Hond luistert niet

Hondengedrag: Mijn hond luistert niet

Hond luistert nietWat doe je als je hond niet luistert? Je dacht dat hij de commando’s kende en ineens luistert hij niet meer? Of het lukt je niet om hem een commando aan te leren? Waarom luistert de hond niet? Raak vooral niet gefrustreerd, maar lees verder. In dit artikel lees je er meer over hoe je met het gedrag om kunt gaan.

Hond trainen

Je hebt de hond volop getraind of je bent net begonnen en hij pakt het goed op. Maar ineens luistert je hond niet meer, hoe kan dat? Je hond kent de commando’s goed en ineens reageert hij op een andere manier of helemaal niet, wanneer je hem het commando geeft. Dit kan verschillende oorzaken hebben:

  • Ga eens na hoe je de hond een commando aan hebt geleerd. Zeg je alleen zit, of wijs je ook met je hand of maak je een ander gebaar? Beloon je de hond altijd en nu ineens niet meer? Door de handelingen die we hebben verricht, heeft de hond het commando zit geleerd en als je dat nu op een andere manier uitvoert, kan de hond hierdoor in de war raken en niet begrijpen wat je bedoelt. Daardoor denken we dat hij niet luistert, maar hij begrijpt niet wat je van hem wilt. Dat handgebaar, dat je nu achterwege laat, zou best eens de reden kunnen zijn dat de hond niet meer reageert op het commando zit.
  • Een veel gemaakte fout met het commando ‘hier’ is dat we de hond roepen, vervolgens aanlijnen en dat we dan weg gaan. Of je roept ‘hier’ en de hond moet komen en naar binnen omdat je weg gaat. Als je dat op deze manier doet, zal de hond na een tijdje niet meer komen, want de hond weet wat er gaat gebeuren en vindt dat vaak niet leuk. De hond speelt liever en loopt liever buiten rond. Oefen daarom het commando 'hier' ook wanneer de honden ergens spelen, naar je toe komen en weer terug mogen om te gaan spelen. Dan kun je ervoor zorgen dat je hond ook in andere situaties luistert. Doe je dat niet, dan kan de hond een periode krijgen van niet luisteren, omdat de hond er niet beter van wordt als hij luistert. Er staat niets leuks tegenover en die link hebben de meeste honden snel gelegd.
  • Te grote verwachtingen, je hond moet een commando stapsgewijs aanleren, daar is tijd voor nodig en soms verwachten we dat de hond een commando in één keer kent en het overal kan toepassen. Dan zijn je verwachtingen te hoog. Sommige honden leren snel, maar ook dan is herhaling en stapsgewijs (en telkens op dezelfde manier) aanleren van belang.  
  • Afleiding, vaak zijn honden afgeleid en heb je de aandacht niet. Zorg daarom dat je aandacht hebt als je iets van de hond verwacht. Geef geen commando aan een puppy als hij heerlijk aan het ravotten is met een andere hond. Dit voorkomt frustratie, vooral voor jou.
  • Te vaak geoefend op dezelfde plaats, de hond luistert niet buiten de poort. Daarom is oefenen op diverse plaatsen van belang, zodat de hond ook echt weet wat er van hem wordt verwacht.
  • Te snel stoppen met belonen en denken dat de hond het kent. Zorg dat je blijft belonen, koekje, aai, met je stem, spelen, allerlei manieren als je maar laat merken aan je hond dat hij het goed heeft gedaan.
  • Baasjes die snel boos worden belonen de hond niet. De hond hoort een boze stem, voelt het aan en merkt een boze houding bij de baas. Het werkt averechts om boos te zijn, zorg dat de hond je leuk vindt en beloon hem meteen als hij komt.
  • Geen cursus gevolgd. Als je voor de eerste keer een hond hebt, is het aan te raden een cursus te volgen, zodat je samen met de hond de basis kunt leren. Als je dit niet doet, dan kun je van de hond ook niet verwachten dat hij alle commando’s kent. Het trainen is een samenwerking van hond en baas. Een onzekere baas geeft dit door aan de hond. Het kost inzet en tijd als je met een pup gaat oefenen. Dit zal later een positief effect hebben op het gedrag van de hond. Daarnaast is een cursus leuk en leerzaam voor baas en hond.

