hond en kat eten samen

Alternatieve voeding hond en kat

hond en kat eten samenBen je op zoek naar alternatieve voeding voor je hond of kat? Dan is het goed om te bekijken welke opties er zijn en aan de hand daarvan je keuze te maken. Zorg dat je daarom dit artikel door gaat nemen, zodat je meer te weten komt over de alternatieve voeding voor je hond of kat.

Voeding

Als honden- of katteneigenaar is het belangrijk te weten wat je je huisdier allemaal te eten kunt geven. Vroeger was het standaard dat we onze dieren "de restjes van de tafel" gaven, wat later aten onze dieren brokken. Huisdieren zouden in dat laatste geval alles binnen krijgen wat ze nodig hadden en er zouden geen tekorten ontstaan. Maar hoe weet je nu of dat werkelijk zo is en wat zit er allemaal in de brokken? Veel mensen twijfelen en weten niet goed wat ze hun huisdieren het beste te eten kunnen geven. Brokken of toch verse voeding? Een optie is om zelf eten samen te stellen voor je huisdier. Je weet dan precies wat je huisdier aan voeding binnen krijgt. Maar weet je ook welke voedingsstoffen er in zitten en in welke hoeveelheden en wat jouw huisdier nodig heeft?

Zelf eten samenstellen voor je hond of kat

Steeds meer mensen kiezen ervoor om voor hun hond of kat zelf het eten samen te stellen. Wanneer je zelf voeding voor je hond of kat samen gaat stellen, weet je ook wat er in gaat en wat jij hen te eten geeft. Steeds meer mensen die het proberen merken dat de dieren beter in hun vacht komen te zitten. Ze gaan niet meer overmatig verharen en ze zitten goed in hun vel. Ook zijn er minder allergische reacties te zien en ook het tandsteen is veel minder. Een goede reden dus om voor je eigen huisdier zelf te bekijken wat je hem of haar te eten gaat geven. Voor een hond en een kat is voeding van groot belang, dus let eens goed op welke alternatieve voeding er gegeven kan worden.

Voeding voor hond en kat

Meer over voeding voor hond en kat:

 • We zijn vaak gewend om honden en katten brokken te geven. Maar de meeste brokken bevatten als hoofdbestanddeel koolhydraten. Maar honden en katten eten van nature geen koolhydraten. Granen kunnen niet verteren en moeten daarom vermeden worden.
 • Binnen het proces van de brokken zullen ze verhit moeten worden. Maar door de verhitting gaan de suikers in het graanmeel reageren met de aminozuren uit vleesmeel. Dit wil zeggen dat er nieuwe verbindingen komen en die kunnen niet opgenomen worden door de darmen van de hond en kat.
 • Brokken bevatten weinig vetten. Er staat op veel verpakkingen wel dat er extra omega drie en zes aanwezig zijn. Maar wist je dat deze vetten nog meer dan de verzadigde vetten kunnen oxideren? Dit doen ze wanneer ze bloot worden gesteld aan licht en lucht. Hierdoor worden het vrije radicalen.
 • Honden en katten hebben goede voeding nodig. Iedere dag krijgen ze het twee keer aangeboden (meestal) en dan is het fijn wanneer ze het meteen opeten. Soms merk je dat een dier minder goed eet, vraag je dan af wat er gaande is. Het kan zijn dat een dier pijn heeft of dat het eten niet meer lekker is. Sommige dieren zijn heel kieskeurig en zij laten het dan ook duidelijk merken. Zij zullen dan echt alleen als ze echt honger hebben eten en anders zullen ze het laten staan. Net als mensen houden sommige dieren ook van afwisseling qua eten. Daar kun jij zelf achter komen als je je eigen dieren goed in de gaten houdt. Neem daarom ook de tijd om je dieren te observeren, want ook op het gebied van eten is dat erg belangrijk.

