Hoe een hond zindelijk maken?

Hoe een hond zindelijk maken?

Hoe een hond zindelijk maken?Je krijgt een nieuwe hond, dit kan een pup zijn of een volwassen hond. Als je een pup in huis neemt, dan is zindelijk maken een belangrijk deel van de opvoeding. Maar hoe maak je je hond zindelijk en welke methoden kun je toepassen? Daar geven we in dit artikel meer informatie over.

Puppy’s en fokkers

Je gaat een pup kopen, dit doe je vaak bij een professionele hondenfokker. Daar worden de pups geboren en daar groeien ze op tot ze ongeveer acht weken zijn. De fokker houdt zich ook al bezig met de zindelijkheid van de pups. Meestal gebeurt dat als de pups ongeveer drie weken oud zijn. Deze voorbereiding op de zindelijkheid is voor de nieuwe baasjes erg prettig. De hondenfokker maakt een begin met het zindelijk maken, maar als baasje moet je hier nog veel tijd aan besteden, zeker de eerste paar weken. Vanaf het moment dat de pups geboren zijn, zullen zij hun behoeften in het nest doen. In het begin zorgt de moederhond dat het nest schoon blijft. De pups weten zelf niet beter, het nest is altijd schoon door de moeder. Dat is een goed gegeven om te beginnen: pups zijn een schoon nest gewend en daarom zullen zij hun eigen slaapplaats meestal niet bevuilen, maak hiervan gebruik!

Bench training

Een bench is een prima hulpmiddel om de pup de eerste weken voldoende rust te geven, om de pup veilig te laten zijn in die eerste weken bij jou in huis, maar ook om zindelijk te worden. Zoals je hebt kunnen lezen, houdt de pup van een schone slaapplek, hij is dat zo gewend. Wanneer het tijd is om te rusten, te slapen gaat de pup de bench in met het deurtje dicht (maak er geen strafplek van). Zorg ervoor dat de pup een plasje heeft gedaan voordat jij hem of haar in de bench doet. De pup gaat slapen en jij gaat je gang met je eigen werk. Je houdt in de gaten wanneer de pup wakker wordt (na enkele dagen ken jij het slaapritme van je hond). Na een slaapje zal de pup weer een plasje willen doen. Zet de pup na het slapen meteen buiten, of binnen op een plek waar je een krant hebt gelegd. Ga nooit eerst spelen met de pup, want dan is de kans op een ongelukje (binnen plassen op een ongewenste plek) erg groot.

Na het slapen plassen

Zorg dat je het slaapritme van de pup snel kent. Het is belangrijk dat je weet dat elke pup na het slapen eerst moet plassen. Ga nooit meteen spelen met de pup als hij wakker wordt. Zet de pup buiten of op een krant. Kijk of de pup ook daadwerkelijk plast en niet meteen terugkomt om jouw aandacht te krijgen. Je kunt erbij zeggen “plasje doen”, als je de pup uit de bench haalt en buiten zet of op de krant. Een pup is slim genoeg om dit te begrijpen. Word echter niet ongeduldig als dit niet meteen de eerste dagen lukt, een pup krijgt bij de overplaatsing vanuit het nest naar de nieuwe eigenaar zoveel indrukken te verwerken. Met het geven van veel liefde, geduld en de juiste aandacht bereik jij straks wat je wilt.

Na het eten plassen

Een pup eet in het begin vaak op een dag. Na elke maaltijd, na het eten, zet jij de pup buiten of op de krant en laat je hem of haar een plasje maken. Wellicht gebruik je de woorden “plasje maken” erbij. Je krijgt zo door de dag heen een mooi ritme voor jou en de hond. Je weet wanneer hij of zij heeft geplast. Naarmate de pup ouder wordt zal hij minder vaak moeten plassen, de hoeveelheid wordt meer. Wanneer jij deze vaste gewoontes, tijden aanhoudt is de kans op een ongelukje (plassen op de verkeerde plek) veel kleiner.

Na het spelen, plassen

Wanneer een pup heerlijk met zijn baasje aan het spelen is, zal hij waarschijnlijk tussendoor geen tijd hebben genomen om te plassen (gebeurt dit wel, dan heb je dat gezien). Laat de pup een plasje doen voordat hij gaat slapen na deze inspanning. Vergeet niet om goed gedrag te belonen. Als jij dit consequent doorvoert zal die slimme pup precies weten wat jij van hem verwacht. Ben blij met elke stap vooruit, wanhoop niet als het een keer wat minder goed gaat.

