Hond behandelen tegen vlooien en teken

Hond behandelen tegen vlooien en teken

Hond behandelen tegen vlooien en tekenAls je een hond hebt, dan is het belangrijk dat je je hond goed gaat beschermen tegen teken en vlooien. Als het je eerste hond is, dan is het goed om hier meer over te weten te komen. We leggen je in dit artikel meer uit over teken en vlooien bij honden en hoe je deze kunt voorkomen en behandelen!

Wormen bij honden

De optimale wormenbestrijding voor de hond is de hond vier keer per jaar ontwormen. Hierdoor kun je je hond wormenvrij houden en ook zou dit de infectiedruk van de omgeving laag houden. De hond hoeft maar een keer per jaar ontwormd te worden tegen lintwormen. Het is echter ook afhankelijk van het middel dat je gebruikt om je hond te ontwormen.

Ontwormen van honden, waarom?

Het is belangrijk om honden te ontwormen. Veel mensen vraag zich af waarom. Maar een hond staat eigenlijk altijd bloot aan besmetting van wormenlarven in zijn of haar omgeving. De larven worden opgenomen via de bek en deze groeien dan uit tot volwassen larven. Daar moet je dus wat aan doen, zodat de hond er geen last van gaat krijgen. Je kunt hier wat aan doen door de hond te ontwormen met ontwormingsmiddelen. Je kunt dit in tabletvorm of met een pasta doen. Je mengt het middel door het voer. Vraag advies aan de dierenarts welk middel voor jouw pup, hond het meest geschikt is.

Wanneer een hond ontwormen?

Veel mensen denken dat wanneer zij geen wormen in de ontlasting zien, dat ontwormen van de honden niet nodig is. Maar je ziet niet altijd wormen bij de honden. Het beste kun je de hond vier keer per jaar ontwormen, dan zal de hond wormenvrij blijven.

Soorten wormen bij honden

Bij honden kunnen verschillende wormen optreden:

  • Spoelwormen, als je een pup bij de fokker gaat halen, dan is de pup drie keer ontwormd voordat je hem of haar op gaat halen. Het is belangrijk dat de pup behandeld wordt tegen spoelwormen. Er zijn namelijk een aantal soorten spoelwormen die door de moedermelk door worden gegeven aan de jonge pup. Deze larven kunnen ook aan mensen over worden gedragen. Bij mensen worden de wormen niet volwassen, maar de larven kunnen wel schade toebrengen. Als de pup goed is behandeld dan worden alle wormen gedood en is de pup goed beschermd.
  • Lintwormen kunnen ook voorkomen bij honden. Op het moment dat een hond vlooien heeft dan is de hond vaak ook besmet met lintwormen. De vlo wordt gezien als een tussen gastheer van de lintworm. Deze lintwormen leven in het darmkanaal en houden zich vast aan de wand van de darmen van de hond. Als een hond besmet is dan scheidt hij mogelijk kleine delen van de worm af (segmenten) en deze lijken op rijstkorrels. Deze zie je dan in de vacht ook op de staart en op het achterwerk van de hond.
  • Hartwormen kunnen ook voorkomen bij honden. In Nederland niet zo vaak, maar wel in het buitenland met name bij landen rondom de Middellandse Zee. Deze larven worden door muggen op de honden overgebracht. Als een hond hartworm heeft dan is dat moeilijk te genezen. Daarom moeten er maatregelen genomen worden om je hond tegen deze wormensoort te beschermen.
  • Haakwormen komen ook voor bij honden. Een pup kan besmet raken via de baarmoeder en ook door de moedermelk. Een hond kan ook larven uit de omgeving opnemen of via een prooi. Als de wormen direct door de huid van de gastheer binnendringen kan de hond er ook last van krijgen. Bij een ernstige besmetting kan er diarree en bloedarmoede optreden. Mensen kunnen last krijgen van huidontstekingen waar de worm naar binnen is gedrongen.
  • Zweepwormen komen ook voor bij honden. Maar ze komen zelden voor als je zorgt voor goede hygiëne. Maar wanneer de zweepworm er eenmaal is, dan is deze wel lastig te behandelen.

Vlooien bij honden

Honden kunnen altijd last krijgen van vlooien. Je kunt je hond nog zo goed verzorgen of nakijken, vlooien kunnen altijd bij de hond optreden. Het zijn vervelende en kleine beestjes, ze voelen zich thuis bij je hond en bij je in huis. Ze kunnen bij de hond veel jeuk veroorzaken, maar bij jou als baasje ook. Je kunt je hond behandelen tegen vlooien en als je je hond veel ziet krabben is het goed om de vacht te controleren. Als je zwarte vlekjes tegen komt dan kunnen dat vlooienpoepjes zijn. Dit duidt dan op een besmetting met vlooien en dan moet je de hond behandelen. Je kunt met een speciaal vlooienkammetje goed controleren of je hond last heeft van vlooien. Iedere hond kan vlooien krijgen, jong en oud en of dat de hond nu veel of weinig buiten is.

Vlooien behandelen bij honden

Het is belangrijk dat je de hond behandelt met een goed vlooienbestrijdingsmiddel. Deze middelen zijn veilig en gemakkelijk toe te dienen. Ze zijn onschadelijk voor het baasje bij aanraking. Er zijn diverse middeltjes die je kunt kopen bij je dierenarts. Als je hond al langer last heeft van vlooien, dan kan het een lintwormbesmetting zijn en dan is daar weer een ander middel voor.

Teken preventie bij de hond

Als een hond één of meer teken heeft dan dien je deze zo snel mogelijk te verwijderen. Een teek is een bloedzuigende parasiet. Teken komen veelal voor in bos en heiderijke omgevingen. In Nederland brengen teken steeds vaker ernstige ziekten over, zoals de ziekte van Lyme. Daarom moet je je hond optimaal beschermen. Met name wanneer je de hond meeneemt naar het buitenland, maar ook in Nederland kunnen honden veel teken oplopen en zeker als je vaak naar de bossen gaat.

Tips voor behandelen teken en vlooien

Het is belangrijk dat je de hond op tijd gaat behandelen tegen vlooien en teken, doe dit van pup af aan. Een pup moet je vaker behandelen tegen teken en vlooien. Een pup is namelijk vatbaarder voor vlooien (en wormen).

Praktische tips voor de eigenaar

  • Ben je bang dat je je hond vergeet te behandelen tegen vlooien en teken? Zet het dan in je agenda, dit kun je doen voor het komende half jaar of een heel jaar. Iedere maand kun je je hond behandelen en er zijn zelfs middeltjes die drie maanden werken dus dan kun je het vier keer in je agenda zetten en dan vergeet je het niet!
  • Schrijf ook ruim van tevoren op wanneer je je hond weer moet behandelen tegen teken en vlooien, zodat je op tijd het middeltje in huis kunt halen.
  • Controleer de hond na iedere wandeling, zeker wanneer het tekenseizoen weer is begonnen. Controleer met name warme plekken, zoals bij de staart, onder de oksels en achter de oren.
  • Als je hond jeuk heeft, controleer de hond dan extra, eventueel met een vlooienkam.
  • Als je de hond aait en je voelt iets, kijk dan wat het is, het kan een teek zijn die je met het controleren over het hoofd hebt gezien. 





                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: E.
Aantal keer gelezen: 6246x
Toegevoegd: 27-05-2015 11:02
Gewijzigd: 22-08-2015 12:15

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3740 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!