Blaffende hond, wat doe je er aan?

Blaffende hond, wat doe je er aan?

Blaffende hond, wat doe je er aan? Heb je zelf een hond die veel blaft of heb je last van een blaffende hond in de buurt? Er zijn verschillende redenen waarom honden blaffen en er zijn verschillende oplossingen die je toe kunt passen. Lees hier meer over de oorzaken van het blaffen en wat je kunt doen aan / met een blaffende hond...

Waarom blaffen honden?

Veel mensen vinden het vervelend wanneer honden blaffen, maar honden hebben vaak een reden om te blaffen. Honden kunnen niet praten en daarom is blaffen bij hen een uitdrukking van emotie. Honden vertellen elkaar iets als zij blaffen. Ook al vinden wij mensen het vaak vervelend, we moeten het blaffen van de honden niet continu straffen, de honden hebben er een doel mee. Wanneer honden blaffen en je gaat ze straffen, dan geef je hen dus aandacht. Als je wilt weten waarom de hond blaft of wanneer de hond blaft, is het goed om de hond eens te observeren. Dan kun je kijken in welke situaties dit gedrag zich voordoet en waar de hond bijvoorbeeld op reageert. Moet de hond plassen als hij gaat blaffen? Wil de hond wandelen? Staat er iemand aan de poort? Hoort de hond andere honden blaffen en reageert hij daar op? Als eigenaar van de hond is het belangrijk dat je gaat snappen waarom de hond blaft.

Blaffen – emotie

Mensen hebben emoties, maar honden ook. Een hond kan ook gefrustreerd zijn of juist enthousiast zijn, alleen uit de hond dit anders dan mensen. Een eigenaar dient te accepteren dat een hond ook zijn/haar emoties kan tonen, zoals agressie en blijdschap. Verplaats je daarbij eens in de hond, kijk eens naar de situatie waarin hij zich bevindt. Hoe zou jij je dan voelen en hoe zou jij reageren?

Blaffen naar andere honden

Een hond kan naar een andere hond blaffen. Meestal zeggen we dan nee of we trekken aan de riem, zodat de hond weg gaat bij de andere hond. Dit kan de hond als eng beleven en dit is een negatieve ervaring. Het is belangrijk dat je goed in kunt spelen op dergelijke situaties en ook in kunt schatten hoe de hond dit zal ervaren en wat het gevolg daarvan zal zijn. Wanneer je aan het wandelen bent en de hond valt uit tegen andere honden, dan zou je om kunnen draaien (*andere kant op lopen). Je kunt ook je rug toe draaien naar je hond, want dan geef je een kalmerend signaal.

Soorten van blaffen

Blaffen heb je in verschillende soorten. Honden kunnen een normale, zware of hoge blaf hebben. Maar er kan ook een ander onderscheid gemaakt worden:

  • Aandacht vragen door te blaffen
  • Alarmerend of verdedigend blaffen
  • Opgewonden blaffen
  • Blaffen uit angst
  • Blaffen uit frustratie

De soorten van blaffen worden nu nader toegelicht.

Aandacht vragen om te blaffen

Je kunt het blaffen om aandacht te vragen goed herkennen. De blaf heeft namelijk een speciaal geluid en de blaf heeft het klankbeeld van de normale blaf. Als de hond even stopt met blaffen dan kijkt hij om zich heen, misschien luistert er wel iemand of kijkt er iemand om aandacht aan de hond te geven (reactie).

Alarmerend of verdedigend blaffen

Deze blaf kan herkend worden aan een scherpe en hoge blaf. Wanneer je hier als eigenaar niet op reageert kan de hond hysterisch gaan blaffen, want hij krijgt geen reactie. Meestal begint het eerst met grommen en wordt er daarna geblaft. Vroeger mochten veel honden dit, mensen wilden graag dat honden alles wat van hen was gingen verdedigen. Nu is dat veranderd. Veel honden blaffen een keer om te verdedigen, dit kan zijn wanneer de hond bang is, maar ook wanneer mensen te dichtbij komen. Meestal zijn het bezorgde honden die dit laten zien. Verdedigend blaffen is vaak angst. Als een hond dat aan de lijn laat zien naar een andere hond, geef je eigen hond dan wat meer ruimte. Een andere optie is tussen de honden in staan en dan laat jij de hond zien dat het jouw verantwoordelijkheid is. Dit is hondentaal, want er kan ook een hond tussen twee dreigende honden in gaan staan. Maar let wel goed op dat je dan niets zegt. Wat je niet moet doen is de hond bedreigen (niet boos toespreken).

Opgewonden blaf

Deze blaf kun je herkennen aan een ononderbroken blaf en deze heeft een hoge toon. Soms hoor je een beetje gejank in de blaf en dan volgen er snelle bewegingen, springen, rennen of ronddraaien. Je hond laat duidelijk zien dat hij opgewonden is. De hond wil bijvoorbeeld mee wandelen of hij toont er zijn blijdschap mee wanneer het baasje thuis komt. Als je wilt dat de hond daarmee gaat stoppen dan kun je zorgen dat je zelf rustig bent.

