar wil je geen slachtoffer van zijn. Zoek contact met eerdere klanten van een fokker of vraag de fokker gericht om recensies. Uiteraard is een zoekopdracht in Google de slimste manier om te ontdekken of de fokker goed bekend staat of niet.

Het ideale geslacht

Kies je voor een borg, beer of zeug?

Een beer is niet gecastreerd en minder geschikt om als huisdier te houden. De beer geeft een vrij sterke lucht af door het speeksel dat wordt uitgescheiden. De grote tanden van een beer zijn ook niet aangenaam en kunnen behoorlijke wonden vooroorzaken (zeker voor kinderen niet prettig). De beer is daarnaast gewend om overal te plassen, op deze manier wordt het territorium afgebakend. De beer is tot slot instaat om vrij dominant en agressief aanwezig te zijn.

Een gecastreerde beer wordt een borg genoemd. De borg is volgens de meeste mensen aanhankelijker dan de zeug en uiterst vriendelijk. De beer is een varken dat zeer geschikt is om als huisdier te houden. Castratie kan met een verdoving plaatsvinden, maar in principe is dit niet noodzakelijk. Laat een biggetje zo snel mogelijk na de geboorte castreren om veel pijn te voorkomen.

Een zeug is net als de borg geschikt als huisdier. De zeug is een gezellige kameraad, maar als een zeug niet gecastreerd wordt kan het humeur soms omslaan. De zeug kan agressief zijn en schreeuwen. Een niet gesteriliseerd minivarken kan behoorlijk aanwezig zijn en uiteraard is dat iets om rekening mee te houden.

Veel experts zien de gecastreerde beer als een varkentje dat het meest geschikt is om thuis te houden.


 






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Peter van Roest
Aantal keer gelezen: 24343x
Toegevoegd: 22-01-2015 12:37
Gewijzigd: 15-08-2015 20:06

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3867 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!