Hondengedrag: Mijn hond valt uit naar andere honden

Hondengedrag: Mijn hond valt uit naar andere honden

Hondengedrag: Mijn hond valt uit naar andere hondenValt je hond wel eens uit naar andere honden? Hoe reageer je daar dan op? Het is soms lastig om hondengedrag te begrijpen, maar wij geven je tips hoe je om kunt gaan met je hond wanneer hij uitvalt naar andere honden.

Wandelen met je hond

Als je gaat wandelen met je hond, dan hoop je als eigenaar op een ontspannen wandeling. Maar soms heb je te maken met een hond die uitvalt naar andere honden, dit kan jou ook overkomen. Daarom is het van belang dat je de reden weet, zodat je de hond kunt helpen. Honden zijn van nature dieren die geen conflict aangaan. De ontmoeting moet samengaan met sociaal gedrag. Ontmoetingen tussen honden verlopen iedere keer anders, sommige honden lopen met een boog om elkaar heen en andere snuffelen met elkaar of spelen meteen. Hoe vertrouwder de honden met elkaar zijn, hoe meer fysiek contact er tussen de honden wordt gemaakt. Als er geen vertrouwen is onderling, dan is er geen ontspannen contact tussen de honden.

Meestal zijn het de mensen die onbewust en dus ongewild de hond belemmeren om de juiste en kalmerende signalen af te geven. Als honden met elkaar kunnen communiceren zal de ontmoeting goed verlopen. Als dat niet kan dan zal er hoogstwaarschijnlijk een confrontatie plaatsvinden. Het is vaak de eigenaar zelf die de hond belemmert in goed gedrag. Voorbeelden daarvan zijn:

  • Rechtstreeks naar een andere hondeneigenaar met zijn hond toelopen.
  • De riem korter maken, hierdoor kan een hond signalen die met de kop worden gegeven niet meer laten zien.
  • Commando volg geven aan de hond.
  • Snel een tempo blijven lopen.
  • Een hond dwingen mee te lopen als hij gaat liggen (dit is een sterk kalmerend signaal).
  • De hond geen optie geven om even te snuffelen of te plassen (dit hoort ook bij communicatie).
  • De hond corrigeren.

Als je het bovenstaande in de praktijk uitvoert tijdens het wandelen, dan is het voor de hond al meteen spannend als je andere honden ontmoet.

Hond valt uit, laat hond ontspannen

Het is als eigenaar belangrijk dat je de hond laat ontspannen tijdens het wandelen en dat de hond vertrouwen krijgt. Dit kun je doen door:

  • Zelf kalm te blijven  
  • Langzamer te wandelen
  • Geen stemcorrectie of andere correctie te geven
  • Met een boogje in de richting van de andere hond te lopen. Soms een grote boog en vervolgens kun je ook wanneer nodig de straat overstreken (wanneer je bijvoorbeeld een andere hond moet passeren in een smalle steeg). Het is belangrijk dat de hond kan leren om zich te ontspannen.
  • Een tuigje kan helpen om de kop van de hond vrij te houden, zodat hij toch signalen kan afgeven aan andere honden.
  • Een lange lijn gebruiken, zodat de lijn niet strak staat en dat er dus geen spanning ontstaat.

Hond valt uit naar andere honden door verleden

Het kan zijn dat een hond uitvalt naar andere honden door een negatieve of traumatische ervaring uit het verleden. Toen de hond nog een puppy was is de hond misschien aangevallen door een andere hond. Veel honden gaan dan over tot grommen en blaffen aan de riem. Er zijn ook honden die meteen overgaan tot de aanval, want dat is dan voor hen de beste verdediging. Als je de hond weer positief contact wilt laten maken met andere honden, dan zul je dat proces goed moeten begeleiden, zodat de hond opnieuw vertrouwen krijgt. Daarbij moet je je concentreren op de emotie van de hond en niet op het gedrag.

Uitvallen naar andere honden, verklaring

Honden vallen niet zomaar uit naar andere honden, er ligt altijd een reden aan ten grondslag. Daarbij dien je naar een aantal aspecten te kijken om dat te kunnen begrijpen:

  • Laten de ouders, broertjes of zusjes dit gedrag zien?
  • Hoe is het verleden van de hond? Wellicht niet bekend vanwege herplaatsing?
  • Kan er een aanleiding worden gevonden in het temperament van het ras? Zijn er opvallende karaktereigenschappen die de hond vertoont die hierin een rol kunnen spelen?
  • Kan het gedrag herleid worden naar de socialisatie? Is er toen wat negatiefs gebeurd?
  • Heeft de hond qua uiterlijk iets wat door andere honden verkeerd geïnterpreteerd kan worden? Zoals een hoge staart?
  • Heeft de hond misschien een trauma opgelopen met een andere hond, los of aangelijnd?

