waakhond Duitse herder

Waakhonden, welke zijn geschikt?

waakhond Duitse herderHeb je een eigen bedrijf of wil je je eigen woning goed laten bewaken? Welke waakhonden zijn er dan geschikt? In dit artikel krijg je antwoord op de vraag welke waakhonden geschikt zijn.

Wat is een waakhond?

Een waakhond is een hond die zijn baas waarschuwt als hij iets ziet wat anders is dan normaal gesproken het geval is. Hij blaft waardoor de baas weet, er is iets aan de hand. Een waakhond waarschuwt de bezoeker dat hij even pas op de plaats moet houden of moet vertrekken als de baas niet snel ter plekke komt.

  • Een waakhond is een alerte hond, die zijn taken kent, het terrein en/of huis van zijn baas bewaken. Een lekkere luie knuffelhond zal hiervoor nooit in aanmerking komen. Ook een hond die iedereen als zijn vriendje ziet en overal kwispelend op af stapt zal nooit een prima waakhond worden. Bijna iedere hond blaft, toch zal niet iedere blaffende hond een waakhond zijn. Ten minste als je onder waakhond iets meer verstaat dan een hond die blaft als er iemand aan de deur of poort komt.
  • Toch kan een blaffende hond al voldoende zijn om mensen met een verkeerde bedoeling te verjagen, in zoverre is een blaffende hond toch een waakhond. Maar een waakhond doet meer. Hij is erop getraind om samen met zijn baas mensen aan de politie over te dragen.
  • Werkt het baasje van de hond als beveiliger dan zal de hond zelfs meehelpen de verdachte in de boeien te slaan en deze waakhond zal voorkomen dat een verdachte kan vluchten door bij hem te blijven te staan en een brommend geluid te laten horen als de verdachte beweegt. Een verdachte zal er ook niet zoveel zin in hebben om te proberen te ontsnappen als hij de tanden van de hond ziet.
  • Een waakhond is een stoere, evenwichtige hond, die niet bang is als een verdachte hem probeert te slaan, te schoppen of als een verdachte tegen de hond begint te schreeuwen.
  • Een waakhond heeft een baas, van wie hij de commando's zonder meer opvolgt. Het is beslist geen valse hond, maar als hij iemand vast moet houden, onder bedwang moet houden, dan zal hij hem niet zachtaardig bejegenen.
  • Een waakhond is zoals gezegd een evenwichtige hond en dat is erg belangrijk. Hij krijgt voldoende beweging, hij weet wat er van hem wordt verwacht door je aan regels te houden en grenzen te stellen (daarvoor is enige oefening noodzakelijk, maar meer nog het consequent zijn van de baas tegenover zijn hond) en genegenheid.
  • Wil jij een hond speciaal aanschaffen om het terrein rondom je bedrijf of je huis te bewaken? In dat geval is het aan te raden je te laten bijstaan als je een puppy gaat uitzoeken. De fokker kan je uiteraard ook goed helpen. Het beoordelen van puppy's en de uitleg daarvan is van zoveel factoren afhankelijk, dat kan een leek bijna niet.
  • Je kunt een officiële test laten doen, de Campbell test, als de puppy 7 weken oud is. Deze leeftijd is belangrijk, op latere leeftijd heeft de puppy al zoveel meer ervaringen opgedaan, die het gedrag kunnen beïnvloeden. Dus wil je een officiële test laten uitvoeren doe dat als de puppy 7 weken oud is.

Welke waakhonden hebben natuurlijke aanleg?

Bijna elke hond blaft als er iemand die hij niet kent op zijn terrein komt. Er zijn hondenrassen die minder blaffen dan andere. Bijvoorbeeld: jachthonden blaffen minder, dat zit in hun aard, zij mogen het wild niet wegjagen. Als je praat over waakhonden dan bedoelt men vaak waak- en verdedigingshonden.

