Welke hond past bij mij?

Welke hond past bij mij?

Welke hond past bij mij?Als je een hond zoekt, is het goed om na te denken wat je zoekt in een hond. Wil je een hond met een zacht karakter en een echte gezelschapshond? Of zoek je juist een werkhond of een waakhond? Dit artikel geeft je tips om de hond te vinden die bij je past.

Reu of teef

De eerste vraag die bij je opkomt als jij hebt beslist om een hond aan te schaffen is de vraag of de voorkeur uitgaat naar een vrouwtje (teef) of een mannetje (reu). Is dat nou zo belangrijk? Ja, soms is dat heel belangrijk.

  • Heb jij al meer honden in huis, een reu bijvoorbeeld en je koopt daarna een teefje dan moet jij je realiseren dat je tijdens de loopsheid van de teef maatregelen moet treffen bij de reu of de teef. Dit kan door ze uit elkaar te houden, maar dit klinkt eenvoudiger dan het in de praktijk is. De natuurlijke drang is erg sterk, dus je bent gewaarschuwd! Een moment van onoplettendheid en je krijgt een nestje, waar je wellicht niet op zit te wachten. Je kunt ook vooraf maatregelen nodig door de reu een bepaalde chip te geven (bij de dierenarts) waardoor de drang tot paren wordt teruggedrongen. Je kunt ook de reu laten castreren of de teef laten steriliseren. Dit kan echter pas op een tijdstip dat de hond wat ouder is, niet bij een puppy. De dierenarts zal je hierin goed adviseren wat in jouw situatie en voor jouw honden de beste optie is.
  • De grootte van de hond is ook afhankelijk of het een reu of teef is. Teefjes zijn in het algemeen kleiner dan reutjes. Teefjes zijn lichter in gewicht dan reutjes en vaak is de kop ook kleiner.
  • Een reu is vaak meer imposant vooral uiteraard bij de grote rassen.
  • Een teef is meer aanhankelijk dan een reu. Een reu volgt zijn neus.
  • Er wordt vaak gedacht en gezegd dat een teef minder fel is, minder fel reageert, maar dat is niet altijd het geval. Ook een teef kan fel zijn.
  • Wanneer je zelf wilt gaan fokken, dan kies je uiteraard voor een teef.

Het is wikken en wegen bij de vraag of je kiest voor een teefje of een reutje. Wat is jouw persoonlijke voorkeur? Laat je adviseren, maar nooit tot een keuze dwingen. 

Grote of kleine hond

De keuze of je een klein ras wilt aanschaffen, een middelgrote of een grote hond zal ook weer afhangen van je persoonlijke voorkeur, maar tevens van de woonruimte. Wat kun jij de hond bieden aan beweging, sport en spel, heb je een tuin, wat is je budget? Dit laatste, het budget, is niet zozeer van belang bij de aanschafkosten, maar zeker wel wanneer je denkt aan dierenartskosten en hondenbrokken of vlees. Hoe is je gezin samengesteld? Heb je erg kleine kinderen dan zou een heel grote hond (ongewild) door zijn omvang en gewicht weleens voor problemen kunnen zorgen (dit hoeft niet zo te klein, want soms zijn grote honden erg voorzichtig met kleine kinderen, maar weet je dat al bij de aanschaf?). Hoeveel tijd heb je om met de hond op pad te gaan? Een klein ras heeft minder beweging nodig. Heb jij tijd en zin om lange fietstochten en/of wandelingen te maken, dan is een groot ras erg fijn, daar kun je verder mee weg. Ook wanneer jij echt wilt werken met je hond, hondensport bijvoorbeeld dan is een groot ras prima. Voor fly ball kun je weer beter een iets kleiner ras aanschaffen, dat behendig is. Je dient altijd mee te wegen wat je met de hond voor ogen hebt voordat jij de juiste keuze kunt maken tussen klein of groot. Lees je vooraf goed in waar bepaalde rassen goed in zijn, welke beweging aan te raden is en welke zeker niet. Is de hond geschikt als huishond of wordt hij of zij nerveus als zij niet voldoende beweging krijgt, denk daarbij aan een husky, een border collie, jachthonden enz. Wilt u een hond die uw terrein bewaakt, dan kan een kleine hond ook prima blaffen als er onbekenden arriveren, maar een grote hond zal meer afschrikken.
Kortom overweeg de volgende zaken:

