Hondengedrag: Mijn hond trekt aan de riem

Hondengedrag: Mijn hond trekt aan de riem

Hondengedrag: Mijn hond trekt aan de riemHeb je een hond en trekt hij wel eens of altijd aan de riem? Dan ben jij echt de enige niet. Dat kan erg lastig zijn en met sommige honden kun je amper normaal over straat, omdat ze continu flink trekken. Daarom geven wij je in dit artikel informatie waarom honden aan de lijn trekken en wat je daar aan kunt doen.

Hond trekt aan de riem

Veel mensen hebben er iedere dag mee te maken, een hond die aan de riem trekt. Dit is erg vervelend, maar enig idee waarom  honden dit zouden doen? Meestal is het zo dat wij het de hond zelf geleerd hebben. Toen de hond nog jonger was, een pup, toen mocht hij snuffelen, ergens naar toe lopen, etc. Hij mocht dus trekken aan de riem. Dit sluipt er beetje bij beetje in en daarom kunnen de honden ook als ze wat ouder zijn blijven trekken aan de riem. Ze hebben dan meer kracht en we ervaren het als erg vervelend gedrag.

  • Een pup is nog jong en je wilt graag dat hij mee over straat gaat en hij mag achter blaadjes aanrennen.
  • De pup ziet een andere hond en mag er naar toe, snuffelen en even kennismaken.
  • Je denkt de pup moet nog veel leren toe maar…

En daar gaan we de fout in, de hond moet nog veel leren en daar hoort niet trekken aan de riem ook bij. De hond moet leren om keurig met je mee te lopen. De hond mag inderdaad wel even spelen, maar wanneer jij wilt dat de hond volgt, moet er geen spanning op de riem staan (de lijn mag niet strak staan). Bij een pup is dat lastig, maar je kunt de hond al wel netjes naast je laten lopen als je een koekje bij de hand hebt of een speeltje.

Corrigeren niet succesvol

Het corrigeren, dat de meeste eigenaren doen als de hond aan de riem trekt, is vaak niet succesvol. Hoe komt dat?

  • Als de hond een correctie krijgt aan de riem dan ervaren veel honden dat als ondersteuning. De hond trekt zelf aan de riem en de hond staat onder spanning en als het baasje dan ook nog eens aan de riem trek, dan ervaren de honden dat als normaal, wellicht als een spel zoals je samen aan een touw trekt.
  • Als je een methode volgt, doen we dat vaak een of twee dagen en dan vallen we terug in het oude patroon. Consequent zijn gaat dus niet lukken en de hond zal daar gebruik van maken en gewoon doorgaan met trekken aan de riem. Het zorgt voor onduidelijkheid voor de hond. Wat gaat er fout? Die kleine pup heeft een baas nodig, een leider die vertelt wat mag en wat absoluut niet mag. Soms wel en soms niet is niet te begrijpen voor de hond.
  • Meestal wordt er gekeken wanneer de hond trekt zoals wanneer hij een andere hond ziet, maar trekt de hond ook als je gewoon wandelt? Vaak wel alleen zien we het dan niet zo, omdat de hond bijvoorbeeld aan het snuffelen is.
  • Wanneer de hond, al is het maar een klein stukje netjes loopt, beloon je hem dan met een koekje, je stem, een aai of een spelletje? Oeps, vergeten….. en dat belonen is juist zo belangrijk, het goede benoemen.

Trekken aan riem oplossen

Als je over straat wilt met de hond en je wilt dat de hond niet trekt aan de riem, dan kun je twee dingen doen:

  • Voorkom dat de hond succes bereikt als hij aan de riem trekt. Als de hond trekt aan de riem en hij komt daarmee vooruit, dan is dat een succes voor de hond. Loop dus niet door.
  • Beloon ander gedrag van de hond. Leid de hond af. Als je iets anders succesvoller gaat maken kun je resultaat bereiken. Heb daarom altijd een beloning bij je, zoals koekjes of speelgoed.

Trainen met de hond

Je gaat de hond trainen dat hij niet meer mag trekken aan de riem, wat heb je dan nodig? Een goede zachte lichte nylonriem van 100-130 cm lang en een trainingstasje met koekjes. Als je succes wilt bereiken dan is het belonen van goed bedrag bij honden van groot belang. Je beloont de hond als hij gewenst gedrag laat zien, niet eerder en zeker niet later. Je moet op het juiste moment belonen. Het beste kun je oefenen wanneer de hond honger heeft, dan zal de hond er voor willen werken. Als de hond net gegeten heeft en dus geen honger heeft, dan trekt hij gerust aan de riem, omdat de koekjes niet interessant zijn. Hoe pak je het trainen aan?

