Een complete handleiding om je hond goed te verzorgen

Een complete handleiding om je hond goed te verzorgen

Een complete handleiding om je hond goed te verzorgenHeb je net een hond? Of heb je eigenlijk nog steeds geen idee hoe je je hond het beste moet verzorgen? Het vervelende is dat een hond niet met je kan communiceren wanneer hij verzorging nodig heeft. In dit uitgebreide artikel staat een complete handleiding hoe je je hond het beste moet verzorgen.

Rust en regelmaat


Met name jonge honden zijn in het begin heel onrustig. Zij doen nieuwe ervaringen op en zijn vaak heel onrustig. Wanneer een puppy meer dan een half uur fanatiek bezig is geweest raakt hij uitgeput. Richt een kleine plekje in waar de honden kunnen slapen en beloon ze met een snoepje. Zeker in de eerste levensfase is het verstandig om zo veel mogelijk harde geluiden te vermijden, want hierdoor wordt je hond steeds onrustig van, waardoor hij op den duur neurotisch en paniekerig raakt.  Verder is het aan te raden om je hond na een maaltijd even te laten rusten.

Vlooien voorkomen


Uiteraard is het ook belangrijk om ziektekiemen te ontdekken. Het is best lastig om vlooien bij je hond te ontdekken. Als je hond gebeten is is het slim om te controleren op vlooien. De plek waar de honden gebeten worden is de plek waar vlooien vaak gaan ontstaan. Vlooien herken je aan hele kleine zwarte sprietjes, wat vogelpoep is. Leg de poep op een witte ondergrond en je herkent het direct!
Hoe bestrijd je de vlooien van je hond? Door je huisdier te bestrijden met een vlooienmiddel. Bestrijd hierbij alle vlooien, dus ook de eitjes. Je hebt hierin veel varianten, zoals vlooienshampoo en tabletten. Bekijk vooraf of je niet allergisch bent hiervoor. In het ergste geval krijg je hiervan hevige uitslag.
Nadat je het middel hebt toe gediend maak je het huis schoon. Ga hiervoor alle plekken langs waar je hond komt. Zo raak je snel van de vlooien af!

Hoe laat je je hond uit?


Een baasje die zijn hond goed verzorgt laat zijn huisdier voldoende bewegen. Het is niet zo dat honden uitlaten een kwestie is van je hond naar buiten brengen en zijn behoefte laten doen. Om een goede machtsverhouding te creëren beweren hondenwetenschappers dat je het beste kan laten zien dat jij de baas bent.

Zodra je je hond aan de riem hebt moet je een goede balans vinden tussen de afstand die je houdt tussen jullie twee. Te los betekent dat je je hond te veel macht geeft. Tegelijkertijd moet het natuurlijk ook weer niet te strak worden gemaakt. Laat in ieder geval goed merken dat jij de baas bent. Bij ongewenst gedrag moet je snel en duidelijk communiceren dat dit ongewenst gedrag is.

Laat ook duidelijk merken dat jij bepaalt wanneer je de hondenvoer uitdeelt en niet de hond. Bij thuiskomst moet je je hond ook laten wachten tot dat je spullen af hebt gedaan. Door steeds meer gezag te creëren gaat hij vanzelf de machtsverhouding erkennen. Indien de hond zich goed heeft gedragen stimuleer je hem met een snoepje.



Controleer je hond regelmatig op zijn gezondheid


Deze tip is misschien wat clichématig, maar dit moet je natuurlijk wel goed in de gaten houden. Kijk bijvoorbeeld of hij goed uit zijn ogen kijken. Controleer zijn uitwerpselen, die stevig horen te zijn. Ook aan het gedrag kan je een hoop opmaken. Indien hij bijvoorbeeld langdurig in zijn mand blijft liggen is dit een signaal dat er iets niet klopt.

Verder hoort zijn vacht schoon te zijn. Borstel de vacht dan ook regelmatig. Kijk dan ook of je hond teken heeft. Teken blijven het liefst op warme plekken. Controleer daarom op warme plekken als bij de oren en de staart. Schaf ook een tekentang aan. Het kan namelijk altijd voorkomen dat je hond tijdens een wandeling een teek krijgt. Doe dit minimaal een keer in de week.

Ook moet je je hond regelmatig ontwormen. Door dit niet structureel aan te pakken voorkom je dat je hond last gaat krijgen van zijn maag en darmen. Voornamelijk bij de kwetsbare groep honden, denk aan jonge puppy’s en oude beestjes, moeten regelmatig ontwormt worden. Voor jonge puppy’s moet dit om de twee weken gebeuren tot dat ze acht weken oud zijn. Vervolgens moet het iedere maand worden bijgehouden. Lees je eigen goed in voordat je een wormenkuur toedient! Bekijk goed of het geschikt is voor jouw hond. Zo kan je het middel niet toedienen indien je hond zwanger is.

Tot slot moet je hond ieder jaar gevaccineerd worden. Het lichaam van je huisdier wordt zo beschermt tegen ziektes en virussen. Als je beestje dus in aanraking met een ziekteverwekker komt  is hij dankzij de vaccinatie hiertegen bestand. Bij een inenting wordt je hond beschermt tegen bijvoorbeeld de ziekte van Weil, de hondenziekte en de leverziekte.

Ook mensen kunnen besmet worden met de ziekte van Weil. Dit krijg je bij een besmetting door een bacterie, vaak nadat je in contact met een rat bent gekomen. Gelukkig komt deze ziekte hier niet vaak voor.

Is het wel of niet verstandig om een hondenverzekering af te sluiten?


Heb je wel eens aan de bovenstaande vraag gedacht? In het laatste stukje van dit artikel staat centraal in welke gevallen het raadzaam is om een hondenverzekering af te sluiten.

Een hondenverzekering voorkomt dat je te maken krijgt met onverwachte hoge kosten. Een hondenverzekering afsluiten is alleen raadzaam wanneer je grote rekeningen niet kan betalen. Denk bijvoorbeeld aan een hond die onder een auto is gekomen of kanker krijgt.

De kosten van een dierenverzekering worden bepaald door de leeftijd van je huisdier, het ras, de timing waarop je de verzekering afsluit en uiteraard de verzekeraar. Indien je het overweegt is het slim om gebruik te maken van een vergelijker op internet. Staar niet blind naar de prijs en bekijk wat je vergoed krijgt. De Ohra Dierenverzekering is een van de goedkoopste verzekeringen, maar hij dekt niet alles volledig. Zo dekt de verzekeraar fysiotheropie en chemotherapie voor de helft. Kijk dus naar meer factoren dan alleen de prijs.

Conclusie: een leuk tijd met je hond betekent een goede verzorging


De bovenstaande zin vormt eigenlijk de essentie van dit stukje. Wees daarom dan ook proactief en controleer je hond op (potentiële) kwalen, zoals vlooien bij je hond, teken en de ziekte van Weil. Geef verder je hond de gelegenheid om even te rusten. De jonge puppy’s zijn maximaal een half uur in de weer.

Zeker in de eerste levensfase is het verstandig je hond te laten wennen aan de omgeving. Creëer in dit geval zo min mogelijk impulsen in huis, zoals harde geluiden, en geef je hond voldoende rust. Zorg je voor een gezond beestje, waar je nog lang plezier van zult beleven!






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: FabianClemens
Aantal keer gelezen: 2040x
Toegevoegd: 17-10-2019 13:27
Gewijzigd: 18-10-2019 08:55

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3867 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!