Mijn hond eet poep, hoe leer ik hem dit af?

Mijn hond eet poep, hoe leer ik hem dit af?

Mijn hond eet poep, hoe leer ik hem dit af?Je hebt een hond en deze kan een vervelende gewoonte hebben: poep eten. “Maar waarom eet mijn hond poep en wat kan hier aan gedaan worden?” zul jij je al regelmatig hebben afgevraagd. Er zijn meer eigenaren die geen flauw idee hebben wat ze hier aan moeten doen. Daarom geven we je in dit artikel meer informatie hoe je een hond af kunt leren om poep te eten.

Hond eet poep

Er zijn honden die een vieze gewoonte hebben, namelijk poep eten. Het kan zijn dat ze hun eigen ontlasting opeten, maar ze kunnen ook de ontlasting van andere dieren opeten. Voor teefjes is het standaard gedrag, ze houden hun nest namelijk schoon. Maar het kan door de baasjes wel als ongewenst worden gezien. Er zijn namelijk veel grote honden die grote hoeveelheden ontlasting opeten en dan als gevolg moeten ze braken of ze krijgen diarree. Veel honden zijn dol op poep eten en dan gaat het vooral om poep van konijnen, katten en paarden. Maar als je de pech hebt eet de hond ook zijn eigen ontlasting op. Het is wel heel natuurlijk dat de honden poep van andere dieren opeten. Er zijn ook honden die graag door de poep van andere dieren rollen. Als jouw hond de kans krijgt om een wei met koeien in te lopen, loop je een grote kans dat de boer boos wordt, maar ook dat de hond door de koeienvlaai rolt. Hij ruikt dan ‘heerlijk’ en er zit niets anders op dan de hond te wassen om de vieze lucht kwijt te raken.

Hond eet poep middelen gebruiken

Er zijn verschillende middelen die er voor zorgen dat de hond stopt met poep eten. Hoe mooi en positief er ook over wordt geschreven, vaak hebben de middelen geen groot succes.

Waarom eten honden poep?

Honden kunnen poep eten door medische condities, dit is echter wel een uitzondering, zoals een verminderde werking van de pancreas. Er zijn ook andere oorzaken te noemen. Het kan zijn dat de hond een tekort heeft van bepaalde stoffen in de voeding. Daarom is goed hondenvoer van belang voor de hond. Meestal gaat het bij honden die poep eten om ongewenst gedrag zonder medische oorsprong.

Honden eten poep omdat ze het lekker vinden, dat is het antwoord op de vraag. Het is anders wanneer er een medische oorzaak is, een tekort aan voedingsstoffen bijvoorbeeld. Als je het de hond niet krijgt afgeleerd kun je altijd kijken of dat er een medische oorzaak aan ten grondslag ligt, maar meestal is dat niet zo. Het vraagt veel geduld van je om de hond te leren geen poep te eten. Het is uiterst belangrijk om de hond meteen te belonen wanneer hij van de ontlasting afblijft om jouw poging een kans te geven.

Poep eten tijdens wandelen

Als de hond de kans krijgt om tijdens het wandelen poep te eten, dan kun je daar wel heel goed mee trainen om dat voortaan te voorkomen. Je kunt de hond namelijk aan de lijn houden en laten volgen. Houd hem constant in de gaten. Hierdoor krijgt hij geen kans om de ontlasting op te eten. Je kunt ook op plaatsen gaan wandelen waar je het goed kunt overzien zodat de hond netjes aan de lijn mee kan lopen en geen ontlasting kan eten. Als je naar de bossen gaat heb je een grotere kans dat de honden daar ontlasting vinden van paarden, konijnen en andere honden en dit vervolgens opeten. Dit kun je voorkomen door deze gebieden te vermijden.

Hond eet poep, stop ongewenst gedrag

Het beste om de hond te laten stoppen met poep eten is om eerst te achterhalen waarom de hond het doet. Wat motiveert de hond om zijn of de ontlasting van andere dieren op te eten? Dit ongewenste gedrag kan diverse redenen hebben:
-       Aandacht vragen
-       Leven in een prikkelarme omgeving (honden in de kennel laten dit gedrag vaak zien)
-       Gedurende de puppy periode veel in de kennel gezeten te hebben en dus honger hebben. Daarbij ziet de hond de eigenaar als concurrent bij het eten en zal daarom zijn ontlasting zelf opeten.

Let goed op dat je je hond niet steeds achterna gaat wanneer hij ontlasting eet. Als de hond de kans krijgt, zal hij het toch weer doen. En hij is je steeds te vlug af. De hond kan aandacht vragen en wanneer je boos wordt of achter de hond aan gaat als hij ontlasting eet, krijgt hij toch aandacht, ook al is het negatieve aandacht. De hond kan het zien als een spelletje, hij krijgt je in beweging. Hoe pak je het dan aan, we geven je een aantal tips:
-       Laat de hond met rust wanneer de hond zijn eigen ontlasting onderzoekt. Hierdoor zorg je er voor dat er geen competitie is tussen eigenaar en hond. De hond krijgt nu dus ook geen aandacht van de baas.
-       Je kunt de hond demotiveren om aan zijn ontlasting te ruiken.
-       Goed gedrag moet beloond worden.

Hond eet poep, aangeleerd gedrag

Als je hond poep eet, kan dat aangeleerd gedrag zijn. Het kan zijn dat de hond als puppy in zijn nest zijn eigen poep op heeft kunnen eten. Het nest is dan niet goed schoongehouden door de moederhond en door de fokker. Er zijn ook honden die het pas later aanleren. Als je een hond zindelijk maakt moet je de hond NIET met zijn neus door zijn eigen ontlasting drukken. Sommige mensen denken dat het werkt om de hond duidelijk te maken dat hij niets binnen mag doen, maar zo werkt het niet! Hierdoor kan de hond zijn ontlasting namelijk op gaan eten om te voorkomen dat je dit nog eens gaat doen.

Negeren en belonen

Wanneer de hond zijn eigen poep eet, kun je het wel snel opruimen, maar de hond zal dan de volgende keer proberen nog sneller te zijn, zodat je het niet op kunt ruimen. Negeer dit gedrag daarom en beloon de hond wanneer hij na het doen van zijn ontlasting naar je toe komt. Je kunt toe staan kijken en de hond belonen met wat lekkers, een spelletje of een knuffel. De hond merkt dan dat na het doen van zijn ontlasting jij leuker bent. En daardoor zal hij naar je toe komen. Je moet hierbij de hond wel op de goede manier en op het juist moment belonen. Beloon de hond pas als hij bij je, als de hond namelijk op afstand wordt beloond kan hij alsnog de ontlasting opeten en dat wil je juist voorkomen.

Is de hond toch weer te snel en eet hij zijn ontlasting op? Negeer de hond doen. Beloon hem niet, kijk hem niet aan en geef hem ook geen aai. Doe je dat wel, dan ziet de hond dit als een beloning. Precies het juiste moment kiezen van negeren en belonen is van groot belang als je de hond het ongewenste gedrag, poep eten, af wilt leren.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Ellen ten Lange
Aantal keer gelezen: 6550x
Toegevoegd: 17-06-2015 10:55
Gewijzigd: 22-08-2015 12:54

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3654 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!