Krantzindelijk maken

Kranten zijn bij uitstek geschikt om een pup zindelijk te maken. Wanneer je de pup niet veilig buiten kunt zetten, of wanneer het 20 graden vriest dan kun je gebruik maken van kranten om de pup zindelijk te maken. Je zet de pup na het slapen, eten en/of spelen op de krant met de woorden “plasje doen”. Beloon de pup uitbundig als hij een plasje maakt. Leg op diverse plaatsen in huis kranten tot aan de voordeur of achterdeur, een soort weg naar buiten. Na enkele dagen haal je een paar kranten weg, gaat het goed, dan neem je nog meer kranten weg totdat er slechts één krant bij de buitendeur overblijft. De pup weet dat hij op de krant moet plassen en loopt naar de laatste krant bij de buitendeur. De volgende stap is dat de pup zich meldt bij de buitendeur als hij moet plassen. In de zomer is het gemakkelijker om een pup zindelijk te maken, het is erg lang licht en je ziet dan of hij buiten plast, in de winter zie je ’s avonds buiten niet veel en is een krant leggen een prima uitkomst.

Vaste uitlaatplek

Is er bij jou in de buurt een honden uitlaatstrook? Erg handig, al zullen niet alle honden hun behoeften daar willen doen. Veel honden willen er wel snuffelen, maar lopen niet graag tussen de ontlasting van andere honden. Vaak poepen zij een stukje verderop. Zorg ervoor dat je altijd een poepzakje bij je draagt en de poep van je eigen hond opruimt. Het is op veel plaatsen zelfs een verplichting door de gemeente opgelegd. Ben je zonder poepzakje en met hond aan het wandelen dan kun je een fikse boete krijgen. Help mee de poepoverlast te verminderen, zodat mensen zich daaraan niet meer hoeven te ergeren. Let er tijdens het uitlaten altijd goed op, ook op een vaste uitlaatplek, dat jouw pup geen troep van de grond eet. Er zijn pups die zelfs poep eten! Er kunnen ook zieke honden worden uitgelaten op de vaste uitlaatplek. Vermijd deze plek totdat hij alle nodige entingen heeft gehad.

Zindelijk maken in de tuin

Heb je een tuin dan is dat heerlijk voor jou en de hond. Met de baas naar buiten om te sporten en te spelen. Je kunt jouw pup ook aanleren om thuis te plassen en te poepen. Neem daarvoor een apart gedeelte van de tuin. Je kunt de ontlasting dan gemakkelijk zien liggen en meteen opruimen. Je kunt de ontlasting ook goed controleren op de aanwezigheid van wormen. Leer je kinderen dat deze plek een hondentoilet is en geen speelplaats. Op die manier heb jij geen last van poep aan de schoenen, aan het speelgoed, aan de fietsbanden enz. Je kunt deze plek ook afbakenen met een hekje, dat de hond zelf open kan duwen als hij moet plassen en/of poepen. Om dit de hond aan te leren, zet je hem of haar binnen het hekje, maakt het dicht en wacht totdat de hond zijn behoeften heeft gedaan. Goed belonen zorgt ervoor dat de hond dit blijft doen. Na dit eerst te hebben geoefend met de baas, loopt hij straks zelf naar het hekje en duwt het zelf open. Even oefenen dus!

Geduld is een schone zaak

Zoals bij alle oefeningen is het zindelijk maken van je pup een kwestie van geduld en aandacht op het juiste moment. Wanhoop niet als de fokker je heeft gezegd dat de pup al krantzindelijk is en dan toch op je vloer plast. Een pup maakt nogal een omschakeling mee in zijn jonge leven van nestje naar de nieuwe baas. Hij mist zijn moeder en verder is alles helemaal nieuw. Vergeet dat niet als er een ongelukje gebeurt. Alle honden worden zindelijk, de ene sneller dan de andere. Jij moet aan de hond wennen, maar de hond ook aan jou. Ben jij wel altijd duidelijk? Weet de hond wat jij van hem of haar verwacht?


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: E.
Aantal keer gelezen: 5377x
Toegevoegd: 28-04-2015 18:17
Gewijzigd: 21-08-2015 15:07

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3413 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!