grijze roodstaartpapegaai

Grijze roodstaartpapegaai: in het wild en als huisdier

grijze roodstaartpapegaaiPapegaaien hebben een aantal bijzondere kenmerken. Zo staan ze staan bekend om hun spraakvermogen en intelligentie. Deze kleurrijke vogelsoort kom je onder andere tegen in de Afrikaanse, Aziatische en Zuid-Amerikaanse wildernis. De grijze roodstaartpapegaai is een van de vele soorten papegaaien. In dit artikel leer je meer over het leven van deze vogel in het wild en als huisdier.

De grijze roodstaartpapegaai in het wild

Een bijzonder soort papegaai is de grijze roodstaartpapegaai. Dankzij hun sociale vaardigheden zijn deze vogels bijzonder goed gezelschap. Met een goede verzorging is de grijze roodstaartpapegaai bovendien jarenlang je beste vriend.

Leefgebied

West-Afrika is het leefgebied van de grijze roodstaartpapegaai in het wild. Je komt ze bijvoorbeeld tegen in Ivoorkust, Sierra Leone en Liberia. In tegenstelling tot veel andere papegaaisoorten heeft het geen veren in felle kleuren. In Afrika vliegen ze dan ook redelijk ongezien rond met hun grijze huid en veren en korte rode staart.

De grijze roodstaartpapegaai is bovendien niet ontzettend groot, zo’n 35 tot 40 centimeter. Deze vogelsoort leeft meestal op de savanne, in het tropisch regenwoud of in een mangrove. Daar leeft de roodstaartpapegaai vaak met een partner en kuikens in een soort boomholte. Bijzonder genoeg kiest deze papagaai meestal een partner voor het leven. De meeste diersoorten kennen deze monogamie namelijk niet. Buiten het regenseizoen worden er ongeveer 2 tot 5 eieren uitgebroed. De roodstaartpapegaai en zijn partner verzorgen de kuikens vervolgens een maand of drie.

Sociale dieren

Een grijze roodstaartpapegaai zonder partner leeft graag in groepen van 20 tot 30 soortgenoten. Door te vliegen met een groep is het vinden van voedsel gemakkelijker. Bovendien hoeft de vrij schuwe wilde roodstaartpapegaai de aanwezigheid van mensen dan ook minder te vrezen. De mens is door haar jacht en illegale handel de grootste vijand van de roodstaartpapegaai. Ook slangen en andere roofvogels vormen soms een bedreiging. Zij stelen bijvoorbeeld de eieren van de papegaai. Door diep in de jungle en hoog in de bomen te zitten, wordt de kans op overleven vergroot.

Uiterlijke kenmerken

Zoals de naam al doet vermoeden, heeft de roodstaartpapegaai een rode staart. In de biologie wordt deze vogelsoort de ‘Congoleze grijze roodstaartpapegaai’ genoemd. Deze vogel is ongeveer 33 centimeter groot en heeft lichtgele ogen. Hoe verder je naar het zuiden reist, hoe kleiner de vogel wordt. Er bestaan namelijk nog kleinere soorten, waarvan de kleuren iets verschillen met het Congolese exemplaar. Zo beschikt de zogeheten ‘Timneh grijze roodstaartpapegaai’ over een donkergrijze vocht, met een bruinroze snavel en een roestbruine staart. Deze roodstaartpapegaai meteen bovendien slechts 30 centimeter. Wellicht spot je tijdens een vakantie in West-Afrika eens de grijze roodstaartpapegaai. Door de kleuren zie je voortaan het verschil tussen de twee soorten.

De grijze roodstaartpapegaai als huisdier

Met de juiste opvoeding en verzorging is de grijze roodstaartpapegaai een ideaal huisdier. Sommige exemplaren gaan zelfs een leven lang mee. Sommige papegaaien kunnen wel zestig jaar oud worden. Besef wel dat deze vogel behoorlijk wat training nodig heeft.

Regelmatig trainen

Door zijn intelligentie kan de roodstaartpapegaai zich soms behoorlijk dominant gedragen. In het ergste geval kan de vogel zelfs gaan bijten en schreeuwen. Dit kan voorkomen worden door je te verdiepen in het gedrag van de papegaai. Daarnaast is het aan te raden om de vogel regelmatig te trainen. Oefen bijvoorbeeld elke dag even met het netjes stappen op je hand of stok. Het is overigens niet verstandig om de vogel op je schouder te zetten. Het blijven dieren, en de vogel kan je in een vlaag van agressiviteit behoorlijk verwonden in het gezicht. Wees dus altijd voorzichtig en doe nooit te wild.

