Mijn kat plast in huis. Wat nu?

Mijn kat plast in huis. Wat nu?

Mijn kat plast in huis. Wat nu?Als je één of meer katten in huis hebt, heb je er misschien wel eens mee te maken (gehad), een kat die in huis plast. Het wordt gezien als een van de meest voorkomende gedragsproblemen bij katten. Het buiten de bak plassen en sproeien is voor een kat heel natuurlijk gedrag. Maar als baasje ben je met dit natuurlijke gedrag uiteraard niet zo blij. Veel mensen laten daarom het dier castreren of steriliseren, maar wat kun je er nog meer aan doen?

Oorzaken in huis plassen kat

Een kat kan door verschillende oorzaken, hoewel zij of hij voorheen steeds zindelijk was, ineens in huis gaan plassen. Om te beginnen kunnen er lichamelijke klachten aan ten grondslag liggen. De dierenarts kan vaststellen of dat er een lichamelijke oorzaak aanwezig is, voorbeelden zijn blaasgruis of een blaasontsteking. Er wordt door de dierenarts een onderzoek uitgevoerd en er kan een urineonderzoek plaatsvinden. Als hier niets uit naar voren komt, dan kan het wijzen op een gedragsprobleem. Als er bij de kat sprake is van een gedragsprobleem, dan wordt er onderscheid gemaakt tussen het plassen en het sproeien. Als een kat onzindelijkheid laat zien, dan heeft dat vaak te maken met de kattenbak. Het kan zijn dat deze niet schoon is, of op de verkeerde plek staat. Het kan ook zijn dat je meerdere katten hebt en dat er te weinig bakken staan. Als dit de oorzaak is van het in huis plassen dan is dat allemaal eenvoudig te verhelpen.

Sproeien van katten

Wanneer katers of poezen sproeien, dan heeft dat vaak met stress te maken. Je herkent het doordat de urine tegen een verticaal oppervlakte wordt gesproeid, te denken aan de muur, een tafelpoot of de stoel. Stress bij katten komt snel voor, een kat raakt al in de stress als er vreemde katten in de tuin zijn of wanneer er teveel katten in huis zijn. Maar ook wanneer je aan het verbouwen bent of wanneer je op vakantie gaat en de kat moet naar een pension kan de kat in de stress raken. Als je een ander ritme hebt, zoals een nieuw werkschema kan dat de kat ook stress geven of wanneer er een gezinsverandering is zoals een baby of een nieuwe partner. Let ook altijd op met het straffen van de kat. Dit kan namelijk ook stress veroorzaken en dit kan sproeigedrag veroorzaken. Een kat is gevoelig voor veranderingen, probeer daar rekening mee te houden.  

Oplossen is observeren

Als je dit vervelende gedrag, in huis plassen, van je kat op wilt lossen, dan is goed observeren van groot belang. Het belangrijkste is, wanneer je het vervelende gedrag ziet, dat je de kat vooral niet gaat bestraffen. Het heeft totaal geen zin. De kat heeft een probleem en je zult hem moeten helpen. De kat zal het niet expres doen en daarom is het belangrijk om een aantal oplossingen te proberen en te bekijken wat er bij je kat(ten) werkt:

 • Zorg er voor dat de plasplekken van de kat schoon zijn. Je kunt daarbij het beste huismiddeltjes gebruiken zoals een sopje van soda. Als je allesreiniger gaat gebruiken zal de kat de urine gewoon blijven ruiken.
 • Als er ongelukjes op de bank of in de houten of betonnen vloer gebeuren, dan zijn er producten op de markt die je meteen kunt gebruiken.
 • Je dient geen azijn, chloor of bleek te gebruiken om schoon te maken!
 • Als je kat op het dekbed plast, dan kun je beter een ander wasmiddel of andere wasverzachter gebruiken, dit kan voorkomen dat de kat op bed gaat plassen.
 • De kattenbak van de kat heeft aandacht nodig, vraag jezelf eens af of dat deze schoon genoeg is. Je moet hem namelijk dagelijks schoonmaken.
 • Iedere week dien je de kattenbak uit te soppen en er nieuw vers grit in te doen

Veranderingen bij de kattenbak

Hebben er veranderingen plaatsgevonden bij de kattenbak? Heb je bijvoorbeeld een andere vulling gekocht, een ander schoonmaakmiddel gebruikt of heb je een nieuwe bak aangeschaft? Of misschien heb je de bak een andere plaats gegeven. Dit is voor de kat allemaal onduidelijk en kan voor stress zorgen. Wat kun je hier aan doen? Dit hangt af van wat je al hebt gedaan, maar hierbij een aantal tips:

