Oudduitse herder, info over het ras

Oudduitse herder, info over het ras

Oudduitse herder, info over het ras De Oudduitse herder, kortom: een prachtige hond om te zien, een evenwichtig karakter, waaks en kan goed met andere honden en met kinderen. Is dit een hond waar je naar op zoek bent? Lees dan hier meer over de Oudduitse herder, zodat je een goed beeld hebt van het karakter en de mogelijkheden met deze hond.

Oudduitse herder

De Oudduitse herder reu heeft een schofthoogte van gemiddeld 60-68 cm en de Oudduitse herder teef 55-63 cm. Het is daarmee een middelgrote hond. De raskenmerken voor de Oudduitse herder zijn goed gespierd, licht gestrekt, krachtig, evenwichtig, een rechte rug en langstokhaar. De vacht van deze honden is lang en kan verschillende kleuren hebben, zoals zwart en bruin, geel bruin, zwart en wolfsgrauw. De Oudduitse herder stamt af van de Duitse Herder langstokhaar.

De oorsprong van het ras begint in Duitsland. Het ras is ontstaan uit verschillende type herdershonden. Er waren toen langhaar, ruwhaar en gladhaar herdershonden, in diverse kleuren en typen. Het waren echte waakhonden en ze hielden de kuddes bij elkaar. In die tijd werd er met name gefokt op karaktereigenschappen en niet zo zeer op het uiterlijk. Aan het einde van de 19e eeuw is daar verandering in gekomen, toen is de Duitse herdershondenvereniging ontstaan en toen werd ieder type vacht en kleur aanvaard.

Oudduitse herder pups

Wanneer je op zoek bent naar een Oudduitse herder pup, is het goed om te kijken waar je je hond gaat kopen. Er zijn fokkers in binnen- en buitenland waar je terecht kunt voor Oudduitse herder pups. De meeste fokkers hebben een eigen website waarop je meer informatie kunt vinden over de fokker en de ouders van de pups. Als er een nestje wordt gepland, staat dat vaak op de website en daarvoor kun je je aanmelden.

Als je interesse hebt in een Oudduitse herder pup, kan de fokker je vragen om een keer op bezoek te komen. Een goede fokker wil graag weten waar een pupje terecht gaat komen. Daarnaast zullen ze je ook vragen stellen om een beeld te krijgen van je gezinssituatie. Het is voor hen van belang dat je de tijd hebt voor de Oudduitse herderpups en hem niet de hele dag in de kennel buiten laat. Het is namelijk een ras wat beweging en aandacht nodig heeft en daarom kunnen fokkers selectief zijn wie zij een Oudduitse herder pup meegeven en wie niet (dit is eigenlijk bij alle fokkers zo die het belang van de honden voorop stellen).

Uiterlijke kenmerken Oudduitse herder

De Oudduitse herders zijn te herkennen aan een aantal uiterlijke kenmerken, een aantal daarvan kun je bij de Oudduitse herder pups ook al herkennen. De rug is recht bij de Oudduitse herder, maar ook vast, krachtig en goed bespierd. De Oudduitse herder pups kunnen verschillende kleuren hebben, zoals zwart met roodbruine, bruine, gele tot helgrauwe aftekening, éénkleurig zwart en blauw en grauw. Als het over wolfsgrauw gaat, dan kan het gaan over donker gewolkt, zwart zadel en masker. Daarbij dient de neusspiegel bij alle kleurslagen zwart te zijn. De onderwol bij de Oudduitse herder vertoont een lichte grauwe tint, de kleur wit is niet toegestaan.

De ogen van de Oudduitse herder zijn middelgroot, amandelvormig, iets schuin liggend en niet uitpuilend. Ze hebben een zo donker mogelijke kleur.

De vacht van de Oudduitse herder is langstokhaar met onderwol. Het dekhaar van de Oudduitse herder is lang, zacht en niet vast aanliggend. De honden hebben een vacht met waaiers/pluimen aan oren en benen en een vol behaarde broek. Ook de staart is zeer vol behaard en naar beneden waaiervormig.

De staart van de Oudduitse herder moet minimaal tot aan het spronggewricht reiken, maar niet over het midden van de achtervoet. Aan de onderzijde is de staart iets langer behaard en wordt in een licht afhangende boog gedragen. Bij opwinding en bij beweging zal de staart meer opgeheven gedragen worden.

Gewicht Oudduitse herder

De Oudduitse herder reu zal gemiddeld tussen de 35 en 50 kg wegen en de Oudduitse herder teef tussen de 25-40 kg.

Oudduitse herder karakter

Het karakter van de Oudduitse herder is evenwichtig, stabiel en zelfverzekerd. Daarnaast zijn ze absoluut onbevangen en zachtaardig. Het zijn erg opmerkzame honden en je kunt ze veel leren. De honden hebben veel moed, strijddrift en zijn geschikt als geleidehond, waakhond, verdedigingshond, diensthond en herdershond. Maar het zijn ook echte familiehonden vanwege het zachtaardige karakter. Het ras is erg goed trainbaar, omdat het alerte en opmerkzame honden zijn. De meeste Oudduitse herders houden erg van sport en spel en zijn dan ook goed te activeren.