Oefeningen met hond herhalen

Luisteren van de hond is niet altijd vanzelfsprekend. Je denkt 'ik heb het de hond geleerd en vaak genoeg geoefend, nu moet hij het kennen". Maar wanneer oefeningen en commando’s niet regelmatig herhaald worden, kan de hond het ook even niet door hebben wat je bedoelt. Als je de oefeningen eens in de week of een aantal keer in de week herhaalt, dan zal de hond blijven begrijpen wat je bedoelt. De oefeningen hoef je niet allemaal achter elkaar te doen, je kunt af en toe spelenderwijs een commando gebruiken. Bijvoorbeeld de hond laten zitten voordat hij eten krijgt. Als je buiten bent kun je het commando 'af' gebruiken of 'blijf' als je even iets binnen gaat halen en als je terugkomt…… belonen. De hond blijft de commando’s hierdoor onthouden en dan kun je deze blijven gebruiken. Let er wel goed op dat je ook blijft belonen en de commando’s op verschillende plaatsen oefent, zodat de hond ook echt het commando kent en niet een commando koppelt aan een omgeving.

Tips hond laten luisteren

Als je graag wilt dat je hond goed luistert, dan is geduld het belangrijkste. Soms heeft de hond een periode hebben waarin hij minder goed luistert. Een teefje kan loops zijn, een reu kan gefrustreerd raken door een teefje dat loops is, de hond kan puberen, de hond kan niet fit zijn, allemaal oorzaken die ervoor kunnen zorgen dat de hond tijdelijk niet luistert. Maar wat kunnen we daar aan doen?

  • Je ziet vaak wat de hond niet goed doet, maar bekijk eens wat de hond wel goed doet. Leer anders kijken naar de hond en beloon goed gedrag. De hond kan nieuwe commando’s aanleren en dat kun je belonen en zo gaat de hond weer beter naar je luisteren, heb geduld met je hond (en met jezelf). Let er eens op hoe vaak we zelf inconsequent zijn en dan toch willen dat de hond goed reageert, zoals wij dat willen!
  • Het commando zit leren we de hond vaak aan als de hond staat. Als de hond ergens ligt en je wilt dat hij gaat zitten, zal hij dat niet altijd doen, hij is het niet gewend. Wissel de oefening zit daarom af wanneer de hond staat of ligt, zodat de hond het commando vanuit verschillende posities op zal volgen.
  • Veel oefeningen starten vanuit de zit oefening. Als je ergens staat gaat de hond soms naast je zitten maar de meeste honden moet je dat aanleren. Als je je hond meteen leert dat wanneer je staat dat de hond mooi naast je gaat zitten, dan heeft dat veel voordelen. Soms kun je de hond het commando af geven wanneer het wat langer duurt en dan kan de hond geduldig wachten (prettiger ook voor het baasje dan wanneer de hond steeds heen en weer loopt en je mee wordt gesleurd).
  • Honden worden vaak op een verkeerde manier gecorrigeerd. Mensen trekken de riem omhoog en wijzen de hond even hun plaats, maar daar bereik je niets mee. Je hebt geduld nodig, maak de hond stapsgewijs duidelijk wat je wilt. Als we ineens een commando geven aan de hond wat we nooit eerder hebben geoefend snapt de hond toch niet wat je wilt zeggen? Oefen daarom alles rustig, zodat de hond ook weet wat je van hem wilt en beloon de hond. Bouw het op, beloon op tijd en bouw de beloningen wanneer het goed gaat af, maar blijf met je stem belonen of met een speeltje. De hond krijgt bevestiging dat hij het goed doet en weet dan ook wat je van hem verlangt.

Aandacht van de hond en luisteren

Een hond die niet luistert daarvoor zijn verschillende redenen te noemen. Maar waar het hier over gaat is, wat je er aan kunt doen. Daarbij is aandacht een belangrijk item. Wanneer je zomaar een commando roept en de hond kijkt niet eens naar je, hoe weet de hond dan dat het voor hem is bedoeld? De hond zal vrolijk door spelen of snuffelen. Vraag daarom eerst aandacht van de hond, voordat je gaat starten met trainen en verlangt dat de hond naar je gaat luisteren. Hoe kun je aandacht vragen van de hond?

