Er zijn wel 40 verschillende soorten landschildpadden die tussen de 10 en 50cm groot worden. Lang niet allemaal zijn ze geschikt als huisdier.
Dit is de meest gehouden landschildpad. Van nature komt de schildpad voor in de Balkan en in Zuid-Europa. De Griekse landschildpad leeft in het wild soms samen als er genoeg voedsel is. Wanneer er te weinig voedsel beschikbaar is komen ze alleen tijdens de paartijd bij elkaar. De Griekse landschildpad kan wel honderd jaar worden en worden zo'n 40 cm groot. Dit artikel is voornamelijk gericht op deze soort.
Dit dier blijft wat kleiner dan de Griekse landschildpad, namelijk maximaal 28 centimeter. In de natuur komt de Russische vierteenschildpad voor in Afghanistan, Iran, Pakistan en Rusland. Ze graven graag.
Dit is een landschildpad die rond de 15 centimeter blijft en daarmee een minder groot terrarium nodig heeft. De Randklep schildpad heeft wel een waterbak nodig. Die waterbak mag niet te diep of breed zijn.
Een soort schildpad die behoorlijk sterk is maar wel groot wordt. De schildpad wordt maximaal 65 cm (!). In de natuur leeft het dier vrijwel overal in Afrika. Deze landschildpad heeft een heel groot terrarium nodig.
Landschildpadden kunnen binnen of buiten gehouden worden. Onder andere de Griekse landschildpad kan prima buiten gehouden worden. Je doet het dier er vaak zelfs een groot plezier mee! Als je toch een terrarium wilt kopen voor binnen kun je ook kijken naar een aquarium. Het aquarium kan uiteraard lek zijn. Het verblijf van het dier moet altijd 5 keer zo groot zijn als de schildlengte van het dier als het volgroeid is. Bij een Griekse landschildpad heb je bijvoorbeeld een terrarium van 40 cm maal 5 is 2 meter nodig. Als de schildpadden nog heel jong zijn kunnen ze in een dichte caviakooi geplaatst worden. Het liefste is het altijd 25 tot 28 graden Celcius in de bak. Om deze temperatuur te bereiken kun je gloeilampen nemen. In de natuur hebben schildpadden veel licht, dit moet je nabootsen. In de winter moet je daarom de lampen minstens 10 uur aan laten en in de zomer zelfs 14 uur.
Als bodembedekking kun je van een groot aantal materialen gebruikmaken. Het is belangrijk dat de nagels slijten, dit betekent dat de bedekking ruw moet zijn. Daarnaast is het goed als de bodembedekking warmte vasthoudt. In de natuur zonnen schildpadden veel, uit het zonlicht halen ze allerlei voedingsstoffen. In het terrarium moet je dit nabootsen met een UVB lamp. De botten van de schildpad kunnen zonder zo'n lamp verslappen of misvormen. Naast een lamp die UV licht afgeeft heeft een schildpad ook een warmtelamp nodig van rond de 90 watt.
Buiten kunnen schildpadden in een hok leven waarin ze zich kunnen ingraven. In de winter doen ze dit namelijk om niet dood te gaan van de kou. Ze graven zichzelf in bij temperaturen onder de 18 graden Celcius. Bij sommige landschildpadsoorten is het noodzakelijk dat ze in winterslaap gebracht worden. In een hok buiten moet er altijd een droge plek zijn. Daarnaast is het verstandig om op roofdieren te letten. Het natuurlijke zonlicht is beter voor landschildpadden dan de lampen alleen. In het buitenverblijf is het leuk om ook een vijvertje te maken die niet te diep is (zodat ze niet kunnen verdrinken). Daar kunnen ze verkoeling zoeken.
Mensen willen graag hun landschildpadden los rond laten lopen in het huis. Vaak is dat helaas geen goed idee in verband met tocht en kou. Ook zijn sommige vloeren te glad. Toch zijn er situaties waarin het prima kan. Er zijn bijvoorbeeld bepaalde warmtematjes te koop. Een vloerverwarming vinden schildpadden ook helemaal geweldig.
Landschildpadden zijn herbivoren. Ze eten voornamelijk plantaardig. In de natuur eten ze eigenlijk alles dat op hun pad komt zoals grassen, kruiden en struiken. In gevangenschap kun je ze allerlei groentesoorten. Ook slasoorten zijn erg in trek.
De groenten moeten onbespoten zijn. Daarnaast is het belangrijk dat u de landschildpadden geen appelpitten, erwten, tuinbonen en citrusvruchten (sinaasappels) geeft. Landschildpadden kunnen onhandig eten en bodembedekking meekrijgen. Zorg ervoor dat het eten op een verhoging ligt, hierdoor is het moeilijker om bodembedekking binnen te krijgen.
Schildpadden moeten altijd tot water beschikken. Ze drinken niet veel, in de natuur hebben ze immers ook niet altijd water tot hun beschikking.
Helaas hebben veel landschildpadden in gevangenschap last van een kalkgebrek. Om dit tegen te gaan kunt u onder andere inktvisschild geven, te koop in dierenwinkels (of te vinden op het strand!). Jongere schildpadden hebben extra kalk nodig.
Landschildpadden vinden het niet leuk om opgepakt te worden. Wanneer het toch moet gebeuren kun je het beste aan beide kanten van het schild, in het midden je handen plaatsen. Hou je handen echt in het midden, anders kan de schildpad krabben.
Bij het hanteren van schildpadden moet je ook beseffen dat ze Salmonella bacteriën bij zich kunnen dragen. Ook mensen kunnen hier ziek van worden. Na contact met het dier, de uitwerpselen of het verblijf moet je altijd je handen wassen.
Voor het houden van een Griekse landschildpad heb je een CITES certificaat nodig. Het dier mag namelijk niet meer vanuit bepaalde landen ingevoerd worden. Dit om te voorkomen dat dit bedreigde diersoort uitsterft in het wild.
Landschildpadden zijn onder andere in reptielenwinkels te koop. Ook zijn er speciale fokkers. Het beste kun je naar een schildpaddenopvang gaan. Daar zitten landschildpadden die nog een goed tehuis zoeken. Landschildpadden worden erg oud, daarom zijn er vaak meerderen in opvangcentra beschikbaar.
Naast de kosten van een terrarium en de schildpad zelf moet je ook rekening houden met andere kosten. Het terrarium moet bijvoorbeeld ingericht worden en er moet een warmtelamp en UVB lamp aangeschaft worden. Terugkomende kosten zijn elektra, water, bodembedekking en voer. Daarnaast kunnen er altijd dierenartskosten zijn.
Helaas is de Griekse landschildpad behoorlijk kwetsbaar voor ziektes. Een aantal ziektes en aandoeningen:
Zorg er altijd voor dat je genoeg geld hebt voor de dierenarts. Deze kosten kunnen behoorlijk oplopen.