Welke kleine honden zijn er?

Welke kleine honden zijn er?

Welke kleine honden zijn er?Wanneer jij tot het aanschaffen van een hond besluit dan sta je voor de leuke maar ook moeilijke vraag welke hond ga je kopen? Je stelt je enkele vragen en gaat dan op zoek. Om te beginnen dien jij te weten of je een rashond wilt, een hond uit het asiel waarvan de afkomst onbekend is, een bastaard?

Waar gaat jouw voorkeur naar uit? Heb jij altijd honden verzorgd en ben je er dus goed mee bekend dan heb je wellicht al een voorkeur. Wil je een teefje of een reu? Maar ook, kies jij voor een grote, een middelgrote of een kleine hond? Wanneer je besluit een kleine hond te kopen dan kun je hier verder lezen. Onderstaand volgt een selectie van kleine hondenrassen met een korte omschrijving. Je kunt natuurlijk ook in het asiel een kleine hond uitkiezen. Waarschijnlijk is de afkomst dan niet bekend. De medewerkers van het asiel kunnen je echter wel belangrijke zaken vertellen over het gedrag, dat de kleine hond in het asiel laat zien. Deze medewerkers verzorgen de honden, daarnaast observeren zij ook het gedrag van de honden. De keuze is aan jou. Denk er goed over na voordat je een hond aanschaft. Het houden van een hond geeft je verantwoordelijkheid.

Nu volgen bekende en vaak voorkomende kleine (dwerg)hondenrassen met een korte karakterbeschrijving.

De Maltezer

Reu 21 tot 26 cm. Teefje 20 tot 24 cm. Gewicht 3 tot 4 kg. Prachtige witte vacht met zeer lang haar.
Karakterbeschrijving: de Maltezer is een vriendelijke en vrolijke hond. Het is een gezelschapsdier. Niet geschikt om in een kennel te verblijven. De hond is gevoelig, intelligent en leert graag. Het dier is evenwichtig en kent geen agressie. De Maltezer hecht aan zijn baas en het gezin. De hond blaft alleen als het nodig is. Visite wordt meestal uitbundig begroet. Je kunt de hond door zijn formaat gemakkelijk overal mee naar toe nemen.

Havanezer

De Havanezer heeft een schouderhoogte van 25 tot 35 cm. Gewicht max. 6 kg. Golvende, zachte, zijdeachtige witte vacht, maar ook goudkleur, bruin, zwart en grijs komt voor en wit met vlekken.
Karakterbeschrijving: de Havanezer is een vrolijke, speelse, zachte hond, aanhankelijk, intelligent en leergierig. Gevoelig. Waakt als er onraad is. Zorg ervoor dat kinderen de hond niet plagen en leer hen de hond met respect te behandelen. Prima gezelschapshond.

Bichon Frisé

De Bichon Frisé heeft een schouderhoogte van max. 30 cm. Gewicht 4 kg tot 7 kg. Fijne en zachte witte beharing.
Karakterbeschrijving: De Bichon Frisé is een leuke, vrolijke, speelse, intelligente hond. De hond is gevoelig en vertoont geen agressie. Blaft weinig, hecht aan baas en gezin en is niet graag alleen. De hond kan door het kleine formaat gemakkelijk overal mee naar toe genomen worden.

Bolognezer

De reu is 27 tot 30 cm. groot. Het teefje heeft een schouderhoogte van 25 tot 28 cm. Gewicht 3 à 4 kg. Deze hond heeft een lange en dichte vacht, uitstaand haar.
Karakterbeschrijving: de Bolognezer is een vriendelijke en evenwichtige hond, gehoorzaam, meegaand en intelligent. Deze hond is aanhankelijk, trouw en rustig. Prima gezelschapshond. Blaft als het nodig is.

Dwergpoedel (Toy)

De schouderhoogte van de Toypoedel is 25 tot 28 cm. Diverse kleuren mogelijk. De vacht verhaart niet. Verzorg de vacht goed, borstelen en kammen om klitten te voorkomen. Bezoek een trimsalon voor verzorging en advies.
Karakterbeschrijving: De Toypoedel is een gevoelige hond met een sterke binding met zijn baas. Hij is beweeglijk, laat zich goed horen, vaak niet erg zelfverzekerd.

