puppies in armen van fokker

Fokker, hoe kies je deze?

puppies in armen van fokkerJe bent op zoek naar een hond en daarvoor ga je eerst kijken welke fokker er geschikt is. Maar hoe weet je wat een goede fokker is? In dit artikel wordt deze vraag beantwoord.

Wanneer ga je naar een fokker?

Je hebt een fokker nodig als je een (ras)hond wilt kopen, die je zelf van jongs af aan wilt opvoeden. Er zijn diverse fokkers te vinden, namelijk:

  • Fokkers van rashonden. Dit zijn mensen die een bepaald ras fokken en zich aan de strenge voorwaarden houden die daarvoor gelden. Deze fokkers verkopen hun puppy's met stamboom. Vaak zijn het liefhebbers van dit ras en hebben zelf ook enkele honden. Soms houden ze uit elk nestje een puppy voor zichzelf. Deze fokkers kunnen je altijd vertellen wie de vader van de puppy's is en ze weten veel over zijn karakter. Zij hebben een zeer verzorgd onderkomen voor de moeder en puppy's. De fokker besteedt veel tijd aan het socialiseren van de puppy's. Hij gaat er mee op pad, met moeder en puppy's.

De moeder en de puppy's liggen in huis, of in elk geval op een plek waar ze aan alle huiselijke geluiden kunnen wennen, ook aan bezoek. De puppy's gaan tussen de 8 en 9 weken naar hun nieuwe verzorger. De nieuwe eigenaar komt een keer kennismaken, zodat de fokker weet met wie hij te doen heeft. Er wordt gesproken over de voorkeur reu of teef, kleur als dat van toepassing is. Er wordt gevraagd waarom iemand een puppy wil (bewaking, gezelschap, jacht, show). Tijdens dit gesprek krijgt de fokker een idee welke puppy straks het beste bij een bepaalde persoon past. Zijn de puppy's geboren dan mag de nieuwe eigenaar een kijkje komen nemen (en dat is erg leuk!). Vervolgens wordt er een afspraak gemaakt op welke datum de puppy mee mag naar zijn nieuwe adres. De puppy is dan geënt, ontwormd en door een dierenarts bekeken.

De puppy krijgt een dierenpaspoort met daarin de belangrijke gegevens voor de dierenarts. De dag is aangebroken om de puppy op te halen. De fokker zorgt dat de puppy daarvoor klaar is, geeft het dierenpaspoort mee, wat voer dat de puppy gewend is en iets uit het nest waaraan de puppy straks steun heeft in zijn nieuwe onderkomen. De stamboom wordt later toegestuurd. Een goede fokker kun je overal terugvinden. Hij zal goed bekend zijn bij de dierenarts, bij de vereniging van rashonden, bij eerdere klanten, op een website. Een goede fokker wordt graag op de hoogte gehouden over de ontwikkelingen van de puppy's. Er zal na verkoop van de puppy's daarom nog regelmatig contact zijn tussen de fokker en de nieuwe eigenaar van de puppy.

  • Fokkers van niet rashonden. De fokkers van deze laatste groep kennen ook de vader en de moeder van de honden, maar fokken niet één ras. Hier worden honden met elkaar gekruist. Als dit met beleid gebeurt kunnen hierdoor de mooiste en heel prettige honden vandaan komen. Verder moet de aandacht en verzorging hetzelfde en net zo goed zijn als bij de fokkers van rashonden. Dus ook het in huis opgroeien in de eerste weken, socialiseren, ontwormen, laten enten.   
  • Er is ook een groep fokkers, die het niet zo nauw nemen wat voor honden er worden gefokt. Zij fokken louter en alleen maar voor het geld. Deze groep zijn de zogenaamde broodfokkers. Bij deze laatste groep wordt het afgeraden een puppy te kopen. Je weet niet wat je koopt, weet niets over de karakters van de ouders van de puppy's, niets over de gezondheid en vaak worden deze honden onder slechte omstandigheden gehouden. De puppy's  gaan ook vaak al met de 6 weken bij de moeder weg en zijn meestal niet ontwormd. Opletten dus als jij toch in zee gaat met een van deze fokkers. Koop ook nooit een hond op een markt! Je kunt uit medelijden een hond kopen, omdat je denkt dat je dan een hond redt. Niet is minder waar, want zolang deze honden worden verkocht gaat men door met deze vaak illegale praktijken.