  • Persoonlijke voorkeur
  • Ruimte
  • Wat kun je de hond bieden aan tijd en beweging?
  • Kosten
  • Gezinssamenstelling
  • Werkhond, aanleg voor spel en sport
  • Waakhond

Aanschaf puppy

Wanneer het je eerste hond is die je aanschaft, is het verstandig je te laten adviseren waar je op moet letten. Bij je volgende honden zul jij daar zelf al een goed beeld bij hebben. Het is echter altijd verstandig om met de fokker af te spreken dat je de hond bij je eigen dierenarts laat onderzoeken of alles in orde is, voordat jij tot aankoop besluit. Koop jij een hond in het legale circuit dan zal de fokker daar geen enkel bezwaar tegen hebben. Heeft hij wel bezwaar dan ga je niet met hem in zee. Jammer voor de hond, maar de zogenaamde broodfokkers fokken maar door als zij hun honden gemakkelijk aan de man of vrouw kunnen brengen, niet aan meewerken is het advies. Koop jij een puppy bij een erkende kennel, een prima fokker dan zou alles in orde moeten zijn. De fokker laat jou de papieren zien, de gegeven entingen, het ontwormen enz. moeten allemaal oké zijn. Bij bepaalde rassen loop je het risico op aangeboren afwijkingen, HD (heupdysplasie) bij onder andere de Herdershond is daar een bekend voorbeeld van. Keuringsrapporten geven je uitsluitsel hierover. Er worden vaak afkortingen gebruikt in de papieren en omschrijvingen van het nestje. Wanneer je deze niet kent, informeer er gerust naar om de informatie te kunnen begrijpen. Bij een goede fokker mag jij het nestje zien en de moeder. Ziet alles er goed verzorgd uit? Een goede fokker geeft de puppies mee als zij 8 tot 9 weken oud zijn en niet eerder. Een goede fokker zal ook willen weten waar de puppy en onder welke omstandigheden deze wordt geplaatst.

Aanschaf (jonge of oudere) hond bij particulier


Je kunt ook een oudere hond kopen. Je let erop dat de hond vrolijk en levendig is, dat zijn ogen en neus schoon zijn (er mag geen vocht uitlopen), dat hij geen dikke buik heeft (kan erop duiden dat hij wormen heeft), dat er geen uitwerpselen onder zijn staart hangen, dat de kop niet schuin hangt (oorontsteking), geen kale plekken op de huid heeft en geen zenuwachtige, angstige of agressieve indruk maakt. Het is ook van belang dat de hond een schoon hok, mand enz. heeft, dat er schoon water staat. Daaruit blijkt namelijk of er goed voor hem of haar wordt gezorgd. Vraag altijd naar de reden waarom de hond bij zijn baasje weg moet. Ook in dit geval zeg je dat je een consult bij je dierenarts aanvraagt, voordat jij besluit de hond te kopen.

Asielhond

De asiels zitten vol met honden en katten. Ook daar kun jij een hond halen tegen betaling van een bepaald bedrag. Het is echter bij een asielhond niet altijd duidelijk waarom hij of zij hier zit. De medewerkers van het asiel kunnen je vaak wel het een en ander over het gedrag vertellen. Een hond uit een asiel is door een dierenarts gecontroleerd.