Leeuwhondje

Schouderhoogte: 25 tot 32 cm. Gewicht 4 tot 8 kg. Vacht: lang golvend haar. Veel kleuren mogelijk.
Karakterbeschrijving: het Leeuwhondje is beweeglijk, vrolijk, speels, leergierig en intelligent. Deze hond is aanhankelijk en zachtaardig. Blaft als het nodig is. Hecht aan baas en gezin en is niet graag alleen. Door het formaat kan het Leeuwhondje overal mee naar toe worden genomen.

Belgische Griffon

De hoogte van de Belgische Griffon is ongeveer 28 cm. Gewicht 5 kg. Beharing: ruwharig, warrelig, hard, dicht en halflang. Kleuren: zwart, zwart en tan, zwart met bruin.
Karakterbeschrijving: de Belgische Griffon is een alerte en nieuwsgierige hond. Aanhankelijk, is niet graag alleen. De hond is speels, intelligent en gehoorzaam. Blaft bij onraad.

Chinese Naakthond

De reu is 28 tot 33 cm. hoog, het teefje 23 tot 30 cm. Gewicht: maximaal 5.5 kg. Alle kleuren komen voor, meestal is deze hond echter blauwzwart. Er zijn twee mogelijkheden wat de vacht betreft: de hond zonder haren met een kuif en de volledig behaarde hond.
Karakterbeschrijving: de Chinese Naakthond is een levenslustige hond, speelt graag. Gevoelig, sterke binding met de baas. Waakt bij onraad. Geen allemansvriend.

Lhasa Apso

De reu Lhasa Apso heeft een schouderhoogte van ongeveer 25 cm. Het teefje is wat kleiner. Deze hond heeft een lange bovenvacht, een flinke hoofdbeharing die over de ogen valt. Veel kleuren mogelijk onder andere goudkleur, zandkleur, donkergrijs, bruin, zwart, wit, bont.
Karakterbeschrijving: de Lhasa Apso is een rustige hond, zelfstandig, stabiel karakter. Blaft luidruchtig als er bezoek komt en bij onraad.

Tibetaanse Terriër

De reu heeft een schouderhoogte van 35 tot 41 cm. Het teefje is wat kleiner. De bovenvacht is fijn en weelderig en kan recht of golvend zijn. De ondervacht is wollig en dicht. De haren vallen over de ogen. De vacht heeft veel verzorging nodig om klitten te voorkomen. Veel kleuren mogelijk.
Karakterbeschrijving: de Tibetaanse Terriër is alert, vrolijk en intelligent. Hij is moedig en waaks. Geen allemansvriend, zelfs afstandelijk naar vreemden toe. Aanhankelijk aan de baas, kan soms moeilijk alleen zijn. Veel energie, apporteren graag. Ook sporten als behendigheid en flyball zijn zeer geschikt om deze hond voldoende beweging te geven, zodat hij binnenshuis rustig is.

Tibetaanse Spaniel

De schouderhoogte is ongeveer 25 cm. Gewicht: 4 tot 6.5 kg. De beharing is zacht en langharig. De vacht eens per week verzorgen is voldoende. Alle kleuren en combinaties daarvan komen voor.
Karakterbeschrijving: de Tibetaanse Spaniel is een vrolijke, intelligente en zelfverzekerde hond. Hij is waaks, moedig en evenwichtig van aard. Het is een aanhankelijke en trouwe hond voor de baas en zijn gezin.

Chihuahua

Dit is het kleinste hondenras met een gewicht tot 2.5 kg. Je hebt de keuze uit korthaar en langhaar. Alle kleuren en kleurcombinaties zijn mogelijk. Gevoelig voor nattigheid en kou.
Karakterbeschrijving: deze zeer kleine hond is intelligent, speels en wat eigenzinnig. Soms wat overmoedig. Hij hecht zich meestal aan één persoon, maar accepteert het hele gezin.

Dwergspaniel

De Dwergspaniel heeft een schouderhoogte van 25 tot 30 centimeter. Gewicht: 5 tot 7 kg. Vacht bestaat uit lang en recht haar, soms ook licht golvende beharing. Er komen diverse kleuren voor bij dit ras: zwart met tan, dieprood, kastanjebruin met wit en de driekleur wit zwart met roodbruin. Verzorging van de vacht is belangrijk, twee keer per week.
Karakterbeschrijving: de Dwergspaniel is aanhankelijk, is niet graag alleen, hij is intelligent en speels. Waken bij onraad. Deze hond jaagt graag achter katten aan. De combinatie hond kind is goed, mits de kinderen de hond rustig benaderen. Leer je kind met respect om te gaan met de hond (dit geldt voor elke hond).

