Poedel over het ras

Poedel over het ras

Poedel over het ras Wil je graag een poedel als huisdier? Dan is het goed om je in te lezen over het ras. De poedel is namelijk een hondenras dat je prima als gezelschapshond kunt houden. In dit artikel lees je meer over de poedel, zijn karakter en wat je zoal met de poedel kunt doen!

Poedel, veelzijdig hondenras

Als je het over de veelzijdigheid van een poedel hebt dan kun je geen ander ras bedenken dat zo vroeg in Europa verspreid is geraakt. Vroeger kon je de poedel gewoon gebruiken in de oorlog om de vijand op te sporen, je kon de poedel gebruiken voor de jacht, in het circus en als reclamehond. Omdat het reukvermogen van een poedel zeer goed ontwikkeld was kon je de poedel goed gebruiken voor de jacht, dit werd vroeger dan ook gedaan. Als je vroeger truffels op moest sporen dan kon je hiervoor gerust een poedel gebruiken, de poedel was hier zeer gedreven in.

Poedel, de geschiedenis

Kijk je naar de geschiedenis van de poedel dan zijn de kynologen het nog niet helemaal eens over het land van herkomst. Je hoort de kynologen praten over landen als Duitsland, Frankrijk, Rusland en Hongarije. Er zijn ook historici die zeggen dat je voor de geschiedenis van de poedel meer dan 2000 jaar terug in de tijd moet gaan. Er zouden hierbij ruwharige herdershonden, brakken en de Portugese waterhond een rol hebben gespeeld. Ook kan het zijn dat een poedel afstamt van de Barbet. De Barbets waren gespecialiseerd in het jagen op waterwild, maar je kon wel stellen dat de Fransen deze hond te zwaar vonden. Als je poedel vertaalt in het Frans dan krijg je het woord Canische, dit kun je dan weer afleiden naar de vrouwelijke vorm Chien Cane wat wil zeggen honden voor de jacht op waterwild. Kijk je naar de Nederlandse benaming dan moet de naam poedel afgeleid zijn van het Duitse woord Pfudel, dit woord betekent poel of plas wat ook weer in verband wordt gebracht met waterwild. Kijk je naar het kapsel van een poedel dan komt ook dit voort uit de eendenjacht.

Poedel, jagen

Als je op waterwild wilt gaan jagen moet je een hond hebben die een waterdichte vacht heeft met een goede structuur. De goede structuur die de hond nodig heeft is er voor dat je hond dan niet gewond kan raken door de struiken en het riet waar de poedel dan door heen moet tijdens het jagen. Een poedel heeft normaal gesproken veel vacht, dit is een nadeel omdat hierdoor de bewegingen van de poedel worden belemmerd. Wat je nu nog wel ziet is dat een poedel bijna helemaal kaal geknipt wordt, alleen de borst en het hoofd blijven bedekt. Je ziet nu ook wel eens een poedel met een lintje of strikje in het haar, vroeger deed men dat om te weten van wie de poedel was. De poedel werd erg populair als gezelschapshond en je zag dat de fokkers dan ook hun uiterste best deden om eenkleurige honden te krijgen. Wilde je graag een poedel dan had je een vriendelijke, een vrolijke maar ook een loyale hond. Een poedel kun je kopen in vier verschillende kleuren, zodat er voor iedereen wel een kleur naar voorkeur bij zit.

Poedel, de bouw

Een poedel kun je wel zien als een gemiddelde gebouwde hond, hij heeft een karakteristieke vacht die gekruld of gekoord is. Je kunt wel stellen dat een poedel een intelligent voorkomen heeft erg constant en actief is, kijk je naar de bouw dan is deze harmonieus en geeft een elegante en trotse indruk. Het is erg belangrijk dat je naar de lichaamsverhoudingen kijkt als je een poedel wilt kopen. Kijk je naar de voorsnuit dan is de verhouding ongeveer 9 staat tot 10 van de lengte van de boven schedel. De lengte van het lichaam van de poedel die je zou willen kopen moet iets meer zijn dan de schouderhoogte. Let ook goed op de hoogte van de ellebogen, je kunt wel zeggen dat de hoogte van de elle bogen tot de grond een verhouding moet hebben van 5 staat tot 9 van de schouderhoogte.

Poedel, het hoofd

Als je goed naar het hoofd van de poedel kijkt dan zie je een adellijk hoofd, het is rechthoekig van vorm maar goed in verhouding van het lichaam. Je ziet een hoofd dat wel besneden is, maar niet te zwaar of te fijn. Let je op de schedel van een poedel dan zul je zien dat de breedte van de schedel minder dan de helft van de lengte is van de totale schedel. Kijk je van bovenaf op de schedel van de poedel dan zie je dat de schedel ovaal is en van opzij gezien lijkt hij wel bol te zijn. Je kunt wel zeggen dat de wenkbrauwbogen gemiddeld uitgesproken zijn, meestal zijn ze ook bedekt met lang haar. De voorhoofdsgroeve zie je bij de meeste poedels breed tussen de ogen lopen en lopen smaller toe richting het achterhoofdsbeen.

