Je hebt een fokker nodig als je een (ras)hond wilt kopen, die je zelf van jongs af aan wilt opvoeden. Er zijn diverse fokkers te vinden, namelijk:
De moeder en de puppy's liggen in huis, of in elk geval op een plek waar ze aan alle huiselijke geluiden kunnen wennen, ook aan bezoek. De puppy's gaan tussen de 8 en 9 weken naar hun nieuwe verzorger. De nieuwe eigenaar komt een keer kennismaken, zodat de fokker weet met wie hij te doen heeft. Er wordt gesproken over de voorkeur reu of teef, kleur als dat van toepassing is. Er wordt gevraagd waarom iemand een puppy wil (bewaking, gezelschap, jacht, show). Tijdens dit gesprek krijgt de fokker een idee welke puppy straks het beste bij een bepaalde persoon past. Zijn de puppy's geboren dan mag de nieuwe eigenaar een kijkje komen nemen (en dat is erg leuk!). Vervolgens wordt er een afspraak gemaakt op welke datum de puppy mee mag naar zijn nieuwe adres. De puppy is dan geënt, ontwormd en door een dierenarts bekeken.
De puppy krijgt een dierenpaspoort met daarin de belangrijke gegevens voor de dierenarts. De dag is aangebroken om de puppy op te halen. De fokker zorgt dat de puppy daarvoor klaar is, geeft het dierenpaspoort mee, wat voer dat de puppy gewend is en iets uit het nest waaraan de puppy straks steun heeft in zijn nieuwe onderkomen. De stamboom wordt later toegestuurd. Een goede fokker kun je overal terugvinden. Hij zal goed bekend zijn bij de dierenarts, bij de vereniging van rashonden, bij eerdere klanten, op een website. Een goede fokker wordt graag op de hoogte gehouden over de ontwikkelingen van de puppy's. Er zal na verkoop van de puppy's daarom nog regelmatig contact zijn tussen de fokker en de nieuwe eigenaar van de puppy.
Je besluit staat vast. Er komt een hond in huis. Je weet precies welk ras je wilt. Daar is wel enige tijd overheen gegaan. Je hebt een behoorlijk lange zoektocht achter de rug in de hondenwereld. Je hebt al met eigenaren en fokkers gesproken over diverse rashonden en hun aanleg. Je hebt boeken gelezen en informatie op internet opgezocht. Veel fokkers vind je online met een uitgebreide website. Leuk om vooraf zoveel informatie te verzamelen en ook erg nuttig, want een hond kopen mag nooit in een opwelling gebeuren. Je hoopt op zijn minst 10 jaar met de hond samen te leven, te werken, te spelen en vooral te genieten. Op zoek naar een goede fokker. Daarvoor kun je op verschillende manieren te werk gaan, of je kiest meer dan één van de genoemde manieren.
Een goede fokker kiezen voor je tweede hond is minder moeilijk. Je hebt al de nodige ervaring. Hoe ga je te werk?
Wil je geen puppy, omdat het asiel vol zit, dan heb je uiteraard geen fokker nodig. In het asiel zitten genoeg leuke honden te wachten op een nieuw baasje. Weet echter dat over een hond uit een asiel meestal weinig bekend is. Je dient in deze hond veel aandacht, energie en tijd te steken om het gedrag te sturen. Ook al is het een volwassen hond die wellicht al zindelijk is, moet je er toch het nodige voor doen. Het is belangrijk dat de hond gewenst gedrag aanleert, zodat ongewenst gedrag (probleemgedrag waarvoor hij misschien in het asiel zit) verdwijnt. Dit kost vaak veel meer tijd dan het aanleren van bepaald gedrag. Je krijgt wel wat informatie van de medewerkers van het asiel over de hond, maar nooit zoveel als je van een goede fokker krijgt over de puppy en zijn ouders. Een hond uit een asiel is een risico.
Met liefde en geduld kun je deze hond echter een fijn hondenleven geven. En dat zal je veel voldoening geven. Dit neemt echter niet weg dat het opvoeden van een puppy, gekocht bij een goede fokker, ook iets is om nooit te vergeten. Houd er een dagboek van bij, dan zul je na een tijdje als je het terug leest, zien wat jullie samen hebben beleefd. Plak er wat leuke foto's bij en vergeet niet om er af en toe een te sturen naar de fokker, die het ontzettend op prijs zal stellen om zo af en toe wat van "zijn" puppy's te horen of te zien.
Als je een fokker gaat bezoeken, kun je een aantal vragen stellen. Zorg dat je van tevoren weet welke vragen je wil stellen en schrijf ze eventueel op, zodat je een goed beeld krijgt van de fokker. Vragen waar je aan kunt denken zijn bijvoorbeeld: