Een hond opvoeden

Een hond opvoeden. Hoe pak je dat aan?

Een hond opvoedenPuppy’s zijn hartstikke leuk en schattig. Echter kunnen ze op hun nog jonge leeftijd al erg rebbels zijn. Om te voorkomen dat je hond op latere leeftijd nog steeds zó rebels is dat hij of zij niet op je commando’s reageert, is het zaak om er vroeg bij te zijn zodat de hond zijn plaats kent binnenshuis én buitenshuis! In dit artikel vind je een aantal tips hiervoor.

Geef de hond een vaste rustplaats in huis

Krijg je bezoek aan huis en wil je niet dat je hond de bank in beslag neemt? Of wil je überhaupt niet dat je hond aanwezig is wanneer er mensen over de vloer komen? Zorg er dan voor dat je hond een vaste plaats heeft in huis. Dit kun je bijvoorbeeld doen door een hondenmand, hondenkussen of hondenbench aan te schaffen. Je kunt deze bijvoorbeeld plaatsen in de bijkeuken, hal of andere plek die je aan je hond wilt toewijzen als zijn of haar vaste plek. Uiteraard begrijpt de hond niet vanzelf dat deze plek voor hem of haar is ingericht, of dat hij of zij gediend is om zich hier koest te houden. Dit zul je de hond aan moeten leren. Dit kun je bijvoorbeeld doen door de hond na terugkomst van de dagelijkse wandelingen naar de hondenmand, -kussen of -bench te sturen en hem of haar te belonen met een hondenkoekje of iets in die richting wanneer de hond plaatsneemt. Om ervoor te zorgen dat de hond ook blijft liggen gedurende door jouw gewenste tijd is het van belang dat je goed in de gaten houdt dat de hond zijn rustplaats niet verlaat voordat jij daar commando voor hebt gegeven en hem of haar hierop te corrigeren. Je kunt bijvoorbeeld starten door de hond in eerste instantie gedurende 10 minuten op zijn rustplaats te laten liggen en vervolgens een commando te geven dat hij of zij de rustplaats mag verlaten. Dit kun je langzaam opbouwen totdat de hond puur op basis van jouw commando’s op de plaats blijft.

Voorkom dat je hond gaat bedelen wanneer er voedsel in de buurt is

Een veel begane fout door vele hondeneigenaren is dat ze toegeven aan bedelgedrag van de hond wanneer er voedsel in de buurt is dat in eerste instantie niet voor de hond bedoeld was. Wanneer je toegeeft aan dit bedelgedrag zorg je voor dat de hond altijd opspringt wanneer er voedsel tevoorschijn komt, tot kwijlen aan toe. Dit is natuurlijk niet wenselijk. Echter is dit bedelgedrag makkelijk te voorkomen door de hond aan te leren dat hij of zij alleen voedsel krijgt uit de voerbak. Het is dus wel van belang dat je hier erg consequent in bent en nooit en te nimmer toegeeft aan het bedelen van de hond! Uiteraard kun je de hond weleens een snack toeschuiven uit de hand, maar doe dit alleen wanneer je de hond iets probeert aan te leren. Zo leert de hond dat hij of zij enkel voedsel krijgt wanneer er door hem of haar een prestatie is verricht. Op deze manier kun je aan bijvoorbeeld de verjaardagsvisite prima een stuk taart uitdelen zonder dat de hond kwijlend om hen heen staat te kwispelen.



Zorg ervoor dat de hond zijn poten thuis houdt van de meubelen

Honden mogen graag ergens op kauwen, of het nou een stok uit het bos is of een kauwbotje dat maakt ze feitelijk niet veel uit. Je kent vast wel de verhalen van mensen waarvan de hond zich tegoed heeft gedaan aan de nieuwe bank of loungestoel. Dit wil je natuurlijk voorkomen bij je eigen interieur! Hiervoor kun je de hond een speelgoedje geven waar hij of zij naar hartenlust op mag kauwen. Ga hiervoor wel naar een dierenspeciaalzaak want niet elk speelgoed is hiervoor geschikt. De veiligheid van je trouwe viervoeter gaat uiteraard bovenal voorop.

Houd de hond buiten de slaapkamer

Er zijn meerdere redenen denkbaar waarom je de hond niet in de slaapkamer wilt hebben. Op de eerste plaats is het niet erg hygiënisch om een hond op je bed aan te treffen, zeker niet wanneer deze kort daarvoor in een sloot of vijver is wezen zwemmen. Daarnaast is het ook niet bepaald prettig om ’s ochtends vóór de wekker gewekt te worden door een hond die graag uitgelaten wilt worden. Ten slotte kan het gevaarlijk zijn wanneer de hond de trap op en af loopt, zeker voor de hond die al aardig op leeftijd begint te raken en niet meer zo stabiel op de poten staat als voorheen. Om deze redenen en wellicht nog genoeg andere kan het een goed idee zijn om een traphekje onderaan de trap te bevestigen die voorkomt dat de hond de trap op en af kan lopen. Indien je gelijkvloers woont, is de beste oplossing om de slaapkamerdeur ten allen tijden gesloten te houden.

Train de hond in het gehoorzamen wanneer deze niet is aangelijnd

Wanneer je jouw hond uitlaat gedurende de dagelijkse wandelingen wil je natuurlijk dat de hond veilig over straat kan lopen door hem of haar aangelijnd te houden. Echter is het ook wel zo prettig als je de hond de gelegenheid kunt geven om lekker los te lopen in een park en met andere honden te spelen of om lekker een balletje te gooien. Hiervoor is het wel noodzakelijk dat de hond goed gehoorzaam is wanneer hij of zij niet is aangelijnd. Om dit te bereiken zijn er verschillende mogelijkheden. Een van die mogelijkheden is de aanschaf van een elektronische halsband waarmee je de hond kunt afstraffen wanneer hij of zij niet reageert op de door jou gegeven commando’s. Echter kun je een hond beter belonen voor goed gedrag dan afstraffen voor foutief gedrag. Je kunt bijvoorbeeld beginnen door de hond te trainen met het gooien van een balletje waarna je de hond beloond met een hondensnoepje wanneer hij of zij de bal heeft teruggebracht. Ook kun je denken aan het sturen van de hond naar bepaalde plaats en daar te laten zitten of liggen totdat je hem of haar terugroept en vervolgens beloond voor het goede gedrag. Op deze manieren leer je de hond aan dat goed gedrag beloond wordt en zal hij of zij meer gehoorzaam zijn waardoor je de hond met een gerust hart los kunt laten lopen op plaatsen waar jou dat geschikt lijkt. Of nóg belangrijker waar dit ook daadwerkelijk is toegestaan! Wees dus waakzaam op verbod bordjes die verplichten dat de hond aangelijnd blijft óf die de toegang voor een hond überhaupt niet toestaan.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Thijsber
Aantal keer gelezen: 2839x
Toegevoegd: 18-09-2018 14:06
Gewijzigd: 22-09-2018 12:03

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3740 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!