Iedere dag kun je genieten van een huisdier, maar als je huisdier ziek is en niet meer beter kan worden, pijn heeft of erg oud is, dan sta je soms voor de beslissing om afscheid te nemen. Vergeleken met vroeger zijn er veel mogelijkheden om afscheid te nemen van je huisdier. In Nederland zijn er ongeveer vijftig dierencrematoria en dierenbegraafplaatsen en deze zijn verspreid in Nederland te vinden. Als je voor een dierenbegraafplaats kiest, dan wordt deze begrafenis meestal door de begraafplaats verzorgd, ook onderhouden zij het graf en je kunt deze plaats ook bezoeken. Je hebt de mogelijkheid om een steen bij het graf te plaatsen of andere herdenkingsartikelen.
Als je je huisdier wil laten cremeren, dan kun je je huisdier individueel laten cremeren, of samen met andere huisdieren. Als je je huisdier individueel hebt laten cremeren, dan kun je ervoor kiezen om de as mee te nemen of je kunt deze uitstrooien (bijvoorbeeld op een plek waar je samen graag kwam, of thuis). Je kunt de as ook thuis of in een crematorium bewaren in een urn.
Bij huisdieren gaat de euthanasie vaak met een dubbele injectie. Dit kan bij een dierenkliniek of bij je thuis plaatsvinden. Hoe gaat het in zijn werk?
De kosten om afscheid te nemen van je dier zijn afhankelijk van welke keuzes je maakt.
Voor kleine huisdieren zoals een konijn en een cavia betaal je bij een individuele crematie ongeveer 30-40 euro. Voor grotere dieren zoals een grote hond, betaal je al snel 170-190 euro. Als je je huisdier laat begraven dan betaal je ook de huur van het graf en deze kosten kunnen wisselen per begraafplaats.
De kosten voor euthanasie zijn afhankelijk van het soort en ook van de grootte van het dier, het gewicht speelt daarin een grote rol. Maar ook dat is weer afhankelijk van de regio waar je woont.
Als je een verzekering af gaat sluiten voor je hond of kat dien je te weten waarvoor je verzekerd bent. Je kunt hierbij ook bekijken of dat er een vergoeding bij zit voor de kosten van het overlijden van je huisdier, of dat je dat eventueel extra kunt verzekeren. Veel verzekeringen hebben ook een maximum leeftijd waarop een dier nog verzekerd kan worden. Het is van belang de tijd te nemen om een verzekering af te sluiten voor je huisdier.
Het kan zijn dat je op vakantie bent of niet aanwezig bent en je huisdier komt te overlijden. De verzorgers dienen dan te weten wat je wensen zijn. Zorg daarom dat je duidelijke instructies achterlaat voor de verzorgers. Het is voor een ander lastig om te beslissen wat je zou willen. Je wil er liever niet aan denken, maar het is beter om dat wel te doen, voor jezelf maar ook voor anderen zodat zij jouw wensen kunnen inwilligen.
Afscheid nemen is nooit leuk, maar je hebt een fijne tijd met je huisdier gehad en soms moet je echt afscheid nemen. Als het dier pijn heeft dan zou je hem voor jezelf bij je willen houden, maar denk eens aan het dier. Alleen maar leven met pijn, is dat wat je je huisdier gunt? Realistisch zijn is hierbij wel belangrijk en daarom is het van belang dat je naar je huisdier blijft kijken. Soms wil je nog een keer iets proberen, maar wanneer de dierenarts ook aangeeft dat er niets meer aan te doen is en het dier echt op is of teveel pijn heeft, maak dan een verstandige keuze en verlos je huisdier uit zijn lijden. Dit is een pijnlijk moment, maar je huisdier met pijn rond laten lopen is nog veel erger. Ben daarom een verstandig baasje door naar het welzijn van je huisdier te kijken en daar naar te handelen.
Als je meer informatie wil over het crematorium van dieren dan kun je daar altijd informeren wat de kosten en de mogelijkheden zijn. Er zijn er meerdere in Nederland waar je een kijkje kunt nemen, ook op de website is de meeste informatie al te vinden.
Als je huisdier is komen te overlijden, dan kun je je huisdier ook thuis begraven. Als je kinderen hebt dan wordt een konijn of cavia vaak thuis begraven. Een steen of een plantje erbij, als gedenkplaats van je huisdier. Het is op deze manier voor kinderen vaak ook beter te begrijpen. Honden en katten slapen vaak bij de dierenarts in, maar de dierenarts kan ook bij je thuis komen. Je kunt dan de keuze maken om je huisdier thuis te houden en dan thuis te begraven. Veel mensen maken deze keuze en laten dan ook als zij andere huisdieren hebben, hen afscheid nemen van het dier. Aan het gedrag van sommige dieren kun je soms al zien dat een ander dier een beetje genegeerd wordt, bijv. als ze in een roedel leven. Ze hebben dan vaak al afscheid genomen, omdat ze merken aan elkaar dat het met de ander niet goed gaat. Het is mooi hoe de natuur dit aangeeft. Het is altijd zwaar om afscheid te nemen, maar als je je huisdier thuis gaat begraven, dan heb je hem nog altijd een beetje bij je.
Afscheid nemen is niet iets wat je zomaar even doet. Soms komt het heel plots en soms zie je het al een tijdje aankomen. Maar hoe dan ook, het is belangrijk dat je de tijd neemt om afscheid te nemen, het een plekje te geven en het kunt verwerken. Je hebt vaak jaren met je huisdier samengeleefd en dit ga je missen. Denk terug aan mooie momenten samen en sta er bij stil. Laat het dier niet lijden, omdat jij hem niet kunt missen. Houden van is ook los laten. Je hebt samen een mooie tijd gehad, zorg ervoor dat ook dat laatste stukje goed verloopt. Het dier is geheel van je afhankelijk, maak de juiste beslissing voor hem. Wacht niet met het bekijken van een crematorium als je het nodig hebt. Je bent dan vaak erg emotioneel, probeer ruim voor de tijd van het afscheid je op de hoogte te brengen van de mogelijkheden in het crematorium.