Hoe kun je het beste de band met je hond versterken?

Hoe kun je het beste de band met je hond versterken?

Hoe kun je het beste de band met je hond versterken? Als je een hond hebt, dan kan dit echt je beste maatje worden. Dit kost je in het begin veel tijd. Je investeert in de hond: aandacht, liefde en tijd. Je krijgt er een geweldig dier voor terug. Heb je al een goede band met je hond dan kun je die versterken, lees hier hoe je dit kunt doen, neem de tijd, heb geduld en je hebt een vriend voor het leven.

Hondenliefhebbers

Als je een hondenliefhebber bent dan wil je het liefste een goede band met je hond. Heb je een goede band met je hond dan kun je ook meer plezier aan elkaar beleven. Een goede band betekent ook dat je de hond niet meer zo veel hoeft te belonen als hij zijn taken uit heeft gevoerd. Je kunt eigenlijk wel zeggen dat het opvoeden en het trainen van je hond een stuk gemakkelijker zal gaan als je er een goede band mee hebt. Heb je een goede relatie met je hond dan zal dit vanzelf leiden tot wederzijds respect.

Band met je hond

Een goede band met je hond krijgen gaat niet vanzelf, je moet er natuurlijk wel wat voor doen. Je moet ervoor zorgen dat de hond iedere dag voldoende voeding krijgt wat van een goede kwaliteit is. Als je de hond iedere dag vers en schoon water geeft zul je hiermee ook de band met je hond versterken. Om de band met je hond te versterken moet je de hond ook goed verzorgen, dit kun je doen door zijn vacht, de huid en het gebit regelmatig te verzorgen. Als je regelmatig een eind gaat wandelen en je zorgt ervoor dat de hond voldoende beweging heeft, zul je hiermee de band met de hond ook versterken. Je krijgt ook een goede band met je hond als de hond zich veilig bij je voelt en dat hij rust kan vinden in een vertrouwde omgeving.

De hond moet jou kunnen vertrouwen, altijd! Heb je een boze bui, reageer dat niet af op de hond. Hij zal dat niet begrijpen en als dat vaak gebeurt, zal er geen vertrouwen zijn, maar in plaats daarvan wantrouwen. Geef de hond wat hij nodig heeft, wees eerlijk en consequent, laat de hond ‘hond zijn’ dan zul je een band krijgen met je hond. Door blijvend aandacht en liefde te geven zal de band steeds hechter worden.

Socialiseren

Een van de belangrijkste dingen waar je voor moet zorgen om een sterke band met je hond te krijgen is het socialiseren. Zorg ervoor dat de hond voldoende sociale contacten heeft met mensen en met andere honden. Je hond heeft erg veel behoefte aan een sociale omgeving waarin je hem aandacht kunt geven, je hond kan dan ook contacten leggen. Het is daarom ook van een groot belang dat je hond deel uitmaakt van je leven, hierdoor zal de relatie met je hond sterk verbeteren. Om de band met je hond te versterken moet je de hond ook niet te vaak en te lang alleen laten. Als je ergens naar toe gaat moet je de hond zoveel als mogelijk is meenemen, als het kan naar verschillende plaatsen. Als je de hond aandacht geeft ziet hij dit als een beloning, dus je moet om een sterke band te krijgen met je hond deze veel aandacht geven. Als je de hond thuis in een kooi of bench hebt liggen is dit zeker niet bevorderlijk om een band met je hond te scheppen. Wil je een sterke band scheppen met je hond dan moet je hem of haar nooit ergens apart neer leggen, zeker niet weg sturen als je bezoek krijgt. Ben je aan het werk in of rond het huis dan kan de hond bij je in de buurt lopen of liggen.

Samenwerken met je hond

Iedere hondenliefhebber weet dat een hond van samenwerken houdt. Wil je de band met de hond versterken dan zou je hier gebruik van kunnen maken. Je kunt het ook omdraaien, jij kunt ook samenwerken met je hond. Onder samenwerken kun je verstaan dat je samen kunt gaan trainen, je kunt om de band te versterken samen gaan sporten. Ga je samen een spelletje doen dan kun je ook hierdoor de band met je hond versterken. Je kunt hier denken aan een zoekspelletje, hiermee doe je dan een beroep op de zintuigen. Bewegen is altijd goed zowel voor de hond als voor het baasje, je kunt de band met je hond versterken door samen te gaan hardlopen, te gaan wandelen of een stukje te gaan fietsen. Als je gaat samenwerken met de hond dan moet je ervoor zorgen dat het lijkt dat je het voor de hond doet.