De Oudduitse herder heeft veel beweging nodig, het is namelijk een echte draver. Het beste zijn bewegingen zoals fietsen, zwemmen en wandelen. Zwemmen en wandelen mag met deze honden altijd, ze zijn vaak ook dol op zwemmen. Qua wandelingen gaat het niet over een rondje om de kerk, maar ze kunnen prima kilometers per dag wandelen.

Fietsen is met de Oudduitse herder niet meteen mogelijk. De honden moeten eerst volgroeid zijn en dan kun je ze stapsgewijs mee leren lopen aan de fiets. Let daarbij ook goed op hoe je de Oudduitse herders aan de fiets laat lopen, galop is niet goed voor de gewrichten, omdat deze dan telkens bij het neerkomen een “klap” te verwerken krijgen.

Oudduitse herder verzorging

De verzorging van de Oudduitse herder hoeft niet heel erg veel tijd in beslag te nemen. Maar het is wel belangrijk dat je de vacht goed en regelmatig verzorgt. De vacht kammen is voldoende. Je kunt het beste een keer goed de tijd er voor uittrekken zodat je de Oudduitse herder in een keer goed kunt kammen. Als je namelijk te vaak gaat kammen dan stimuleer je de huid en blijft hij nog meer en langer verharen. Bij veel Oudduitse herders is het wel van belang dat je de broek goed blijft borstelen, daar kunnen namelijk veel klitten in komen en als je dat goed bijhoudt kun je dat voorkomen.

Wanneer de Oudduitse herder in de rui is, dan kun je de hond laten behandelen in de trimsalon. De oude vacht wordt er dan uitgehaald. Let goed op dat je de vacht bij de Oudduitse herder nooit gaat scheren!

Oudduitse herder kennel

Een Oudduitse herder pup kopen doe je bij de Oudduitse herder kennel. Daar kun je de gegevens ook over opvragen en kun je zien waar de ouderdieren vanaf stammen en zo zie je de lijn waar jouw Oudduitse herder pup vandaan komt. Het is daarom goed om te bekijken wat een kennel voor eisen stelt aan “nieuwe eigenaren”. Meestal vragen ze of je de tijd hebt voor de pup, de hond niet de hele dag alleen laat en of je al ervaring hebt met dit ras.

Goed contact met de Oudduitse herder kennel kan voor jou van groot belang zijn, zodat zij je kunnen adviseren als je vragen hebt (zeker als dit je eerste hond is).

Oudduitse herder herplaatsing

Als je een Oudduitse herder hebt en deze wil je laten herplaatsen door omstandigheden dan kan het zijn dat je in de overeenkomst met de kennel hebt getekend dat je dit moet melden. De fokker zoekt dan mee naar een nieuw adres voor de Oudduitse herder.

Het kan ook zijn dat jij interesse hebt in een Oudduitse herder die herplaatst moet worden. Dit kun je dan bij diverse fokkers/kennels melden. Wanneer zij een herplaatser hebben, dan kunnen zij contact met je opnemen. Er zal dan gekeken worden of de Oudduitse herder bij je past.

Oudduitse herder pups te koop

Er zijn altijd wel ergens Oudduitse herder pups te koop, maar weet goed waar je aan begint. Het is een fijne hond om mee te werken, maar ze vragen wel de nodige aandacht en zeker de Oudduitse herder pups. Als je de pup vanaf het begin voldoende en de juiste aandacht geeft, resulteert dat in een hele fijne hond. Zorg voor voldoende uitdaging en geef de pup ook voldoende beweging. Verdeel de aandacht en de beweging goed over de dag. Laat de pup niet een keer per dag een heel uur lopen, doseer dit goed!

Wanneer je op internet iets ziet staan over Oudduitse herder pups te koop, informeer dan goed naar de ouderdieren en ga eerst een keer op bezoek om kennis te maken met de fokker. Je krijgt hierdoor snel een indruk over wie het zijn en hoe zij met de dieren omgaan.

Oudduitse herder fokker

De Oudduitse herder fokker zal je met open armen ontvangen wanneer je graag een Oudduitse herder pup wilt. Als zij binnenkort een nestje Oudduitse herder pups verwachten dan kun je van tevoren kennismaken. Je krijgt hierdoor een idee hoe de ouderdieren zijn, hoe de pups opgroeien en met wat voor Oudduitse herder fokker je te maken krijgt. Maar de Oudduitse herder fokker krijgt ook een beeld van jou. Door met elkaar in gesprek te gaan kom je er achter of de Oudduitse herder een ras is dat bij je past.

Oudduitse herdervereniging

De Oudduitse herdervereniging is een vereniging waarbij je je aan kunt sluiten als je een Oudduitse herder hebt. Er worden regelmatig ODH dagen georganiseerd om samen een wandeling te maken. Daarnaast wordt er ook nieuws gedeeld en word je op de hoogte gehouden wanneer en waar er bijvoorbeeld een nestje Oudduitse herder pups is.







                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: IngeV
Aantal keer gelezen: 21219x
Toegevoegd: 31-03-2015 06:02
Gewijzigd: 21-08-2015 14:54

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3740 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!