Gehoorzaam

Een gehoorzame hond is van belang voor jezelf, je huisgenoten en de omgeving. Het is belangrijk voor de veiligheid van mens en dier. Het is prettig, eigenlijk noodzakelijk, dat een hond naar je luistert in alle situaties. Je begint met het aanleren van gehoorzaamheid al op zeer jonge leeftijd en op een speelse manier. Je kunt beter een paar keer per dag een bepaalde oefening uitvoeren in plaats van een half uur trainen aan één stuk. Een puppy zal de concentratie verliezen, of zich vervelen als een oefening te lang duurt. Kent de pup bepaalde zaken, herhaal ze dan af en toe en ga verder met de volgende stap. Ga echter pas verder als de vorige oefening er goed in zit. Iets blijven herhalen waar geen verbetering in zit heeft totaal geen zin. De hond moet graag naar je toekomen, dus ga uit frustratie geen rare dingen doen, bijvoorbeeld sleutels naar hem gooien. De pup vergeet dit NOOIT meer en zal angstig blijven voor (het geluid van) sleutels. Pak de oefening anders aan, vraag advies aan een kenner. Er zijn genoeg cursussen door het hele land, ook bij jou in de buurt, waar je gehoorzaamheid kunt trainen. De cursus, meestal één keer per week, is echter niet voldoende. Je dient elke dag even te oefenen. Veel trainers adviseren om goed gedrag te belonen en “fout” gedrag te negeren. Straffen gebeurt eigenlijk niet, want het is meestal het baasje dat iets verkeerd doet waarop de hond “de fout in gaat”. Train consequent en vertel ook aan je huisgenoten wat je hebt geleerd en wat je van de hond verwacht. Zit allemaal op dezelfde lijn, gebruik allemaal dezelfde commando’s, zodat het voor de hond ook te begrijpen is. Met een gehoorzame hond kun je overal komen.

Kan alleen zijn

In een tijd waarin beide partners werken is het van belang dat je een hond zo opvoedt dat hij enkele uren per dag alleen thuis kan zijn. Wanneer je een hond aanschaft en je neemt de eerste dagen vrij om samen te kunnen wennen, dan is het belangrijk dat je de hond meteen aanleert dat jij even weg bent. Bouw dit op met bijvoorbeeld 10 minuten. Laat de hond niet meteen twee uren alleen. De pup moet vaak plassen. Hoe beter jij dit aanpakt, des te eerder de hond zindelijk is. De wat oudere hond kan best enkele uren achter elkaar alleen thuis zijn, mits hij tevoren genoeg beweging heeft gehad en goed is uitgelaten (gepoept en geplast). Vraag je echter steeds af als jij een hond wilt aanschaffen of je voldoende tijd thuis doorbrengt. Een hond die altijd maar alleen zit kan zeer gefrustreerd raken, kan zijn energie niet kwijt, kan de buren tot last zijn door veel te blaffen en kan zich zelfs de baas in huis gaan voelen. Het is gewoon niet eerlijk tegenover de hond om hem dit leven te geven. Wat een rot hondenleven als je er toch nooit voor hem bent. Kun jij echter garanderen dat je op tijd thuis bent en de hond voldoende aandacht kunt geven, de hond uit kunt laten en met de hond kunt spelen, dan heb je een maatje voor het leven waar je graag voor naar huis gaat. Er kunnen zich altijd onverwachte situaties voordoen dat je niet op tijd naar huis kunt. Zorg dat er iemand in jouw buurt, die de hond goed kent, die jij voor 100% vertrouwt met de hond, de zorg even over kan nemen. Dit voorkomt stress!   