Rauw vlees

Je staat er misschien niet meteen bij stil, maar veel mensen durven hun eigen dieren geen rauw vlees te geven. Maar het is juist wel goed voor je hond of kat. Je gaat namelijk voeding kiezen die past bij het verteringssysteem van een carnivoor dus voor je hond en kat. Het is veel gezonder, het staat dichter bij de natuur en daarom zul je aan je hond of kat ook heel goed het verschil merken als je die keuze gaat maken. Je vraagt je misschien af waarom het gezond is, dit leggen we je graag uit:

 • Rauw vlees heeft als voordeel dat er goede bacteriën inzitten die erg goed zijn voor de darmen. Rauw vlees zorgt daarom ook voor een betere afweer.
 • Het maagzuur in de maag is zuurder door het eten van rauw vlees. De slechte bacteriën en parasieten hebben daardoor minder of geen overlevingskans.
 • In het lichaam worden minder afvalstoffen geproduceerd als je hond en kat rauw vlees eten.
 • De organen van je hond of kat worden minder belast als zij rauw vlees eten.
 • Bij rauw vlees zijn de voedingsstoffen natuurlijk en niet synthetisch.

Alternatieve voeding

Het beste wat je kunt merken als je je hond of kat alternatieve voeding gaat geven is dat veel dieren geen jeuk meer hebben en minder stinken. Je gaat hierdoor minder vaak naar de dierenarts, waardoor je ook geld gaat besparen. De vacht van de dieren is mooier, maar er zijn nog meer voordelen:

 • Dieren hebben minder vaak oorontstekingen.
 • Het zijn actieve dieren, op een gezonde manier.
 • Dieren hebben minder vaak wormen en vlooien.
 • De ontlasting is een stuk minder.
 • De volle anaalklieren zijn verleden tijd.

Kies jij alternatieve voeding?

Als je net een hond of kat in huis hebt, sta je misschien nog voor een keuze wat je hem te eten gaat geven. Brokken zijn vaak standaard, maar steeds meer mensen gaan over op vlees. Let hierbij heel goed op waar je het vlees gaat kopen en hoeveel je huisdier nodig heeft. Sommige dieren zijn volop in de groei en hebben daardoor wat meer nodig dan oudere dieren. Het ligt er ook aan hoe jouw hond of kat is. Als je een hele actieve hond hebt, kun je bekijken welke voeding daar het beste bij past. Je hebt ook bepaalde rassen, die actiever zijn of juist wat rustiger zijn, ook daar dien je rekening mee te houden als je de hoeveelheid alternatieve voeding af wilt stemmen op de behoefte van je huisdier. Het is belangrijk goed te weten wat de mogelijkheden zijn als het over alternatieve voeding gaat. Er zijn namelijk veel merken en veel smaken en je huisdier zou zomaar een bepaalde voorkeur kunnen hebben. Daar kom je alleen achter als je het uit gaat proberen!

Online alternatieve voeding bestellen

Fabrikanten en dierenwinkels bieden steeds vaker de mogelijkheid aan om online alternatieve voeding te bestellen. Ook wanneer je het in de diepvries moet bewaren, kan het tegenwoordig thuis worden geleverd. Een groot voordeel want je kunt vaak grotere hoeveelheden afnemen, waarbij je geen verzendkosten betaalt en wel mooie kortingen hebt. Ga daarom goed bekijken wat je je hond of kat gaat geven aan alternatieve voeding en bekijk dan de juiste hoeveelheid. Er zijn vaak mooie kortingen, maar eerst maar eens kijken waar jouw hond of kat "het goed op doet" en dan een keuze maken. In het begin is het misschien experimenteren, maar je zult merken dat een hond of kat ook beter gaat eten en steeds beter in zijn vel gaat zitten dankzij de alternatieve voeding. Alternatieve voeding, rauw vlees voor hond en kat, het is de moeite van het proberen waard.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Hans
Aantal keer gelezen: 3544x
Toegevoegd: 30-06-2016 19:36
Gewijzigd: 22-07-2016 00:45

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3654 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!