 • Als je de bak op een andere plaats hebt gezet, zet hem dan meteen terug op de oude plaats. Als je nieuw grit wilt  gebruiken doe dit dan langzaamaan (het oude grit rustig aan verminderen en met steeds meer nieuw grit mengen, zoals je dit ook doet als een huisdier overgaat naar ander voer), zodat de kat er aan kan wennen.
 • Je kunt twee kattenbakken neerzetten, want de katten gebruiken liever een bak om te poepen en de andere voor het plassen.
 • Ander grit proberen kan altijd, kies dan voor fijn, zacht grit zonder geur, dit hebben de meeste katten het liefst!
 • Als je meer dan één kat in huis hebt, dan kun je de kattenbakken het beste verspreid over het huis plaatsen en niet in één ruimte.
 • Je dient de kattenbak op een rustige plaats neer te zetten, niet op plaatsen waar veel heen en weer wordt gelopen.
 • Je kunt de kattenbak het beste op een plaats zetten waar de kat nu onzindelijk is (in huis plast of sproeit).
 • Zet geen eten en drinkensbakken in de buurt van de kattenbak.

Verminder de stress voor de kat

Het kan zijn dat de kat bang is dat er andere katten in huis komen. Dan kun je een kattenluikje nemen met een chip. Hierdoor kan de kat zich een stuk veiliger voelen. Ook wanneer de kat bang is voor andere katten in de tuin kun je hem een tijdje binnen houden en dan kijken of dat verschil maakt. Daarnaast is er nog een speciale verdamper die je in de ruimte kunt hangen waar de kat sproeit. Er zijn altijd nog kalmeringsmiddelen wanneer stress de overhand gaat nemen. Maar je kunt beter eerst de praktische tips opvolgen!

Raak niet in paniek

Het kan zijn dat je kat altijd alles netjes in de kattenbak heeft gedaan, maar dat hij nu ineens in huis gaat plassen. Zorg er voor dat je hierdoor niet in paniek raakt. Meestal is het gemakkelijk op te lossen. Het is echt belangrijk dat je naar de dierenarts gaat om uit te laten zoeken of dat er een medische oorzaak is. Wanneer dat niet het geval is, dan kun je de praktische tips toepassen en ontdekken of dat het gaat werken. Werkt het dan nog niet? Dan kun je altijd de dierenarts om hulp vragen of een gedragstherapeut inschakelen.

Neem de tijd en straal rust uit

Als de kat last heeft van stress en je wordt boos, dan zal dit niet positief werken. De kat is gevoelig voor jouw gemoedstoestand en dan zal het in huis plassen of sproeien alsmaar erger worden. Het is belangrijk dat je rust uitstraalt en dat je niet boos wordt op de kat. Straffen heeft namelijk geen nut. Als je de tijd gaat nemen en de kat voelt aan je dat je rustig bent, dan heb je een grotere kans dat het snel beter zal gaan. Probeer het allemaal uit, niet allemaal tegelijk. Maar probeer eerst het een eventjes uit en wanneer dat werkt, is het opgelost. Werkt het niet? Kies dan een andere tip en probeer deze uit. Het is af te raden om alles tegelijk te doen, want in dat geval merkt de kat weer teveel veranderingen tegelijkertijd op en dat kan weer voor extra stress zorgen. Katten zijn erg gevoelige dieren en zij merken ook aan je of dat er wat gaande is. Als je de tijd neemt en niet boos wordt, heb jij de grootste kans dat je het plassen van de kat in huis op kunt lossen.

Leren van het observeren!

Zoals al even kort is aangehaald is het observeren van het gedrag van de kat belangrijk. Wanneer gaat de kat in huis plassen? Rent de kat bijvoorbeeld naar binnen, omdat er een andere kat in de tuin zit of zit er een andere kat in huis achter hem aan? Als je dit ziet en daarna gaat de kat in huis plassen, dan zijn dat situaties die je aan kunt pakken. Je kunt bijvoorbeeld je eigen kat een tijdje binnen houden en zijn vertrouwen winnen. Je zult snel merken dat het beter zal gaan. Probeer de stressfactoren bij de kat weg te nemen. Het zal niet altijd duidelijk zijn waar dat het gedrag vandaan komt, maar soms kun je het wel herleiden en dan kun je er ook sneller wat aan doen. Als je de oorzaak aanpakt heb je sneller effect. Maar nogmaals, geen paniek, soms kan het even duren, maar er zijn middeltjes en oplossingen genoeg om te achterhalen wat er met je kat aan de hand is en het probleem aan te pakken! Zoals bij kinderen en honden het geval is, is ook bij katten het geduld van respectievelijk de ouders, de baasjes, van grote waarde.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: IngeV
Aantal keer gelezen: 4986x
Toegevoegd: 09-03-2015 19:03
Gewijzigd: 15-08-2015 20:41

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3776 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!