Hoe nagels knippen bij een hond?

Hoe nagels knippen bij een hond?

Hoe nagels knippen bij een hond?Als je een hond hebt, kan het soms nodig zijn om de nagels van je hond te knippen. Het is daarbij wel van belang dat je weet hoe je de nagels van je hond moet knippen, dit leggen we je in dit artikel nader uit.

Nagels knippen bij honden

Of je de nagels van een hond moet knippen, kun je vaak zelf beoordelen. Als de hond in een rechte stand staat, dan moeten de nagels van de hond de grond net of net niet raken. Als dat zo is, dan hoef je de nagels dus niet te knippen. Maar wanneer de nagels de grond wel goed raken, of wanneer de tenen scheef staan of omhoog staan, dan wijst dat er op dat de nagels te lang zijn. Wanneer je besluit zelf de nagels van je hond te knippen, dan heb je echt een scherpe nagelschaar nodig. Deze kun je bij de dierenarts kopen.

Benodigdheden nagels knippen hond

Om de nagels van de hond te knippen heb je het volgende nodig:

  • Een speciale nagelschaar voor honden (te koop bij de dierenwinkel en vaak ook bij de dierenarts).
  • Een vijl (om de scherpe puntjes er af te vijlen).
  • Iets om het bloeden te stelpen (mocht je het leven per ongeluk raken). Je gaat er niet vanuit, maar zorg wel dat je het klaar hebt liggen voor het geval dat.
  • Veel koekjes, zodat je de hond goed kunt belonen als je een poot klaar hebt en hij mooi stil blijft zitten of liggen.

Instructie nagels knippen bij honden

Als je de nagels van de hond wilt gaan knippen, dan kun je dat als volgt doen:

  • Je begint bij de voorpoten van de hond. De hond kun je het beste laten zitten of laten liggen. Als je de nagels van de achterpoten wilt knippen, dan kan de hond het beste liggen.
  • Je neemt de onder poot van de hond vast met je hand, je neemt dan de teen waar je de nagel van wilt knippen tussen je duim en wijsvinger.
  • Als de hond een licht gekleurde nagel heeft, dan zie je een roze kleur en een lichter deel. Bij het roze deel gaat het over het leven van de nagel. Daar moet je niet in knippen, doe je dat wel dan is dat erg pijnlijk voor de hond en dan kan dat gaan bloeden. Je dient de nagel af te knippen in het lichte deel, een paar mm van het roze deel af.
  • Wanneer de nagel wat donkerder gekleurd is, dan is het vaak lastig te bepalen waar het leven in zit. Je kunt dan eventueel eerst de aanwezige lichte nagels knippen om gevoel te krijgen waar het leven van de nagels bij de hond zit. Als je dan de donkere nagels gaat knippen dan moet je niet direct de nagel afknippen. Je kunt het beste eerst de druk met de nageltang verhogen. Als de hond zijn poot terug gaat trekken dan is de kans groot dat daar leven in zit. Herhaal het proces dan nog een keer maar dan een stukje lager, dit doe je tot de hond niet meer terugtrekt.

Leven van de nagel

De nagels van de honden hebben op bepaalde plaatsen gevoel, het leven van de nagel. Als je daar in knipt zal de hond veel pijn hebben en dan kan er een fikse bloeding ontstaan. Dit kan er ernstig uitzien. Vaak is het ongevaarlijk en stopt het bloeden vanzelf. Let bij het knippen ook altijd goed op de veiligheid. Houd je hoofd nooit dicht bij het hoofd van de hond.

Is nagels knippen van de hond nodig?

Soms is het nodig om de nagels van de hond te knippen. Dit hangt er vanaf hoe lang de nagels van de hond zijn. Als de nagels namelijk te lang worden, dan kan er een constante druk op de voeten en poten van de hond uit worden geoefend. Dat kan dan zorgen voor een afwijkende stand van de voeten. Ook zijn lange nagels pijnlijk voor de hond om op te lopen en dan kan de hond ook verkrampt of mank gaan lopen. Houd de nagels van de hond dan ook goed in de gaten. Als zij te lang zijn en je durft ze zelf niet te knippen, laat het dan de dierenarts doen.

Nagels hond knippen bij dierenarts

De dierenarts kan de nagels van de hond ook knippen. Je kunt wanneer de hond een keer per jaar naar de dierenarts gaat voor de enting, ook de nagels laten knippen. Maar mocht je nu tussendoor merken dat de nagels nog te lang zijn, dan kun je altijd een afspraak inplannen. Je kunt het vaak ook de assistentes laten doen (vaak goedkoper dan een consult van de dierenarts). Het gaat echter om het welzijn van de hond, dus zorg dat je het goed in de gaten houdt en wanneer de nagels te lang zijn, wacht dan niet maar knip ze zelf of laat de dierenarts(assistente) de nagels knippen. Je kunt de hond in de tussentijd afleiden met wat lekkers en er zelf bij gaan zitten, zodat het minder spannend is voor de hond.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Astrid-de-Wilde
Aantal keer gelezen: 5818x
Toegevoegd: 17-08-2015 12:51
Gewijzigd: 24-08-2015 20:45

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3261 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!