  • Je laat de hond eerst zitten en doet dan zijn halsband aan. Beloon de hond dat hij netjes gaat zitten en aandacht voor je heeft. Dit kun je een paar keer herhalen. Als de hond rustig is, geef je hem het commando vrij. Dan laat je de hond zien dat de training voorbij is en dat hij zelf weer wat mag doen tot jij de hond weer bij je roept. Het gaat er in de eerste instantie om dat je de hond rustig maakt en leert aandacht voor jou te hebben. Beloon de hond dan ook meteen met een koekje als hij naar je kijkt en dus aandacht voor je heeft. Door met het commando vrij te werken laat jij zien dat jij de leider bent en dus bepaalt wanneer de hond zelf iets mag doen en wanneer hij naar je moet luisteren.
  • Bij de volgende stap ga je voor de hond staan en maak je oogcontact met elkaar. De hond zit en jij staat, je gaat nu een paar stappen naar achteren en dan maak je een uitnodigende lichaamshouding. Als je hond nu met je meeloopt dan beloon je de hond. Dan geef je de hond weer het commando zit en dan vrij als hij alles goed heeft gedaan. De hond leert hierdoor dat jij beslist wanneer de wandeling gaat beginnen.
  • De hond begrijpt snel dat wanneer je oogcontact maakt, dat hij je moet volgen. Als hij goed op je let zal dat beloond worden en ook dat heeft de hond snel door. Als de hond een paar seconden oogcontact maakt met jou, dan draai je je lichaam zodat de hond naast je uitkomt. Je kunt hierdoor leren over te gaan naar het gewone wandelen.
  • Nu ga je een grote stap maken, want nu ga je echt wandelen en proberen de aandacht van de hond vast te houden. Je gaat het eerst thuis oefenen in een prikkelarme omgeving. Volop belonen staat hierbij centraal, liever de hond tien keer belonen in plaats van twee keer. Het gaat nu over de basis die er goed in moet zetten en dat mag goed beloond worden!
  • Train een paar keer per dag, maximaal een minuutje, zodat het leuk blijft en als het meteen goed gaat kun je het twee keer herhalen en dan meteen stoppen. De eerste paar dagen kun je je hond nog niet meteen normaal uitlaten, maar wanneer je blijft oefenen gaat het na een tijdje steeds beter, je blijft oefenen en alles uitbreiden.
  • Op het moment dat de hond thuis met een slappe riem naast je kan lopen en de hond heeft aandacht voor jou, dan kun je op straat oefenen en wanneer het goed gaat beloon de hond dan meteen! Zorg er voor dat je weer genoeg beloningen hebt en beloon de hond ook volop!
  • Een terugval blijft mogelijk, de hond valt terug in zijn oude gedrag, dat hoort er bij. De hond moet nu ineens wat anders doen dan hij eerst gewend was. Blijf daarom consequent trainen, want jouw reactie speelt hier een grote rol. Als de hond van je weg loopt dan zeg je niets, maar je maakt ook geen oogcontact. Als de hond omdraait en terugkomt dan neem je je uitnodigende lichaamshouding aan en dan zet je een paar stappen achteruit. Zorg dat de hond weer naast je komt en draai je lichaam. Beloon daarbij de hond ook weer op tijd, jij neemt de leiding van de wandeling weer over. De hond krijgt hierdoor in de gaten dat trekken aan de riem niet succesvol is en zal het na een tijdje opgeven.
  • Je moet er wel op letten dat je niet meteen teveel gaat verwachten, als je een uur wilt wandelen en de hond moet een uur volgen en netjes opletten, dan vraag je veel van de hond. Een hond moet ook ruimte krijgen om te snuffelen en daarom kun je ook onderweg even een commando vrij geven en later weer inhaken op de aandacht die hij voor je moet hebben tijdens een deel van de wandeling.
  • Volhouden is van groot belang en de komende periode zul je veel koekjes nodig hebben tijdens het wandelen, daarom kun je het beste gaan wandelen wanneer de hond honger heeft en dus nog geen eten heeft gehad. Daardoor heb je de meeste aandacht van de hond en thuis kan de hond alsnog zijn eten krijgen.  
  • Het belonen ga je na een tijdje als het erg goed gaat afbouwen, maar stop niet ineens met belonen. Zorg dat je altijd koekjes bij je hebt, zodat je de hond altijd tussendoor kunt belonen. Wissel af met een aai, een vrolijke stem met de woorden ’braaf en goed zo’. Daardoor zal de hond doorkrijgen dat hij niet altijd een koekje krijgt, maar dat een aai en een vrolijke stem ook een beloning zijn voor zijn goede gedrag.

Hond leren volgen tijdens wandeling

Ook een jonge hond kun je leren volgen aan de riem, aandachtspunten daarbij zijn:

  • Zorg dat de hond aandacht voor jou heeft in alle situaties. Zorg dat je met je stem de aandacht van je hond kunt krijgen, in het begin kan dat met een koekje, maar je kunt het afwisselen en de hond meteen belonen als hij naar je kijkt. Koppel daar het commando kijk, let op of aandacht aan. Wanneer je dit commando roept zal de hond naar je kijken, dat is het doel dat je wilt bereiken. Ervaring leert dat het woord 'aandacht' prima werkt, kijk waarop jouw hond het beste reageert.
  • Als je gaat wandelen kan de hond het beste links van je zitten en zorg voordat je gaat wandelen dat de hond op je let. Je stapt dan weg met je linkervoet en dan neem je de hond mee. Ga niet lopen als de hond niet op je let, dan beloon je de hond namelijk voor het wegkijken, de hond moet op jou letten.
  • Je kunt tijdens het wandelen je been gebruiken om te blokkeren, je kunt je hond dan ook naar achteren schuiven wanneer hij voorbij wil en gaat trekken aan de riem.
  • Zorg dat je de riem niet strak houdt. Als er veel spanning op de riem staat, zal de hond ook harder trekken, dat wil je juist niet.
  • Tijdens het wandelen kun je contact maken met je hond, daardoor zal de hond alert blijven en je in de gaten houden. Beloon de hond (zeker als de hond het niet verwacht en keurig mee loopt, denk niet 'ik zal maar niets zeggen, nu gaat het goed') en aai hem af en toe, een stembeloning is ook voldoende, soms een koekje (met name in het begin).
  • Zorg dat je zelf steeds rustig blijft, het trekken aan de riem is niet zomaar verdwenen, maar met veel geduld kun je veel bereiken! Train alleen als je er echt de tijd voor hebt, anders wordt het een drama voor jou en de hond. Train ook nooit te lang achterelkaar, dan verslapt de aandacht of het wordt saai voor de hond.





                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Astrid-de-Wilde
Aantal keer gelezen: 5819x
Toegevoegd: 23-08-2015 06:18
Gewijzigd: 31-08-2015 15:23

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3867 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!