Pekinees

Schouderhoogte van de Pekinees is 20 cm. De hond weegt 4 tot 5.5 kg. De vacht is lang en recht. Opvallend zijn de lange haren aan staart, oren, voeten en broek. Veel kleuren zijn mogelijk. De verzorging van de vacht kost veel tijd. Regelmatig borstelen en kammen zijn noodzakelijk om klitten te voorkomen. De gezichtsplooien moeten goed en regelmatig worden gecontroleerd. Kies niet voor dit ras als je de intensieve vachtverzorging niet op je wilt nemen.
Karakterbeschrijving: de Pekinees is aanhankelijk, maar ook eigenzinnig. Ook woorden als moedig, zelfverzekerd en evenwichtig horen bij dit ras. Trouw aan zijn baas, niet vrij tegenover vreemden. Blaft weinig. De Pekinees wordt graag met rust gelaten. In een gezin met erg kleine kinderen kunnen er problemen ontstaan, daarvoor is dit ras dus minder geschikt.

Vlinderhondje (Epagneul Nain Papillon)

Zowel de reu als het teefje hebben een schouderhoogte van 28 cm. Het gewicht is verdeeld in twee groepen: van 1.5 kg tot 2.5 kg en van 2.5 tot 4.5/5 kg. De beharing is lang, golvend en overvloedig. De kleur van de vacht is wit met anderskleurige aftekeningen. Door de lange beharing zou je een intensieve verzorging verwachten. Dit valt echter reuze mee. De haren klitten namelijk niet. Eens per week borstelen is voldoende.
Karakterbeschrijving: het vlinderhondje is vriendelijk en speels. Het is leergierig en intelligent. Niet geschikt om in een kennel te plaatsen. Blaft bij onraad. Het is een gezelschapsdier en verblijft graag in de buurt van zijn baas en het gezin. Gehoorzaam en blijft gemotiveerd om spelletjes te doen als er afwisseling in zit.

Boston Terriër

Dit kleine hondenras behoort tot de dogachtigen. Het heeft een korte rug, een brede borst. Het gewicht wordt verdeeld in lichtgewicht: tot 7 kg, middelgewicht: 7 tot 8.5 kg en zwaargewicht: 8.5 tot 11 kg. De kleur is gestroomd en zwart met witte aftekeningen. De vacht verhaart nauwelijks en heeft weinig verzorging nodig.
Karakterbeschrijving: de Boston Terriër is een levendige maar geen te drukke hond. De hond is intelligent en vrolijk. Deze hond is aanhankelijk maar gedraagt zich niet afhankelijk. Hij is alert en goed waaks. Vriendelijk tegenover iedereen, ook tegenover vreemden.

Franse Bulldog

Deze hond heeft een wat gedrongen bouw. Hij heeft een brede en gespierde rug, een brede borst en wijd uit elkaar staande voorpoten. De kop is breed en zelfs vierkant te noemen. De neus is kort. Het gewicht ligt tussen de 8 en 13 kg. De vacht bestaat uit zacht, dicht, kort aaneenliggend haar. De kleuren kunnen zijn: gestroomd met wit, wit met vlekken en fawn (reebruin). De verzorging van de vacht is eenvoudig. Eens per week borstelen is voldoende. Tijdens de ruiperiode de dode en losse haren met een borsteltje verwijderen.
Karakterbeschrijving: de Franse Bulldog is een vrolijke hond. De hond is speels en soms onstuimig. Hij is intelligent en moedig. Aan het uiterlijk zie je niet dat deze hond uiterst gevoelig is. De hond is niet graag alleen. Hij heeft graag de aandacht van de baas en deelt die niet graag. Alert en waakt bij onraad. Het is een enthousiaste hond die ook het bezoek verwelkomt.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: E.
Aantal keer gelezen: 13477x
Toegevoegd: 30-04-2015 08:27
Gewijzigd: 21-08-2015 15:13

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3776 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!