Bloed bij ontlasting hond, oorzaken en signalen

Bloed bij ontlasting hond, oorzaken en signalen

Bloed bij ontlasting hond, oorzaken en signalenEen hond kan wel eens bloed bij de ontlasting hebben, dit hoeft niet altijd iets ernstigs te betekenen. Het is echter wel goed om dat in de gaten te houden. In dit artikel meer over de oorzaken en signalen van bloed bij de ontlasting van de hond.

Bloed bij ontlasting van de hond

Wanneer er bloed bij de ontlasting zit van de hond kan dat duiden op een ontsteking in de dikke darm. Het kan zomaar optreden, de hond kan een verhoogde aandrang hebben en ook blijven persen. Dit is erg vervelend en pijnlijk voor de hond. Op het moment dat er bij de hond sprake is van een dikke darmontsteking, zal hij ook vaker moeten poepen en poept soms ook in  huis en kan slijm blijven persen ook al is de darm leeg. De ontlasting is dan vaak bloederig maar ook slijmerig. Het kan ook zijn dat de hond alleen maar bloederig slijm poept. Dit bloed is dan vers en rood en dan moet je niet afwachten maar de dierenarts inschakelen en een afspraak maken.

Terugkerend bloed bij ontlasting bij de hond

Het kan zijn dat bloed bij de ontlasting bij de hond vaker voorkomt en steeds terugkeert. Dan is het belangrijk dat er bij de dierenarts lichamelijk onderzoek wordt verricht. Daarbij wordt vaak ook de ontlasting onderzocht en zal er een kijkoperatie plaats kunnen vinden als men geen afwijking kan vinden bij het onderzoeken van de ontlasting.

Bloed bij ontlasting hond, naar de dierenarts

Wanneer een hond bloed bij de ontlasting heeft, dan schrik je als eigenaar vaak. Meestal wordt er meteen een afspraak bij de dierenarts gepland. Wat wordt er gedaan?

  • Er wordt gekeken of de hond bloedingen heeft in de huid of bij de slijmvliezen. Is dat niet zo? Dan lijkt het in de darmen niet oké te zijn.
  • Als de bloeding in de darmen lijkt te zitten dan kan er een echo worden gemaakt of er zal een kijkonderzoek van de darmen worden geadviseerd.

Bloed bij ontlasting hond, wat nu?

Als een hond bloed bij de ontlasting heeft, kun je het volgende doen:

  • De hond ontwormen.
  • Ontstekingsremmers en pijnstillers geven

Maar voordat je daarmee aan de slag gaat, kun je het beste eerst een afspraak maken bij de dierenarts. Dit zijn professionals en zij weten wat ze kunnen doen bij de hond en wat het mogelijk kan zijn. Onderzoek kan uitwijzen wat je het beste kunt doen!

  • Maak daarom als de hond bloed bij de ontlasting heeft een afspraak bij de dierenarts.
  • Vertel de dierenarts wat er gaande is en hij zal ook vragen stellen over de situatie, ben daar eerlijk over, je wilt je hond helpen! Jij moet het woord doen voor je hond.
  • De temperatuur wordt opgenomen zodat de dierenarts weet of de hond koorts heeft. Dit kun je zelf eventueel ook al doen thuis. Een normale temperatuur van de hond is 38-39 graden. Je kunt de temperatuur opnemen met een digitale thermometer, in de anus van de hond. Smeer dan van tevoren de thermometer in met vaseline.
  • Reageert de hond alert? Welke gedragingen vallen je op die anders zijn dan normaal? Meld dat ook aan de dierenarts.

Oudere honden en bloed bij ontlasting

Bij oudere honden is er een grotere kans op poliepen en darmtumoren wanneer ze bloed bij de ontlasting hebben. Meestal kunnen deze poliepen of tumoren al gevoeld worden bij rectaal onderzoek. Als er getwijfeld wordt dan kan er een coloscopie nodig zijn, zodat de zwellingen zichtbaar worden gemaakt. Meestal is het mogelijk om de poliep of tumor chirurgisch weg te halen.

Bloed bij ontlasting hond, anaalklieren

Een hond heeft aan beide kanten van de anus klieren, die geur toevoegen aan de ontlasting van de hond. Een hond kan met deze geuren zijn terrein afbakenen. Wanneer deze klieren ontsteken, kan er bloed bij de ontlasting te zien zijn. Hoe is dat te herkennen?

  • Honden likken vaak overmatig aan de onderkant van de staartaanzet.
  • Ze hebben vaak last van persdrang.
  • Honden kunnen gaan sleetje rijden.

Dit kan behandeld worden met een lokale zalf. Soms moet er antibiotica worden toegediend. Als het te vaak voorkomt dan kan het zijn dat de anaalklieren operatief verwijderd moeten worden.

Bloed bij ontlasting hond, nog meer oorzaken

Er zijn nog meer oorzaken die kunnen zorgen voor bloed bij de ontlasting bij de hond:

  • Er kan sprake zijn van anale furunculose. Dit komt met name voor bij de Duitse Herder. Er zijn dan bij de anus een paar wondjes te zien. Het wordt behandeld met medicatie.
  • Er kunnen zich vreemde voorwerpen bevinden in de darmen. De hond kan iets op hebben gegeten (komt vaker voor bij jongere honden). De diagnose kan dan door de dierenarts gesteld worden door middel van rectaal onderzoek. Een voorwerp kan dan operatief worden verwijderd.
  • Een hond kan stollingsproblemen hebben. Dit houdt in dat het bloed niet goed stolt en daarom kan de hond bloed verliezen. Deze bloedingen zie je dan vaak op diverse plaatsen op het lichaam en zijn goed zichtbaar.
  • Bloed bij ontlasting hond hoort niet! Een bezoek aan de dierenarts wordt altijd aangeraden, zeker als het vaker voorkomt, de hond koorts heeft, zich anders gedraagt, ziek is. Het is mogelijk dat er niet hoeft te worden ingegrepen en soms is medicatie voldoende, soms ook is operatief ingrijpen noodzakelijk. De dierenarts is de juiste persoon die u adviseert welke weg er bewandeld dient te worden in het belang van de hond.





                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Astrid-de-Wilde
Aantal keer gelezen: 45506x
Toegevoegd: 07-08-2015 11:34
Gewijzigd: 22-08-2015 13:23

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3867 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!