Sociale hond

Een hond dient gehoorzaam te zijn, maar ook sociaal. Dit voorkomt veel problemen. Het is prettig om bijvoorbeeld bij de dierenarts zonder gegrom naar binnen te kunnen lopen als de wachtkamer vol zit. Een hond die, als je over de markt loopt, tegen iedereen blaft of gromt is geen gezellig maatje om overal mee naar toe te nemen. Om een sociale hond te krijgen moet je zelf veel tijd investeren in de hond. Je neemt de hond als pup overal mee naar toe en laat hem aan allerlei geluiden wennen, indrukken opdoen enz. Loop over de kermis voor de lichtflitsen en geluiden om te voorkomen dat je een angstige hond krijgt voor vuurwerk, onweer. Een sociale hond zal het bezoek tegemoet treden op de juiste manier, niet springend, niet blaffend en/of grommend. Ook dit moet aangeleerd worden. Leer goed gedrag meteen aan, want eenmaal door de hond zelf aangeleerd gedrag is moeilijk af te leren. Onthoud: bepaald gedrag aanleren is gemakkelijker dan afleren! Ben geduldig en consequent hierbij en je krijgt een prima hond naast je, die het baasje graag tevreden houdt.

Hoeveel tijd kost een hond?

Als jij je dit afvraagt, moet je eigenlijk geen hond nemen, ten minste als je dit negatief oppakt. De verzorging van een hond kost tijd dat klopt. Hoeveel tijd is niet te zeggen. Het ligt uiteraard veel aan het ras, maar ook aan de baas. Wat wil hij met de hond  bereiken? Er zijn zoveel factoren die meespelen om een antwoord in tijd te geven. De verzorging en de aandacht voor de hond moeten als vanzelfsprekend zijn en door de dag heen gewoon gebeuren, zonder dat daar een tijdslimiet aan vast zit. De ene dag zul je meer met je hond buiten zijn dan de andere. Ook de leeftijd van de hond en van de baas speelt een rol. Hoever kunnen jullie samen nog lopen of fietsen? De tijd die je aan je hond besteedt moet niet begrensd worden door tijd, je moet er plezier in hebben. Het is echter wel belangrijk dat iemand zich van te voren realiseert dat een hond de nodige verzorging en aandacht nodig heeft. Je kunt wel een aantal zaken met naam noemen:

  • elke dag: de hond eten geven, drinkwater verversen, uitlaten en poep opruimen;
  • meestal elke week: de vacht van de hond moet verzorgd worden;
  • minstens een keer per jaar: je moet tijd hebben om de dierenarts te bezoeken (jaarlijkse enting);
  • soms kost het tijd om medicijnen toe te dienen (ontwormen, bestrijden tegen teken en vlooien).

Daarnaast zijn voldoende beweging, aandacht, sport en spel erg belangrijk. Jij bepaalt zelf hoeveel tijd jij er in steekt. Wanneer je er plezier in hebt zal dat geen enkele moeite kosten.

Welk ras past bij je?

Sommige hondenliefhebbers hebben geen voorkeur. Zij vinden alle rassen erg leuk. Toch zijn er ook veel mensen die een voorkeur hebben en nooit zullen kiezen voor een kleine hond, of juist nooit een grote hond zullen aanschaffen, sommigen willen geen ras dat erg verhaart, geen waakhond en noem maar op. Welk ras wil jij wel? Er zijn veel hondenrassen beschreven en daar kun je dan een keuze uit maken. Vooral de beschrijving van het karakter is dan van belang om te lezen. Past dit karakter bij je? Wil jij een heel aanhankelijke hond, of word jij daar erg nerveus van? Het is prima als jij aan deze informatie wat aandacht  besteedt waardoor je een verantwoorde keuze kunt maken. Sommige baasjes blijven bij een bepaald ras, omdat zij dit door en door kennen en zij dit ras geweldig vinden. Het maakt ook verschil of jij alleen de hond opvoedt en begeleidt of dat er meer gezinsleden zijn die voor de hond zorgen. Sommige honden hebben namelijk maar één baas! Laat je adviseren en voorlichten als je nog nooit een hond in huis hebt gehad. Spreek met mensen die ervaring hebben met honden.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: E.
Aantal keer gelezen: 7792x
Toegevoegd: 28-04-2015 18:26
Gewijzigd: 21-08-2015 15:07

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3740 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!