Akita hond over het ras

Akita hond over het ras

Akita hond over het rasAls je een Akita hond wilt kopen, dan is het belangrijk om vooraf meer te weten over het ras. In dit artikel kom je meer te weten over de Akita hond, zijn karakter en waar je de hond voor in kunt zetten. Trainen met de Akita is de moeite waard!

Akita hond kopen

Als je graag een Akita wilt kopen is het belangrijk dat je weet wat voor hond je in huis haalt. Als je een Akita in een nest ziet liggen ziet deze eruit als een wolf die je kunt knuffelen. Zoals voor alle honden geldt, heeft zeker ook de Akita een consequente opvoeding nodig. Als je naar een Akita kijkt lijkt het er op dat hij lacht en je zult zien dat de gezichtsuitdrukking altijd vriendelijk is. Als je goed omgaat met een Akita is deze zeker niet naïef te noemen, het is een trotse hond, onverstoorbaar en snel zelfstandig. Ben jij consequent in de opvoeding, dan zal je een perfecte huisgenoot hebben aan een Akita. Een Akita is geen hond voor onzekere mensen.

Akita hond geschiedenis

De Akita werd vroeger Akita Inu genoemd en je kon hem vinden in Japan. Je kunt aan de staart van een Akita wel zien dat hij tot de Aziatische keeshonden behoort. Met de Akita heb je een grote hond, die robuust is gebouwd. Als je een volwassen Akita gaat kopen dan moet hij of zij een schofthoogte hebben van 67 centimeter met een afwijking van maximaal 3 centimeter hoger of lager. Een Akita teef moet 61 centimeter zijn, de afwijking die je hier aan moet houden is ook 3 centimeter hoger of lager. Je kunt bij een Akita de volgende kleuren hebben rood/wit brindle en wit. Alle andere kleuren die je tegen kunt komen zijn rood/wit, wit of brindle, heb je een Akita met een zwart masker dan zal deze worden afgekeurd als Akita.

Akita hond, waakzaam

Als je graag een waakse hond wilt hebben dan zit je met het Akita temperament wel goed, een Akita is van nature een bedachtzame en onverstoorbare hond. Een Akita zul je alleen maar horen blaffen als er echt iets aan de hand is, hij kan ook blaffen als hij denkt dat er iets aan de hand is. Als je een Akita hoort blaffen ga dan altijd even kijken. Reageer op de signalen die je hond afgeeft. Een Akita kan reageren op een geparkeerde auto met een alarmsignaal. Een Akita kan ook gaan blaffen als er kinderen in de buurt zijn die schreeuwen. Heb je een puppie, zorg dan dat deze hond al jong aan verschillende geluiden gewend raakt en deze geluiden niet meer als vreemd ervaart.

Akita hond opvoeden

Ben je een beginner dan kan het zijn dat je een Akita niet op kunt voeden, tenzij je goed bent voorbereid, je op cursus gaat en heel consequent bent. Een Akita moet je strak houden in de leiding, je moet primair reageren en heel consequent zijn. Je moet als je met een Akita naar een hondentraining gaat nooit het aantal herhalingen overdrijven. Heb je een goed opgevoede Akita dan zal hij trouw en zeer gehoorzaam zijn. Een Akita zal zich nooit onderwerpen, het enige wat de Akita van je verwacht is  respect. Ben je met een Akita aan het trainen en je geeft deze het commando zit en de Akita gaat dan zitten betekent dit dat de Akita je begrijpt en het gezag accepteert. Ga je deze oefening een keer of zeven herhalen dan zal de Akita zijn kont tegen de krib gooien.

Akita hond puberen

Voordat je een Akita wilt gaan kopen moet je wel weten dat het onverstandig is om een Akita na de pubertijd niet aangelijnd mee de openbare weg op te nemen. De Akita dient uit veiligheidsoverwegingen continu aangelijnd te worden. Het is ook niet verstandig een Akita aan kinderen mee te geven om hem uit te laten. Door de jachtlust en de dominantie moet je met een Akita altijd alert blijven en hem een stap voorblijven.

Akita hond informeren

Voordat je een Akita wilt gaan kopen is het verstandig om je goed te laten informeren, bij enige twijfel kun je er beter niet aan beginnen. Als je op Marktplaats gaat kijken dan zie je dat er veel Akita’s te koop staan, ook worden er veel naar een asiel gebracht, al deze baasjes konden een Akita niet opvoeden omdat ze niet wisten dat je zo consequent moesten zijn. Jammer, wees goed voorbereid, dan kan er veel leed bespaard worden.

