Wat mogen honden wel en niet eten?

Wat mogen honden wel en niet eten?

Wat mogen honden wel en niet eten?Honden mogen veel producten wel eten, maar er zijn ook voedingsmiddelen die zij absoluut niet mogen eten. Er zijn zelfs voedingsmiddelen die giftig zijn voor honden. Let daarom goed op wat jij je hond te eten geeft. In dit artikel bespreken we wat honden wel en niet mogen eten!

Honden en eten

Honden zijn vaak erg dol op eten, dit maakt het soms moeilijk om eten af te pakken als zij het niet mogen hebben. Sommige honden zijn zo snel en halen het gewoon van tafel. Dit moet je voorkomen, het kan namelijk ook over voedingsmiddelen gaan die giftig zijn. Begin je aan een pup, dan hoort bij het opvoeden dat de hond niets van de tafel (aanrecht enz.) mag pakken voor zijn eigen veiligheid.

Honden, wat mogen ze niet eten?

Let bij honden goed op met chocolade, druiven, rozijnen en te veel brood. Om te beginnen de chocolade. Hierin bevindt zich "theobromine". Dit is een stof die voorkomt in cacaobonen. Deze stof is voor honden giftig en heeft daarbij ook snel een negatief effect op het zenuwstelsel en het hart. Als een hond chocolade heeft gegeten, kan hij hier erg ziek van worden. Je zult merken dat de hond gaat braken, diarree krijgt, gaat hijgen, veel dorst heeft en veel moet plassen. De hond kan ook gaan beven, last  krijgen van toevallen, hyperactiviteit, abnormaal hartritme en wanneer je er niet op tijd bij bent kan dat de dood tot gevolg hebben. Of dit laatste zo is, hangt af van meerdere factoren, zoals van het immuunsysteem van de hond en van de omvang van de hond. Een dosis van 50-100 mg theobromine kan al fataal zijn voor een hond. Wanneer een volwassen Duitse Herder een theelepel melkchocolade eet, dan zal dat niet zoveel effect hebben, maar bij een kleinere hond dus wel. Nog een paar weetjes over honden en chocolade:


  • In witte chocolade is heel weinig theobromine aanwezig.
  • Een dodelijke dosis melkchocolade voor honden is 30 gram melkchocolade per 500 gram lichaamsgewicht.
  • Een dodelijke dosis pure chocolade voor honden is 15 gram pure chocolade per 500 gram lichaamsgewicht.
  • Een dodelijke dosis zoete cacao voor honden is 8 gram zoete cacao per 500 gram lichaamsgewicht.
  • Een dodelijke dosis culinaire (ongezoete, pure) cacao is 3 gram culinaire cacao per 500 gram lichaamsgewicht.

Honden en druiven en rozijnen

Druiven en rozijnen zijn giftig voor honden. Wanneer een hond een druif heeft gegeten zal hij na een paar uur braken en diarree krijgen. Hij kan binnen 24 uur ernstige nierproblemen krijgen en wanneer er niet op tijd in wordt gegrepen kan de hond hier aan overlijden. Als de hond rozijnen heeft gegeten kan de hond last krijgen van acuut nierfalen, ook daar kan de hond aan overlijden Dit geldt al vanaf drie gram per kg lichaamsgewicht van de hond.

Hond en zoetigheid

Sommige honden houden erg veel van zoetigheid. Wanneer dat bij jouw hond zo is, let dan goed op dat hij niet bij de zoetigheid kan. Wanneer een hond een hoge concentratie xylitol (meer dan 100 mg per kg lichaamsgewicht) binnenkrijgt zal dat zorgen voor een verlaging van de bloedglucosespiegel. Dit kan fataal zijn.

Honden en zout

Honden kunnen vergiftigd worden door zout. In totaal gaat het over 1,9 gram zout per kg lichaamsgewicht. Honden kunnen dan gaan braken, diarree krijgen, oedeem krijgen of zelfs een epileptische aanval. Wanneer je hond zout heeft gegeten kun je de hond het beste kleine beetjes water laten drinken. Hierdoor zorg je er voor dat het natrium-chloorgehalte weer wordt verlaagd.

Honden en brood

Sommige honden krijgen dagelijks een snee brood. Maar let hierbij goed op. Wist je dat rauw brooddeeg met gist kan gaan rijzen en daardoor hoopt het gas zich op in het spijsverteringskanaal van de hond. Dit zou kunnen zorgen voor pijn en voor een breuk in de maag en darmen. Dit risico is weer verdwenen wanneer het deeg volledig is gerezen. Honden mogen daarom best een stukje brood hebben, maar let op welk brood en let ook op de hoeveelheid. Zorg er wel voor dat de dagelijkse hoeveelheid brood niet meer is dan 5-10 % van de dagelijkse calorie-inname.

