Kip

De kip en verzorging ervan

KipEr zijn veel mensen die kippen houden als huisdier. Wil jij ook graag kippen? Lees hier dan meer over de verzorging van de kip.

Kippen als huisdier

Kippen zijn erg leuke dieren om naar te kijken. Er is constant leven in het kippenhok of de kippenren. Het vrouwtje heet de hen, het mannetje is de haan en de kleintjes zijn van die schattige kuikentjes. Het is voor jezelf, maar zeker ook voor je kinderen, erg mooi om van dichtbij mee te maken dat eieren worden uitgebroed en om kuikentjes te zien opgroeien. Daarvoor (bevruchte eitjes) moet je een hen en een haan nemen. Het is beter om enkele kippen bij elkaar te zetten, want het zijn sociale dieren, die samen gezellig rondscharrelen. Je kunt gerust meer hennen bij elkaar zetten, maar meer dan één haan is niet aan te raden. Hanen kunnen namelijk enorm vechten om "de vrouwtjes'. En wat denk je van het kraaien, de ene haan begint en de andere gaat mee kraaien en dat kan ook in de ochtend heel vroeg gebeuren. Of de buurt daarop zit te wachten…..?

Ben je van plan om kippen te gaan houden als hobby dan moet je van tevoren het een en ander regelen. Je dient voldoende ruimte te hebben, want een kip scharrelt graag rondom het huis, of op een afgemaakte plek in de tuin. Een nachthok is nodig, zodat de dames en eventueel de heer op stok kunnen. Je kunt in dat nacht- of binnenhok ook hokjes plaatsen waar de kippen hun eieren kunnen leggen. Kippen leggen echter ook vaak een ei op een plek waar ze rondscharrelen. Dus eieren kun je zowel binnen als buiten vinden. Raap de eieren elke dag, zodat je geen oude eieren krijgt.

Naast een goed verblijf heb je kippenvoer nodig, een voederbak of silo en een speciale bak voor het water (drinktoren of speciale emmer), die constant aanwezig moet zijn. Ook stro moet je kopen, dat je in het binnenhok legt en eventueel houtsnippers die je in het binnenhok op de grond strooit. Kippen houden is een leuke hobby, maar je moet er in investeren bijvoorbeeld in een goed hok en een goede kippenren. Er is veel keuze op dat gebied en koop je meteen een degelijk en duurzaam kippenhok met ren dan zul je daar lange tijd plezier van hebben. Vervolgens is het genieten van de beweeglijke kippen en de verzorging ervan.

De verzorging van kippen

Huisdieren brengen werk met zich mee. Je hebt de verantwoording voor de kippen. Jij dient ervoor te zorgen dat ze een goed leven hebben. Daar horen bij: een tochtvrij en droog hok, zowel overdag als 's nachts; goed voer en fris water, stro en een schoon hok en medicatie. Het verzorgen zal niet veel tijd in beslag nemen, maar moet wel twee maal per dag gebeuren. Als jij graag op vakantie gaat dan heb je dus iemand nodig die voor de kippen zorgt als jij weg bent. Je voert de kippen in de vroege ochtend en 's avonds, het water ververs je elke dag, je raapt elke dag de eieren, je schept poep uit de hokken binnen en eens per week dien je buiten de boel om te spitten, zodat de vastgelopen grond weer lekker los is en de kippen heerlijk kunnen scharrelen. Gooi de waterbak om en kijk eens….ze zijn er als de kippen bij! Ook leg je eens per week nieuw stro in de leghokjes en nieuwe houtsnippers op de grond. Kippen weten het wanneer jij komt voeren. Ze staan bij de deuropening in een groepje bij elkaar. Je mag kippen ook bepaald afval geven, denk aan tuinafval als kort onkruid, maar ook schillen, bladeren van groente en fruit en oud brood zullen in dankbaarheid voor je worden "verwerkt".

Ongedierte bij kippen

Kippen zijn schone dieren, zij houden zichzelf goed schoon met hun snavel. Toch kunnen kippen te maken krijgen met bijvoorbeeld luis, bloedluis, kalkpootmijt enz. Het controleren van de kippen met enige regelmaat is niet overbodig. Je kunt niet alles voorkomen, dus wanneer je kippen te maken krijgen met vervelend ongedierte dan zul jij als verzorger moeten handelen. Ga online of naar de dierenspeciaalzaak om advies en behandel de dieren, zodat ze binnenkort geen last meer zullen hebben van ongedierte.

Kippen de rassen

Ga je op zoek naar kippen dan is het belangrijk dat je weet welk ras je zoekt. Er zijn veel verschillende rassen te koop: Zijdehoen, Brahma, Sussex, Barnevelder, Marans, Leghorn, Plymouth Rock. Wil je grote kippen of kleine, de zogenaamde krielkip. Je kunt onderscheid maken in grootte, maar ook voor het doel waarvoor je de kip wilt houden:

  • De sierkip. Een voorbeeld van de sierkip is de Zijdehoen. Deze kip neem je niet om te fokken of voor de eieren. Deze kip is om trots op te zijn en om mee te pronken, het uiterlijk van de kip is zo mooi.
  • De vleeskip. Zoals de naam al zegt fokt men deze kippen voor het vlees. Je fokt de kippen om daar straks een lekker stukje kippenvlees aan over te houden of voor de verkoop. Als je deze kip als hobby neemt dan zul je haar waarschijnlijk niet opeten. Een voorbeeld van een vleeskip is de Faverolle, die ook nog eens veel eieren legt.     
  • De legkip. Een mooi voorbeeld van een prima legkip (leghen) is de Barnevelder. Een prachtige kip, die gefokt wordt voor de eieren. Ook wanneer je deze hen voor je hobby neemt, heb je lekkere eieren. De Barnevelder legt namelijk veel eieren en staat daar wereldwijd om bekend.

Broedmachine

Heb je ooit gezien hoe kuikentjes door een broedmachine worden uitgebroed? Zo leuk om te ervaren. Op sommige basisscholen wordt een broedmachine in de klas gezet met een lamp om de eieren op de juiste temperatuur te houden. Er wordt bijgehouden op welke datum het uitbroeden is begonnen, de eieren dienen met regelmaat omgedraaid te worden. Om vergissingen te voorkomen kun je een kruisje op de eieren plaatsen, zodat je weet of je de eieren omgedraaid hebt of dat het nog moet gebeuren. Het opengaan van de eieren is zo spannend. Eerst een scheurtje in de eierschaal en dan volgt als het daarvoor de tijd is het piepkleine kuiken.

Zo klein en zo kwetsbaar zijn die kleine kuikentjes. De broedmachine moet nog even verwarmd blijven als alle kuikens zijn uitgekomen, dit is ook afhankelijk van de temperatuur buiten de bak. De kuikentjes groeien vervolgens als kool en worden prachtige kippen. Nu nog een goede plaats voor deze piepkleine kuikentjes vinden, maar eerst een tijdje veilig in de bak laten zitten met voer en water. Zoals dit op school kan, kun je dit ook thuis doen. Houd er rekening mee dat er op school ook in de weekenden naar de broedmachine gekeken moet worden, wie gaat daar voor opdraaien?






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Sassie
Aantal keer gelezen: 4158x
Toegevoegd: 02-09-2016 18:37
Gewijzigd: 25-09-2016 21:19

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3740 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!