Vertrouwen in elkaar

Je kunt alleen een goede band met je hond opbouwen als hij je vertrouwt. Een hond is ‘allergisch’ voor onrechtvaardigheid, hiermee kun je het vertrouwen flinke schade toebrengen, die moeilijk te herstellen is. Om ervoor te zorgen dat de hond je vertrouwt, zul je ook hier hard aan moeten werken. Om het vertrouwen van de hond te winnen moet je duidelijk zijn tegen je hond, je doet dit door op de juiste wijze met je hond te communiceren. Een hond gaat er vooral vanuit van wat je lichaamstaal laat zien. Hieraan kan je hond zien of dat je te vertrouwen bent, je moet er op rekenen dat een hond op de kleinste dingen let. Wil je een band opbouwen met je hond dan moet je altijd vriendelijk omgaan met je hond. Een goede band opbouwen met een hond wil ook zeggen dat je eerlijk moet zijn tegen een hond, een hond heeft het snel door als je niet eerlijk tegen hem of haar bent. Je moet een hond ook nooit de schuld geven van de fouten die je zelf maakt, als het eventueel nodig is kun je beter je eigen gedrag aanpassen. Een goede band met je hond krijg je ook als je consequent bent. Jij bepaalt de regels en het gedrag en daar moet je jezelf ook aan houden, dus niet vandaag zo en morgen weer anders. Om vertrouwen van en een band met je hond te krijgen moet je nooit fysieke straffen toepassen. Onder fysieke straffen kun je verstaan straffen die pijn doen, of die ernstige hinder veroorzaken of de gezondheid van je hond schade toebrengen, dit kan komen door de hond te slaan, te schoppen, door hard te rukken aan de riem of door het gebruik van een stroomband. Als je een hond hebt en je straft deze fysiek dan zal hij eerder agressief of angstig worden dan dat jullie band erdoor verbetert. Gebruik je stem voor correcties en belonen.

Begrijp elkaar

Wil je een goede band opbouwen met je hond dan moet je de hondentaal begrijpen, maar zorg er ook voor dat de hond jou begrijpt. Je moet er zeker van zijn dat je lichaamstaal hetzelfde is als de taal die je hebt uitgesproken. Op die manier zorg je ervoor dat jouw hond je begrijpt. Het is belangrijk dat je weet hoe het gedrag bij een hond tot stand komt. Je moet om een goede band te krijgen met je hond ook weten hoe je de lichaamstaal van je hond kunt vertalen naar de taal van de mensen. Als je niet weet hoe je met een hond moet communiceren, zal de hond je ook niet begrijpen. Je moet om met een hond een goede band op te kunnen bouwen ook weten hoe de hond de wereld waarneemt met zijn zintuigen. Ook een hond geeft, als hij stress heeft, daarvoor duidelijke signalen uit. Wil je een leuke band opbouwen met jouw hond dan zul je moeten leren deze te herkennen, ook moet je leren de emoties te herkennen van jouw hond. Het moet zo zijn dat jij en je hond het fijn vinden om bij elkaar te zijn. Je moet je allebei bewust zijn van elkaars gezelschap en dat als prettig ervaren. Als er sprake is van wederzijds vertrouwen en respect kun je zeggen dat je een hechte band hebt met elkaar.

Tips goede band opbouwen met je hond

Als je een goede band op wilt bouwen met je hond, dan is het belangrijkste: besteed voldoende tijd aan de hond, breng veel tijd samen door!