Poedel, meer over het uiterlijk

  • Je ziet bij de meeste poedels dat de neus goed is ontwikkeld, de neus is recht en heeft open neusgaten. Kijk je naar zwarte poedels, witte poedels, bruine poedels en grijze poedels dan moeten deze allemaal een zwarte neus hebben, een bruine neus zie je alleen bij bruine poedels, abrikozen en rode poedels.
  • Heb je een goede poedel dan moeten zijn lippen middelmatig ontwikkeld zijn, ze moeten nogal strak en gemiddeld van dikte zijn, en de bovenlip moet op de onderste lip rusten en niet er overheen hangen. Heb je een zwarte poedel dan moet deze ook zwarte lippen hebben, heb je een witte, een grijze of een bruine poedel dan moeten deze bruine lippen hebben.
  • Als je een abrikoos of een rode poedel hebt dan mogen deze zowel zwarte als bruine lippen hebben. Het maakt niet uit wat voor poedel je hebt, maar het gebit moet altijd een schaargebit zijn met sterke tanden. Bij een poedel zul je geen uitgesproken wangen zien, wel moeten ze naar het ondergebit gevormd zijn.

Poedel, ogen

De ogen van een poedel zijn geplaatst onder de stop en je kunt zien dat ze een klein beetje schuin in het hoofd staan, ze moeten amandelvormig zijn. Je moet bij de ogen van een poedel er op letten dat ze zwart of bruin van kleur zijn, heb je een bruine poedel dan mogen de ogen ook donker amandelkleurig zijn. Heb je een zwarte, witte of een grijze poedel dan moeten de oogleden zwart zijn, heb je een abrikoos of een rode poedel dan mogen de oogleden zwart of donkerbruin zijn.

Poedel, staart

De staart is bij een poedel hoog aangezet, je mag de staart in Nederland niet laten couperen. Als je de poedel stil laat staan dan dient de staart naar beneden te hangen, komt de poedel in actie dan zie je dat de staart schuin omhoog gedragen wordt.

Poedel, karakter

De poedel staat er om bekend dat hij erg loyaal is, een ander voordeel dat je hebt met een poedel is dat je hem in een korte tijd veel kunt leren. Je hebt met een poedel een ras dat goed is te trainen en van zichzelf uit een goede gezelschapshond is.

Soorten poedels

Je hebt vier verschillende poedels, je hebt grote poedels, ook wel koningspoedels genoemd, middenslag poedels, dwergpoedels en toy poedels. Heb je een grote poedel dan kan de schouderhoogte oplopen tot wel 60 centimeter, heb je een middenslag poedel dan zal deze niet groter worden dan ongeveer 45 centimeter. Dan heb je nog de dwergpoedel, dit is een kleinere uitgave van de middenslag poedel en hij kan ongeveer 35 centimeter groot worden. Een toy poedel zal groeien tot hij een schouderhoogte heeft van 28 centimeter, je kunt met deze poedel wel een paar centimeter tolerantie hebben.

Poedel kopen

Wil je graag een poedel gaan kopen dan moet je er wel goed aan denken dat je een hond gaat kopen die erg veel verzorging nodig heeft. Een poedel heeft erg veel vachtverzorging nodig, je moet een poedel al van het begin af aan goed borstelen en kammen, niet af en toe maar zeker één keer per dag. Elke keer als je de vacht van een poedel in model wilt laten knippen moet je hem wassen met speciale hondenshampoo, het water wat je hiervoor gebruikt moet handwarm zijn. Omdat de oren van een poedel hangen begrijp je dat er weinig lucht in de gehoorgangen kan doordringen, zodat het oorsmeer blijft plakken aan de haren die in het oor groeien. Om dit te voorkomen moet je heel voorzichtig de haren uit de oren verwijderen. Wat je ook niet moet vergeten tijdens het verzorgen van je poedel is het gebit te verzorgen, dit doe je minstens één keer per week. Verder is het een goede zaak dat je ook voor goede voeding zorgt voor je huisvriend. Goed voer komt zijn hele welzijn ten goede.

Poedel, verzorging

De poedel vraagt wel enige mate van verzorging. Het knippen wordt vaak om de zes tot acht weken gedaan. Dan wordt de vacht in drie stijlen, namelijk de pet clip, Engels zadel en Continental getrimd. Het is wel aan te raden om in de tussentijd de poedel volop te borstelen (vrijwel dagelijks), zodat er geen klitten in de vacht komen. Ook de tanden en oren moeten goed gecontroleerd en gereinigd worden. Het ras is namelijk erg gevoelig voor huidaandoeningen, allergieën, epilepsie, diabetes en hart- en vaatziekten.

Poedel trainen en opvoeden

Een poedel is een ras dat goed te trainen is. Het zijn erg enthousiaste honden. Een poedel heeft wel een vroegtijdige socialisatie nodig en een gehoorzaamheidstraining. Ze hebben een gevoelige aard en daarom moeten de honden ook zacht opgevoed worden. Het is wel een ras dat je gemakkelijk trucjes kunt leren, zoals apporteren en behendigheid. Als je zelf plezier hebt in het trainen en je poedel ook, dan kun je samen heel ver komen.

Poedel en bewegen

Wat is er nou leuker dan volop bewegen met je hond? De poedel is vaak dol op zwemmen, spelen en aangelijnd wandelen. Een aantal wandelingen per dag heeft de poedel wel nodig, als je thuis voldoende ruimte hebt kun je thuis ook lekker spelen. De poedel kan ook op een appartement worden gehouden, mits je regelmatig de deur uit gaat zodat hij zijn energie kwijt kan. Hierdoor is de hond binnen rustig en kun je samen een mooie band opbouwen en volop genieten van elkaar.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: E.
Aantal keer gelezen: 14454x
Toegevoegd: 04-06-2015 06:32
Gewijzigd: 21-08-2015 14:57

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3867 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!