Akita hond temperament

Het temperament van een Akita is erg relaxed en onverstoorbaar, je kunt wel zeggen dat een Akita meestal een rustige huisgenoot is. Je zult natuurlijk ook met een Akita de dagelijkse gekke vijf minuten meemaken, krijg je bezoek dan worden deze mensen enthousiast onthaald. Een Akita kan ook erg wild met een bal spelen, maar echt door het huis rennen zul je ze bijna nooit zien doen. Met een Akita moet je wel veel naar buiten gaan, niet alleen om uit te laten maar ook om hem te laten rennen. Als je een Akita hebt en je gaat de beweging van deze hond steeds verder verminderen, dan krijg je een huishond die erg dwars kan gaan liggen. Is jouw Akita een ‘vervelende’ hond aan het worden? Dan moet je eerst eens gaan kijken of je wel genoeg aan zijn behoeftes tegemoet bent gekomen, per slot van rekening was jij diegene die een hond aan wilde schaffen. Het houden van huisdieren geeft je veel plezier, maar ook verantwoording. Dit realiseren veel mensen zich pas te laat.

Akita hond dominantie

Over de dominantie van een Akita kun je veel schrijven. Als je inzicht hebt in dit ras zal het een stuk gemakkelijker zijn om ermee om te gaan en zul je niet zo snel in de problemen komen. Een Akita is een dominante hond, maar hij zoekt het gevecht niet op. Een Akita is zo zeker van zichzelf dat hij erg tolerant is en hij zal zich dan ook als een gentleman gedragen. Heb je enige kennis over het gedrag van wolven dan ben je daarmee al een stukje voor, als je een Akita in huis haalt moet je jezelf eigenlijk verplaatsen in de aard van de hond. Als je weet dat een Akita een dominante hond is dan moet je daar ook mee leren omgaan, denk je dat je dit niet kunt dan moet je er gewoon niet aan beginnen. Een Akita zal ook domineren tijdens een stoeipartij. Je ziet de Akita dan een poot op de schoft leggen van de andere hond, daarna zal de Akita de hond af gaan tasten en er bovenop gaan hangen. Als je met een Akita aan het wandelen bent en je loopt langs kleine keffende hondjes dan zal de Akita de hondjes volledig negeren, het lijkt er wel op of dat de Akita oordopjes in heeft. Een Akita vindt dit soort hondjes gewoon  te klein en daarom zal deze er geen aandacht aan besteden. Ook het geluid wat deze kleine hondjes produceren staat een Akita niet aan.

Akita trainen

Als je een Akita hebt, dan is training van groot belang. Het gaat er om dat de hond goed luistert, dit kun je bereiken door veel met hem te spelen en te werken en hem te belonen voor goed gedrag. Je moet de Akita wel strak in de hand houden en dus echt de leiding nemen. De baas moet echt iemand zijn die heel consequent is. Als je een ervaren hondenbezitter bent dan zal dat geen probleem zijn. Socialiseren is bij alle honden, maar zeker ook bij de Akita van groot belang. Als je wilt dat jouw Akita samen kan met andere honden, katten, andere dieren en met kinderen, dan zul je hem dit van jongs af aan moeten leren. Geef de hond de tijd om er aan te wennen. De hond zal tegenover vreemden gereserveerd doen.

Akita pups

Als je graag een Akita wilt dan kun je deze van pup af aan in huis nemen. Het is wel aan te raden om je goed voor te bereiden op de komst van de pup, maar lees ook veel over het ras. Hierdoor kom je achter het karakter van de hond en dan weet je ook wat je te doen staat. Als je een druk gezin hebt en je hebt amper tijd, dan is een Akita pup niet aan te raden. Een puppie vraagt veel aandacht en zeker in het begin moet je veel met hem of haar bezig zijn, trainen, socialiseren en ervoor zorgen dat het een fijne hond wordt. Het kan echt je maatje worden. Het zijn het echte jachthonden. Hij zal niet zomaar een speelkameraadje worden. Je zult veel tijd en aandacht moeten besteden aan de hond om er een band mee op te bouwen. En denk er steeds weer aan dat de Akita een heel grote behoefte heeft aan een consequente baas. Als jij ervoor zorgt dat jij een fijne baas bent voor de Akita, dan zul je beloond worden en krijg je een prima hond, die respect voor je heeft.

Een pup is leuk, maar kost tijd en geld. Vraag je ook af of dat je een reutje of teefje wilt, leg de voordelen en nadelen naast elkaar. Waar ga je samen met de hond trainen? Wat is je doel met de hond? Daar kun je je dan op instellen en ook alvast de nodige voorbereidingen treffen om te zorgen dat je de hond vanaf het begin goed op kunt vangen en hem een positieve ervaring op laat doen in deze ingewikkelde wereld. Wat mag hij wel, wat niet? Geef hem voldoende positieve aandacht en beweging!  Het kan een hele fijne hond zijn, als je maar een consequente baas bent met respect voor jouw trotse Akita.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: E.
Aantal keer gelezen: 8939x
Toegevoegd: 27-05-2015 10:51
Gewijzigd: 22-08-2015 12:06

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3776 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!