Honden, levensmiddelen vermijden!

Er zijn een aantal levensmiddelen die je moet vermijden bij je hond. Dit zijn alcoholisch drank, avocado, vette levensmiddelen, macadamianoten, uien, uipoeder en knoflook, zout, cafeïne, Xylitol, gist, melk en producten die gezoet zijn met Xylitol.

Hond laten braken wel of niet doen?

Er werd vroeger vaak gezegd dat je je hond moest laten braken wanneer hij iets had gegeten wat niet mocht. Je zou dan een eetlepel zout achter op de tong van de hond moeten leggen. Maar stop hier mee, want zout is giftig voor honden. Wanneer je hond iets heeft gegeten wat niet mag moet je naar de dierenarts gaan en dan kan hij de hond een injectie geven, zodat de hond gaat braken. Echter hoeft dat niet altijd de oplossing te zijn. Mocht het zo zijn dat je hond iets heeft gegeten wat giftig is, neem dan meteen contact op met je dierenarts, hij zal je een aantal vragen stellen zoals:


  • Wat voor hondenras is het?
  • Hoe oud is de hond?
  • Hoeveel weegt de hond?
  • Welke symptomen laat de hond zien?
  • Wat en hoeveel heeft de hond precies gegeten?
  • Heb je de verpakking met ingrediënten nog? Wat staat er op?
  • Heeft de hond al gebraakt? Zo ja, probeer te omschrijven wat je hebt gezien.

Waarom mogen de honden het niet eten?

  • Honden mogen geen alcohol, waarom niet? Het is niet goed voor de lever en het kan schade aanrichten. Dit veroorzaakt diarree, braken, ademhalingsproblemen en ze kunnen zelfs in coma raken. Geef de hond daarom NOOIT alcohol, ook niet één slokje!
  • Avocado, let goed op, want de schil, de pit en de plant van de avocado zijn erg giftig voor honden, dit geldt ook voor andere zoogdieren en vogels. Er bevindt zich een stofje in, persine, en dat kan zorgen voor alvleesklierontsteking, ademhalingsproblemen en vochtophopingen in vitale organen van je hond.
  • Rauwe aardappelen zijn niet goed voor je hond en dan met name de schil en de uitlopers. Als de aardappels gekookt zijn is het niet zo erg wanneer de hond hier een beetje van mee eet.
  • Noten en met name de Macadamianoten kunnen zorgen voor problemen en invloed hebben op het zenuwstelsel en de spieren van de hond. Daarbij kunnen walnoten giftige schimmels bevatten.
  • Tomaten kunnen een allergische reactie veroorzaken. Tomaten horen bij de nachtschade familie zoals de paprika en aubergine. Deze kunnen ontstekingen verergeren. De komkommer en courgette behoren niet bij de nachtschade familie, deze mogen honden dus wel eten,
  • Uien en knoflook zijn niet goed voor de hond, omdat deze effect hebben op de rode bloedlichaampjes van de hond. Dit kan zorgen voor bloedarmoede. Honden kunnen hier ook darm- en maagkrampen van krijgen. Het is wel goed om te weten dat knoflook minder schadelijk is dan ui. Er zijn namelijk wel speciale knoflook snoepjes voor honden, maar let goed op hoeveel je geeft.
  • Champignons en paddenstoelen kunnen zorgen voor een shock. Dit kan ook dodelijk zijn voor honden wanneer er niet op tijd gehandeld wordt.
  • Rauw varkensvlees kan een ziekte bevatten, genaamd Aujeszky. Dit is altijd dodelijk voor honden en katten, maar het is ongevaarlijk voor mensen. Er zijn veel Europese landen waar de ziekte niet meer voorkomt. Maar in Spanje kan je hond het wel oplopen.
  • Pitten van appels, kersen, abrikozen, nectarines, pruimen, e.d. kunnen blauwzuur bevatten en in grote hoeveelheden is dat giftig voor je hond. Wanneer je je hond toch fruit wilt geven dan is het beter dat je de pitten er uit haalt. Was het fruit ook altijd goed, het kan namelijk bespoten zijn, maar dat geldt ook wanneer je het zelf gaat eten.
  • Melkproducten zoals yoghurt of kaas zijn niet giftig voor honden. Let wel goed op dat de hond deze producten niet teveel binnenkrijgt. Dit kan zorgen voor diarree.
  • Medicijnen zijn niet goed voor honden. Berg ze daarom goed op. Je weet nooit wat er in medicijnen is verwerkt en welke stoffen niet goed zijn voor de hond. Honden horen niet bij jouw medicijnen te kunnen. Berg ze goed op. Als je weet dat je hond van het aanrecht “steelt” laat ze daar dan ook niet liggen, maar berg ze op in een hoger kastje waarvan je zeker weet dat de hond er niet bij kan.

