De boxer - hond, over het ras

De boxer - hond, over het ras

De boxer - hond, over het rasWil je graag een boxer hond? Dan is het goed om te weten hoe het karakter van deze honden is. Lees daarom in dit artikel meer over het karakter, het temperament, de verzorging en de beweging die de boxer hond nodig heeft.

Boxer hond geschiedenis

Ga je naar de geschiedenis van een Boxer kijken dan kom je er al snel achter dat het ras Boxer in Duitsland is ontstaan aan het einde van de negentiende eeuw. Je kunt wel zien als je naar de Boxer kijkt waar de naam van afstamt, een Boxer maakt namelijk een boksende beweging met zijn voorpoten. Let er maar eens op als je een Boxer ziet. Met een Boxer heb je een gedrongen hond die middelgroot is en sterke kaken heeft met een krachtige beet, de schofthoogte van een reu kan ongeveer 57 centimeter zijn, bij een teef is de schofthoogte 55 centimeter. De leeftijd van een Boxer moet je houden op ongeveer 11 of 12 jaar en hij kan wel rond de veertig kilo gaan wegen. Een Boxer kun je heel goed inzetten om dingen op te sporen, maar ook voor de redding is een Boxer een zeer geschikte hond.

Boxer hond en karakter

Je kunt wel zeggen dat een Boxer een zeer hoog energie niveau heeft, een Boxer is levendig, sterk en erg loyaal. Een Boxer gedraagt zich erg trots maar je zult nooit zien dat hij arrogant is. De houding van een Boxer kun je wel stoïcijns noemen, een Boxer is zeer intelligent, liefdevol en je hebt er een heerlijke metgezel bij als je deze hond in huis neemt.

Boxer hond temperament

Wat betreft het temperament van een Boxer kun je wel zeggen dat hij erg geduldig, waardig en zelfverzekerd is. Een Boxer vertoont ook nieuwsgierigheid, maar als je vreemde(n) in de buurt krijgt zal hij zeker op zijn hoede zijn. Als een Boxer zich bedreigd voelt dan zul je merken dat hij onverschrokken en moedig is. Een Boxer is erg alert en het gehoor kun je wel heel goed noemen, hierdoor kun je een Boxer ook goed gebruiken als waakhond. Laat je een Boxer met kinderen of andere huisdieren opgroeien dan zal de Boxer hier goed mee om gaan. Een Boxer heeft een buitensporige behoefte aan mensen. Deze honden houden van hun gezelschap, je doet er goed aan om een Boxer dan ook niet al te lang alleen te laten. Geef je een Boxer te weinig aandacht dan zou het kunnen dat hij zich buitensporig gaat gedragen.

Boxer hond en verzorging

Een Boxer heeft een minimale verzorging nodig, als je hem af en toe borstelt met een goede borstel dan moet dat voldoende zijn. Een Boxer hoef je ook niet zo vaak in bad te doen, je hoeft dit alleen maar te doen als het echt hard nodig is. De Boxer is op zichzelf al erg schoon, heeft een gemakkelijke vacht en je zult zien dat hij zich goed verzorgt. Wel moet je bij een Boxer goed opletten dat hij geen heupdysplasie  krijgt. Als je bij een Boxer HD krijgt dan heeft hij een misvorming van één of van beide gewrichten. Als de Boxer dit heeft dan wil dat zeggen dat de kop van het dijbeen niet meer goed in de bekkenkom past. HD is voor een deel een erfelijke aandoening, wil je een hond aanschaffen die erg gevoelig is voor HD dan doe je er verstandig aan om naar de HD status van de ouders te vragen. Als je een Boxer tijdens de groei teveel aan voeding geeft heeft deze ook de kans om HD te krijgen. Je kunt een ras zoals een Boxer tijdens de groei nog beter te weinig voeden dan te veel. Je moet een jonge Boxer niet teveel laten springen. Belast een jonge hond nooit te zwaar, van geen enkel ras!

Boxer hond en gezondheid

Als de Boxer heupdysplasie krijgt dan zul je dat merken als hij een maand of zes is, meestal zie je dan al de eerste symptomen, een van de symptomen is dat je hond mank gaat lopen. Een andere aandoening die je kunt krijgen bij een Boxer is epilepsie allergieën of huidproblemen. Als je steeds terugkerende toevallen krijgt kun je van epilepsie spreken. Epilepsie is een kortdurende storing in de hersenen. Als de Boxer last heeft van epilepsie dan kan de hond een toeval krijgen die kan bestaan uit spierkramp, abnormaal gedrag en tijdelijke incontinentie. Het kan ook zijn dat de Boxer allergische reacties vertoont. Bij een Boxer is het van groot belang dat je voor goed voedsel zorgt, een Boxer heeft namelijk een gevoelige maag en kan daardoor erg winderig zijn.