  • Als je een consequente en vriendelijke benadering gedurende het eerste jaar van de pup handhaaft, dan zal het goedkomen. Je kunt de pup het eerste jaar veel leren, maar dan moet de pup wel weten dat je eerlijk bent en dat je hem goed behandelt.
  • Je kunt de band met je hond het beste versterken door met hem te spelen. Je leert de pup dan wel de regels hoe hij met jou en andere mensen mag spelen. Een pup kan snel opgewonden en enthousiast zijn, een pup wil dan spelen. Je kunt de hond dan wat leuks aanbieden en even tijd doorbrengen samen. Beweeg een spelletje heen en weer, laat de pup het speeltje halen en weer terug brengen. Door met elkaar te spelen kun je snel ontdekken wat de hond leuk vindt en daar kun je dan weer een spelletje van maken.
  • Let er wel goed op dat je op tijd stopt met spelen. Op het moment dat de pup gaat bijten stop dan op tijd. Laat merken dat je het niet fijn vindt, gebruik een commando zoals AU of NEE. De hond leert dan dat hij voorzichtig moet zijn.
  • Een hond heeft duidelijkheid nodig (voor sommige honden is het prettig als de baas of de route die hij loopt voorspelbaar is). Je dient als baasje consequent te zijn naar je hond. Ben daarom duidelijk in je manier van communiceren. Als een hond vandaag iets mag, en hij doet het morgen weer en dan mag het niet, dan is dat voor de hond niet duidelijk. Wandel regelmatig in dezelfde omgeving, dan krijgt je hond meer zelfvertrouwen en is het ook wat meer voorspelbaar voor de hond waar hij naar toe gaat. Als je iedere keer ergens anders naar toe gaat, dan kan dat voor spanningen zorgen voor de hond. Sommige rassen zijn daar erg gevoelig voor.
  • Het vertrouwen wat je in elkaar hebt is heel belangrijk, je moet op een eerlijke manier omgaan met je hond. Train op een positieve manier en beloon de hond als hij wat goed heeft gedaan. Je kunt de hond complimentjes geven, goed zo, braaf, een aai geven, hierdoor wordt het gedrag van de hond bevestigd en dit is goed voor het zelfvertrouwen van de hond. Beloon met je stem en af en toe met wat lekkers.

Tijd en energie

Een goede band opbouwen met je hond kost tijd, maar ook energie. Speel regelmatig met elkaar, ook wanneer je bijvoorbeeld tv kijkt, pak in de reclame even wat tijd voor je hond en speel met elkaar. Je hebt een bepaalde verstandhouding met je hond en deze is gebaseerd op liefde en vertrouwen. Er ontstaat een hechte band als je veel met elkaar speelt en dit kan ook helpen als je je hond gaat trainen.

Het kost minimaal een jaar om echt een goede band met je hond op te bouwen. Het ligt er ook een beetje aan wat voor hond je hebt en wat de hond heeft meegemaakt. Met een pup kan het sneller gaan dan wanneer je een hond uit het asiel of uit het buitenland adopteert, die vaak al heel wat heeft meegemaakt. Maar het ligt ook aan het ras. De zelfstandigheid van het karakter speelt hierin ook een rol en de mate van socialisatie van de hond. Er zijn ook honden die specifiek voorkeur hebben voor één baasje, dan is het voor anderen lastig om ook een band op te bouwen, dit kost dan wat meer tijd.

Op pad met je hond

Sommige mensen houden de hond graag achter het huis, dit is een persoonlijke keuze. Wanneer de hond regelmatig met je op pad mag, wordt hij sociaal vaardiger. Ook dan kun je een hechtere band opbouwen met je hond. Je zou met hem kunnen wandelen, fietsen, maar ook mee kunnen nemen in de auto. Veel honden zitten graag in de auto. Denk eraan om water mee te nemen, de auto is al snel erg warm voor een hond. Laat hem nooit alleen achter in de auto. Je bent vaak langer weg dan de bedoeling was.

Versterk de band met je hond

De band met je hond kun je versterken als je het de tijd geeft. Het kost tijd, aandacht en energie, maar je hebt ook veel geduld nodig. Het gaat niet allemaal vanzelf. Je moet een duidelijk plan hebben, wat mag de hond wel en wat mag de hond niet? Houd je daar ook aan vast, dit geeft jou duidelijkheid, maar de hond ook en dat heeft de hond nodig. Als je een goede band hebt met je hond, dan is hij gemakkelijk in de omgang en zal hij nauwelijks of geen probleemgedrag laten zien. Wanneer je een goede band hebt met je hond, dan kun je van elkaar op aan. Je vertrouwt elkaar, begrijpt elkaar en je brengt graag samen de tijd door. Een hond, waarmee je een hechte band hebt opgebouwd, is een maatje voor het leven. Hij staat kwispelend voor de deur elke keer als je thuiskomt. Hij doet je even de problemen op je werk vergeten als hij je vriendelijk komt begroeten. Er is steeds iemand die blij met je is en waarvoor je graag en op tijd naar huis gaat. Een hond in je leven kost je veel tijd, geld en rekening houden met (op tijd naar huis voor de hond). Een hond in je leven brengt je vreugde, genegenheid, gezelschap, regelmaat, sociale contacten en voldoende beweging tijdens de dagelijkse wandelingen. Een hond in je leven zorgt er tevens voor dat jij je veilig voelt als hij het gezin en huis bewaakt.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: E.
Aantal keer gelezen: 12649x
Toegevoegd: 20-05-2015 05:00
Gewijzigd: 22-08-2015 11:30

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3839 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!