Labrador over het ras

Labrador over het ras

Labrador over het rasWil je graag een labrador als gezelschapshond? Dan is het belangrijk dat je het karakter van het ras kent. Het is een populair ras, je kunt er veel mee bereiken. De honden zijn prima gezelschap en je kunt er goed mee trainen. Je kunt een goede band opbouwen als je veel met elkaar onderneemt.

Labrador aanschaffen

Met het aanschaffen van een Labrador maak je een goede keuze, je koopt dan een hond die erg populair is. De Labrador staat bekend als een enthousiaste, gehoorzame en als een zeer geschikte hond voor kinderen. Wel moet je weten dat een Labrador niet gehoorzaam wordt geboren, zeker als je een jonge Labrador koopt moet je er rekening mee houden dat deze erg onstuimig kan zijn. Je moet proberen het juiste ras te kiezen als je een hond wilt gaan kopen, je moet een hond kopen die bij jou situatie past.

Labrador, oorsprong

Als je een Labrador gekocht hebt dan heb je een hond die oorspronkelijk uit Newfoundland, Canada komt. Vroeger zag je deze hond vaak bij mensen die van Engelse adel afkomstig waren. Zij gebruikten de Labrador meestal voor de jacht. Je kunt nu wel zeggen dat een Labrador tot een van de populairste honden behoort in Nederland. De karaktereigenschappen van de Labrador zorgen ervoor dat je aan deze hond een goede jachthond en een vriend erbij hebt. Mede door deze eigenschappen kun je een Labrador ook heel goed gebruiken als blindengeleidehond en als drugshond. Heb je een Labrador gekocht dan kun je er zeker een jaar of twaalf plezier van hebben.

Labrador lichaamsbouw

Over het algemeen heb je met een Labrador een stevig gebouwde en actieve hond, de vacht van een Labrador is kort en dicht te noemen. De kleur van een Labrador is zwart/geel of chocoladekleurig, de gele kleur kan variëren van licht tot roomkleurig, ook zie je wel eens een witte vlek op de borst. Een Labrador heeft hangende oren en een stevige dikke staart, je hoort wel eens dat deze staart een otterstaart wordt genoemd. Als je de schofthoogte van een Labrador gaat meten dan moet dat bij reuen ongeveer 57 centimeter zijn, heb je een teef dan moet de schofthoogte ongeveer een centimeter minder zijn. De lichaamsbouw van een Labrador moet zo zijn dat hij zijn taken als jachthond goed kan uitvoeren. Je moet er zowel mee op het land als in het water mee kunnen jagen. Met een Labrador heb je een hond die op geen enkel onderdeel overdreven is en vooral doelmatig is te noemen.

Labrador gezelschapshond

Een Labrador is van nature graag onder de mensen en is zeker niet eenkennig. Je kunt gerust stellen dat je een vriendelijke en opgewekte hond in je bezit hebt met een Labrador. Je hebt met een Labrador een ras wat gemakkelijk is te trainen en deze hond staat er om bekend dat hij zeer gehoorzaam is als je hem goed hebt opgevoed. Heb je een jonge Labrador gekocht dan moet je er wel rekening mee houden dat deze dan erg actief is en veel beweging nodig heeft. Als je een jonge Labrador niet genoeg laat bewegen zou je er gedragsproblemen mee kunnen krijgen. Je zult merken dat een Labrador niet altijd zomaar doet wat je zegt, soms kan een Labrador erg eigenwijs zijn. Je kunt het beste een Labrador niet al te lang alleen laten, hij is namelijk erg gevoelig van karakter en is graag bij het baasje in de buurt. Dit geldt eigenlijk voor elke hond! Een Labrador kun je meestal wel met kinderen laten spelen, maar je weet dat je eigenlijk geen enkele hond alleen met kinderen moet laten.

Labrador verzorging

Wat betreft de verzorging van een Labrador zul je weinig problemen ondervinden. De vacht van de Labrador hoef je weinig te borstelen, als je dit eens per week doet met een zachte borstel dan moet dat voldoende zijn. Je kunt ook af en toe met een natte doek het zand en het stof verwijderen. Alleen in de ruiperioden kun je de Labrador het beste met een rubberen borstel helpen door de oude haren te verwijderen (dan kunnen die losse haren geen jeuk meer veroorzaken). Een Labrador houdt erg veel van zwemmen, heeft hij in vies water gezwommen dan kun je hem het beste thuis wassen met schoon water. Je zult merken als je een Labrador hebt dat deze graag eet en dus aanleg heeft om dik te worden. Je moet het gewicht van de Labrador goed in de gaten houden, bij overgewicht kan een Labrador problemen krijgen van onder andere zijn gewrichten.

Labrador beweging

Een Labrador zit vol met energie, het is daarom erg belangrijk dat je hem op tijd uitlaat, bij te weinig beweging zou de Labrador sloom kunnen worden. Als je een jonge Labrador hebt dan moet je er wel op letten dat je deze jonge hond niet al te lang achter elkaar laat lopen, ook moet je het jonge hondje niet achter ballen aan laten rennen. Als je te vroeg met een jonge Labrador aan de slag gaat wat betref het rennen en springen dan kan dit een te grote belasting zijn voor de heupen en de ellebooggewrichten. Als je de spieren van een Labrador wilt trainen dan kun je het beste de Labrador laten zwemmen, dit is een goede lichaamsbeweging die ook nog eens de spieren versterkt. Als je wilt gaan fietsen met de Labrador dan moet je dit pas doen als de hond is uitgegroeid, dit is als de Labrador ongeveer 1 jaar oud is.