Hond valt uit naar andere honden, het probleem

Voordat je gaat bekijken hoe het gedrag van de hond opgelost kan worden, is het van belang dat er gekeken wordt hoelang het probleem aanwezig is, zodat de situatie ingeschat kan worden. Als het probleemgedrag namelijk al langer aanwezig is dan is het vaak ook lastiger om dit vervelende gedrag zowel voor de hond als voor de baas er uit te trainen. De communicatiesignalen die de hond laat zien, dat is de beste basis om vanuit te gaan met het ‘opnieuw’ trainen. Waarom? Als je de hond begrijpt, dan kun je succeservaringen opdoen en nieuwe inzichten krijgen in het trainen met de hond.

Het is goed om te weten dat honden al vanaf een grote afstand met elkaar communiceren. Meestal zijn dat subtiele signalen, maar honden proberen zichzelf of hun omgeving daarmee al te kalmeren. Denk hierbij aan:

  • Kijken
  • Snuffelen
  • De hond aflikken
  • Zich onrustig bewegen

Lichaamshouding van de hond

De hond zijn houding zal ook veranderen. Het maakt niet uit of de houding van de hond omlaag gaat of omhoog gaat. Maar wanneer het te lang stilstaat heeft de hond spanning en zal daar op reageren. Meer over de lichaamshouding en communicatiesignalen van de hond:

  • Honden communiceren onderling, veel signalen zien wij niet. Veel honden hebben problemen met de communicatie met andere honden. Dit kan verklaard worden doordat veel honden al op jonge leeftijd beperkt worden in de communicatie met andere honden. Als een hond gromt, dan zeggen we vaak dat het niet mag, maar dit is de manier die honden naar elkaar gebruiken om te communiceren.
  • Als honden naar elkaar grommen is dat een normaal communicatiesignaal. De hond kan aangeven dat een andere hond te druk is. Er hoeft niet te worden ingegrepen door de eigenaar, de honden begrijpen normaal gesproken elkaars signalen.
  • Je kunt gaan trainen als je je bewust bent van de communicatiesignalen en de emoties van de hond. Train ook eens in een andere omgeving. Als je namelijk in je directe leefomgeving gaat trainen dan kan dat lastig zijn voor de hond. De hond heeft al bepaalde gewoonten als je daar gaat wandelen en daardoor kan de hond ook heftig regeren. Zorg dat je ook situaties op gaat zoeken die overzichtelijk zijn, de hond kan daardoor een andere hond ook goed aan zien komen.
  • Als je ontspannen wilt wandelen met je hond, dan dien je de tijd te nemen om te wandelen. Honden voelen stress aan dus als je haast hebt, dan merkt de hond dat ook en zal ook gestrest reageren op andere honden.

Hond die uitvalt naar andere honden trainen

Wanneer je hond naar andere honden uitvalt, dan wil je dat er graag uit trainen. Dit kun je doen aan de hand van een aantal stappen:

  • Als de hond uitvalt, laat de hond dan zien dat je wat lekkers hebt, zodat de hond vervolgens netjes met je mee zal lopen. Als hij de aandacht op je richt, dan beloon je de hond meteen!
  • Zorg dat je de aandacht van de hond vast kunt houden met de beloning. Geef de hond de beloning op tijd, dus voordat hij weer van je wegkijkt. Je zou ook wat oefeningen kunnen doen, zodat de hond de aandacht voor jou heeft. Dit kun je oefenen met andere mensen en honden en zorg dan wel dat zij goed weten wat je gaat doen en waarom je dit doet. Zij kunnen hun hond dan ook bij zich houden, zodat jouw hond de aandacht op jou kan richten.
  • Je kunt dit met andere honden oefenen. De afstand kun je zelf bepalen. Zorg dat de hond zijn aandacht  bij je kan houden. Probeer dan ook als er andere honden zijn de aandacht van je hond op jou gericht te houden.
  • Dan kun je de afstand met andere honden steeds een beetje verkleinen. Let dan wel goed op dat je blijft oefenen om de aandacht vast te houden. Als de hond niet naar je kijkt loop dan weg tot de hond naar je kijkt en beloon hem dan.
  • Ga het nu opzoeken op plaatsen waarbij je weet dat je hond wel uitvalt. Dit is een training en daarbij moet je erg geduldig zijn. In het begin kan de hond in zijn oude patroon terug vallen, maar blijf doorgaan. De hond zal snel doorhebben wat je van hem verwacht en de aandacht op jou richten. Hoe snel je vorderingen maakt hangt af van wat de hond mee heeft gemaakt, hoe consequent je bent, hoe vaak je oefent en de ervaringen die de hond tijdens de training opdoet. Het resultaat hangt mede af van welke mensen en honden je tegenkomt en of de hond positieve ervaringen op doet.

Consequent zijn is van groot belang wanneer je hond uitvalt naar andere honden. Let ook goed op je eigen lichaamshouding, want ook jouw emoties, uitstraling en houding hebben invloed op het gedrag van jouw hond naar andere honden toe.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Astrid-de-Wilde
Aantal keer gelezen: 7503x
Toegevoegd: 13-08-2015 06:41
Gewijzigd: 19-08-2015 14:45

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3740 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!