Engelse Bulldog

Engelse Bulldog

Engelse BulldogDe Engelse Bulldog is een eigenzinnige, sterke en bovenal lieve hond met een uiterlijk zoals je dat niet elke dag tegenkomt.

De Engelse Bulldog heeft een uiterlijk dat niet altijd in het voordeel van de hond werkt. De hond kan bijvoorbeeld slecht tegen de warmte en het uithoudingsvermogen van een Engelse Bulldog is laag in vergelijking met andere honden. De Engelse Bulldog is graag bij mensen en is een hond om met liefde op te voeden. De Engelse Bulldog komt voort uit een groep van verschillende honden en is van oorsprong gefokt om in gevecht te gaan met een stier. De sport komt van oorsprong uit Engeland en wordt ‘bullbaiting’ genoemd, vanaf 1835 werd de sport verboden en is de Engelse Bulldog een echte gezelschapshond geworden. Het vriendelijke en aparte uiterlijk van de hond spreekt nog steeds heel veel mensen aan. De Engelse Bulldog moet op de juiste manier gefokt worden om gezondheidsklachten te vermijden. De Engelse Bulldog wordt 6 tot 9 jaar oud.

Geschiedenis van de Engelse Bulldog

De Engelse Bulldog is een ras dat verwant is aan de vechthonden uit Molossus in Griekenland. Letterlijk vertaald staat Bulldog voor ‘moedige hond’ en deze naam is al bekend sinds 1631. Vanuit de geschiedenisboeken schijnt een graaf uit Stanford gezien te hebben hoe twee honden een vechtende stier in bedwang wisten te houden. Vanaf dat moment raakte de graaf enthousiast en vervolgens is het schouwspel uitgebouwd tot een ware volkssport. De honden met brede kaken werden doorgefokt en vanaf dat moment is het ras ook met andere kenmerken veranderd. Het ras groeide uit tot de Engelse Bulldog zoals we deze vandaag de dag kennen.

Belangrijke kenmerken van de Engelse Bulldog

De Engelse Bulldog heeft verschillende kenmerken welke we onder dit kopje bespreken. De volgende kenmerken vallen het meest op:

  • De Bulldog heeft een zachte huid en rimpels op de wangen en de rest van het lichaam.
  • Een Bulldog heeft lange achterpoten en sterke voorpoten.
  • De hond is gemoedelijk en niet agressief zoals het uiterlijk doet vermoeden.
  • De beesten kunnen koppig zijn en beschermend naar pups of het territorium.
  • Het doorfokken van de Engelse Bulldog heeft het kenmerkende uiterlijk gegeven, maar geeft helaas ook nadelen voor de gezondheid van de hond. De Engelse Bulldog heeft bijvoorbeeld problemen met ademhalen door de stand van de neus en helaas komen er vaak ook gewrichtsproblemen voor bij de knieën en de heupen van de hond.
  • Paren en pups werpen gaat niet altijd even goed door de bouw van het dier.

De honden wegen meestal rond de 25 kilo en hebben een vacht van gemengde kleuren. De hond bestaat er ook in een Franse en Amerikaanse variant.

Karakter van de hond

De Engelse Bulldog heeft een rustig, vrolijk, zachtaardig en vriendelijk karakter. De hond wil het liefst veel aandacht, lekker luieren en af en toe een spelletje spelen. De hond heeft daarnaast ook een eigen wil en zal iets niet doen als hij of zij daar geen zin in heeft. Je kunt de hond het best opvoeden met woorden, de Engelse Bulldog heeft namelijk een grote pijngrens. De hond laat vrij veel toe van kinderen, maar het is belangrijk dat er niet ruw met de hond wordt omgegaan.

Een Engelse Bulldog is vaak enthousiast tegen vreemden of juist beschermend tegenover de rest van het gezin. De hond vindt andere honden vaak niet interessant en soms begrijpen andere honden de Engelse Bulldog niet. De hond snurkt en maakt soms een soort knorrende geluiden, voor andere honden kan de hond als een bedreiging overkomen. De honden kunnen met andere dieren om leren gaan, maar de honden van dit ras moeten vaak enige tijd wennen aan de omgang met een ander dier.

