Berner Sennen over het ras

Berner Sennen over het ras

Berner Sennen over het rasHeb je al kennis gemaakt met het hondenras Berner Sennen? Een fijne trouwe hond die je prima als gezelschapsdier kunt houden. Maar wat is het karakter van de Berner Sennen en wat is zijn eigenlijke functie? In dit artikel krijg je een antwoord op deze vragen.


Berner Sennen

De Berner Sennen is een hondenras dat oorspronkelijk uit Zwitserland komt. Het valt volgens de richtlijnen van de FCI onder groep 2, sectie 3. De naam Berner Sennen komt van kanton Bern, daar is de hond gefokt en Sennen wil zeggen boeren in de Alpen. De Berner Sennen weegt ongeveer 40 kg. Deze honden hebben veel beweging nodig en het zijn echte gezelschapsdieren.

Rasbeschrijving Berner Sennen

De Berner Sennen is een grote en krachtig gebouwde hond. Het is een berghond met een schofthoogte van 64-70 cm (reutjes) en 58-66 cm (teefjes). De honden hebben een overwegend zwarte kop met bruin witte aftekeningen op de kop, de borst en de poten. De Berner Sennen heeft een lange en golvende vacht.

Functie Berner Sennen

De Berner Sennen is een ras dat ingezet kan worden als trekdier, maar ook als waakhond en als hoeder van het vee. De hond kan het vee hoeden zonder dat er mensen bij zijn om toezicht te houden. Het zijn erg waakzame honden en ze hebben een beheerst karakter. Ze zijn waakzaam op het eigen terrein en ook hun eigen roedel (de gezinsleden) zullen ze allemaal beschermen. Het zijn geen felle honden, maar ze grijpen wel in wanneer het echt nodig is. Als er andere mensen op bezoek  komen dan zal de Berner Sennen erg aanhankelijk zijn (wanneer je dit goedkeurt). De honden kunnen soms wel wat eigenwijs zijn en dat heeft er mee te maken dat ze gefokt zijn vanwege de taken die zij uit moeten voeren. Ze zijn erg zelfstandig en daardoor kunnen ze soms zelf de keuze maken om iets uit te voeren. Daarom is het belangrijk om de Berner Sennen consequent te trainen. De Berner Sennen honden kunnen goed samen met kinderen en ook met hen kunnen ze goed samenwerken.

Gezondheid Berner Sennen

Erfelijke ziekten komen bij de Berner Sennen helaas vaak voor. Dit komt omdat dit ras weinig genetische variatie kent. Er zijn verschillende vormen van kanker die de Berner Sennen kunnen treffen, maar ook heupdysplasie, elleboogdysplasie en artritis komen vaak voor. Dan zijn er nog de nierproblemen die bij de Berner Sennen helaas ook veel voorkomen. Dit kan deels wel voorkomen worden, door er voor te zorgen dat de hond de hele dag vers drinkwater kan drinken. Een maagtorsie is snel mogelijk bij de Berner Sennen. Dit is vaak dodelijk. Soms, als er snel actie wordt ondernomen (als de dierenarts snel kan ingrijpen), kan overlijden van de hond worden voorkomen. Het eerste waar je aan kunt merken dat er sprake kan zijn van een maagtorsie bij de Berner Sennen is een opzwelling van de buik en dat heeft te maken met gasvorming. De honden worden ongeveer acht jaar oud.

Berner Sennen karakter

Het karakter van de Berner Sennen is prettig. Het zijn aanhankelijke en trouwe honden. Ze zijn ook lief voor kinderen. Maar met andere honden dien je wel goed op te letten. Het kan zijn dat ze wat dominanter zijn en zeker de reuen onder elkaar. Dit kan zomaar voor de nodige spanningen zorgen. Bij de Berner Sennen is het belangrijk dat zij hun energie goed kwijt kunnen en daarom is een woning met een tuin wel prettig. Dan kunnen de honden buiten spelen en rennen en dan is de kans groot dat ze binnen goed rustig zijn. De honden neigen naar een wat dominant karakter. Dit merk je vaak wanneer er andere honden in de buurt zijn. De Berner Sennen wil graag de baas zijn. Maar bij kinderen merk je dat niet, dan willen ze erg trouw en aanhankelijk zijn. Deze hond heeft een baas nodig, die consequent is en duidelijk en dan is de Berner Sennen hond een heerlijke kameraad. Geldt dit eigenlijk niet voor alle honden!

Berner Sennen verzorging

Het verzorgen van de vacht van de Berner Sennen is erg belangrijk. Je dient de vacht namelijk te verzorgen door te borstelen. Dit kun je het beste een keer in de week doen, zodat je het bij kunt houden. Als de honden in de rui zijn dan kan het zijn dat het vaker nodig is, want ze hebben een dikke vacht. De Berner Sennen heeft een lange en een diepe vacht. Het borstelen kan daarom niet over worden geslagen. Je dient de vacht goed bij te houden en niet te verwaarlozen. Het kost je veel inspanning om een eenmaal verwaarloosde vacht weer gezond te krijgen. De vacht van de Berner Sennen kan ook wat meer wit en tan qua kleur zijn. Ook de staart moet geborsteld worden, want deze is vol behaard. De staart hangt vaak bijna op de grond. Kijk daarom altijd wat er in hangt en houd de staart netjes schoon. Laat de Berner Sennen als puppy wennen aan de verzorging van de vacht, zodat hij blijft staan als hij geborsteld wordt. Bouw dit rustig op!

Berner Sennen bouw

De lichaamsbouw van de Berner Sennen is krachtig. Ze hebben een middellange hals, de kop staat vaak omhoog. Meestal hebben de Berner Sennen honden een zwarte grondkleur. Daarbij komen de kleuren tan en wit voor op de borst en op de kop. Ze zijn gemiddeld 64-70 cm hoog (reuen) en teefjes zijn ongeveer 58-65 cm hoog qua schofthoogte. De ogen van de Berner Sennen zijn donkerbruin en amandelvormig. Ze hebben gesloten oogleden.

Berner Sennen trainen

Je kunt als je een Berner Sennen hebt samen op cursus gaan. Het is belangrijk dat de hond de basiscommando’s goed kent. Ze kunnen soms wat eigenwijs zijn, omdat ze graag zelfstandig werken. Daarvoor werden zij vroeger namelijk gefokt. Dit zit er nu nog steeds in, dus een training kan geen kwaad. Dit kan op jonge leeftijd en je kunt door blijven trainen. Sommige honden vinden het trainen erg leuk en je merkt dat zij er plezier in hebben. Je bouwt een bijzondere band op met je Berner Sennen hond tijdens het trainen. De hond is erg trouw en als je consequent bent dan zal de hond minder eigenwijs zijn en kun je er veel mee bereiken. Maar blijf wel duidelijk naar de hond toe, zodat hij of zij geen ‘loopje’ met je gaat nemen.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: E.
Aantal keer gelezen: 7273x
Toegevoegd: 01-05-2015 08:52
Gewijzigd: 21-08-2015 15:17

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3740 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!