Een andere naam voor een Mechelse herder is Mechelaar. De naam komt zoals je misschien al dacht van de Belgische stad Mechelen. De Mechelse herder is namelijk een van de variëteiten van de Belgische herders. Het zijn echte werkhonden. Ze hebben kort vachthaar wat vaak rossig van kleur is met zwarte punten. De Mechelse herder heeft een zwarte snuit (zijn masker) en heeft een evenwichtig karakter. De teefjes worden ongeveer 58 cm hoog en de reuen 62 cm. Ze wegen gemiddeld tussen de 25 en de 40 kg.
De Mechelse herder is een zeer waakzame en actieve hond. Het zijn geschikte bewakers van een kudde, maar je kunt ze ook inzetten als waakhond op het erf en voor je huis. Het zijn honden die erg snel leren maar ze zijn wel op zoek naar een baasje die ze in toom kan houden, goede verhouding baas tot hond, consequent is. Zonder duidelijke ‘regels’ zou het een dominante hond kunnen worden. Het zijn erg werkwillige honden, ze hebben ook een groot uithoudingsvermogen en intelligent. Het zijn erg temperamentvolle honden.
Je kunt de Mechelse herder inzetten als waakhond, gezinshond, sporthond, politiehond en als verdedigingshond. In Amerika wordt de Mechelse herder vaak ingezet om explosieven op te sporen.
De Mechelse herder staat bekend als een moedige, oplettende en werkwillige hond. Ze zijn ook gehecht aan mensen en ze zijn zeer waaks. Ze kunnen goed tegen slecht weer en zijn erg graag buiten. Ze kunnen voor ieder doel worden afgericht.
Als je op zoek bent naar Mechelse herder pups dan is het goed om te kijken waar je je hond vandaan gaat halen. Als je kinderen hebt dan kun je het beste een pup aanschaffen, zodat ze van jongs af aan met elkaar kunnen spelen en aan elkaar kunnen wennen. Het is belangrijk de honden goed te socialiseren en je kunt ze van pup af aan al erg veel leren en naar de hondencursus gaan. Het zijn echte werkers en willen maar al te graag wat leren. Begin er daarom op tijd mee, breng veel tijd samen door met spelend werken dan krijg je er een erg fijne en gehoorzame hond voor terug waar je jarenlang plezier van hebt.
Wanneer je ergens ziet staan Mechelse herder pups te koop, ga dan altijd eerst een keer kijken, zodat je ook de ouders van de pups hebt gezien. Bereid je altijd goed voor en zorg dat je de vragen stelt waar je antwoord op wilt hebben. Een goede fokker neemt de tijd voor je en weet alles over het ras. Je komt er snel achter of je bij een vertrouwd adres bent aanbeland. Er zijn helaas ook veel broodfokkers dus let goed op waar je je Mechelse herder pup gaat komen en zorg er voor dat je als je er mee de sport e.d. in wilt, de papieren in kunt zien van de ouders als je een Mechelse herder wilt met stamboom.
Het is belangrijk dat er een goede verhouding is tussen de baas en de Mechelse herder. Als je veel met hem bezig bent kun je hem ook goed buiten in de kennel houden. Ze zijn wel enorm gehecht aan de baas en willen graag met en voor hem of haar werken. Je kunt met hem naar de sport, hij is onvermoeibaar en erg wendbaar. Daarnaast willen de honden echt veel leren en zijn ze erg gehoorzaam. De Mechelse herder staat altijd klaar, is trouw en wil heel graag met je samenwerken.
Je kunt de Mechelse herder houden als je kinderen hebt, maar het is wel belangrijk dat je er bij bent en hem van jongs af aan te laten wennen aan kinderen. Ze hebben een goede opvoeding en begeleiding nodig. Honden en kinderen moeten niet alleen bij elkaar zijn. Dit geldt voor elk hondenras!
De Mechelse herder kan gehouden worden als huishond, maar dan heeft hij wel voldoende beweging en training nodig. Hij heeft namelijk veel aandacht nodig en als hij deze niet krijgt en zijn beweging niet kwijt kan, dan kan dat vervelend zijn voor hem als hij dan binnen rustig moet zijn. De hond denkt er niet aan om weg te lopen, want hij bewaakt zijn huis en erf maar al te graag, dus ook buiten kun je de Mechelse herder prima houden.
Vroeger waren de Mechelse herders er om het vee te drijven. Ze worden nu veel ingezet als politiehond, lawinehond en als reddingshond. Ze hebben veel behoefte aan geestelijke bezigheden. Als je wilt sporten met je Mechelse herder dan kun je bijvoorbeeld behendigheid kiezen, maar ook africhting, flyball en gevorderde gehoorzaamheid.
Als je een kortharige Mechelse herder hebt, dan neemt de verzorging niet veel tijd in beslag. Af en toe een keer borstelen is voldoende.
Wanneer je een Mechelse herder wilt, kun je bij een kennel een kijkje nemen en bekijken hoe hij zich daar gedraagt. Je ziet ook de ouders van de toekomstige pups en hoe zij in de omgang zijn. Dit geeft je een duidelijk beeld van hoe je pupje kan worden. Meestal hebben de fokkers ook papieren van de honden als zij er zelf mee getraind hebben of een stamboom. Tegenwoordig hebben veel fokkers ook een website waar je veel over het ras kunt lezen en waar ze je op de hoogte houden van de pups en de nestplanning.
Bij veel herdersoorten komen erfelijke ziekten voor. Bij de Mechelse herder gaat het over heupdysplasie en elleboogdysplasie. Bij heupdysplasie gaat het over een afwijking die komt doordat de heupkop niet in de heupkom past. De heupkop zit als het ware los en kan overmatig gaan schuren en uit de kom schieten. Bij deze aandoening aan de elleboog gaat het vaak over vergroeiingen van het ellebooggewricht. Daarin wordt een onderscheid gemaakt in drie soorten: LPA Los Processus Anconeus, LPC Los Processus Coronoideus of OCD Osteochondrosis dissecans. Om te kijken of de hond deze aandoeningen heeft kunnen er röntgenfoto’s gemaakt worden bij de dierenarts.