Fokker kiezen voor je eerste hond

Je besluit staat vast. Er komt een hond in huis. Je weet precies welk ras je wilt. Daar is wel enige tijd overheen gegaan. Je hebt een behoorlijk lange zoektocht achter de rug in de hondenwereld. Je hebt al met eigenaren en fokkers gesproken over diverse rashonden en hun aanleg. Je hebt boeken gelezen en informatie op internet opgezocht. Veel fokkers vind je online met een uitgebreide website. Leuk om vooraf zoveel informatie te verzamelen en ook erg nuttig, want een hond kopen mag nooit in een opwelling gebeuren. Je hoopt op zijn minst 10 jaar met de hond samen te leven, te werken, te spelen en vooral te genieten. Op zoek naar een goede fokker. Daarvoor kun je op verschillende manieren te werk gaan, of je kiest meer dan één van de genoemde manieren.

  • Je haalt de informatie van internet, lees vooral de recensies.
  • Je informeert bij familie, vrienden, kennissen, die een hond bezitten van het ras waarvoor jij ook kiest.
  • Je vraagt advies aan de dierenarts, kent hij de fokker die jij op het oog hebt?
  • Waarschijnlijk heb je boeken gelezen over jouw rashond, soms staan daar ook bruikbare adressen in vermeld.
  • Je legt contact met de vereniging van rashonden.

Een goede fokker kiezen voor je tweede hond is minder moeilijk. Je hebt al de nodige ervaring. Hoe ga je te werk?

  • Alle punten uit voorgaand stukje.  
  • Als je met de vorige fokker en hond goede ervaring hebt en je kiest weer voor datzelfde ras, dan kun je uiteraard weer voor dezelfde fokker kiezen.
  • De jouw bekende fokker heeft binnenkort geen nestje, maar kan je verwijzen naar een goede collega fokker.

Geen fokker nodig

Wil je geen puppy, omdat het asiel vol zit, dan heb je uiteraard geen fokker nodig. In het asiel zitten genoeg leuke honden te wachten op een nieuw baasje. Weet echter dat over een hond uit een asiel meestal weinig bekend is. Je dient in deze hond veel aandacht, energie en tijd te steken om het gedrag te sturen. Ook al is het een volwassen hond die wellicht al zindelijk is, moet je er toch het nodige voor doen. Het is belangrijk dat de hond gewenst gedrag aanleert, zodat ongewenst gedrag (probleemgedrag waarvoor hij misschien in het asiel zit) verdwijnt. Dit kost vaak veel meer tijd dan het aanleren van bepaald gedrag. Je krijgt wel wat informatie van de medewerkers van het asiel over de hond, maar nooit zoveel als je van een goede fokker krijgt over de puppy en zijn ouders. Een hond uit een asiel is een risico.

Met liefde en geduld kun je deze hond echter een fijn hondenleven geven. En dat zal je veel voldoening geven. Dit neemt echter niet weg dat het opvoeden van een puppy, gekocht bij een goede fokker, ook iets is om nooit te vergeten. Houd er een dagboek van bij, dan zul je na een tijdje als je het terug leest, zien wat jullie samen hebben beleefd. Plak er wat leuke foto's bij en vergeet niet om er af en toe een te sturen naar de fokker, die het ontzettend op prijs zal stellen om zo af en toe wat van "zijn" puppy's te horen of te zien.

Fokker, vragen stellen

Als je een fokker gaat bezoeken, kun je een aantal vragen stellen. Zorg dat je van tevoren weet welke vragen je wil stellen en schrijf ze eventueel op, zodat je een goed beeld krijgt van de fokker. Vragen waar je aan kunt denken zijn bijvoorbeeld:

  • Waarom heb je er voor gekozen om dit ras te fokken?
  • Hoeveel ervaring heb je fokken?
  • Bij welke rasvereniging ben je aangesloten?
  • Welke fokregels gelden er?
  • Hoeveel nestjes heb je per jaar?
  • Met hoeveel honden fok je?
  • Mag ik de moederhond zien?
  • Op welke leeftijd mag de hond een nestje krijgen?
  • Zijn er gezondheidsproblemen die bij het ras voorkomen en zo ja welke?
  • Mag ik de stamboom van de vader en de moeder zien?
  • Wat verwacht je als fokker van mij, als nieuwe eigenaar?
  • Is er een contract of zijn er bepaalde voorwaarden en garanties?
  • Zijn er testresultaten (HD en ED) en mag ik deze inzien?
  • Hoe oud is de pup als ik hem op mag halen?





                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Sassie
Aantal keer gelezen: 2990x
Toegevoegd: 02-08-2016 18:41
Gewijzigd: 14-08-2016 09:11

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3867 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!