Cavia, de verzorging
Een van de gezinsleden wil graag een cavia, maar wat komt er allemaal kijken bij de verzorging van een cavia? In dit artikel kom je er meer over te weten.
De cavia, algemeen
De cavia is een klein knaagdier. Een andere naam voor cavia is Guinees biggetje. Een cavia is een fijn huisdier dat je tam kunt maken en waarvan de verzorging niet moeilijk is. Een cavia zal zelden bijten en is leuk gezelschap. Er zijn uiteraard ook hierbij uitzonderingen mogelijk. Het is belangrijk dat een cavia de hele dag kan beschikken over goed knaagmateriaal, ook het voer moet van goede kwaliteit zijn om aan de levensverwachting tussen de vier en acht jaar te kunnen voldoen. Een cavia zit niet graag de hele dag alleen in zijn kooi. Het is belangrijk dat hij of zij gezelschap heeft van andere cavia's. Let op, want ze planten zich erg snel voort. Een cavia is een planteneter. Een cavia heeft ruimte nodig en voldoende beweging. Te vaak nog zitten cavia's in te kleine kooien, hebben te weinig beweging en kwijnen weg. Deze cavia's worden niet oud. Neem je een cavia als huisdier neem dan ook de verantwoordelijkheid voor zijn of haar leven bij jou in huis.
Benodigdheden cavia
Neem je een cavia in huis dan heb je de volgende spullen nodig: droogvoer, hooi, bodembedekking voor de kooi, een kooi, een ren, een speeltje, een drinkflesje (plus een reserve flesje) en een voerbakje. Dit alles is niet zo duur. Koop je een beertje en wil je er vrouwtjes bij zetten dan zul je, als je geen jonge cavia's wilt, het mannetje moeten laten castreren. Ook dat kost geld. Je kunt ook te maken krijgen met andere dierenartskosten en/of medicatie. Een cavia kun je kopen in een asiel, in een speciale knaagdierenopvang, bij een fokker of in een dierenspeciaalzaak. Weet welk ras je wilt. Let bij de aankoop altijd op de oren, de ogen, de neus, komt er vocht uit, staan de ogen helder, is de cavia levendig? De tanden van de cavia zijn van levensbelang, deze mogen niet te lang zijn.
Cavia's de soorten
Je kunt een cavia zelf uitkiezen. Heb je een bepaald ras in gedachten of kijk je welke cavia's er in de winkel aanwezig zijn?
- Je kijkt naar de vacht en/of naar de kleur. Er zijn cavia's die totaal kaal zijn namelijk de Baldwin.
- Bijna zonder vacht is de Skinny, deze cavia heeft slechts wat haren op zijn of haar kop.
- Ook bij de harige cavia's kun je uit veel verschillen kiezen: gladharige cavia's, teddy's dit zijn cavia's met opstaande haren, cavia rex heeft stugge haren die wat gekruld zijn, borstelharige cavia's zijn cavia's met wat langere haren, gekruind wil zeggen gladharig met kruin op de kop, langharige cavia's bijvoorbeeld Sheltie en Peruvian.
- De vacht van de cavia vraagt wel wat verzorging. De vacht moet goed gekamd of geborsteld worden om klitten en vervilten te voorkomen. Je mag een langharige cavia knippen (als je er geen shows mee bezoekt), zodat het kammen gemakkelijker gaat.
- Bij de kortharige is de verzorging van de vacht ook nodig om het vuil en de losse haren te verwijderen, dit zal iets eenvoudiger zijn dan bij de langharige cavia's, maar nog altijd een behoorlijke klus.
- Verzorg de vacht regelmatig, doe je dat niet dan kom je niet meer met de kam of borstel door de haren heen!! Ergernis voor jou, maar zeker ook voor de cavia.
Aandoeningen en ziektes bij de cavia
Je koopt een gezond dier bij een verantwoord adres. Toch kan ook jouw cavia gezondheidsproblemen krijgen.
- Veel voorkomend zijn aandoeningen als schimmelinfecties en parasieten, waardoor de huid van de cavia wordt aangetast.
- Tanden die doorgroeien zijn ook een groot probleem als jouw cavia daarmee te maken krijgt. Wacht niet af, maar bezoek de dierenarts. Deze zal de tanden inkorten, zodat de cavia weer kan eten.
- Cavia's hebben gevoelige darmen. Geef ze veel hooi waardoor ze veel vezels binnen krijgen. Eet een cavia niet, raadpleeg een dierenarts en wacht geen dagen af. Bij een cavia die helemaal niet eet mag je nooit lang afwachten wat er komen gaat.
- Pododermatitis zijn voetproblemen (ontstekingen van de voetzolen) bij de cavia. Deze aandoening ontstaat als de ondergrond waarop de cavia's lopen niet goed is.
- Jij kent je cavia en zult zeker zien als er iets mis is. Een cavia moet levenslustig zijn, zo niet, niet wachten, maar de dierenarts raadplegen.
De verzorging van cavia's
De verzorging van cavia's is niet moeilijk. Waarom cavia's in het meervoud?
- De meeste liefhebbers hebben slechts één cavia in een kooi. Niet iedereen is zich ervan bewust dat een cavia niet graag alleen is. Het is dus beter en gezelliger voor de cavia en leuker voor jou om meer dan één cavia aan te schaffen en te zorgen dat ze voldoende ruimte hebben en dat ze goed kunnen bewegen.
- Voor de verzorging maakt het niet zoveel uit, voeren, water geven, kooi schoonmaken. Alleen de vachtverzorging zal wat meer tijd in beslag nemen. Is dat erg? Nee, want enkele cavia's bij elkaar is veel leuker om naar te kijken. En denk op de eerste plaats aan het welzijn van de cavia. Laat de cavia niet in zijn eentje wegkwijnen.
- Wat heb je nodig voor de verzorging? Om te beginnen een kooi van een goed formaat, hooi om te knagen, houtvezel (let op, stoft erg!) of hennepvezel als bodembedekking, een drinkflesje en een voerbak.
- Eens per week maak je de kooi grondig schoon, je geeft dagelijks vers water en nieuw voer, restjes voer gooi je weg (ook stukjes groen voer die er al wat langer liggen).
- Doe je voerbak niet stampvol, kijk even wat de cavia per dag nodig heeft aan voer (x het aantal cavia's) en geef niet meer, dan hoef je nooit veel weg te gooien.
- De voerbak en het drinkflesje maak je eens per week goed schoon. Vooral bij het drinkflesje kan dat weleens problemen geven (aanslag aan de binnenkant van het flesje). Een cavia zal je niet snel bijten. Gebeurt dat wel dan is daar een reden voor (pijn, ziek zijn, schrikken).
- Als je de cavia wilt vasthouden doe dat dan met twee handen en ondersteun het achterste van de cavia goed.
- Wanneer kinderen de cavia willen vasthouden blijf er dan bij. Het is gevaarlijk voor de cavia als hij valt, voorkom dit. Worden de nagels van de cavia te lang dan kun je deze laten knippen, of je leert het om het zelf te doen.
- Zorg voor speeltjes in de kooi, zodat de cavia's zich kunnen vermaken. En gooi voldoende stro of zet een tunnel of iets dergelijks in de kooi, zodat de cavia's zich kunnen verstoppen.
- Een behaaglijke temperatuur voor de cavia's ligt tussen de 18 en 21 graden.
- Zet een cavia nooit in de zon, dit geldt ook voor de meeste andere dieren.
- Staan de cavia's in de winter buiten (er aan laten wennen), let dan op bij vorst en zet ze dan liever in de schuur.