Tibetaanse Terriër over het ras

Tibetaanse Terriër over het ras

Tibetaanse Terriër over het rasWil je een Tibetaanse Terriër kopen? Dan is het goed om eerst meer te weten te komen over het ras. Lees hier daarom meer over dit hondenras. De Tibetaanse Terriër is namelijk een hond die al eeuwenlang wordt ingezet om voor zijn baas te werken.

Geschiedenis Tibetaanse Terriër

Wil je de geschiedenis van de Tibetaanse terriër kennen dan zul je terug moeten gaan naar het jaar 3000 voor Christus. Archeologen hebben een beeldje gevonden dat precies lijkt op de Tibetaanse terriër van nu. Juist in deze streken kan het niet anders zijn dan dat zich hier herdersstammen van Tibetaanse afkomst hadden gevestigd. Je kunt deze stammen ook in verband brengen met de mogelijk uit Tibet afkomstige dogachtigen. Als je in Tibet komt dan zie je dat de Tibetaanse terriër een gezelschapshond is voor de monniken, maar het kan ook zomaar zijn dat je ziet dat deze hond wordt gebruikt als herdershond. Herders waardeerden een Tibetaanse terriër vooral omdat je dan een goede hond had voor het drijfwerk van de kudde. Je kunt wel stellen dat in Tibet alle dieren heilig zijn verklaard, dus ook de Tibetaanse terriër.

Eerste Tibetaanse Terriër

De eerste Tibetaanse terriërs werden ongeveer rond de jaren twintig naar Europa gebracht, ze kwamen vanuit Tibet naar Engeland. Je kunt wel zeggen dat deze eerste honden de grondslag waren voor de tegenwoordige Lamleh lijn. De achtergrond van deze lijn moet je zoeken bij Tibetaanse terriërs die in Tibet uit kloosters kwamen en bij honden die in Tibet bij de kudde werkten. De Tibetaanse terriër uit de Lamleh lijn kun je herkennen aan het typische warrelig uiterlijk, dit is gebaseerd op een overvloedige gegolfde vacht. Na verloop van jaren kon je wel merken dat er steeds meer Tibetaanse terriërs naar Europa werden geïmporteerd.

Tibetaanse Terriër bouw

Met de Tibetaanse terriër heb je een hond met een stevig lijf en een groot springvermogen. Dit alles komt de Tibetaanse terriër goed van pas, zeker als je hem wilt gaan gebruiken als herdershond. Ook het gedrag van een Tibetaanse terriër kun je wel vergelijken met dat van een herdershond. Als je een Tibetaanse terriër zo ziet zul je denken dat het een schoothondje of een gezelschapsdier is, maar niets is minder waar. Je kunt bij de Tibetaanse terriër wel zien dat het een reuzenhond is in zijn eigen beleving en zich ook zo gedraagt, ook al is de Tibetaanse terriër voor een herdershond klein van stuk. Fysiek en psychisch gezien heb je met een Tibetaanse terriër een sterke stoere hond die niets liever doet dan bewegen. Eigenlijk kun je niet zeggen dat het gedrag van een Tibetaanse terriër het gedrag is van een terriër, een Tibetaanse terriër is namelijk van nature niet fel of strijdlustig. Dat neemt niet weg, dat een Tibetaanse terriër niet moedig en levendig genoeg is. Als de Tibetaanse Terriër zijn dolle buien heeft is niets hem te gek.

Tibetaanse Terriër en kinderen

Je zit er naast als je denkt dat een Tibetaanse terriër niet met kinderen overweg kan. Je zult geen hond tegenkomen die het leuk vindt om aan zijn haren en oren getrokken te worden, maar helaas is het wel zo dat een Tibetaanse terriër een zeer aantrekkelijk uiterlijk heeft voor kinderen. Je moet kinderen goed leren omgaan met honden en heb je hele kleine kinderen laat deze dan nooit alleen met een hond. Ook als je een Tibetaanse terriër hebt zal deze vervelend gedrag van kinderen niet accepteren, maar over het algemeen zul je zien dat een Tibetaanse terriër zich vriendelijk en vredelievend zal gedragen tegenover kinderen. De Tibetaanse Terriër kan goed overweg met kinderen en is ook erg vriendelijk, maar hij zal ook aan hen moeten wennen en andersom. Kinderen dienen te weten dat zij de hond met rust moeten laten als hij een eigen plekje op zoekt. Respect voor het dier is van groot belang, dat geldt uiteraard voor alle rassen.