Verzorging van de Engelse Bulldog

De Engelse Bulldog is kortharig en hoeft daarom niet uitgebreid geborsteld te worden. Als een hond in de ruiperiode zit is het wel noodzakelijk om de hond te borstelen en kunnen de overtollige haren op deze manier worden verwijderd.
Zorg dat de hond genoeg verkoeling heeft en laat de hond niet zomaar in de auto achter. De hond kan moeilijk warmte kwijt en daardoor is het voor het dier vervelend om in de warmte te zitten. De plooien van een Engelse Bulldog kun je het best dagelijks nakijken en moet je af en toe goed schoonmaken. Tussen de plooien kunnen zich vrij snel bacteriën ophopen waardoor de hygiëne niet gewaarborgd is.

Ziektes en aandoeningen van de Engelse Bulldog

De Engelse Bulldog heeft door het verkeerd doorfokken van de hond een behoorlijk aantal erfelijke aandoeningen opgebouwd. De hond heeft hierdoor een bepaalde bouw gekregen, maar helaas heeft dit in sommige gevallen ook een negatief effect op de gezondheid en het welzijn van de hond. Het ras heeft een korte schedel, maar ook last van de luchtwegen en een aantal andere aandoeningen. Vier afwijkingen worden voornamelijk beschreven:

  • Te kleine neusgaten
  • Abnormale strot
  • Abnormale luchtpijp
  • Te lang gehemelte

Tegelijk heeft een Engelse Bulldog te maken met vergrote amandelen en grote plooien in het slijmvlies. De afwijkingen zorgen ervoor dat er minder lucht bij de longen komt. De hond heeft daardoor weinig conditie en krijg het snel te warm. In sommige gevallen is het noodzakelijk om tot operatie over te gaan als de afwijkingen te ernstig zijn. Meer dan de helft van de honden met ademhalingsproblemen en last met hoesten zijn Engelse Bulldogs.

De Engelse Bulldog heeft helaas te maken met nog meer problemen. In 2011 is er onderzoek gedaan naar de gezondheidsproblemen van de Engelse Bulldog en vervolgens is er in samenwerking met verschillende verenigingen naar een oplossing gezocht. Men hoopt naar aanleiding van de onderzoeksresultaten het fokbeleid en daarmee de gezondheid van de honden te vergroten.

Aanschaf van de Engelse Bulldog

Sta je op het punt om een Engelse Bulldog aan te schaffen? Dan zijn er een aantal zaken die je goed in de gaten moet houden. Het is allereerst aan te raden om voor een pup te kiezen met een stamboom waarvan de dekking na 1 juni 2014 plaatsvond. De pup voldoet op dat moment waarschijnlijk aan de gezondheidseisen en zeker wanneer deze aangesloten is bij de juiste rasvereniging. Via de websites van de EBCN en BCN kun je hier de meeste informatie over vinden. Als je ervoor kiest om een pup te kopen bij een fokkerij die niet is aangesloten bij een rasvereniging, dan is het verstandig om te vragen of er bij de ouders sprake is van erfelijke aandoeningen. Je kunt op deze manier de kans minimaliseren op een pup met gezondheidsproblemen. Alle stambomen vanaf juni 2014 moeten een DNA-test ondergaan om de afkomst van de hond te onderzoeken. De kans op een ongezond dier wordt op deze manier verkleind.

Handelaren via het internet lappen de regels soms aan de laars en bieden pups aan voor te lage prijzen. De dieren hebben op dat moment vaak veel erfelijke aandoeningen of de dieren zijn niet goed opgevoed. Je loopt op deze manier een risico om veel medische kosten te maken en in sommige gevallen kan er extra training nodig zijn om het gedrag van de Engelse Bulldog in orde te krijgen.

Het is verplicht om een hond te chippen en te registreren sinds 1 april 2013. Het is illegaal om honden aan te bieden die niet gechipt en geregistreerd zijn. Weiger illegale aanbiedingen om de kans op een verkeerde aankoop te verkleinen. De aankoop van een Engelse Bulldog met een stamboom ligt tussen de 1500 en 2500 euro. Uiteraard zijn er vanaf dat moment ook kosten, houd hier rekening mee bij de aankoop van een hond. Sluit eventueel een verzekering af om onverwachte kosten voor te zijn. Het is bij de Engelse Bulldog goed om op te letten welke verzekering je afsluit, in sommige gevallen worden aandoeningen door het ras niet vergoed vanuit de verzekering.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Peter van Roest
Aantal keer gelezen: 10152x
Toegevoegd: 03-03-2015 09:23
Gewijzigd: 15-08-2015 20:31

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3867 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!