IJslandse hond, over het ras

IJslandse hond, over het ras

IJslandse hond, over het rasKen je de IJslandse hond? Dit is een hondenras dat tot de keesachtigen behoort. Je krijgt echt een kameraad als je voor dit ras kiest. Lees daarom in dit artikel meer over het ras, het karakter, de gezondheid en opvoeding van de IJslandse hond.

IJslandse hond

De IJslandse hond stamt af van de honden die in de 19e en de 20e eeuw gebruikt werden door de Vikingen. Zij brachten de honden naar IJsland. De honden werden ingezet voor het drijven, maar ze konden ook het vee hoeden. Vanaf ongeveer de 16e eeuw was het ras, de IJslandse hond, erg gewild in Engeland.

IJslandse hond uiterlijk

De IJslandse hond is een middelgrote hond met twee rechtopstaande oren. De IJslandse hond heeft een gekrulde staart en een dikke en dubbele vacht. Het is een waterafstotende vacht en deze kan langharig of kortharig zijn. De vachtkleuren zijn er in bruinrood, grijs, zwart, beige en chocoladebruin. Vaak is de buik wat lichter van kleur. Het ras kan enige witte plekken hebben op de vacht. Als je het zwarte type van de IJslandse hond hebt dan heeft deze vaak drie kleuren. De IJslandse hond heeft dan zwarte en witte vlekken, dan zijn de wangen vaak beige of roodbruin en ook boven de ogen en bij de poten zie je vaak de kleuren roodbruin of beige terugkomen. De honden wegen ongeveer 14 kg (tussen de 12 en 18 kg) en ze hebben een schouderhoogte van 38-48 cm. Reuen zijn wat groter dan teefjes, zoals bij alle hondenrassen het geval is.

IJslandse hond karakter

De IJslandse hond is een fijne kameraad. Het is een vrolijke hond, hij is erg lief en ook betrouwbaar naar kinderen toe. Deze hond ziet er niet alleen vriendelijk uit, de oren bewegen ook altijd en ze houden er van als ze aan worden gehaald. De meeste IJslandse honden liggen graag dicht bij elkaar. Ze zijn ook tolerant naar soortgenoten en ook met andere huisdieren gaan ze goed samen. Het zijn leergierige honden, maar ook erg sportief en vlug. Ze maken soepele bewegingen en hebben een prima uithoudingsvermogen. De IJslandse hond is een trouw en betrouwbaar ras. Deze honden zijn moedig en nieuwsgierig ingesteld. De honden zijn over het algemeen snel tevreden.

IJslandse hond vacht

De IJslandse hond komt voor met korte en lange haren. Ze hebben beide een langere kraag en broek. Ook hebben ze een volle pluimstaart. De vacht is vrij van een hondenlucht, dat is wel bijzonder. Je hoeft de vacht maar nauwelijks te onderhouden, eigenlijk maar één of twee keer per jaar als de hond in de rui is. Een paar keer per jaar kunnen ze volop verharen en dan kun je de vacht maar beter wel even goed borstelen. Daardoor kan de hond ook sneller zijn haren kwijt en zal hij minder krabben en bijten (van de jeuk van de losse haren). Je merkt het vanzelf dat de hond de wintervacht of de zomervacht gaat krijgen en je ziet ook dat de kraag weer wat dikker gaat worden en soms ook kan verkleuren. Meestal worden de IJslandse honden in de winter weer wat donkerder in de vacht en in de zomer wat lichter.

Werken met de IJslandse hond

Als je er van houdt om te werken met je hond, dan is de IJslandse hond een zeer geschikte hond. Deze honden willen namelijk graag met je werken, iedere dag hebben ze graag minimaal twee uur lichamelijke en geestelijke actie nodig. Het zijn gevoelige honden, ze zijn goed te trainen voor alle takken van de hondensport. Je moet niet trainen met een harde hand, want daar is de IJslandse hond te gevoelig voor. Of je nu behendigheid of gehoorzaamheid wilt doen, je kunt de honden vaak overal blij mee maken. Lekker veel wandelen, apporteren en tussendoor spelletjes doen, dat is waar de IJslandse hond naar op zoek is en wat hij nodig heeft. Je dient elke dag echt veel tijd en aandacht te besteden aan deze hond, je bouwt een sterke band op en je krijgt er veel liefde voor terug. Daarnaast zijn het erg trouwe honden en als je graag met je hond samenwerkt, dan is de hond snel tevreden met de activiteit die je die dag samen doet. Als je een paar wandelingen maakt, dan ben je al snel met de minimale twee uur bezig die de IJslandse hond minstens aan aandacht nodig heeft, iedere dag weer.

IJslandse hond gezondheid

Er zijn geen ras specifieke ziekten bekend bij de IJslandse hond. Dit is prettig om te weten als je voor de IJslandse hond kiest. De honden kunnen gemakkelijk 15-18 jaar oud worden. Het zijn over het algemeen stabiele, sterke en gezonde honden. Als je graag een maatje wilt waar je lange tijd van kunt genieten en voor wilt zorgen, dan heb je aan de IJslandse hond een goede rashond.

Opvoeding van de IJslandse Hond

Het opvoeden van de IJslandse hond gaat deels vanzelf. De honden leren namelijk snel en zijn altijd op zoek naar een uitdaging. Ze zijn ook graag met je bezig en ze hebben er altijd plezier in als zij met je samen mogen werken. Of dat het nu gaat over samen fietsen, hardlopen, wandelen of behendigheid, alles is voor deze honden interessant. Als je ook graag een hond wilt waar je mee kunt trainen en een fijne band mee op kunt bouwen dan zou de IJslandse hond een geschikte hond kunnen zijn. Het is een gezonde maar ook een robuuste hond die houdt van lichaamsbeweging. Dus als je veel met je hond samen wilt werken en/of de ruimte hebt om samen buiten actief te zijn, dan komt de IJslandse hond tot zijn recht en zal hij veel liefde en genegenheid aan je teruggeven. Er wordt een goede band opgebouwd tussen hond en baas, zeker als je vanaf het begin af aan veel samen doet en zo leer je elkaar ook beter kennen. Je kunt inspelen op wat de hond graag wil en als je daar aan voldoet dan kan de band niet meer stuk!


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: E.
Aantal keer gelezen: 4932x
Toegevoegd: 22-04-2015 18:46
Gewijzigd: 21-08-2015 15:06

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3795 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!