De Hollandse herder is een ras dat al sinds de 19e eeuw bestaat. Het ras hoort bij de hoedende herdershonden. Ze zijn zeer gedreven in het hoeden van schapen, zodat deze in alle rust veilig kunnen grazen. Ze kunnen ook andere dieren bewaken (zoals kippen en ganzen). Ook hielpen ze vroeger bijvoorbeeld als koeien naar een andere wei verplaatst moesten worden. De reuen worden gemiddeld 57-62 cm hoog en de teefjes 55-60 cm. Het zijn middelgrote en middelzware honden. De vachtkleuren kunnen variëren van zilver- tot goudgestroomd. Een ding is zeker bij de Hollandse herder, een harde aanpak past niet bij dit ras. De kortharige variant van de Hollandse herder kom je vaak tegen bij trainingen en de hondensport. Maar ook de ruwharige en de langharige Hollandse herder zijn geschikt voor de hondensport.
Het karakter van de Hollandse herder is zoals dat van de meeste herders, erg trouw, betrouwbaar, oplettend, waakzaam, zelfstandig en ze hebben een groot doorzettingsvermogen. Het zijn intelligente honden, ze zijn bereid om te gehoorzamen en begaafd met de ware herdershondenaard. Daarnaast heeft de Hollandse herder ook een sterk gevoel voor leiding en rangorde. Het is niet een ras dat voor iedereen geschikt is. De honden hebben namelijk duidelijke leiding nodig. Ze leren erg snel en kunnen zich daardoor ook snel gaan vervelen. Meestal wordt de Hollandse herder gebruikt in de hondensport, je kunt denken aan gedrag en gehoorzaam, maar ook aan behendigheid, speuren en flyball. De Hollandse herder kan ook in worden gezet als politiehond, reddingshond, drugshond, explosievenhond en blindengeleidehond.
De Hollandse herder kan voor veel mensen een fijne gezinshond zijn. Het is een ras dat vroeger gebruikt werd voor het hoeden van de schaapskudde. Wanneer je gaat kijken naar Hollandse herder pups is het van belang dat je weet hoe het karakter van de ouders is. Sommige honden hebben namelijk erg veel energie en hebben erg veel beweging nodig door samen bijvoorbeeld te sporten. Mede omdat ze zich snel kunnen vervelen en omdat ze veel uitdaging nodig hebben, moet jij je afvragen of je er veel tijd aan kunt en wilt besteden. De Hollandse herder kan als gezinshond, maar moet dan wel zijn energie kwijt kunnen, de ruimte hebben en een duidelijke leider hebben.
De Hollandse herder kan langharig zijn en kan prima als gezinshond worden gehouden. De honden zijn graag actief aan het sporten met de baas en dit kan in diverse takken van de hondensport zijn. Je kunt de Hollandse herder het beste trainen met je stem. Ze zijn namelijk erg stemgevoelig. Je hebt bij dit ras geen harde aanpak nodig, het werkt vaak averechts. Het is een ras dat snel leert en daardoor hebben ze de opvoeding en training ook snel door en weten precies wat er van hen wordt verwacht. Het is geen ras dat alles op dezelfde manier wil, ze houden niet van herhaling en willen iedere keer wat anders. Daarom is het voor de eigenaren wel fijn als ze creatief zijn in gesteld om de Hollandse herder de nodige uitdaging te geven.
Er zijn binnen het ras van de Hollandse herder geen erfelijke gezondheidsproblemen vastgesteld. Doordat het erg beweeglijke honden zijn, is het wel van belang dat je er op let dat je een pup niet al teveel draaibewegingen laat maken. Daar zijn alle honden gevoelig voor tot ze uit zijn gegroeid en daar dien je dus ook bij de Hollandse herder op te letten.
De Hollandse herder korthaar heeft vaak harde en een niet te korte beharing met wollig onderhaar. Ze hebben een kraag, broek en een staartveer en deze moeten goed zichtbaar zijn. Vaak zijn ze goud en zilver gestroomd. De langhaar heeft meer verzorging nodig. Er bestaat ook nog een ruwhaar van dit ras.
Als je een hond zoekt waar je echt mee samen kunt werken, dan is de Hollandse herder een goede keuze. Het is echt een ras wat trouw is aan de baas, snel door heeft wat er van hem verwacht wordt en ook graag voor je werkt. Samenwerken is voor de herder een goede optie. Daardoor bouw je een sterke band op. De Hollandse herder zal goed naar je luisteren, hij weet wie zijn baas is als je dit goed aanpakt. De Hollandse herder heeft behoefte aan een leider. Het beste kun je een persoon in het gezin aanwijzen die de ‘leider’ is van de hond. Samenwerken met de Hollandse herder kan op verschillende manieren, wanneer je op een boerderij woont kan de hond bijvoorbeeld helpen om de boerderij te bewaken en koeien van de ene naar de andere wei te brengen. Maar je kunt ook samen naar de hondensport. Ook zijn er genoeg spelletjes te bedenken en te koop om de hond voldoende uitdaging te bieden. Samen veel bezig zijn, dan krijg je een fijne hond. Je mag niet verwachten dat een halfuurtje spelen op zondagochtend voldoende is om de hond te geven waar hij recht op heeft.
Het trainen van de Hollandse herder is belangrijk. Het zijn leergierige honden en ze hebben ook de uitdaging nodig. Daarom is een cursus met dit ras aan te raden. Je kunt ze uiteraard ook veel zelf leren, maar de honden hebben behoefte aan uitdaging, nieuwe dingen en veel beweging. Een cursus geeft ze veel indrukken en als eigenaar leer je hier ook veel over het gedrag van je Hollandse herder. Je krijgt ook tips hoe je het beste bepaalde oefeningen aan kunt leren en hoe je dat uit kunt breiden en kunt zorgen voor meer uitdaging. Zeker als dit je eerste hond is kun je waarschijnlijk wel wat tips gebruiken.
De uitdaging is iets wat echt bij de Hollandse herder past. Baasjes dienen daarom zelf graag creatief te zijn, zodat de hond zich niet gaat vervelen. De honden kunnen zich snel vervelen wanneer zij niet de nodige uitdaging krijgen. Daarmee wordt ook bedoeld dat ze geestelijk moe gemaakt moeten worden. Doe samen een spelletje, daardoor wordt de hond ook op een andere manier dan lichamelijk moe en dat is echt wat de Hollandse herders nodig hebben. Je kunt altijd wat leuks bedenken om samen te doen. Laat de hond je bijvoorbeeld helpen dingen voor je te dragen en laat hem apporteren, ook dan is de Hollandse herder helemaal in balans. En zoals voor alle rassen geldt: laat kleine kinderen nooit alleen bij een hond!