Labrador socialiseren

Je weet dat een Labrador erg enthousiast is, als je met een Labrador aan de slag gaat wat betreft het socialiseren dan zal het nodig zijn om juist mensen en andere honden te negeren, dit is dan net andersom dan wat je meestal wordt geadviseerd. Maar dit wil wel zeggen dat je met een pup toch de straat op moet om hem kennis te laten maken met allerlei mensen, dieren en situaties om hier later goed mee om te kunnen gaan. Wil je de Labrador opvoeden dan moet je hem leren om niet te onstuimig te zijn. Je moet hem leren dat hij niet tegen mensen opspringt en dat hij mooi moet gaan zitten als hij aandacht wil. Als je veel gaat wandelen met de Labrador dan moet je hem ook leren dat hij netjes naast je blijft lopen zonder dat hij aan de lijn trekt, dit moet je de Labrador leren voor dat hij volwassen is. Omdat een Labrador graag eet moet je er op letten dat hij geen eten op straat vindt en dat opeet. Je hoort vaak zeggen dat een Labrador een gemakkelijke en gehoorzame hond is, dit kan een Labrador wel worden maar je moet niet denken dat dit vanzelf gaat. Je kunt er op rekenen dat je de eerste anderhalf tot twee jaar van zijn leven meer dan voldoende tijd in de opvoeding van de Labrador moet stoppen om zijn energie in toom te houden. Als je problemen hebt met het opvoeden van de Labrador dan zou je er voor kunnen kiezen om een puppycursus te gaan volgen. Als je hier plezier in hebt om samen met je hond te spelen en te werken dan kun je ook nog verder gaan met een vervolgcursus.

Labrador ziekten

Je kunt bij een Labrador net als bij andere honden ook tegen verschillende ziektes aan lopen. Bij een Labrador kan het voorkomen dat je te maken krijgt met elleboog- en heupdysplasie, bij deze ziekte sluiten de gewrichten niet goed op elkaar aan, hierdoor kan slijtage optreden wat erg pijnlijk en problematisch kan zijn. Je kunt wel stellen dat deze aandoening voor een gedeelte erfelijk is. Wel kun je veel voorkomen door de Labrador goede voeding te geven en rekening te houden met de belasting van de gewrichten. Omdat gewrichtsproblemen erfelijk zijn bij een Labrador is het van groot belang dat je voor je een jong hondje gaat kopen de beide ouders hierop laat testen. Ook kun je wel een Labrador hebben die last krijgt van huidproblemen, meestal gaat het hier dan over atopie, dit merk je vooral door de jeuk die de hond dan heeft, hierdoor zal hij gaan krabben wat dan weer pijnlijk wordt door eventuele wondjes die gaan ontsteken.

Labrador kopen

Als je een Labrador aan wilt schaffen is het niet nodig om al ervaring te hebben met honden, wel kun je eventueel jezelf goed laten informeren bij bijvoorbeeld een rasvereniging. Je moet heel goed opletten als je een Labrador wilt gaan kopen, koop je een Labrador pup via een rasvereniging dan weet je in ieder geval zeker dat je een hondje hebt dat is gefokt volgens de fok reglementen van de vereniging. Je kunt zelf een fokker benaderen van een foklijn die je aanspreekt. Daarna kun je met behulp van de NHSB-nummers van de ouderdieren, deze krijg je van een fokker, bij een rasvereniging opvragen of het nest volgens de regels is gefokt. Je zou ook een puppy kunnen zoeken op de puppylijst die je kunt vinden op de websites van de rasvereniging. Ga nooit zomaar ergens een pup kopen van een Labrador, zeker niet via Marktplaats of andere advertenties, een goede Labrador pup kost gemiddeld tussen de 800 en 900 euro. Koop je een pup die na 1 april 2013 is geboren dan moet er een chip inzitten en deze moet ook geregistreerd zijn door de fokker of importeur.

Labrador pup

Als je thuis een gladde vloer hebt dan is deze niet geschikt voor een Labrador pup. Je zult zien dat hij er snel op uitglijdt en hierdoor zijn gewrichten kan beschadigen. Natuurlijk is het zo als je Labrador hebt gekocht je het huis wat vaker schoon moet maken, maar dit weegt niet op tegen al het plezier dat je met de Labrador kunt hebben. Let altijd goed op waar dat je de Labrador pup gaat kopen. Er zijn helaas veel broodfokkers als het over de Labrador gaat. Hierdoor kunnen de dieren veel sneller ziek zijn, een ongezonde vacht hebben en andere gezondheidsproblemen hebben. Laat je daarom altijd goed informeren waar je de Labrador gaat halen en ga altijd een aantal keer kijken voordat je de Labrador pup mee naar huis neemt. Het is belangrijk dat je een gezonde Labrador pup koopt, dit hoeft niet perse met een stamboom te zijn. Er zijn ook mensen die af en toe een nestje hebben. Maar zorg er wel voor dat je de ouders hebt gezien en weet hoe de Labrador pup is opgegroeid. Hierdoor heb je er zelf ook een fijner gevoel bij. Je weet waar de Labrador vandaan komt. Een fijne fokker zal het zelf ook belangrijk vinden dat hij weet aan wie hij de pup verkoopt.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: E.
Aantal keer gelezen: 6510x
Toegevoegd: 04-06-2015 06:34
Gewijzigd: 22-08-2015 12:44

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3740 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!