  • Je gaat dichtbij de hond staat. De hond staat naast je en dan zet je een paar stappen naar voren om de aandacht van de hond te vragen. Let op dat je niet te dichtbij gaat staan.
  • Afleiding voorkomen, zeker in het begin. Soms zijn mensen in je omgeving erg enthousiast en ze komen kijken of ze willen jou begroeten. Maar zorg nu dat je eerst met de hond gaat oefenen en oefen dan ook op een rustige plaats. Wanneer de hond dan de aandacht voor je heeft kun je het langzaam uitbreiden. In het begin dien je eten, andere honden en speeltjes e.d. ook te vermijden, sommige honden zijn snel afgeleid.
  • Met je stem kun je bij de honden veel bereiken. Zeg rustig de naam van de hond en zorg ervoor dat het niet op haastige, dwingende of boze manier is. Als je dat wel doet dan zal de hond niet naar je kijken omdat hij bang is dat je boos wordt. Honden willen je graag een plezier doen door te luisteren, en als je dan boos klinkt dan kunnen zij je niet blij maken. Dus let de hond niet meteen op wanneer je zijn of haar naam roept, blijf dan geduldig, herhaal het na een paar minuten nog even en luistert hij dan? Meteen volop belonen en met een vrolijke stem praten. Als je hond een keer niet luistert, kan het zijn dat hij wat in de omgeving heeft gehoord en dus is afgeleid.
  • Zorg dat luisteren aantrekkelijk is. Honden doen dingen als zij er voordeel bij hebben. Zorg er daarom voor dat het ook wat op gaat leveren voor je hond als hij naar je luistert. In het begin kun je je hond niet vaak genoeg belonen, maar dat hoeft niet altijd met koekjes. Ook door een keer te aaien of je stem te gebruiken of door samen te spelen  kun je de hond heel goed belonen. In het begin werk je vaak wel met koekjes, maar dat hoeven maar kleine stukjes te zijn zodat je de hond “vaker” kunt belonen. Het gaat er dan niet om hoe groot de beloning is die de hond krijgt, maar dat hij iets krijgt. De beloningen kun je als het luisteren goed gaat langzaam afbouwen, zodat de hond leert dat er niet altijd koekjes tegenover staan. Reageer wel wanneer de hond goed luistert, gebruik daarbij een vrolijke stem, maak oogcontact, aai de hond of speel even samen. De hond krijgt dan een bevestiging dat hij het goed heeft gedaan.
  • Rustig blijven is van groot belang als je met de hond gaat trainen. Sommige mensen schreeuwen naar de hond om aandacht te trekken, maar dat heeft geen zin. De hond heeft dan het idee dat er niets te halen valt bij je en dan komen ze niet. Het beste kun je gewoon rustig blijven en wachten tot de hond het wel doet of op een later moment nog een keer proberen.
  • De hond de baas blijven is belangrijk. Je moet ook weer niet te aardig zijn voor je hond. Het is als baas soms lastig om het luisteren aantrekkelijk te maken. De hond moet luisteren als je roept. Als je denkt dat de hond niet komt, draai jezelf dan om en loop weg. Soms kan het even duren voordat de hond het doorgeeft dat je zonder hem naar huis gaat. Maar meestal rennen ze dan snel achter je aan. Als je hond aan de riem zit zal hij het sneller door hebben en eerder luisteren.
  • Ja, je hebt de aandacht, al heeft het tien minuten geduurd. Het is tijd om de hond meteen uitbundig te belonen, de hond is er en daar ben je blij mee (soms moet je goed kunnen acteren omdat je eigenlijk boos bent dat hij er nu pas is, maar laat dat niet merken). Let wel op dat je de hond niet meteen andere commando’s gaat geven. Zorg dat je de hond nu laat merken dat je blij bent dat hij heeft geluisterd en dat doe je door hem te belonen, spelen, een koekje, knuffelen, belonen op de manier die het beste bij jou en je hond aansluit. 





                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Astrid-de-Wilde
Aantal keer gelezen: 5062x
Toegevoegd: 30-08-2015 11:42
Gewijzigd: 24-09-2015 20:07

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3734 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!