Wat mogen honden wel eten?

Er is nu besproken wat honden beter niet kunnen eten en wat honden absoluut niet mogen eten. Maar wat mogen honden dan wel eten?

  • Brokken: Erg veel honden krijgen brokken. Het is gemakkelijk, je koopt brokken en geeft de hond de voorgeschreven hoeveelheid. Het is ook eenvoudig om brokken te bewaren en ook wanneer je op vakantie gaat kun je gemakkelijk een zak brokken meenemen en je hond hetzelfde voer geven als hij thuis krijgt. Maar brokken zijn niet zo gezond als iedereen denkt. Er zijn zelfs brokken die helemaal niet goed zijn en niet alle voedingsstoffen bevatten die honden nodig hebben. Meestal zit er een te laag percentage vlees in de brokken, meestal 4% of minder. Honden zijn carnivoren en lopen daardoor dus belangrijke voedingsstoffen mis. Ook zijn er brokken met granen en daar kunnen niet alle honden tegen. Let daarom goed op welke brokken je geeft en of je hond die brokken goed verdraagt. Er zijn ook honden die jeuk krijgen nadat ze brokken hebben gegeten en daardoor kunnen zij ook de huid kapot bijten en krabben (allergische reactie op de brokken!)
  • Voer uit blik: Honden zijn dol op voer uit blik of natvoer. Het is echter niet zo gezond. Het bevat veel geur-, kleur- en smaakstoffen. Hierdoor wordt het voor de hond aantrekkelijk gemaakt om te eten. Het blikvoer bestaat voor 80% uit water en daardoor mist de hond veel voedingsstoffen. Het kan eventueel gecombineerd worden met goed voer, maar alleen blikvoer is niet voldoende voor honden, al mogen ze het wel eten.
  • Diner: Het gaat bij diner over kleurrijke voeding voor honden. Je moet lauwwarm water toevoegen en dan worden de brokken wat zachter. Er zitten brokken in maar ook andere voedingsstoffen, zoals groenten. Als honden niet zo van brokken houden kan er diner worden gegeven, de meeste honden zijn er dol op. Lees de ingrediëntenlijst goed door alvorens je diner gaat kopen.
  • Rauw vers vlees: Steeds meer mensen stappen over naar rauw vers vlees voor de hond. Dit is eigenlijk heel logisch, want honden zijn carnivoren en hebben dus veel vlees nodig zodat zij aan de dagelijkse voedingsstoffen komen. In rauw vers vlees zijn geen schadelijke kleurstoffen, geurstoffen en smaakstoffen verwerkt. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over wat je hond eet. Je stelt als eigenaar zelf de maaltijd voor de hond samen. Je kunt echter ook kant en klare maaltijden kopen op internet of via de dierenwinkel. Je hoeft niet bang te zijn dat de hond ziekten krijgt van rauw vlees, want de hondenmaag kan er tegen en verteert het vlees ook goed. Een aantal bekende soorten rauw vlees zijn KVV (kant en klaar vers vlees) en NRV (natuurlijke rauwe voeding).
  • Groenten: Er zijn honden die groenten erg lekker vinden. Je mag de hond dan bijvoorbeeld witlof of spruiten geven, maar ook radijsjes, peultjes, pompoen, wortels, witte kool, waterkers, bloemkool, broccoli, bieten, bospeen, andijvie, asperges, lamsoor, peterselie en groene kool geven. Zo zijn er nog meer groenten die honden wel mogen eten, rode kool, gember en aardperen mogen honden bijvoorbeeld ook nog eten.
  • Fruit: Sommige honden zijn dol op fruit, je mag je hond dan bijvoorbeeld appel geven, maar ook aardbeien, abrikozen, banaan, ananas, bessen, frambozen, grapefruit, kiwi, mango, meloen, mandarijn, papaja, perziken, peer, pruimen en een sinaasappel mogen gegeten worden door honden. Soms kan het voor hen ook erg verfrissend zijn en zeker in de zomermaanden.





                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Ellen ten Lange
Aantal keer gelezen: 53884x
Toegevoegd: 15-06-2015 17:04
Gewijzigd: 22-08-2015 12:52

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3828 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!