Tibetaanse Terriër karakter

Behalve dat je met een Tibetaanse terriër een goede huishond hebt zijn er nog meer pluspunten. Er zijn namelijk activiteiten waarin de Tibetaanse terriër heeft bewezen een uitblinker te zijn. Je hebt bijvoorbeeld Tibetaanse terriërs die het heel goed doen in de behendigheid en daar heel hoog scoren. De vele activiteiten zijn zowel voor de Tibetaanse terriër als voor het baasje een mooie uitdaging waarbij je allebei veel plezier kunt hebben. Je kunt de Tibetaanse terriër dan ook goed trainen. Als je samen een band op wilt bouwen is dit een goede keuze. Je kunt er tijdens de cursus als hij pup is al achter komen of de hond graag voor je werkt en gemakkelijk te trainen is. Sommige honden vinden het leuk en doen het erg gemakkelijk, maar er zijn ook honden die niet graag trainen. Ook onderling hebben de Tibetaanse terriërs een eigen karakter. Je kunt vaak al zien wanneer de pups nog bij de moeder zitten hoe het karakter is en dan kan de fokker je hierover ook adviseren. Als je echt wilt gaan trainen met de hond en echt een werker zoekt, dan kan daar rekening mee worden gehouden. De Tibetaanse terriër vindt behendigheid vaak erg leuk, maar ook dat kan weer per hond verschillen. Ontdek daarom zelf wat jouw hond graag doet en bekijk waar je samen plezier in kunt beleven. Het gaat er om dat je een band met elkaar op gaat bouwen en samen geniet van  sport en spel.

Tibetaanse Terriër verzorging

Voor de vachtverzorging van een Tibetaanse terriër heb je een pinnenborstel nodig die niet te hard is en zonder knopjes. Verder heb je nog twee kammen nodig, een fijne kam en een grove kam. Het is erg belangrijk dat je een Tibetaanse terriër pup al meteen laat wennen aan het kammen van de vacht. Het beste kun je in het begin de vacht van een Tibetaanse terriër iedere dag kammen. Om de Tibetaanse terriër aan het kammen te laten wennen kun je hem het beste op een stevige tafel zetten, hierna kun je hem rustig gaan borstelen. Als de Tibetaanse terriër pup zich goed gedraagt, zou je hem kunnen belonen met iets lekkers, met je stem of door even samen te spelen. Het is belangrijk dat je de pup in het begin niet te lang borstelt, het moet natuurlijk wel leuk blijven. Je mag van een pup niet verwachten dat hij erg lang rustig zal blijven staan terwijl jij hem kamt of borstelt. Bouw dit op, zoals je bij een pup alles rustig op dient te bouwen, zodat een bepaalde activiteit geen negatieve ervaring wordt.

Tibetaanse Terriër vacht

Het zal ongeveer vanaf de zevende maand zijn dat je de Tibetaanse terriër van zijn puppyvacht ziet wisselen. Dit kan per Tibetaanse terriër verschillen, dit zou je kunnen wijten aan de onderwol, de ene hond heeft hier meer van dan de andere. Nu is de tijd aangekomen dat je goed moet oppassen dat de vacht niet gaat klitten, je kunt nu het beste om de twee dagen met een borstel de vacht van de Tibetaanse terriër gaan borstelen. Je moet met het kammen beginnen net zoals je dat bij de mens doet, begin bij het uiteinden en werk zo door tot aan de huid. Op deze wijze kam je de hele vacht van de Tibetaanse terriër, maar ook wordt de onderwol op deze wijze verwijderd. Als je ervoor zorgt dat het haar een beetje vochtig is, voorkom je dat het haar gaat breken. Heb je een volwassen Tibetaanse terriër dan moet je hem minsten twee maal per week borstelen of kammen. Ook nu moet je de vacht vochtig maken met water en ook nu moet je weer met de borstel vanuit de uiteinden naar de huid toe borstelen, niet trekken ook niet als het wat moeilijk gaat. Als je op deze manier de Tibetaanse terriër borstelt dan kun je daarna met een grove kam de onderwol verwijderen. Een volwassen Tibetaanse terriër kun je het beste op zijn zij leggen, op deze manier kun je gemakkelijk bij zijn oksels, de binnenkant van zijn poten en de buik om ook hier goed te kammen. Als je van beneden naar boven werkt met het kammen weet je zeker dat je de hond helemaal hebt gekamd.

Tibetaanse Terriër wassen

Als je een Tibetaanse terriër wilt wassen moet je hiervoor shampoo en conditioner voor honden gebruiken. Honden hebben een andere ph waarde dan mensen, dus kunnen ze als je shampoo gebruikt voor mensen een huidallergie krijgen. Heb je een Tibetaanse terriër waar je mee naar de show wilt gaan dan kun je hem het beste twee dagen voordat je naar een show gaat wassen. Heb je een Tibetaanse terriër alleen voor jezelf als huishond dan is het genoeg als je deze om de twee à drie maanden wast.

Tibetaanse Terriër opvoeden

Heb je een Tibetaanse terriër dan zul je merken dat deze gemakkelijk is op te voeden, hij houdt van rennen en de zaak verkennen. Met een Tibetaanse terriër moet je wel zorgen dat hij dagelijks genoeg beweging krijgt en een veilige omgeving heeft. Je kunt de Tibetaanse terriër ook gewoon laten bewegen door er een flink stuk mee te gaan wandelen of er mee te ravotten. Hoewel een Tibetaanse terriër geschikt is om buiten te leven in een gematigd koud klimaat is het toch een binnen/buiten hond, ook is hij gevoelig voor stem intonatie en hij kan heel goed luisteren. Een Tibetaanse terriër is zachtaardig en moet zo ook opgevoed worden, je moet er voor zorgen dat je altijd consequent blijft. Dit geldt voor alle rassen.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: E.
Aantal keer gelezen: 6786x
Toegevoegd: 04-06-2015 06:33
Gewijzigd: 22-08-2015 12:42

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3740 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!