Blaffen uit angst

De blaf is wat hoger, heeft een hysterische toon en stopt vaak met een huil. Het gaat vaak samen met rennen, krabben aan deuren of heen en weer lopen. Deze blaf dien je als eigenaar serieus te nemen. Je mag de hond er niet voor straffen, want je hond is angstig. De blaf komt vaak voor wanneer honden niet alleen kunnen blijven. Alleen thuis blijven moet je de hond ook stapsgewijs leren en niet in een keer lang wegblijven. Als het niet gaat, dan kun je je hond beter meenemen of iemand in huis halen die op de hond kan passen. Het belangrijkste is achterhalen waar de angst vandaan komt, zodat je er wat aan kunt doen. Geef de hond vertrouwen en laat merken dat je je hond steunt. Het kan een tijdje duren voordat de hond de angst heeft overwonnen, maar neem de tijd en ben vooral geduldig.

Blaffen uit frustratie

De blaf is vaak traag en zwaar monotoon. De blaf zal doorgaan op de monotone manier. De hond kan continu aan het graven zijn, likken of zichzelf bijten.

Hondentaal begrijpen

De hondentaal is voor de eigenaar heel belangrijk om te herkennen. Observeren speelt daarin een grote rol dus kijk goed wat je ziet aan je hond. Heb respect voor je hond en luister naar wat de hond je wil vertellen. Zorg voor de hond en geef hem de aandacht die je hond nodig heeft en accepteer je hond, een beetje blaffen mag.

Wat te doen aan het blaffen?

Misschien herken je het wel, veel mensen die ruzie maken met elkaar omdat de hond van de buren blaft. Het kan voor overlast zorgen. Het is vervelend als de hond de hele dag blaft en er niemand is om de hond te corrigeren of af te leiden. Veel honden gebruiken blaffen om met elkaar te communiceren. Ze waarschuwen er anderen mee. Ze blaffen vaak als zij andere leden van de roedel duidelijk willen maken dat er bijvoorbeeld iemand aan komt of dat er gevaar heerst. Ook wanneer de hond mee wil om zijn behoeften te doen, kan de hond blaffen of wanneer er mensen op het terrein komen. Als honden een reactie willen van mensen om zich heen kunnen ze ook blaffen om aandacht te vragen. Het is normaal dat een hond zo nu en dan blaft. Storend blaffen is alleen niet fijn. Veel mensen gaan hier dan ook de fout in, wanneer honden moeten stoppen met blaffen aaien ze de hond (niet doen, aaien is een beloning voor de hond en dan denken ze dat ze mogen blaffen. Daarnaast worden de honden ook gekalmeerd door het aaien). Als je gaat schreeuwen of terug gaat blaffen naar de hond krijgt de hond ook reactie en dat kan het gedrag van de hond versterken. Als je de hond iets gaat geven als hij blaft, dan wordt hij beloond voor het blaffen en zal hij het blijven doen. Ga in ieder geval het gedrag niet belonen.

Ongewenst blaffen

Wanneer het gedrag van de hond, dus het blaffen, ongewenst is dan kun je je hond daar op wijzen. Je kunt daar een commando aan koppelen. Neem een kort woord bijvoorbeeld: nee, stop, foei of stil. Gebruik wel steeds hetzelfde commando. Als je een commando aan de hond geeft dien je ook aandacht voor de hond te hebben als je het commando in gaat zetten. Een commando geven en weglopen zonder er op te letten of de hond op je reageert, daar schiet je niets mee op. De hond zal gewoon zijn gang gaan, als hij merkt dat je weg bent. Houd daarbij ook altijd rekening met de omgeving van de hond. Er kunnen altijd aanleidingen zijn om te blaffen (zoals geluiden in de omgeving, vliegtuigen, klokkengelui, sirenes enz.). Veel honden janken met sirenes van ziekenauto, politieauto en brandweer mee. Dit geluid van de sirenes (dat de hond al heeft gehoord voordat jij het hoort) is voor de hond een vervelend geluid. Let op hoeveel honden er de eerste maandag van de maand mee janken met de sirenes die om twaalf uur gaan.

Een jonge hond kan ook blaffen door verlatingsangst. Dit kun je gewoon negeren tot de hond stopt met dit bedrag. Ga naar de hond toe wanneer hij stil is en beloon de hond dan. Als je naar de hond gaat wanneer hij blaft, dan legt de hond snel de link als ik blaf komt mijn baasje, dit dien je te voorkomen.

Stop met blaffen!

Als je wilt dat de hond stop met blaffen, dan kun je de volgend stappen proberen:

  • Hetgeen het blaffen veroorzaakt, moet uit de buurt van de hond gehaald worden. Soms kan dat lastig zijn.
  • Als de hond gaat blaffen, moet iedereen hem negeren. Niet aaien, niet praten en niet belonen!
  • Beloon goed en stil gedrag van de hond meteen, complimenten geven en aaien.

Soms kost het tijd om het teveel blaffen er uit te trainen. Wanneer je er niet uit komt kun je altijd nog een hondengedragstherapeut inschakelen. Maar zoals met alle vervelende gewoontes, kom je met liefde, aandacht en geduld erg ver...






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: IngeV
Aantal keer gelezen: 8266x
Toegevoegd: 09-04-2015 16:07
Gewijzigd: 21-08-2015 14:59

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3740 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!