Uit de buurt van kinderen

Probeer kinderen bovendien uit de buurt te houden van de grijze roodstaartpapegaai. Van hun drukte kan de papegaai behoorlijk in de stress raken. Met de juiste training heb je een geweldig huisdier dat goed luistert. Wel hebben grijze roodstaartpapegaaien de neiging om eenkennig te worden. Terwijl jij en goede band hebt met je huisdier, kunnen de vogels vijandig doen tegen andere personen. Probeer de vogel vanaf jongs af aan zoveel mogelijk in aanraking te laten komen met andere mensen.

Verblijfplaats van de vogel

Een grijze roodstaartpapegaai komt hopelijk in een fijn en warm thuis terecht. Je kunt deze vogel het beste houden in een volière. Dit is een verwarmd binnenverblijf met zitstokken en takken. Het voordeel van een volière is dat je er meerdere grijze roodstaartpapegaaien kunt houden. Deze papegaaien blijven immers sociale dieren en het voorkomt vereenzaming. Een volière is meestal 200x200x200 meter groot.

Zorg ervoor dat je de volière goed schoonhoudt. De vogels moeten namelijk niet in aanraking komen met hun ontlasting en andere viezigheden. Dit voorkomt ziektes en onhygiënische omstandigheden. Eventueel kun je ook een koppel in huis halen. Grijze roodstaartpapegaaien zijn immers partners voor het leven. Twee mannetjes werkt doorgaans ook prima. Het is echter niet aan te raden om twee vrouwelijke roodstaartpapegaaien aan te schaffen. De kans is groot dat zij elkaar gaan bevechten.

Zorg voor een uitdaging

Grijze roodstaartpapegaaien zijn in het wild actieve dieren die altijd op zoek zijn naar voedsel. Dit kenmerk verdwijnt niet zodra ze gehouden worden als huisdier. Ook in huis is het een speelse en nieuwsgierig vogel die graag de wereld verkent. Zorg er als baasje voor dat de papegaai deze ruimte krijgt. Dit voorkomt verveling en eventuele gedragsproblemen. In de dierenwinkel zijn er genoeg speeltjes te koop om de grijze roodstaartpapegaai te vermaken. Denk bijvoorbeeld aan een klein kistje of een wiel waar iets lekkers in wordt verstopt.

De papegaai wordt behoorlijk uitgedaagd en doet moeite om zijn voedsel te vinden. Informeer in de dierenwinkel welk speelgoed het meest geschikt is. Papegaaien kunnen met hun scherpe nagels namelijk veel kapotmaken. Verstikking of ongelukken dient uiteraard voorkomen te worden.

Aanschaf van de grijze roodstaartpapegaai

Een grijze roodstaartpapegaai kun je het beste aanschaffen in een gespecialiseerde dierenwinkel. De medewerkers vertellen graag over de verzorging van de vogel, en welke spullen je nodig hebt. Eventueel kun je ook terecht bij een officiële kweker. Deze beschikken over aankoopkeuringspapieren. Daarnaast dienen de vogels uitgevlogen te zijn, zelfstandig te kunnen eten en niet ouder dan 103 dagen te zijn. Zolang je deze regels in het achterhoofd houdt, haal je op een betrouwbare manier een bijzondere vogel in huis.

Het menu van de grijze roodstaartpapegaai

In het wild eten de grijze roodstaartpapegaaien graag palmnoten, vruchten, bessen, zaden en bloemen. Ook zijn ze tijdens hun voedseljacht vaak te vinden op open plekken in het oerwoud. Daar eten ze bijvoorbeeld modder en zoutplanten. Dit is een totaal ander menu dan in gevangenschap of als huisdier. Meestal eet de vogel dan zaden en fruit. Nadeel is dat de roodstaartpapegaai de voorkeur geeft aan lekkere zaden. De rest van het voedsel wordt overgeslagen, met vitaminetekort en ziektes als gevolg.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Rowanblom
Aantal keer gelezen: 5294x
Toegevoegd: 01-02-2016 15:50
Gewijzigd: 14-02-2016 23:58

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3740 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!