De Boxer hond heeft een kortharige strakke vacht die mooi glanst, de vacht is glad en past strak om het lichaam. Je kunt een Boxer in diverse kleuren aanschaffen, gestroomd met ‘zetwerk’ van wit op de onderbuik, of met wit op de borst en alle vier de voeten.

Boxer hond en gedrag

Verlatingsangst is een extreme angst die je hond zal ervaren als je weg bent, dit geldt ook voor de Boxer. Als de Boxer hier ook last van heeft zul je dat merken tijdens het opvoeden als je een keertje weg bent geweest, het kan zijn dat de deuren zijn bekrast en dat de Boxer constant heeft geblaft. Je moet goed begrijpen dat de Boxer dit gedrag niet vertoont om de aandacht te vragen, de Boxer is in paniek omdat zijn baasje er niet is. Als je hond verlatingsangst heeft en hij heeft het een en het ander vernield mag je hem hier ook nooit voor straffen. Als het zo is dat de Boxer altijd bij je ligt en je overal volgt dan kan dit betekenen dat de hond verlatingsangst heeft. Tijdens het opvoeden van de Boxer zul je ook wel een keertje meemaken dat de hond tegen je been gaat rijden, als baas zijnde zul je dit zeker gênant vinden. Als je wilt begrijpen waarom de Boxer dit doet moet je verschillende omstandigheden in acht nemen. Je hebt meerdere redenen waarom de Boxer dit gedrag vertoont, het is natuurlijk gedrag, dat de Boxer dit doet voor de seksuele bevrediging is een groot misverstand. Bijt je hond veel tijdens het opvoeden dan is ook dit normaal gedrag, zeker als je hond nog een puppy is.

Bijten bij een Boxerpuppy heeft ook te maken met het leerproces, bijten kun je ook zien als een vorm van communicatie. Vind jij dat het bijten te erg wordt, leid de pup dan af. Het is erg belangrijk in de opvoeding dat de hond leert om op commando te gaan zitten of liggen. Door commando’s aan de Boxer te geven zul je jouw rol als roedelleider alleen maar versterken. Als je de commando’s blijft handhaven zoals een zit commando of je bent de enige die de Boxer te eten geeft dan zal de hond je als baas zien en accepteren. Wil je graag ongewenst gedrag bij de Boxer eruit trainen, dan kun je het beste de commando’s zit, af en blijf gebruiken en heel veel geduld hebben (bepaald gedrag afleren is namelijk moeilijker dan aanleren). Als je een Boxer goed op wilt voeden is het belangrijk dat je consequent blijft en dat geldt voor elk ras. Een goed voorbeeld is hiervoor dat de Boxer als je mooie kleren aan hebt niet mag springen en anders wel. Dit soort zaken brengen je hond alleen maar in de war. Ook kun je een Boxer niet af leren te bedelen als hij toch af en toe iets krijgt. De Boxer is een slimme hond en je zult merken dat hij erg snel leert, je moet wel op de juiste manier met de Boxer omgaan. De hond luistert graag naar je als hij je als baas ziet. Ben geduldig en consequent. Wanneer een bepaalde oefening even niet lukt….morgen komt er weer een dag. Laat de oefeningen voor de pup niet te lang duren. Speel veel met de pup, dat is de kracht voor een hechte band in de toekomst.

Boxer hond en bewegen

Je moet een Boxer regelmatig buiten laten bewegen, hij heeft veel lichaamsbeweging en buitenlucht nodig. Een Boxer speelt graag met de familie en de tuin hoef je maar met een middelhoge omheining af te maken. Het is erg belangrijk dat je een Boxer bezig houdt zowel binnen als buiten, dit om te voorkomen dat de Boxer zich gaat vervelen en daardoor zaken stuk gaat bijten. Ook al woon je in een appartement ook dan zal de Boxer het goed doen, je moet er dan wel voor zorgen dat de Boxer voldoende en regelmatig zijn energie kwijt kan. Ook voor het baasje zijn de beweging en buitenlucht goed. Laat kleine kinderen nooit de Boxer alleen uitlaten. De Boxer is een sterke hond en kleine kinderen hebben onvoldoende controle over deze middelgrote hond.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Ellen ten Lange
Aantal keer gelezen: 13272x
Toegevoegd: 15-06-2015 16:59
Gewijzigd: 22-08-2015 12:51

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3729 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!