  • Een goede waak- en verdedigingshond is alert en niet nerveus. Hij blaft om de roedelleider (zijn baas) te waarschuwen. Hij bijt alleen als hij daartoe het commando krijgt. Dit gedrag moet wel aangeleerd worden, maar de eerste aanleg is er al bij de meeste van de volgende hondenrassen: Appenzeller Sennenhund, Belgische Herders (Laekense, Tervuerense, Mechelse en Groenendaeler), Berner Sennenhund, Bordeaux dog, Bouvier, Dobermann, Duitse Dog, Duitse Herder, Hovawart, Mastino Napoletano, Rottweiler, Mastiff, Witte Herder.
  • Waak- en verdedigingshonden gaan minimaal eens per week naar de hondensport als zij straks worden ingezet bij de bewaking van een bedrijf, een vliegveld enz.
  • Je kunt ook voor jezelf een waak- en verdedigingshond aanschaffen. Het is dan wel belangrijk dat je de hond voldoende uitdaging kunt bieden. Is er een hondenvereniging dan wel hondenclub bij je in de buurt?
  • Laat je hond werken, daar wordt hij heel gelukkig van. Laat hem niet de hele dag in een hok met ren doorbrengen. Je hebt een werkhond dus daag hem uit.
  • Ga met hem fietsen als hij daarvoor oud genoeg is en goed onder appèl staat, zodat hij niet met jou gaat fietsen met vervelende gevolgen. Als je verstand van zaken hebt zie je welke puppy het meest geschikt zal zijn om als waak- en verdedigingshond op te voeden.
  • De fokker zal je (als het goed is) ook veel kunnen vertellen over de ouders van de puppy, de voorouders. Komt de puppy uit een werklijn, een jachtlijn, een showlijn? Belangrijk om te weten als je een waak- en verdedigingshond zoekt.

Laat hem niet wegkwijnen

Kijk eens wat lief! De Dobermann heeft een mooie plek op de bank ingenomen en je moet van goede huize komen om hem daar weg te krijgen……Het ziet er leuk uit, maar daar schuilt nu tevens het gevaar in. Als je een hond op de bank wilt leggen koop dan een knuffel! Een waak- en verdedigingshond hoort niet op de bank, een andere hond trouwens ook niet. Laat de hond gewoon hond zijn. Eigen plek, eigen eet- en drinkbak, riem en een eigen baas, die veel met hem moet ondernemen. Oké, je zult er niet altijd zin in hebben als je een hele dag hebt gewerkt, maar daar heeft de hond geen boodschap aan. Hij heeft de hele dag liggen wachten op het moment dat de baas thuis komt en tijd voor hem heeft.

Stel de hond niet teleur en ga er op uit. Je zult er zelf ook energie van krijgen als je na het eten een flinke wandeling gaat maken in plaats van televisie kijken. De hond zal daarna heel tevreden de hele avond rustig zijn, ten minste als er geen mensen op zijn terrein komen. Het is immers een waakhond en die hoort alles, ook al denk je dat hij slaapt.

Waakhonden top 10

De waakhonden top tien ziet er zo uit:

  • Op nummer tien staat de Amerikaanse Staffordshireterriër. Deze hond is er voor gefokt om te vechten tegen beren en stieren.
  • Op nummer negen staat de Kuvasz, deze hond is erg loyaal naar leden in zijn roedel.
  • Op nummer acht staat de Rhodesian Ridgeback, een echte slimme jachthond en die zal altijd voor zijn baas opkomen.
  • Op nummer zeven staat de Duitse herder hebben een enorme beschermingsdrang naar hun baas.
  • Op nummer zes staat de Grote Schnauzer, een grote en sterke hond, is gehecht aan zijn baas en zal deze goed bewaken.
  • Op nummer vijf staat de Puli, loyaal naar de baas en blaffen als zij wat verdachts zien.
  • Op nummer vier staat de Komondor doet alles voor zijn baas.
  • Op nummer drie staat de Rottweiler, een intelligente hond, als er gevaar dreigt is hij erg beschermend.
  • Op nummer twee staat de Doberman Pinscher, twijfelt niet als de baas in gevaar is en zal hem altijd beschermen.
  • Op nummer één staat de Bullmastiff, loyaal dapper en beschermend.





                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Sassie
Aantal keer gelezen: 5564x
Toegevoegd: 02-08-2016 18:34
Gewijzigd: 14-08-2016 09:04

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3740 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!